Bıçak Sanatı - Forum

Fren diskinden Balta yada bıçak.

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
Fren diskinden Balta yada bıçak.
« : 07 Ocak 2011, 14:15:49 »
Merhaba üstadlar.
Sadece merakımı gidermek için yazıyorum umarım yanlış yapmıyorumdur.
Fren diskinden Balta yada Bıçak yapma fikri uzun zamandır aklımda var ama gerekli aletler ve bir atölyem olmadığı için sadece hayal olarak devam ediyor. Forumdaki bunca bilgiyi ve tecrubeyi görünce sormak fikrini aklımdan çıkartamıyorum. Sizce nasıl bir çalışma olur ? Fren diski bu iş için uygun bir metalmi ?........ Gibi tomarla soru var aklımda.
Ne dersiniz ? :P
« Son Düzenleme: 07 Ocak 2011, 14:21:37 Gönderen: Ş.Kaan Eren »
Cehalet Mutluluktur...

Ynt: Fren diskinden Balta yada bıçak.
« Yanıtla #1 : 07 Ocak 2011, 14:23:35 »
fren kampana yada diskleri genel olarak döküm malzemeler olduğundan balta, bıçak vs türü kesici yapmaya uygun malzemeler değildir.

Ş.Kaan Eren

• 712
« Yanıtla #2 : 07 Ocak 2011, 14:26:04 »
İnsanın bütün hayalleri bi cümle ile titanic gibi batarmı ....... :'( :'( :'( :'( :'(
Cehalet Mutluluktur...

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #3 : 07 Ocak 2011, 14:34:40 »
İnsanın bütün hayalleri bi cümle ile titanic gibi batarmı ....... :'( :'( :'( :'( :'(
:))
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

ogün-sinan

• 113
  • Meslek: makine mühendisi
  • Yer: izmir
« Yanıtla #4 : 07 Ocak 2011, 15:19:58 »
Motosikletlerde kullanılan fren disklerinden yapılabilir belki.
Önce 200 TL verip bir fren diski alınır sonra bozulup bıçak yapılır.Üstündeki delikler de cabası, güzel bir dekor katar. :D

Berke Boyacı

« Yanıtla #5 : 07 Ocak 2011, 15:30:31 »
Ben anlamıyorum hurdaya niye bu kadar merak var. İstenildiğinde gayet rahat çelik alınabilir halbuki...

Ş.Kaan Eren

• 712
« Yanıtla #6 : 07 Ocak 2011, 17:34:41 »
Ben anlamıyorum hurdaya niye bu kadar merak var. İstenildiğinde gayet rahat çelik alınabilir halbuki...

Ne diyim ; herkesin aklında faklı çalışan bir dişli tahta takımı var bendekiler baya bi eksik ve bi acayip çalıyo. Beni böyle kabul ediceniz artık.Kusura kalmayın.. :-X
Cehalet Mutluluktur...

zucchero

• -Bora-
  • 420
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #7 : 07 Ocak 2011, 17:57:51 »
Sn Ş.Kaan Eren,
Ben de şu metal kesici disklerden bıçak yapmayı düşünmüşümdür hep  ;D

Berke Boyacı

« Yanıtla #8 : 07 Ocak 2011, 18:45:01 »

Ne diyim ; herkesin aklında faklı çalışan bir dişli tahta takımı var bendekiler baya bi eksik ve bi acayip çalıyo. Beni böyle kabul ediceniz artık.Kusura kalmayın.. :-X
Siz kusura bakmayın...  O:-)
« Son Düzenleme: 07 Ocak 2011, 19:03:18 Gönderen: Berke Boyacı »

idris hacısüleymanoğlu

• *
  • 41
  • Yer: artvin borçka
« Yanıtla #9 : 14 Ocak 2011, 22:27:08 »

herkes çeliği öyle rahat bulabilecek konumda değil de ondan maddi anlamda demiyorum misal kendimden örnek vereyim çelik bulabilmem için artvine inmem lazım ki orada bulacağımda şüpheli yani en yakın bi rize ye kadar uzanmam gerekiyor.ama araba makasları, eski eğeler, kırık çapalar kazmalar, hemen elimin altında . babamın bir nalı en az beş altı defa tamir edip katırlarına nalladığını hatırlarım .fişek atarken parçalanmış şişmiş tabanca namluları bile bulunmaz nimettir bizde. karadenizde yaylalarda  kaçak el yapımı silah atölyeleri çoktur bildiğiniz gibi .küçükken bu atölyelerden artan çelik parçaları toplardım.babamda onlardan bana çakı yapardı ertesi gün kaybederdim orası başka.yani anlayacağınız imkan meselesi

