Eklerin devamı...

hocam ellerine sağlık. bencede eğer çakı olacaksa kilit sistemi olması şart. ölçüler 2 katı olacak demişsiniz ama öyle olunca 15 cm kapalı uzunluk oluyor. ben mi yanlış anladım acaba?
Diğer bahsettiğin kilit sistemi yerine bu tarz kilit sistemi çok ama çok daha iyi olmuş. Bu çakıya kullanılabilecek en güzel kilit sistemi bence. Sadece stoplama konusunda nasıl olacağını anlamadım. Bu çakıda kabza malzemesi yanında linerde kullanacak mısın? Bu namludaki stop pimleri bu linerlere değerek mi çakı stoplanacak? Öyle ise stop pimlerini biraz daha öne çekebilirsin. Çakı açıldığında pim direk linere değer. Linerde ikinci bir oluk açmana gerek kalmaz. Aynı şekilde Kapanınca stoplanması içinde linere değdiği yeri hafif oyman yeterli olur. Ayrıca stoplarda tek taraflı çıkıntı olmalı. Böylece iki namlu arası açık olmamış olur. Stop pimleri perçinlenerek tutturulur. Hayata geçerse çok güzel olacak bence. Aklına emeğine sağlık. İki çakı arasına da ince bir liner malzeme olmalı bence.
Diğer bahsettiğin kilit sistemi yerine bu tarz kilit sistemi çok ama çok daha iyi olmuş. Bu çakıya kullanılabilecek en güzel kilit sistemi bence. Sadece stoplama konusunda nasıl olacağını anlamadım. Bu çakıda kabza malzemesi yanında linerde kullanacak mısın? Bu namludaki stop pimleri bu linerlere değerek mi çakı stoplanacak? Öyle ise stop pimlerini biraz daha öne çekebilirsin. Çakı açıldığında pim direk linere değer. Linerde ikinci bir oluk açmana gerek kalmaz. Aynı şekilde Kapanınca stoplanması içinde linere değdiği yeri hafif oyman yeterli olur. Ayrıca stoplarda tek taraflı çıkıntı olmalı. Böylece iki namlu arası açık olmamış olur. Stop pimleri perçinlenerek tutturulur. Hayata geçerse çok güzel olacak bence. Aklına emeğine sağlık. İki çakı arasına da ince bir liner malzeme olmalı bence.
Durdurma pimleri ile ilgili ek açıklama yapmak gerek. Namlu üzerindeki pimler, evet tek taraflı. Sol namludaki pim sol tarafa, sağ namludaki pim sağ tarafa uzanıyor. Pimler ortadaki linere değmeyecekler yani. İki namlu arasında titanyum liner olacak. Pimler kabzadaki oyuklarına oturacaklar. Oyuklarına oturdukları zaman bile kabza formu tam silindir olmaya devam edecek.
Durdurma pimlerini olabildiğince geride tutmak istedim çünkü kesme konforunu bozabilirlerdi.
En büyük zorluğu aslında testere namluyu tasarlarken yaşadım. İşlevselliğini korumak ama kabzaya da tam oturtmak zor oldu. Bu nedenle testerenin ucunu küt tasarladım. Testerenin kesme performansı için 163 derece civarı açılması gerektiğini de hesapladım bu arada.
"Tek elle açılsın mı açılmasın mı?" diye de bayağı bir düşündüm. Şart olmadığına karar verdim. Hem bu çakı taktik çakı değildi, hem de geleneğine aykırı olurdu.