Bıçak Sanatı - Forum

Kazancı mengenesi - Yapmayı bir denedim

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Kazancı mengenesi - Yapmayı bir denedim
« : 31 Mayıs 2015, 01:39:27 »
Bu konuyu içinde geçtiği C tipi işgence ( 10 cm. lik ) konusundan böldüm. Konuyu saptırmıştım. Konuyu dağıtma derdi olmadan yazarız böylece.

Konu kafama takılınca bu gün aşağıdaki fotoğraftakini yaptım. Biraz esniyor ve vida da somunun kısalığından dolayı boştayken oynuyor ama idare ediyor. Sütunlu matkabı masaya sabitleme işi için iyiymiş.

Bu aletin ideal performansta üretilmesi için zorlanma yönünde biraz daha geniş olması faydalı.

-- o --

- Atölyedeki kazancı işkencelerime baktım. En büyüğü 10 cm'den küçükmüş. Ortalarda kolay görülen hesaplılar da bundan büyük olmuyorlardı sanki. 10 cm'yi geçenlerin fiyatlarının yüksek olması biraz daha normalleşti gözümde.

- Bu gün bir kaç şey için bir hardavatçıya gitmişken araştırdım. En ufak işkence (C tipi değil) dahi 15 cm açılıyor ve fiyatı da 6 liradan başlıyor. Süper değiller ama iş görürler. Kancanın en ucuz işkencesi de 30 liraydı ama o büyüktü de...

Burada küçük mengeneler de vardı. 60 mm'lik masa mengenesi 30 liraydı. İyice ufakları da vardı ama onların boyunu fiyatını hatırlamıyorum.
« Son Düzenleme: 31 Mayıs 2015, 11:10:02 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ynt: Kazancı mengenesi - Yapmayı bir denedim
« Yanıtla #1 : 31 Mayıs 2015, 02:07:05 »
10X20 lama kullanılsa ve gijon için de uzun somun kullanılsa çok sağlam olurdu, eline sağlık insana ilham veriyor  :2up

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #2 : 31 Mayıs 2015, 09:20:02 »
Sayın sefaçabuk:

1. veya 2. sınıfların atelye iş karnelerine kaynaklı birleştirme olarak bu işkence resmi vardı.

Hatta sıcak işlem yapraklarında kılıcına bükme temrini olarak da bir resim daha vardı.

Acaba yerinde duruyor mu?

« Yanıtla #3 : 31 Mayıs 2015, 10:43:21 »
Murat Hocam, maalesef onlar yok artık, sıcak iş ise çoktan bitti  :(

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #4 : 31 Mayıs 2015, 11:12:15 »
Hurdacılardaki T Lamalar sanki biraz da etli olsa (Bunun doğru ifadesi nedir? Etli mi, kesitli mi, kalın mı?) buna iyi bir hammadde olurmuş sanki.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 31 Mayıs 2015, 11:16:28 »
Kaynak sırasında parçaları tutturma/destekleme ihtiyacından solayı sol elimi boş bırakmak için gözlük veya başlık kullanıyorum. Bu şekilde çalışırken de başlığı/gözlüğü açıp kapamak sıkıntılı oluyor.

Başlık varken toz maskesini de çıkarmak gerekiyor.

Bu otomatik kararan gözlükler nasıldır? Sizce iş görür mü?
http://www.ebay.com/itm/Hot-Pro-Solar-Auto-Darkening-Welding-Mask-Helmet-Eyes-Goggle-Welder-Glasses-Arc-/311172229388?pt=LH_DefaultDomain_15&hash=item48734f690c

Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #6 : 31 Mayıs 2015, 12:18:54 »
Çok iyi iş görür, gözünü kaynak alması diye bir şeyi unutursun  ;) Türkiye de 90-150 Tl arasında bulunuyor.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #7 : 31 Mayıs 2015, 12:33:23 »
Bende 10x20 lamadan birkaç tane yapmak niyetindeydim.
Yalnız vidanın ucundaki oynar parçanın olmaması çalışma esnasında zorluk yaratıyor mu? o baskı ve dönme esnasında malzemeyi aşındırması filan?

Bir diyer konu 10x20 lamayı soğuk olarak 90 derece buktuğumuzde ne kadar dayanım kaybı olur?
Veya iyi bir kaynak daha mı sağlıklı olur

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #8 : 31 Mayıs 2015, 13:00:12 »
Yalnız vidanın ucundaki oynar parçanın olmaması çalışma esnasında zorluk yaratıyor mu? o baskı ve dönme esnasında malzemeyi aşındırması filan?

