Bıçak Sanatı - Forum

K100 D3 ikinci bıçak denemem

Sertaç Uğur

• 100
  • Meslek: mimar
  • Yer: Antalya
K100 D3 ikinci bıçak denemem
« : 22 Nisan 2015, 14:28:13 »
Herkese merhabalar

İlk bıçak yapımı denememden sonra (http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=6760.0) şimdi de ikinciye niyetlendim.

Forum üyemiz de olan Tasarada firmasından geçtiğimiz yıl sonu gibi temin ettiğim 350mm x 52mm x 6mm ebatlarındaki (böhler marka istediğim ancak gelen profilin üzerinde herhangi bir marka ve kod bulunmadığı için kesin konuşamadığım) D3'ten ilk formu çıkardım.

Biraz büyük ve ağır iş bıçağı olarak herzaman sahip olmak istediğim bir model oluşturdum. Mimar olduğum halde bu sefer önceden bir çizim yapmadan, aşındırırken karar verdiğim bir form oldu. Biraz kaba ve hantal görünen ancak vurduğunda bölecek bir bıçak olsun istedim.

Kabzasında paracord, deri veya benzeri bir malzeme kullanacağım.

Kabza boyu 120mm, namlu 230mm. Kesici ağzın şekline henüz karar veremedim. 6mm malzeme için tam taşlama yapıp bir de kesici ağız yapmak mantıklı geliyor ancak eğe ile biraz da gözümü korkutuyor.

Kabzanın şeklini deneye deneye (doğru tabiri ile yonta yonta) belirledim. Ağır olduğu için elimden çıkmadan savurabileceğim ve sıkı tutulan bir şekil oldu.

Her ne kadar istemesem de kabzanın sonuna bir delik açmam gerekecek ki elimden kaçacak olursa fırlayıp zarar vermesin.

Yüzeyi aslında oluğu gibi bırakmak istiyorum. Hatta imkanım olsa çekiçleyip daha da bozardım yüzeyini.

Şunu biliyorum ki buradaki ustaların yaptığı pırıl pırıl ve göz alıcı ince işçiliklere sahip bıçakların yanında benim yapmaya çalıştığım sadece kesici - bölücü bir el aleti. Ama ne yapabilirim, herkes aynı deneyim, yetenek ve sabra sahip değil.

Görüş ve önerileriniz doğrultusunda bu çabamın sonucuna ulaşmayı umuyorum.

:)

SARI AHMET

• 527
  • Nedim DURMAZ
  • Meslek: harita kadastro teknikeri
  • Yer: kırklareli
Ynt: K100 D3 ikinci bıçak denemem
« Yanıtla #1 : 22 Nisan 2015, 18:27:41 »
 :( :(elinize sağlık sonucu merakla bekliyorum
KÖR BIÇAK YOKTUR  BİLENMEMİŞ BIÇAK VARDIR
Nedim DURMAZ

Adem Tören

• 1066
  • Meslek: mobilya
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #2 : 22 Nisan 2015, 19:02:20 »
elıne saglık buyuk muş
Bir işi bilen yapar az bilen Akıl verir bilmeyen eleştirir yapamayan çamur atar

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #3 : 22 Nisan 2015, 19:25:33 »
Güzel olucak bu,
Aynı çelik, ortalama aynı ebatlar ve kalınlıkta benzer bir çalışmam vardı,
Size tavsiye taşlama hattını 2 cm'den başlatın, eğeyle yapıcaksanızda bol bol sabır depolayın.
Güzel çeliktir, sonuçta güzel olucak bekliyoruz. ;)
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
« Yanıtla #4 : 22 Nisan 2015, 20:21:57 »
Sap kısmı bıçağa oranla küçük olmuş sanki. Bundan bir canavar çıkacak belli  :)
Mahir Selim KESKİN

Sertaç Uğur

• 100
« Yanıtla #5 : 22 Nisan 2015, 21:14:00 »
Serkan bey, bahsettiğiniz bıçağınız "panzer" adını verdiğiniz sanırım. Çok beğenmiştim gördüğümde..

Bıçağın sap kısmı 12 cm. Tuttuğumda önde veya ardında çok boşluk kalmasın isediğim için elime göre yapmaya çalıştım. Bıçak boyu 35cm olunca namluya göre küçük kalıyor :)

Namlu için belki cesaretimi toplayabilirsem aşağıdaki gibi bir model deneyebilirim.

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #6 : 22 Nisan 2015, 21:19:03 »
çok daha güzel olur yalnız namlunun orta kavisli kısmı yani sırta yakın olan kısmına ağız açarken dikkatli olmanız gerek. Eğe ile işleyecekseniz, düz  degil balık sırtı eğe kullanın. Yoksa agız çizgisi bozulabilir. Başıma gelmişti.
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #7 : 22 Nisan 2015, 21:25:31 »
Merakla bekliyoruz.
Eğer çok deneyimli değilseniz bu model çok zorlar bence. Kıvrımlı ağzı açması dert, perdahı dert, bilemesi dert  :-X

Ellerinize sağlık

Sertaç Uğur

• 100
« Yanıtla #8 : 22 Nisan 2015, 21:35:22 »
:) deneyimim bundan önce yaptığım tek bıçaktan ibaret...