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #10 : 14 Ocak 2011, 23:34:25 »
Idris Bey ,hurdayla calisilabilir tabii ki. Hatta hurdanin icinden isteseniz de ulasamayabileceginiz kalitede celikler de cikar bazen. Ama tam burada soyle bir problem cikiyor ortaya: ustunde calistiginiz malin ne oldugunu bilmiyorsunuz. Bu durumda kac derecede, hangi renkde , neyin icinde su verilir, emin olamazsiniz. Tabi ki sertlesir bir sekilde , ama celigi butun performansi ile kullanamazsiniz. Forumda asagi yukari hangi alet edevat hangi celikten daha cok yapilir, biryerlerde yaziyor. Cok caresiz kalirsaniz Sefa Hoca gibi , Emre gibi bu islerden profesyonel anlamda anlayan ustalarimiz var. Elinize neyin hurdasini gecirirseniz sorabilirsiniz. Sahsen makas vb. yerine hurda egelerden baslamanizi oneririm. Ya da "bana ne oldugu belli celik lazim" dersiniz - biz de ariyoruz - gondeririz olur biter. Bulamadiginiz ne varsa , soyleyin, bir hal caresi dusunuruz. Kolay gelsin.
« Son Düzenleme: 14 Ocak 2011, 23:39:56 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #11 : 15 Ocak 2011, 00:57:11 »
Aslında basit bir mantığı var hurdalarla çalışmanın. Eğer işinizi garantiye almak istiyorsanız en iyi çelikler, küçük bıçaklar için aşınmaya dirençli işlerde kullanılan veya kesmek için kullanılan malzemelerden çıkarlar. Büyük, kılıç tarzı işler için ise en iyi tercih yaylanabilen, ancak aşınmaya da bir miktar dayanabilen malzemelerden çıkar. Bunun dışında da bol bol malzeme vardır kullanılabilecek: Genel kural olarak eğer yüksek alaşım çeliği veya paslanmaz değilse eğer taşta veya zımpara makinesinde bol kıvılcım çıkarıyorsa iş görür ne olursa olsun  ;)

1- Eğeler: Neredeyse yanılma yok, büyük eski bir eğe büyük ihtimal bulabileceğiniz ve fazla bir ekipmana ihtiyacınız olmadan kullanabi,leceğiniz en iyi çeliktir. Büyük ihtimal W ailesinden veya 1095 ayarında bir çeliktir, yani hızlı soğutma ortamında su verilmeyi seven ve fazla tavlama gerektirmeyen bir çeliktir, sığ sertleşir bu yüzden hamon alır. Yüksek karbonludur, bu yüzden çok ağız tutar...

2- Planya bıçakları, daire testereler, marangoz takımları, ıskarpelalar vs. Bu malzeme genelde tam da istediğiniz sertlikte ve özellikte olacaktır, zımpara makinanız varsa, suyla bol bol soğutarak suyunu kaçırmadan biçim verebilir ve ısıl işlem derdinden kurtulabilirsiniz. Çok çeşitli çelikler kullanıldığından pek tavsiye etmem bunları yumuşatıp ısıl işleme tabi tutmaya çalışmayı. Ne olduğunu bulana ve doğru ısıl işlem yapana kadar bildiğiniz bir çelik tedariki daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır. Tabii elinizde bol miktarda bu tip hurda çelik varsa bunu deneme yanılmayla iyi sertleştirmeye çalışmak makul olabilir. Hatta daha iyisi elinizdeki malzemeden bir parçayı bir labratuvara yollayıp içeriğini öğrenmek en mantıklı hareket olur...

3- Araba parçaları, bilya yatakları, çeşitli endüstriyel hurda malzeme genelde sizi hüsrana sürükleyebilir: Çoğu "bu çelikten iyi bıçak olurmuş" denilen malzeme büyük bir genellemenin kurbanı olmuştur büyük ihtimalle. Bir firma bilya yatağını 52100 ile yaparken diğeri daha farklı tarzda bir alaşım ile yapmış olabilir, bu tip endüstriyel malzemelerde istenen fiziksel özellikler sadece çelik tipi ile değil, çelikte nitrürleme, sementasyon, karbür kaplama vs. ile de sağlanabilmekte, bazı parçalarda pahalı olabilecek çelik türleri yerine bu çeliklerin yerine çok daha ekonomik alaşımların bu pahalı çelikler gibi davranmasını sağlayacak işlemlerden geçirilmiş halleri tercih edilmekte.

