Bıçak Sanatı - Forum

SONUNDA BİTTİ !!

Hakan AKSOY

• *
  • 465
  • Yer: Konya
SONUNDA BİTTİ !!
« : 20 Mart 2015, 10:26:13 »
            Herkese merhaba

Cok uzun bir zamandir uzerinde calistigim ASIT GRAVUR olayinin gelinen son hali bu ,bildiginiz uzere daha once kalfalik eserim diye bir baska deneyimimi paylasmistim.Ama bu sefer is farkli ,farki ise daha onceki calismalarimin hatta turkiye de yapilan butun asit gravur calismalarinin temeli zeminin asite dayanikli bir malzeme ile tamamen kapatilip (balmumu ,zift ,katran, vs vs )malzeme kuruduktan sonra desenin uzerine cizilmesi sonrasi asite maruz birakilmasi sonucu elde ediliyordu ,Hatta forumdaki bazi ustalarimizin yaptigi bicak uzerine isledikleri  tamgalar da cokertme teknigi ile bu sekilde folyo kesim vs. sonrasi elektrik akimi ile desen zemine indirme usulu isleniyor .Burda durum tamamen farkli desen burda tamemen el yapimi ozel bir murekkep ile ciziliyor ve asit islemi sonrasi elimize kabartma tabir ettigimiz bir gravur cikiyor .Bu isin duayenleri ki dunya da ki tartisilmaz tek master grabodor unvani ile ANTONIO MONTEJANO dur ,bende calismalarimin buyuk bir bolumunde bu sanatcinin kullandigi teknigi kullanmaya calistim ogrendigim hemen hemen her seyi ve hatta cizim asamasinda kullandigim murekkebi bile bu sanatci dan feyizlenerek yaptigimi bilmenizi isterim.Meshur montejano murekkebi dunya da da bu sekilde aniliyor ,aslinda gercekten sadece murekkep  bu isin ana temeli ,murekkep olmadan kabartma tabir edilen gravuru  yapmak inanin imkansiz bu derinliklerde kabartma gravurler yapmak inanin asit ile hic kolay degil hatta imkansiz cunku gercek asit maskeleme murekkebi disinda kullanilan malzemeler sonrasi ya kenar cizgileri asit tepkimesinden sonra eriyor yada desende asite maruz kalmasini istemediginiz yerler anlamadiginiz bir sekilde asit e maruz kaliyor ve hic istemediginiz goruntuler meydana geliyor  ve sonuc her zaman husran  .

Yapim asamasini kisaca anlatmak istiyorum

• Oncelikle gravur islenecek zemin kesinlikle ayna polisaj li olmasi gerekiyor bu olmazsa olmazlarin basinda geliyor  hatta parmak izi bile olmasi gravur kalitesini etkileyecektir
            • Calisma yapilcak gravur deseni seciyorum  ve uygulamak istedigim  zemine  el yordami ile ciziyorum 
            • Desenin ana hatlarini ve dolgu sunu asite dayanikli murekkebimi hattat larin kullandigi divit yardimi ile ciziyorum burasi aslinda cok onemli ana hatlarin cok net cikmasini istiyorsak malesef mikroskop olmasi gerekiyor deseni cok iyi islemek gerekiyor yoksa cizgilerin goruntusu rahatsiz edici olabilir
            • Cizim islemi bittikten sonra yaklasik 9 saat kurumaya birakiyorum
            • 9 saatlik kuruma sonrasi murekkep uzerinde tarama seklinde golgelendirmeleri yapiyorum
            • Golgelendirme islemi bittikten sonra son bir cizgi kontrolu ve asit banyosunu hazirliyorum
            1 part HNO3 (Nitric asit)+3 part HCI (Tuzruhu) KRAL SUYU diye de anilan bu karisimi kullaniyorum ama lutfen dikkat bu tur bir karisim  inanin cok guclu ve cok tehlikeli  lutfen kullanim esnasinda havalandirmasi bol bir yer de guvenlik icin gozluk ve eldiven kullanin aksi halde hic istemeyecegimiz olaylara maruz kalabiliriz allah korusun

Istenilen derinlik icin ne kadar asit banyosunda  kalmasini istiyorsak kontrollu bir sekilde asite maruz birakiyoruz ,bundan sonra ki islem asitin pasif hale getirilmesi icin karbonat li su kullaniyorum sonrasinda murekkebin temizligi ve sonuc bu !

