Bıçak Sanatı - Forum

Osmanlı "Nesi Acaba"

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Osmanlı "Nesi Acaba"
« : 26 Nisan 2015, 02:29:22 »
Herkese merhaba,
Cumartesi günü, havanın biraz güzel olmasını fırsat bilerek (23 Nisan günü kar yağmıştı), uzun süredir gitmek istediğim Cebeci Bit Pazarı'na maaile bir gezi düzenledik. Daha önce forumdan bir arkadaş eski eğeler bulunabileceğini söylemişti. İnternette de Cumartesi günleri antika, pazar günleri bit pazarı olduğunu okumuştum. Gördüğümüz, antika pazarından ziyade, bit pazarının başlangıcı sayılabilecek 7-8 tezgahtan ibaret, müşteriden çok satıcının bulunduğu bir yer oldu. Birçok tezgah hazırlanmış, ama üstü örtülmüş bir vaziyetteydi. Muhtemelen Pazar günü daha canlı bir pazar olacağının işareti sayarak, bir sonraki ziyaretimi Pazar gününe planlayacağım.
Mengene, balta, eski el aletleri vs. satan ak saçlı bir amcanın tezgahında biraz zaman geçirdim. Amca ağırlığı iki kg.yı geçmeyecek üç mengeneye, her birisi için 80-100 Lira arası fiyat biçti. Birisi saatçi, birisi de tezgah üstü mengeneydi. Eski bir tunç/pirinç havana 50 Lira, bir eğe hurdasına da 20 Lira deyince amcanın niyeti belli oldu. Boş geçen günün bütün acısını benden çıkartmaya niyetlenmiş, yani niyeti bozmuştu O:-). Verdiği fiyatların sıfırlarından daha pahalı olduğunu söyleyince, üstüne bir de ukalalık yapmaya başladı, yok ben bunların kıymetini bilemezmişim, çok kaliteli malzeme imişler falan. Tabii tezgahtaki balta bir an gözüme çok hoş görünse de >:D, amcanın yaşına hürmeten sakince mekanı terketmeyi tercih ettim.
Evden çıkarken, pazar yerinde neyle karşılaşacağımızı bilmediğim için yedek plan olarak Ankara Kalesi'ni düşünmüştüm. Hemen rotayı oraya çevirerek, günün tadını çıkartalım dedik. Uzun süredir gitmemiştim, çok ciddi restorasyon yapılmış ve daha bir güzel, gezilebilir bir yer olmuş. Tabii bu da hem müşterilerin hem de satıcıların profilini büyük oranda değiştirmiş. İlk ziyaretimi yirmi yıl önce yaptığım meşhur yokuş gitmiş, yerine Ege/Akdeniz sahillerinden turistik bir yerin çarşısı gelmiş. Fiyatları hiç söylemiyorum :'(. Ama daha kötüsü, esnafta değişmiş. Elinizi attığınız her bakırın, pırıl pırıl parlamasına ve altında üreticilerinin isimlerinin gayet güzel yazılmış olmasına rağmen, antika olduğunu söylüyorlar. Orada iş yapan bütün esnafı suçlamak gibi bir niyetim yok, haddim de değil, yanlış anlaşılmasın. Bana denk gelenler böyleydi. Bu arada, Ak saçlı amcanın bana 50 Liraya satmaya çalıştığı havanın sıfırını 48 Liraya buldum ve satıcı hiç sormadan 40 liraya indirdi (İster istemez, aklıma yine tezgahtaki balta geldi >:D)  Aklımda doğum günü için bir arkadaşıma hediye almak vardı. Sonunda bir vitrinde, gözüme ilginç birşey çarptı. Tam olarak ne olduğunu da kestiremedim, çakı gibi birşeydi ama biraz fazla iriceydi. (Burada size daha sonra çektiğim resmini sunuyorum. İlk seferde resim falan çekmeden çıkmıştım. Sonra madem satın alamıyorum, en azından resmini çekip sizlerle paylaşmalıyım diyerek geri döndüm)

Niyetim tek parçada bütün olayı anlatmaktı, anlattım da, ama önizleme yaparken bir baktım ki bütün yazdıklarım kaybolmuş.  Gece saat iki olmuş, sabah altıda kalkacak bir adam için bu kadar yeter diyerek, hikayeyi bir tür (müsaadenizle) tahmin olayına çevireyim dedim. İlk yazdığım"Osmanlı ........../.........." başlığını da "Osmanlı "Nesi Acaba"" şekline çevirdim.
Sizce bu nedir, ne işe yarar, parçalarını tarif edebilir misiniz? Tahminlerde bilene ödül mü dediniz? ::) Tamam canım, bir acemi olarak bir kabzelik ceviz gönderebilirim. Çok düz, tertemiz bir parça olduğunu da sanmayın sakın ::) Geçenlerde arkadaşlarımızın organize ettiği dipçik fazlası parçalardan, benim gönye testerem ile keseceğim yamuk bir parça olabilir mesela, ne çıkarsa bahtınıza, belki arasına da bir parça da D2 sıkışır, 25 cm. civarı O:-). Az mı dediniz? Dedim ya ben acemiyim, elimde bu var, isteyen varsa artırabilir.
Ankaralı kardeşlerimizden Kale'ye gidip kopye çekenler olur diyorsanız, oraya en yakın Murat Can 66 arkadaşımız var, kopyecileri ona (kendisi müsaade ederse) havale ediyoruz.
Şaka bir tarafa, aramızda kopyeye tenezzül edecek kimse olduğunu sanmıyorum. Özelden yazana zaten ceviz ve D2'yi Kale'yi gezmeden ben gönderirim. :D
Selam ve saygılarımla.

