Bıçak Sanatı - Forum

Ağaç stabilizasyonu (bölünmüş konu - ozgurozdemir başlattı)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Ağaç stabilizasyonu (bölünmüş konu - ozgurozdemir başlattı)
« Yanıtla #20 : 31 Aralık 2010, 12:22:40 »

--- Stabilizasyonun kendi konusu oldu ----

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ağaç stabilizasyonu
« Yanıtla #21 : 31 Aralık 2010, 12:47:23 »
Vakum ortamının içinde asılı duran olabildiğince dar ve ağzı açık bir naylon torba içine emprenye malzemesini ve ahşabı koymak sarfedilen malzemeden tasarruf etmede çok faydalı olur diye düşünüyorum.

Emre'nin verdiği ürün çok hoşuma gitti. Adam gibi aramamışım demek ki. Bir de vakum düzeneği yapayım ben. Maksat bana yapacak farklı bir şey çıksın.  ;)

Sertleştiricinin oranını şaşırmak dahi problemli iken sertleştirici olmadan deneme yapmak başarılı deneylerin meyvesiz ve israflı olmasına yol açacaktır.
Eylem, aslında çoğu stabilizasyon yapan bıçakçı önce vakum sonra basınçlı odaya çevirdikleri basınca dayanıklı kaplarda yapıyorlar bu işi, sadece vakumla çalışılacaksa naylon torba bile yeterli olacaktır, ancak işin içine basınç girdiğinde iş değişiyor...

Bu arada stabilizatör olarak en çok akrilik monomerler veya polimerler kullanılıyor. Bu konuda en çok kullanılan ürün Paraloid B72. Bu ürün mükemmel bir itibara sahip stabilizasyon konusunda. Genelde ispirto veya asetonda %5 çivarı çözelti şekilnde kullanıldığından ahşabın tümüne nüfuz ediyor malzeme...

Bir de incelediğim kadarıyla epoksi tinerleri var yat malzeme dükkanlarında. Bunlar epoksinin akışkanlığını arttırırken donma hızını düşürüyor. Bu da ilginç bir çözüm olabilir...
« Son Düzenleme: 31 Aralık 2010, 12:49:13 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #22 : 31 Aralık 2010, 13:17:38 »
dün tekno marinden caner bey ile görüştüm hangi malzemeleri kulanabiliriz idyerek
kendi üretikleri poliüretan esaslı çift kompadentli  birkaç malzeme tavsiye etti
era 4000 ni incelterek kulanırsak kendi tineri ile kullanıma daha uygun olur.

vakumal işleminde önce malzeme vakumlanarak emdirme yapılıyor.daha sonra malzeme ikinci kez vakumlanarak fazla malzeme içinden çekiliyor.bu işlem ler daha cok emprenye yapımında kullanılıyor.
ağaçları tıpkı karbon fiber yapımı gibi vakumlar isek gayet güzel olacağına inanıyorum.
birde cift kompedentli dolgu vernigi varmış onu alarak deneyeceğim önümüzdeki haftadan sonra inşallah.

GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #23 : 31 Aralık 2010, 13:57:59 »
Metin Bey iyi günler,
Paraloid B72       1 kg        55,00 TL+ kdv dir. Ücretini banka hesaplarımıza yatırdığınız takdirde kargo ile tarafınıza gönderebiliriz.
Saygılarımla

ARKISTANBUL
Tel: +90 212 237 07 14
Fax: +90 212 237 07 84
www.arkist.com    arkist@arkist.com
« Son Düzenleme: 31 Aralık 2010, 14:03:51 Gönderen: Metin Sakin »
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #24 : 31 Aralık 2010, 14:03:37 »
eyvallah metin bey ben ofirmanın sitesinde gezinmiştim ama denk gelemedim
hemen irtibat kuracağım

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #25 : 31 Aralık 2010, 14:10:19 »
metin bey konuştum malzeme boncuk gibi olup asetonda eritilerek kullanılıyormuş
55 tl olan ların kuru halde olanlarmış
sıvı halde gönderilenlerin 1 lt 20tl+kdv miş fakat cözelti kullanıldıktan sonra kullanılan malzemedeki aseton ucuyor kullanılan ahşapta boşluk kalma ihtimali olamazmı ?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #26 : 31 Aralık 2010, 14:31:54 »
Özgür ben de o olayı düşündüm de, sanırım polimer yapı ağacın selüloz yapısıyla bağlanarak orada birikim yapıyor olabilir. Paraloid kullanıldığı konusunda oldukça eminim, Bladeforums ve diğer yurtdışı forumlarda bu malzemenin kullanıldığı bilgisi defalarca geçmişti...

Bunun dışında Minwax Hardener diye bir ürün ve Resinol 90C gibi ürünler kullanılıyor. Epoksi ve poliüretan reçine kullananlar, çift komponentli vernik kullananları da duydum, ancak en porfesyonel sonuçlar B72 ile elde ediliyor. Vakumu ise bazıları sadece enjektör ile hava çekerek ya da manuel el vakum pompaları ile yapıyor ve tam penetrasyon elde edebiliyorlar. %20 imiş bu arada Paraloid Aseton/Toluen konsantrasyonu. Daha konsantre çözelti tam nüfuz etmeyebilir...

http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php?t=267315

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #27 : 31 Aralık 2010, 15:51:27 »
 >:D bizim klimacıdan kompresör aldım hadi hayırlısı