Tohum Saç Bitmesse Toprak Utansın ,Hedefe Varmayan Mızrak Utansın ,Hey gidi Kuheylan Koşmana Bak sen ,Catlarsan Doğuran Kısrak Utansın.NFK

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Ynt: SONUNDA BİTTİ !!
« Yanıtla #1 : 20 Mart 2015, 10:38:11 »
Elinize sağlık Ustam. Maşallah!

Hakan AKSOY

• *
  • 465
« Yanıtla #2 : 20 Mart 2015, 14:16:47 »
Elinize sağlık Ustam. Maşallah!

Tesekkur ediyorum mustafa bey sagolun !
Tohum Saç Bitmesse Toprak Utansın ,Hedefe Varmayan Mızrak Utansın ,Hey gidi Kuheylan Koşmana Bak sen ,Catlarsan Doğuran Kısrak Utansın.NFK

Fatih IŞIK

• *
  • 490
  • Meslek: Operatör
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #3 : 20 Mart 2015, 14:25:40 »
Elinize sağlik paylaşim için çok güzel görünüyor.
Fatih IŞIK

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #4 : 20 Mart 2015, 14:28:48 »
Ellerinize sağlık :) Çok güzel olmuş :2up :2up
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

ersin1

• 469
  • Meslek: Pvc dograma
  • Yer: istanbul bagcilar(tekirdag)
« Yanıtla #5 : 20 Mart 2015, 14:40:02 »
Eline saglik guzel bir calisma  :2up
Ersin beceren

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #6 : 20 Mart 2015, 15:02:12 »
Tekniğe ve sonucuna bayıldım! Ellerinize sağlık.
ANTONIO MONTEJANO'nun bazı işlerinde bazı ara detaylar var. Yani geniş alanlara göre daha az çökmüş yerler. Bu kısımları nasıl yapıyor? Daha ince çizerek mi yoksa mürekkebi seyrelterek mi yoksa kısa bir süre sonra o kısımları kapatarak mı?
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

Hakan AKSOY

• *
  • 465
« Yanıtla #7 : 20 Mart 2015, 15:20:52 »
ANTONIO MONTEJANO'nun bazı işlerinde bazı ara detaylar var. Yani geniş alanlara göre daha az çökmüş yerler. Bu kısımları nasıl yapıyor? Daha ince çizerek mi yoksa mürekkebi seyrelterek mi yoksa kısa bir süre sonra o kısımları kapatarak mı?

Oncelikle tesekkur ediyorum begeniniz icin

Guzel bir detay yakalamisiniz aslinda tek bir seferde kalin birakilan murekkep icindeki detay daha derin,seyrek birakilmis murekkep icindeki detay ise daha az siddet te asite maruz kaliyor buda desen icinde istediginiz yerlerde istediginiz derinligi yada seyrekligi yakalamanizi ve ayrica desene kontrast bu sekilde vererek gorselligi en ust duzeye cikartabiliyorsunuz. Elimden geldigince yardimci olmaya calisirim .selamlar

Hakan AKSOY

• *
  • 465
« Yanıtla #8 : 20 Mart 2015, 15:23:54 »
Ellerinize sağlık :) Çok güzel olmuş :2up :2up

Sagol Kadir tesekkur ediyorum

Eline saglik guzel bir calisma  :2up
Tesekkur ediyorum sagolasin

Elinize sağlik paylaşim için çok güzel görünüyor.

Tesekkur ediyorum !

