Bıçak Sanatı - Forum

Su Verme-Sertleştirme

Fatih81

• *
  • 2
  • Meslek: Elektrikçi
  • Yer: Antalya
Ynt: Su Verme-Sertleştirme
« Yanıtla #80 : 13 Mart 2019, 19:01:04 »
Benim elimde netür çelikten olduğunu bilmediğim ama çok kırılgan bir çelik var bunu nasıl yumuşatabilirmiyim acaba

Ufuk Dede

• 140
  • Ufuk Dede
  • Meslek: Memur/Biyolog
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #81 : 14 Mart 2019, 16:39:27 »
Sevgili hemşerim forum kuralları gereği eski konulara yazmak yerine forumda yazılanları okumalısın. Neredeyse her konuda bilgi mevcuttur. Sorduğuna gelince de ne olduğu belli olmayan çelikten bıçak yapılmaz. Emeğin boşa gider, bıçak yapmak için ne olduğunu bildiğin celiklerle çalışman gerekir.Metalurji bölümünde çeliklerle ilgili cok fazla bilgi var oralara bakarak fikir edinebilirsin. Bende buraya yazarak yanlışa ortak olmuyorumdur umarım.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. " YAŞAR KEMAL.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #82 : 14 Mart 2019, 17:22:40 »
Benim elimde netür çelikten olduğunu bilmediğim ama çok kırılgan bir çelik var bunu nasıl yumuşatabilirmiyim acaba
Tavlayıp kum,kireç yada küle gömerek yavaş soğumasını sağlayın karbon çeliği ise yumuşayacaktır
Yüksek alaşım bir çelikse yumuşatmak çok daha meşakkatli ve profesyonel ekipmanlar isteyen bir süreç uğraşmaya değmez.
Sert işlemek daha uygun olur elinizdeki çeliği kullanmak isterseniz.
« Son Düzenleme: 14 Mart 2019, 17:26:30 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #83 : 14 Mart 2019, 20:03:12 »
Tavlayıp kum,kireç yada küle gömerek yavaş soğumasını sağlayın karbon çeliği ise yumuşayacaktır
Yüksek alaşım bir çelikse yumuşatmak çok daha meşakkatli ve profesyonel ekipmanlar isteyen bir süreç uğraşmaya değmez.
Sert işlemek daha uygun olur elinizdeki çeliği kullanmak isterseniz.

Osman'ın dediğine ek olarak: Çeliğin türüne kıvılcım testi ile bakabilirsin. Kıvılcım testi forumda anlatılmıştı.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ufuk Dede

• 140
  • Ufuk Dede
« Yanıtla #84 : 14 Mart 2019, 21:33:54 »
 Eylem Hocam arkadaşın mesleğine bakınca sanayiden envai çeşit çelikten biri olabilir gibi düşündüm. Amacım uğraşıp emeğinin boşa gitmemesiydi ama siz yazınca aklıma yeni bir şey düştü  :) Kıvılcım testi hatırladığım kadarıyla karbon oranını gösteren göstergelerden biri. Peki bu teste her koşulda güvenebilir miyiz? Yani o kadar çeşit çelik var ki piyasada klasik testlerin geçmişte işe yararken bugünkü çeşitlilikte yanıltıcı olabileceğinin kaygısını yaşıyorum.
« Son Düzenleme: 14 Mart 2019, 21:55:42 Gönderen: Ufuk87 »
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. " YAŞAR KEMAL.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #85 : 14 Mart 2019, 21:40:40 »
Çeliğin türünü ayırt etsen başlangıç olarak yine iyi. Örneğin takım çeliğini yay çeliğinden ayırt edebilsen bu çok şeyi değiştirir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ufuk Dede

• 140
  • Ufuk Dede
« Yanıtla #86 : 14 Mart 2019, 21:59:41 »
Çeliğin türünü ayırt etsen başlangıç olarak yine iyi. Örneğin takım çeliğini yay çeliğinden ayırt edebilsen bu çok şeyi değiştirir.
Hocam kastım kıvılcım testini geçen ama muhteviyatı bıçak yapmaya uygun olmayan çeliklerin varlığı. Kıvılcım testini geçip bıçak yapmaya uygun olmayan çelikler var mı acaba? Burada kıvılcım testinin her koşulda geçerli olup olmayacağını anlamaya çalışıyorum.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #87 : 14 Mart 2019, 22:15:31 »
Kıvılcım testini özellikle Osman'ın dediği "Yüksek alaşım bir çelikse yumuşatmak çok daha meşakkatli ve profesyonel ekipmanlar isteyen bir süreç uğraşmaya değmez." cümlesine çelik giriyor mu yani yumuşatamayacağınız bir takım çeliği mi yoksa yumuşatabileceğiniz bir çelik mi görmeniz için işinize yarayacağını düşünerek söyledim.

;) Eğer testere, eğe ve matkapla çalışacaksanız yumuşatabileceğinizi bilmek faydalı.
Namık Kemal
Instagram'da ben

mehmet5505

• **
  • 52
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: samsun
« Yanıtla #88 : 13 Eylül 2019, 23:05:09 »
merhabalar. ısıl işlem ile ilgili bir sorum olucak.çelik mıknatısa yapışmayacak şekilde ısındı,yağa daldırdım fakat yağ alev almadı.soğutma tam olmadı mı şimdi.illaki o yağ alevlenmeli miydi?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #89 : 13 Eylül 2019, 23:22:09 »
Yağın alev alması zaten olmasını istemediğimiz bir şey.