Gönlümden geçen model bu ama yapmak çok zor olacaktır...

Sertaç Uğur

• 100
« Yanıtla #9 : 22 Nisan 2015, 22:29:06 »

Galiba son hali buna göre şekillenecek. Sonuçta fantazi yaparken bitmemiş bir bıçakla kalmak istemiyorum.

Tabi önerilerinize açığım. Amatör olarak yapabileceğim aynı zamanda yaparken öğrenebileceğim bir model sunarsanız çok memnun olurum.

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #10 : 22 Nisan 2015, 22:38:52 »

Galiba son hali buna göre şekillenecek. Sonuçta fantazi yaparken bitmemiş bir bıçakla kalmak istemiyorum.

Tabi önerilerinize açığım. Amatör olarak yapabileceğim aynı zamanda yaparken öğrenebileceğim bir model sunarsanız çok memnun olurum.
Bileme çentiği ekleyin bence. Küçük bir yuvarlak eğe ile açarsınız. Bilerken kolaylık olur.
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #11 : 22 Nisan 2015, 22:41:29 »
Ağır sanayi hamlesini başlatmışsınız  :D
Hayırlı olsun. Kalıbına uygun bir form lazım. Bence ilk çiziminiz gayet güzel. kabzaya yakın kısımdaki eğimi biraz azaltırsanız ağız açmanız daha kolaylaşır. Profilin çöpe gitme ihtimali olmaz. Son çiziminiz düz bir bıçak çizimi, 35 cm için biraz uygunsuz gibi.

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #12 : 22 Nisan 2015, 23:40:15 »
:) deneyimim bundan önce yaptığım tek bıçaktan ibaret...

Gönlümden geçen model bu ama yapmak çok zor olacaktır...
Gönlünüzden geçen model oysa, hiç korkmayın bence başlayın. Korkulacak bir iş degil aslında. Sadece düz eğe ile çalışılırsa sorun oluyor. Balık sırtı eğe kullanacaksınız ve eğeyi profil agızına dik degil çapraz çalıştıracaksınız. Ortak noktalarımız var.Ben de ikinci bıçagım için buna çok benzer bir model seçmiştim. Ayrıca benim de soyadım Uğur  :) Bakınız

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=5847.0
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Sertaç Uğur

• 100
« Yanıtla #13 : 24 Nisan 2015, 03:23:35 »
Evet ortak noktalarımızdan biri de ikimizin de Antalya'da olması :)

Ancak sizin ikinci çalışmanızdaki başarıyı benim sergileyebileceğimi hiç sanmıyorum :( zaten bu yüzden böyle bir model seçtim. Kaba ve az işçilik isteyen bir model..

Metin bey, dediğiniz gibi ağız formundaki eğimi kabzaya doğru azaltırsam işim daha kolay olacaktır. Bunu değerlendireceğim kesinlikle..

Sertaç Uğur

• 100
« Yanıtla #14 : 16 Temmuz 2015, 00:01:16 »
Çalışmamın son halini de paylaşmak istedim.
Sefa ustanın tavsiyesince dışbükey bir ağız yapısına sahip.
kabza için verdiğim ilk formu değiştirdim. Bunun öncelikli nedeni 35cm olan bıçağın boyu ve 6mm nin verdiği ağırlığı nedeniyle denge noktası çok ileride kaldı ve bir süre elimde tuttuğumda bileğimi yorduğunu farkettim. Bu nedenle tutma alanını arttırıp namluyu kısaltmış oldum. Savururken en uçtan tutup, kesmek için de namluya yakın tutmak daha kullanışlı oldu.
Bu arada labzayı da ahşap kullanmadan elimdeki siyah parakord ile sarabilirim. Resimlerdeki ip ise 2mm zıpkın ipi. Bu da oldukça kullanışlı ve sağlam bir ip. Sıkıldıkça renk değiştiririm artık.
Bıçağın ağzını daha fazla parlatmayı düşünmüyorum. Zaten ne kadar parlasa da birkaç saatte kendiliğinden puslanmaya başloyor. Diğer yüzeyleri ise sadece temizledim ve perdah yapmadım. Kaba bir görüntüsü oldu ancak bu aralar özellikle bu tarzdaki bıçaklar daha çok hoşuma gidiyor.
ısıl işlem için eğer Antalya'da önerebileceğiniz bir yer varsa götürüp yapılışını izlemeyi çok isterim. Ya da ilk bıçağımda olduğu gibi Taner ustanın müsaitlik durumunu soracağım.
Diğer resimleri de aşağıya ekliyorum.

Sertaç Uğur

• 100
« Yanıtla #15 : 16 Temmuz 2015, 00:04:44 »

Sertaç Uğur

• 100