MURAT BUSHCRAFT

• 757
  • Meslek: inşaat Mühendisi
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #9 : 20 Mart 2015, 15:38:10 »
abi ellerinize sağlık çok güzel olmuş.çalışmalarınızda başarılar.
TEL: 0532 550 70 68                           FACEBOOK: Murat Bushcraft                                         INSTAGRAM: murat_bushcraft

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
« Yanıtla #10 : 20 Mart 2015, 16:20:01 »

Guzel bir detay yakalamisiniz aslinda tek bir seferde kalin birakilan murekkep icindeki detay daha derin,seyrek birakilmis murekkep icindeki detay ise daha az siddet te asite maruz kaliyor buda desen icinde istediginiz yerlerde istediginiz derinligi yada seyrekligi yakalamanizi ve ayrica desene kontrast bu sekilde vererek gorselligi en ust duzeye cikartabiliyorsunuz. Elimden geldigince yardimci olmaya calisirim .selamlar

Değerli bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Keşke 1 hafta önce öğrenebilseydim :) Zira tam da metal üzerinde elde etmek istediğim görselliği bu teknik yakalıyor. Geçen hafta havalı bir gravür aleti satın aldım. Neyse onunla da o tekniğe özgü çalışacağız artık.
Şöyle hızlı bir taramada ANTONIO MONTEJANOnun mürekkebi farklı aletlerle uygulayabildiğini gördüm (fırça, tarama ucu, rapido? vb.) buda teknik uygulamayı oldukça esnetebiliyor. Ufak tefek fırça kaçıklıkları mürekkebin geri kazınması ile toparlanabilir sanırım. Geriye bileğinizin esnekliği kalıyor...
« Son Düzenleme: 20 Mart 2015, 16:22:57 Gönderen: maytir »
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

Hakan AKSOY

• *
  • 465
« Yanıtla #11 : 20 Mart 2015, 16:34:34 »

Değerli bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Keşke 1 hafta önce öğrenebilseydim :) Zira tam da metal üzerinde elde etmek istediğim görselliği bu teknik yakalıyor. Geçen hafta havalı bir gravür aleti satın aldım. Neyse onunla da o tekniğe özgü çalışacağız artık.
Şöyle hızlı bir taramada ANTONIO MONTEJANOnun mürekkebi farklı aletlerle uygulayabildiğini gördüm (fırça, tarama ucu, rapido? vb.) buda teknik uygulamayı oldukça esnetebiliyor. Ufak tefek fırça kaçıklıkları mürekkebin geri kazınması ile toparlanabilir sanırım. Geriye bileğinizin esnekliği kalıyor...
Cok fazla yazısma yapmasam da her gun duzenlı olarak forumu zıyaret edıyorum ve sizinde gravur uzerine bir merak saldiginizi okumustum umarim emeginizin karsiligini alirsiniz.

Murekkep konusuna gelince yaklasik 6 aylik bir omru var yapildiktan sonra uygulama esnasinda firca tarama ucu rapido her turlu cizim ve boyama aletleri ile uyumlu calisiyor akiskanligi gayet guzel ,kuruduktan sonra ne balmumu gibi cok yumusak nede zift ve benzeri urunler gibi cok sert catlama yapmiyor yanlis yaptiginiz yerde dediginiz gibi geri kazinma yolu ile toparliyorsunuz isi hic bir sorun cikartmadan size en buyuk destegi sagliyor ve geride hic bir kalinti birakmamasi cok buyuk bir avantaj .En buyuk ozelligi asit den hic bir sekilde etkilenmiyor bu 4 yillik deneyimlerimde hic bir malzemenin bu denli dayaniklilik gosterdigini gormedim .Selamlar

Hakan AKSOY

• *
  • 465
« Yanıtla #12 : 20 Mart 2015, 16:50:32 »
abi ellerinize sağlık çok güzel olmuş.çalışmalarınızda başarılar.

Tesekkur edıyorum Murat sagolasın !

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #13 : 20 Mart 2015, 17:32:46 »
Ellerine sağlık. Asit indirme olayı ilerletilirse mükemmel işler çıkıyor. Bir dönem bununla ilgili çok güzel videolar seyretmiştim ama bir türlü bulamıyorum.