« Son Düzenleme: 26 Nisan 2015, 02:52:53 Gönderen: Kutsal »
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Osmanlı "Nesi Acaba"
« Yanıtla #1 : 26 Nisan 2015, 02:34:18 »
Kendisi katlanabilir bir nalçek  8) Ödülde istemezük 50cm d2 30cm ck75im var ceviz desen tükkan bizim  :2up
Nalbantlar at tırnak/toynaklarını düzeltmeye kullanırmış.
Bu arada bende konunun geleceğinden haberdardım 2 saattir "kim nerede" kısmından takipteydim.  :D

« Son Düzenleme: 26 Nisan 2015, 02:41:34 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #2 : 26 Nisan 2015, 13:09:49 »
Osman sınıfın çalışkan öğrencisi sensin valla  C:-):2up,  hiç çalışmadığın ders yok mu senin Allahaşkına :D
Çelik stogunda cok feciymis  :o yap yap bitmez ;) yine de d2 senindir ;)
Benim stoğu sen merak etme,  beni bir yıl götürür 8)

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #3 : 26 Nisan 2015, 13:12:55 »
Ne güzel bir alet. Buram buram tarih kokuyor...
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #4 : 26 Nisan 2015, 13:18:24 »
Osman sınıfın çalışkan öğrencisi sensin valla  C:-):2up,  hiç çalışmadığın ders yok mu senin Allahaşkına :D
Çelik stogunda cok feciymis  :o yap yap bitmez ;) yine de d2 senindir ;)
Benim stoğu sen merak etme,  beni bir yıl götürür 8)
Teşekkürler abi uzun yılların birikimi  :P   :D
Çelik stoğum yukarıdaki kadar değil tabi birazda 4112 ve n695 var
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #5 : 26 Nisan 2015, 15:58:39 »
bunun sapını at toynagından yapsalarmıs hocam
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

bulaycı

• 358
  • bülent bulaycı
  • Meslek: emekli
  • Yer: ankara
« Yanıtla #6 : 26 Nisan 2015, 16:03:47 »
sayın hemşerim cebeci pazarına (antika işi hariç) pazar günü sabah saat 10 dan önce gitmen bence daha randımanlı olur ama eski dokusu yok, çul çaput çok fazla ayrıca anlattığın türde satıcı oldukça fazla ama mantıklı olanlarda var.sağlıcakla kalın

murat_can66

• **
  • 468
  • Meslek: özel güvenlik
« Yanıtla #7 : 26 Nisan 2015, 17:31:18 »
kutsal kardeşim buldugun parca çok güzel bende dün zeytin ağacı almaya gittim bir desenli bir desenli  buldugun zeytin akıllara zarar o kadar desen varki zeytinde anlatılmaz  artı aldıgın parca  forumdan bir arkadaşla  paylaşılacak  artı  ankarada zeytin bulmak ne güzel bir duygu anlatamam zeytin  almak istersen veya bir bıcaklık lazım dersen  komşuda pişer sanada düşer kardeşim hayırlı günler sana ve foruma selamlar
« Son Düzenleme: 26 Nisan 2015, 17:36:16 Gönderen: murat_can66 »

murat_can66

• **
  • 468
  • Meslek: özel güvenlik
« Yanıtla #8 : 27 Nisan 2015, 14:26:15 »
kutsal abi bugünde denizcilerdeki eskicileri  gezdim orda  bir çekiç  buldum hakiki dövme  çekiç yanlız  paslanmıştı hediye etti satıcı bana  tanıdıktı  çekiç o kadar güzelki sorma hakiki dövme çekiç abi neyse  abi sana mezeme lazım olursa söyle bulursam haber ederim  hayırlı günler abi sana forumada selamlar

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #9 : 27 Nisan 2015, 16:04:49 »
Bunlardan kapalı çarşıda görmüşlüğüm var ama bana hep bunlar yeni ve Pakistan yapımı gibi gelmişti. Böyle teferruatlı bir aleti yapmaya ve almaya kim bu kadar uğraşır diye düşünmüştüm. Hem üzerinde usta damgası yada yazı olmaması da beni şüphelendirmişti.

Şimdi aradım ve iki yabancı kaynakta bunlardan bahsedildiğini gördüm ama bunların da %100 doğru olduğunu düşündüğümü söyleyemem. Ancak kabza başının çıkıntısının tipinin Hayber kaması ve peşkabz'dakilere benzediğini söyleyebilirim.