Böyle bir ürün varmış ahşabı stabilize ettiğini söylüyorlar, bilgisi olan var mı?
http://www.youtube.com/watch?v=VucVKYfpvqA&feature=related

ozgurozdemir

• *
  • 1
seffaf emrenye gibi birşey hocam zehir içermediğini söylüyorlar naturali olabilir
benim şçalışmalar devam gelişmeler pek yakında  ;D

ozgurozdemir

• *
  • 1
EVET ARKADAŞLA VE USTALARIM SON DENEMELER OVENGOL,MAUN,MEŞE  ;) (TANERCİM İŞLEMEZ DEMİŞTİYA ÖYLEBİR İŞLİYORKİ ) DUT VE YAPAY KIZMIZI BİR AĞAÇ DENEMESİ VE CIKAN HAVALAR.

ozgurozdemir

• *
  • 1
SON RESİMLER
ESASEN ERA 4000 VEYA AYNI DURUMDAKİ EPOXSİ İLEDE KULLANMAK İSTERİM
ELİMDE BİRAZ OLSUN POLYESTER VARDI AMA KULLANMAK İSTEMEDİM
BİRDE YAKINLARDA ALABİLİR İSEM POLİÜRETAN ESASLI ÇİFT KOMPADENTLİ BİR VERNİKTE DENEMEYİ DÜŞÜNÜYORUM

^-^ :2up Kavanozun kapağını deldin öyle değil mi. Valla sonuç güzel görünüyor, selülozik vernik mi bu? Buzdolabı kompresörüyle basınç odası da yapabilirsin, düdüklü tencere demiştin ya aynen. Ama araya basınç şarteli koymazsan etrafı patlatır, biliyorsundur ama yinede çenemi tutamayıp hatırlatayım dedim. Eline sağlık Özgür, bir boşluk doluyor sayende.

ozgurozdemir

• *
  • 1
kompresör zaten küçük olduğundan patlatma riski yok otomatik olarak duruyor
motoru birazdaha büyütürsek eğer düdüklü tencere ve kontaklı vakum göstergesi ile sonuca tam ulaşabiliriz ama bu yöntemle baya gı iyi oluyor
selülozik vernik kullandım yurt dışında poliüreten asaslıları ve epoxsi kullanıyorlar zaman bulursam onları deneyeceğim
stabilize edilmiş ağaçları kurumaya bıraktım.sonuç yarın ortaya cıkacaktır.
eğer kök bulabilirsem mat vernikle deneyeceğim.
bu kökleri bulmak gerçekten zormuş  >:(

Peki sen bilirsin, umarım kompresör eskidir ve kaçırıyordur. Daha önce tüpü patlattığına tanık olmuş biri olarak söyledim ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
Özgür, ahşabın içindeki havayı çekiyorsun, bu görülüyor, sadece vakum mu kullanıyorsun?

Vakum için çok dert değil aslında, en fazla içe kırılır kavanoz...

Havayı çeksen de reçinenin yapısı ahşabın mikroskobik kanallarına nüfuz edebilecek yapıda olmak durumunda. Vernik konusunu pek bilmiyorum ama polyester reçinenin moleküler boyutları bu iş için biraz fazla olabilir gibi geliyor. Ancak o kadar çok çeşitli kimyasal formül kullanılıyor ve o kadar belirsiz ki üretim teknolojisi bir polyester reçine iyi iş görürken diğeri görmeyebilir. Bu yüzden şu anda vernik üzerinde deneme yapman çok mantıklı geliyor bana da. Ancak anaerobik katılaşabilme özelliği olmalı kullandığımız reçinelerde. Bu sayede merkezde hava ile ilişkisiz yerler de donabilsin. Bu açıdan çift komponentli vernik dediğin malzeme daha gelecek vaadediyor...
Çok sağol Özgür, süper bir adım şu attığın bizim sektörde.

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
epoxy reçine uygulamasında epoxynin kendi incelticisini kulanmak lazım ziyadesi ile cok yogun bir malzeme vakum kazanı veya düdüklü tencere ile cok sağlam vakum gerekmekte.benim kulandığım sadece vakum  polyesterreçine ise cok yoğun  işlemi yaptığım alan soğuk olduğundan deneme ancak yazın olur daha iyi sonuç alabilmek için.bir iki denemede vakum torbası ile yapacağım eğer vakit bulur isem sertleştiricili vernikler ile deneyeceğim.
Emre ustam kulanmadığın kök var ise istersen gönder bana bir deneme yapıp  geri göndereyim incele.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
Özgür, iki blok içinde çatlaklı olduğundan ıskartaya çıktı, Meşe kökü/yumrusu. Bir parça da sapelli merak ediyorum. Yarın yollamaya çalışacağım eğer inersem kasabaya... Sağolasın  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

ozgurozdemir

• *
  • 1
ok hocam bende ayın beşinden sonra
teknomarine ugrayıp vernik ve epoxy ye bakacam
Paraloid B72 bundan alırsam bunuda deneyecem
torboda vakumlama yapmaya calıştım  :( düzgün olmadı malzemeyi inceltmem lazım

ozgurozdemir

• *
  • 1
Emre hocam malzemeler kurumaya alındı 1-2gün içinde paraloid gelir denemeleri yapacam
selulozik vernikteki denemelerimde sonlara doğru bayağı bir başarılı oldu ama ama vernik cok yogun olduğundan uzn süre uğraşmak gerekti  >:(
birinci vakumdan sonra malzemeyi kurumaya bırakıp ertesi gün tekrar vakumlama gerekiyor veya ağır ağır aralıklarla 2-3saat kadar yapılırsa birinci denemede
iyi sonuç elde ediliyor paraloide sanıyorum 1veya 2 vakumlama yaparsak ağacı %45 stabilize edebiliriz  karışım %20 paraloid %80 aseton olacak malzemeye %100 işlesek bile %80i aseton olduğundan en az 3-4 defa stabilize işlemi yapıp kurutmak gerekir diye düşünüyorum.
saygılar