Su verilecek sıcaklıktaki çeliği oyalanmadan yağa tam daldırırsanız yağ alev almaz ama
çeliği yeterince sıcak olan bir kısmı dışarda kalacak şekilde yağa yarım daldırırsanız, yağ + sıcaklık + hava bir araya gelip alev almasını sağlar.
Namık Kemal
Instagram'da ben

mehmet5505

• **
  • 52
« Yanıtla #90 : 13 Eylül 2019, 23:26:40 »
teşekkürler Eylem Bey. şimdi bıçağımı daha çok seviyorum :)

mehmet5505

• **
  • 52
« Yanıtla #91 : 23 Eylül 2019, 21:42:53 »
Tekardan merhabalar.

1060 susuz çeliğe  su verdikten birkaç gün sonra ağzını açtığım eğe rampasında hoşuma gitmeyen bir yerini düzeltmek istedim.Eğeyi sürttüğümde eğenin çeliğin  susuz halinden bile rahat talaş kaldırdığını gördüm.çok kısa süre içinde agzı düzelttim.bunun sebebi ne arkadaşlar,ısıl işlemi düzgün mü yapmadık acaba?

« Yanıtla #92 : 24 Eylül 2019, 01:27:25 »
Sertleştirme işlemi doğru yapıldıysa, ardından menevişleme işlemi de amaca uygun şekilde doğru yapıldıysa; bunların sonucunda da homojen bir yapı elde edildiyse, lokal bir yumuşak bölge kalmaması gerekirdi. Bence ısıl işlemin bir yerlerinde hata var. Bunun olası nedeni şunlardır,
Tavlama homojen yapılamamıştır
Sertleştirme işlemi homojen yapılmamıştır
Menevişleme de bir bölge gereğinden fazla tavlanmıştır.

mehmet5505

• **
  • 52
« Yanıtla #93 : 24 Eylül 2019, 10:12:55 »
Sefa abicim susuz çeliklerdede tavlama yapılmalı mı?biz susuz çeligi mıknatıs yapışmayacak hale gelince yaga daldırıyoruz.bunuda boyle yaptım.

mehmet5505

• **
  • 52
« Yanıtla #94 : 24 Eylül 2019, 10:18:20 »
Atık motor yağında yaptım ondan mı oldu acaba?Niye olmuyor bu ısıl işlem offffff.

« Yanıtla #95 : 24 Eylül 2019, 11:26:38 »
Sefa abicim susuz çeliklerdede tavlama yapılmalı mı?biz susuz çeligi mıknatıs yapışmayacak hale gelince yaga daldırıyoruz.bunuda boyle yaptım.

Susuz çeliklerde tavlama yapılmalı mı? sorusunu bıçağı yapmadan önce yapılacak işlem olarak soruyorsan, yapılmamalı. Sertleştirme için soruyorsan zaten mutlaka yapılmalı. Motor yağı kullanılmış bir yağsa bence değiştirmekte yarar var, çok derin sertleşen alaşımlı çeliklerde bu yağlar işe yarıyor olabilir ama sığ sertleşen çeliklerde tam verimli olmuyor. Pratik olarak kanola yağı vs kullanmak daha verimli olur.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #96 : 24 Eylül 2019, 12:09:35 »
Affınıza sığınarak; tavlama sözünün geçtiği yerlerde hangi tavlamadan bahsedildiğini "su verme" tavı, "yumuşatma" tavı, normalizasyon tavı vs. diye belirtmek sanki faydalı olabilir gibi. Anlatıma bakarak hangisinin geçtiğini çıkarmak çok zaman mümkünse de yanlış anlamalara da açık kapı bırakmamak adına söylüyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

mehmet5505

• **
  • 52
« Yanıtla #97 : 24 Eylül 2019, 13:03:48 »
Susuz çelikten profil çıkartıp sertleştirmek için Sefa abicim

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #98 : 24 Eylül 2019, 13:42:11 »
Mıknatıs testinden geçme sıcaklığı 1060'a suda su vermek için biraz daha rahat bir test ama yağda su vermede elde edilen sertlik, tav sıcaklığına suda su vermeye göre daha fazla bağlı. Yani yağda su verirken tav sıcaklığının yeterli olması daha kritik.

Mıknatıs testinden geçmek için 770C derecelerdeki tav yeterli ama 1060'a su vermek için tam bu sıcaklık düşük. 800-840C aralığını yazıyorlar ama yağda ben 820C dereceyi tercih ediyorum. Bu durumda mıknatıs testi ile aradaki sıcaklık 50C derece. Suda ise 800C'nin biraz üstüne de ısıtsam oluyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

mehmet5505

• **
  • 52
« Yanıtla #99 : 24 Eylül 2019, 15:04:22 »
Mıknatıs testinden geçme sıcaklığı 1060'a suda su vermek için biraz daha rahat bir test ama yağda su vermede elde edilen sertlik, tav sıcaklığına suda su vermeye göre daha fazla bağlı. Yani yağda su verirken tav sıcaklığının yeterli olması daha kritik.

Mıknatıs testinden geçmek için 770C derecelerdeki tav yeterli ama 1060'a su vermek için tam bu sıcaklık düşük. 800-840C aralığını yazıyorlar ama yağda ben 820C dereceyi tercih ediyorum. Bu durumda mıknatıs testi ile aradaki sıcaklık 50C derece. Suda ise 800C'nin biraz üstüne de ısıtsam oluyor.
O zaman bizim sıcaklık yeterli gelmedi ondan yumuşak kaldı demeki.mıknatıs sonrası biraz daha bekleyeyim