Linklerde bunlar için Babür, Pakistan, Hint vb. denilmiş:

http://www.worthpoint.com/worthopedia/authentic-islamic-mughal-folding-war-153170345

http://www.collectorsweekly.com/stories/135426-50-year-old-folding-hand-scythe

Yani bu alet Osmanlı işi değil diye düşünüyorum.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #10 : 27 Nisan 2015, 16:11:02 »
Buldum!

Bu alet "Lohar" denilen ve Hayber geçidindeki "Banochie" adlı Afgan kabilesine özgü bir aletmiş.

http://www.oriental-arms.co.il/item.php?id=236
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #11 : 28 Nisan 2015, 00:13:32 »
Kardeşim Osman,
Otur, sıfır  >:( Dersine yeterince çalışmamışsın. D2'yi de unut. :D :D :D
Eğeleme Rampası Mustafa Bey'den araştırmacı bıçakçılık ödülü bekledim ama gelmedi.
Eylem Ustam, resmini çektiğim aletin tıpkısının aynısını bulmuşsunuz, vallahi bravo.
D2 sizindir diyeceğim ama ayıp olacak ::) ^-^, sizin atölyede hepimize yetecek D2 vardır. O zaman size şapka çıkartıyorum C:-)
Osman tamam, D2 yine senin 8) :D
Bari kalan resimleri yükleyeyim 8)

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #12 : 28 Nisan 2015, 00:23:04 »
Osman kardeşiniz hiçbir zaman kanıtsız çalışmaz elimde belgeler var buyurun efendim.  >:D

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=370.msg72489#msg72489
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #13 : 28 Nisan 2015, 00:34:23 »
 :P  Valla ben hem o gün sivri ucuyla ilgili şüphemi belirtmişim hem o gün de Afganistan ve Pakistan yakıştırmasını yapmışım. Bak yetmedi bugün kendimi de aştım.

:2up Osman, araştırmacılıktan yine sana 10 puan veriyorum. Sonuçta evdeki PC'mdeki tarayıcıda şu anda 295 tab açık. O kadar bilmem normal.  ;)

Tabi bir de çocukken dedemden kalan, aşağıdakine benzeyen bıçağı da görmüştüm:

http://www.trallesatdunyasi.com/sunra.html

Düşününce anlıyorum ki bu muammayı çok daha önceden çözmem gerekirmiş...  O:-)
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #14 : 28 Nisan 2015, 00:36:56 »
Devam edelim;
Dükkanda karşılaştığım beyefendi kardeşim de bana bu aletin bir "nalçek" olduğunu söylemişti. Eve gelip biraz google edince, nalçek resimleri beni böyle olduğuna ikna etti. :-[
Eylem Usta ters köşeden golü attı, Osman Kardeşimin itirazına rağmen, "Gören göze karanlık perde olmaz, görmek istemeyen göze ışık ne yapsın?" (Hz.Ali).

Buyurun, aletin yarım açık resmi budur. Kabze kısmı tam olarak açıldıktan sonra,  kabzenin dip kısmındaki parça, balçak kısmına doğru kapatılarak kilitlenmeyi sağlamaktadır (İkinci resim).

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #15 : 28 Nisan 2015, 00:40:25 »
Ayrıca namlu kısmı, resimde görülen kilit sayesinde kullanıcıya sorun çıkarmamaktadır.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #16 : 28 Nisan 2015, 00:42:07 »
Bu yukarı doğru kıvrılan parçanın benzeri de o yörenin bir başka aletinde daha var. Bir bıçakta...

Bkz.: http://www.vikingsword.com/vb/showpost.php?p=104876&postcount=62
Namık Kemal
Instagram'da ben

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #17 : 28 Nisan 2015, 00:43:52 »
Dükkanda karşılaştığım beyefendi kardeşim de bana bu aletin bir "nalçek" olduğunu söylemişti. Eve gelip biraz google edince, nalçek resimleri beni böyle olduğuna ikna etti. :-[
Eylem Usta ters köşeden golü attı, Osman Kardeşimin itirazına rağmen
Osman kardeşiniz ne yapsın "nalçek" dediler öyle kaydetmiş beyin şimdi güncelleme yaptım artık bu aletin resmini görürsem  "Banochie" adlı Afgan kabilesine özgü "Lohar" derim.  :2up
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #18 : 28 Nisan 2015, 00:44:05 »
Aletin, kullanıma hazır halinde kilit mekanizmalarının tam olarak oturmuş/kilitlenmiş hali resimdeki gibidir.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #19 : 28 Nisan 2015, 00:45:05 »
Eylem Usta ters köşeden golü attı, Osman Kardeşimin itirazına rağmen
Osman kardeşiniz ne yapsın "nalçek" dediler öyle kaydetmiş beyin şimdi güncelleme yaptım artık bu aletin resmini görürsem  "Banochie" adlı Afgan kabilesine özgü "Lohar" derim.  :2up
Biz seni olduğun gibi seviyoruz Osman Kardeşim :D :2up O:-)