4- Bazı hurda çelikler ilk halinde o kadar iyi özelliklere sahipken imkanı olmayan veya yeterince bilgisi olmayan birinin elinde inşaat demirinden beter hale gelebilir. Örneğin elinizde bir hurda malzeme var, bu çeliğin süper kestiğinden ve aşınma direncinin mükemmel olduğundan eminsiniz, aldınız parçayı elinize başladınız mesela ocak başında dövmeye. Sonuçta sırf o dövme olayıyla çeliği çöp haline getirmiş olabilirsiniz, mesela o çelik hava çeliği idiyse. Bu yüzden ne olduğuna az çok emin olduğunuz hurda çelikle zaman kaybedin derim, örneğin eski ve iyi iş gören bir eğeyi kullanmayı tercih ediniz, hurdacıdan bulduğunuz iyi görünen bir makina parçasına. Eğenin az çok ne olduğunu bilebilirsiniz ama emin olun o makineyi üreten firmaya telefon açıp sorsanız bile tam olarak öğrenemeyebilirsiniz o makinada kullanılan o parçanın ne tip çelikten yapıldığını, keza bu çeliğin tipi dönem dönem değişebilir üretim hattında, bir sürü arabanın makaslarının belli yıllar arasında üretilenlerinde sadece 5160 serisi çelik vardır. Bu yıllar dışında bir çok çeşitli çelik türleri kullanılmıştır, bu çeliklerin büyük kısmı da 5160'daki iyi neteliğe sahip değildir. Ancak maalesef genel kanı bu araba-kamyon makaslarının hepsinin 5160 kalitesinde olduğu yönündedir...

Bugünlük gevezelik yeter  ;)
« Son Düzenleme: 15 Ocak 2011, 01:05:12 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #12 : 15 Ocak 2011, 01:49:56 »
Güzel yazı olmuş ağzına sağlık.

Berke Boyacı

« Yanıtla #13 : 22 Ağustos 2011, 23:47:10 »

herkes çeliği öyle rahat bulabilecek konumda değil de ondan maddi anlamda demiyorum misal kendimden örnek vereyim çelik bulabilmem için artvine inmem lazım ki orada bulacağımda şüpheli yani en yakın bi rize ye kadar uzanmam gerekiyor.ama araba makasları, eski eğeler, kırık çapalar kazmalar, hemen elimin altında . babamın bir nalı en az beş altı defa tamir edip katırlarına nalladığını hatırlarım .fişek atarken parçalanmış şişmiş tabanca namluları bile bulunmaz nimettir bizde. karadenizde yaylalarda  kaçak el yapımı silah atölyeleri çoktur bildiğiniz gibi .küçükken bu atölyelerden artan çelik parçaları toplardım.babamda onlardan bana çakı yapardı ertesi gün kaybederdim orası başka.yani anlayacağınız imkan meselesi
İdris bey oraya kargo göndermek mümkünmü ? Bu sorunun cevabını bilmediğim için belki yanılgıya düştüm...

Emre abi yazı için teşekkür ederim ağzına sağlık. Bundan sonra dişleri eriyen eğeleri atmıyacağım  >:D
« Son Düzenleme: 22 Ağustos 2011, 23:49:20 Gönderen: Berke Boyacı »

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #14 : 23 Ağustos 2011, 11:31:59 »
idris bey ihtiyacınız varsa size 3-4 bıcaklık malzeme gondermek isterim.

nebil özköksal

• 79
  • Meslek: emekli
« Yanıtla #15 : 24 Ağustos 2011, 16:36:49 »
Arkadaşlar elime babamdan kalma(tahminen 1951) birkaç tane el mengenesi geçti sert malzeme ne olduğunu nasıl anlarım?

Berke Boyacı

« Yanıtla #16 : 24 Ağustos 2011, 22:19:26 »
El mengenesi böyle birşeymi ?

« Yanıtla #17 : 25 Ağustos 2011, 00:00:18 »
Nebil ya çelik dökümdür ya da dövme çeliktir, yüzeye bakara dövme mi dökümmü olduğu anlaşılabilir ama karbonu nedir dersen taşa tutup kıvılcımına bakman lazım.

nebil özköksal

• 79
  • Meslek: emekli
« Yanıtla #18 : 27 Ağustos 2011, 14:38:41 »
Sefa hocam yüzeyleri döküm için fazla düz banada dövme gibi geldi soğuk çekmede olabirmi acaba?
En lylsl bl taşa tutup neticeyl anlatayım tşk.