Sonunda buldum :)
https://www.youtube.com/user/Albacetense/videos bu albümdeki videolara bakın.

https://www.youtube.com/watch?v=bhM5emk9MI4 bu albümdeki lionsteel çakının bitirilmiş halinin videosu.
« Son Düzenleme: 20 Mart 2015, 17:37:19 Gönderen: Salim Türk »

Hakan AKSOY

• *
  • 465
« Yanıtla #14 : 20 Mart 2015, 17:46:59 »
Ellerine sağlık. Asit indirme olayı ilerletilirse mükemmel işler çıkıyor. Bir dönem bununla ilgili çok güzel videolar seyretmiştim ama bir türlü bulamıyorum.

Sonunda buldum :)
https://www.youtube.com/user/Albacetense/videos bu albümdeki videolara bakın.

https://www.youtube.com/watch?v=bhM5emk9MI4 bu albümdeki lionsteel çakının bitirilmiş halinin videosu.
Tesekkur ediyorum salim sagolasın bu işte mükemmelliyetliği yakalamak için malesef detayları en iyi şekilde görmek adına bır gravur(mıhlayıcı) mikroskobu lazım yoksa cıplak gözle her şey normal miş gibi görünsede yakından baktğınızda malesef cok büyük alanların boya ile temas etmediğini fark ediyorsun.Şu an bütçe ayarlama aşamasındayım yaklaşık 1,000 dolarlık bir fıyatı var bu mıhlayıcı  mikroskobun .Selamlar

http://www.karamer.com/urunler/akrobat_mikroskop_40x-mihlayici_mikroskobu/50375/

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #15 : 20 Mart 2015, 17:58:47 »
Çin işi dijital mikroskoplar işe yarar mı acaba? Ekranlı olanları falan var çok uygun fiyata. Sonsuz odak uzaklığında ürünler var.

Hakan AKSOY

• *
  • 465
« Yanıtla #16 : 20 Mart 2015, 18:01:07 »
Çin işi dijital mikroskoplar işe yarar mı acaba? Ekranlı olanları falan var çok uygun fiyata. Sonsuz odak uzaklığında ürünler var.
Konu ıle ılgılı gorsel yada teknık detay paylasabılırmısın hıc rast gelmedım bu tarz bır alete. sELAMLAR

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
« Yanıtla #17 : 20 Mart 2015, 18:08:26 »
Harika paylaşım, işin can alıcı noktası mürekkep söylediğiniz gibi tabi sabırda cabası. Başlangıç olarak printer mürekkebi kullanılabilir mi acaba?

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #18 : 20 Mart 2015, 18:15:28 »
http://www.aliexpress.com/item/New-fashion-aluminium-alloy-bracket-AV-1200X-digtal-microscope-AV-handheld-endoscope-camera-adapt-to-TV/1684747266.html  Bunun gibi mesela (fiyat araştırması yapmadan hızlıca bulduğum bir ürün)

Bunun mesela çalışma aralığı 10mm - sonsuz. Saniyede 30 resim yakalıyor.

Hakan AKSOY

• *
  • 465
« Yanıtla #19 : 20 Mart 2015, 20:05:09 »
http://www.aliexpress.com/item/New-fashion-aluminium-alloy-bracket-AV-1200X-digtal-microscope-AV-handheld-endoscope-camera-adapt-to-TV/1684747266.html  Bunun gibi mesela (fiyat araştırması yapmadan hızlıca bulduğum bir ürün)

Bunun mesela çalışma aralığı 10mm - sonsuz. Saniyede 30 resim yakalıyor.

Salim kardeşim tşk ederim. Saniyede 30 resim yakalıyor derken ? Yani canlı kanlı görüntü vermesi gerekiyor.birde algılama sorunu yaşarım gibi geliyor monitörün duruşu ve elin çalışma şekli bilemiyorum kafam karıştı  :)