Bir diyer konu 10x20 lamayı soğuk olarak 90 derece buktuğumuzde ne kadar dayanım kaybı olur?
Ben de sırf vidanın ucundaki başlıktan dolayı yapmaktan vazgeçtim. O olmadan kullanmak istemem. Somun için ahşap işlerinde kullanılan, ahşabın içine saplanan uzun boru tipi somunlar iyi iş görür. Lamayı bükmek bence bir sorun oluşturmaz
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #9 : 31 Mayıs 2015, 13:34:37 »
Çok iyi iş görür, gözünü kaynak alması diye bir şeyi unutursun  ;) Türkiye de 90-150 Tl arasında bulunuyor.
ek olarak eylem usta maske tipi  olanlar daha iyi olur , yüzünüz ışıkdan yanmaz. birde lama 10 *30 daha iyi olacak somun boyuda 30 mm olur.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #10 : 31 Mayıs 2015, 14:34:50 »

Soğuk bükümde malzeme lifleri arasında kaymalar olacağından dayanım kaybı olabilir, sıcak bükümde kayıp daha az olur.

10 x 20 lamayı soğuk olarak geniş yüzeyinin üzerine bükülebilinir ama soğuk kılıcına yani dar yüzey üzerine bükemezsiniz.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #11 : 31 Mayıs 2015, 14:44:28 »
ek olarak eylem usta maske tipi  olanlar daha iyi olur , yüzünüz ışıkdan yanmaz. birde lama 10 *30 daha iyi olacak somun boyuda 30 mm olur.

Maske tipi olanıyla sorunum var abi. Atölye içinde koşulların elverişsizliğinden dolayı zaten toz maskesi takıyorum. Ama elde olan başlık maskenin camı yerine de güneş enerjili otomatik kararan camlar varmış. Olanın camı da uyanı varsa değiştirilebilir gibi.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #12 : 31 Mayıs 2015, 14:49:33 »
Bundan bir tane alış veriş sepetime attım. Kredi kartının bu dönemi bitsin alacağım. Bu ay çok açıldım da... Örneğin, iki eksenli koordinat sehpalı bir mengene aldım, inşallah gelmeyi başarır.
Namık Kemal
Instagram'da ben

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
  • Yer: ankara
« Yanıtla #13 : 31 Mayıs 2015, 23:14:02 »
çin menşeli sitelerde 28-35 dolar aralığında satılıyor(yüzü tam kapatanları).ben yaklaşık 5-6 senedir kullanıyorum fonksiyon olarak sağlam.fakat kafaya ayarlanıp takılıp çıkarılan kısım dayanılsız.o parçayıda  yaklaşık 4 dolara satıyorlar.kullanırken kaynak yapılan ortamın iyi aydınlatılmış olması baya bi kolaylık sağlıyor.çünküsaydam pozisyonda bile az bir miktar kararma var.Ama sonuş olarak çok faydalı bir alet.

Serkan H.

• 74
  • Meslek: tekniker
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #14 : 01 Haziran 2015, 18:36:05 »

bu tarz birşey yapmak için piyasada çeşitli ölçülerde demir U profiller var uygun boyda alınıp istenilen genişlikte kesilip bir tarafını delip uzun bir somun kaynatılırsa oldukça işe yarar bir aparat olacaktır.

Emrah kent

• 641
  • Meslek: karasör
  • Yer: izmir
« Yanıtla #15 : 01 Haziran 2015, 19:18:52 »
ağlem bey ben sıkça kullanıyorum baş maskesini kendinden kararan cinsten olan yanlız soyle bir sey var tepkimeleri bazılarının geç oluyor benım kullandıgımda bir kaç ayar var 3m var oldukça iyi tavsiye ederim yeni bir marka geldi ismini hatırlamıyorum ama yarın yazarım ismini

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #16 : 01 Haziran 2015, 21:24:04 »
Bende bu işte okulumda ki laboratuar malzemelerinden çok faydalandım bu da kullandığım kazancı işkencesi ( masa kıskacı)
 http://www.ayisigilab.com/Masa-kiskaci
http://www.okuldunyasi.com/masa-kiskaci.html
« Son Düzenleme: 01 Haziran 2015, 21:26:28 Gönderen: Hasan BAHCİVAN »
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Emrah kent

• 641
  • Meslek: karasör
  • Yer: izmir