Bıçak Sanatı - Forum

Geleneksel form Bıçak Tasarım yarışması 1

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
Ynt: Geleneksel form Bıçak Tasarım yarışması 1
« Yanıtla #80 : 03 Nisan 2015, 14:03:46 »
Sen yinede bana fazla bakma. İçinden geçeni yap :) Bıçağın bitmiş halini sen düşünüyorsun. Bıçak bitince kağıt üzerinde görmediğimiz aklından geçenlerde olunca çok güzel olabilir.
Ustam haklısınız aslında bıçağın bu halde bitmişini düşünüyorumda bir türlü oturtamıyorum kafamda :)
« Son Düzenleme: 03 Nisan 2015, 14:07:09 Gönderen: Kadir Karaca »
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #81 : 03 Nisan 2015, 14:07:58 »
Tosya Çakısını kendimce yeniden yorumladım. Bakalım ne diyeceksiniz?

Öncelikle belirteyim: "orjinal" Tosya Çakısı tıpkı bir deve gibi, yani doğru hiçbir tarafı yok, her yanı eğri!! Tamamen uyduruk bir tasarım. Hareketli namlulu el orağına 2. bir namlu iliştirilmiş. Orjinal tasarımı yani hareketli namlulu el orağını çoçukken tarlada çok kullandım, çok kullanışlı bir alet idi. Ama "orjinal" Tosya Çakısı kullanışlı falan değil, saçma sapan bir şey...

İki büyük kusuru var:

a) Namlulardan biri kapalıyken, kabza ergonomisi çok kötü. Kullanması zahmetli...
b) Kilit mekanizması yok.

Bu kusurları kendimce düzeltmeye çalıştım.

Tasarımın esas özelliği şu: Namlular kapalıyken kabzaya tamamen gömülüyorlar.

Öyle ki, kilit halkası vida dişlilerinin üzerinde kolayca dönebiliyor. Bu sayede namlu ergonomisi düzeliyor ve kullanması acı verici olmuyor.

Namlular tam taşlama ve 2 mm kalınlıkta olacaklar. Kilit mekanizması için Opinel'in yüzük kilidinin modifiye edilmiş hali denebilir. Daha kaba saba ama çok daha sağlam hali.

Durdurma pimini namlu üzerine aldım. Bunun amacı kabza imalatını kolaylaştırmak ve kabzayı sağlamlaştırmak. Ekli resimde namlu üzerine konuşlandırılmış durdurma piminin bir örneği var.

Ve son bir not: Ölçümlendirirken hata yapmışım, yazılı tüm ölçüler "2" ile çarpılacak.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #82 : 03 Nisan 2015, 14:09:10 »
Eklerin devamı...
*  - Yükleme: 106 kez.
*  - Yükleme: 146 kez.

mustafa çınar

• 509
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #83 : 03 Nisan 2015, 14:15:04 »
   hocam ellerine sağlık. bencede eğer çakı olacaksa kilit sistemi olması şart. ölçüler 2 katı olacak demişsiniz ama öyle olunca 15 cm kapalı uzunluk oluyor. ben mi yanlış anladım acaba?

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #84 : 03 Nisan 2015, 14:33:19 »
   hocam ellerine sağlık. bencede eğer çakı olacaksa kilit sistemi olması şart. ölçüler 2 katı olacak demişsiniz ama öyle olunca 15 cm kapalı uzunluk oluyor. ben mi yanlış anladım acaba?

Doğru anlamışsınız. Azıcık heybetli. Testere namlu bağda bahçede işe yarasın diye. ( Bu arada yazmayı unuttum, testere namlu 163 derece açılıyor. Düz namlu 180 derece... )

Geleneksel kullanıcıları Tosya Çakısını bağ bahçe işlerinde kullanıyorlar genellikle.

Taktik çakı istenirse, boyundan başka açma mekanizmasının da elden geçirilmesi gerekir.

mustafa çınar

• 509
« Yanıtla #85 : 03 Nisan 2015, 14:36:04 »
   evet "azıcık heybetli" imiş o zaman  :D

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #86 : 03 Nisan 2015, 14:38:33 »
Tosya çakısı için normal bir boy.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
« Yanıtla #87 : 03 Nisan 2015, 14:39:24 »
Eklerin devamı...
Testere cok guzel olmuş.
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #88 : 03 Nisan 2015, 14:40:02 »
Diğer bahsettiğin kilit sistemi yerine bu tarz kilit sistemi çok ama çok daha iyi olmuş. Bu çakıya kullanılabilecek en güzel kilit sistemi bence. Sadece stoplama konusunda nasıl olacağını anlamadım. Bu çakıda kabza malzemesi yanında  linerde kullanacak mısın? Bu namludaki stop pimleri bu linerlere değerek mi çakı stoplanacak? Öyle ise stop pimlerini biraz daha öne çekebilirsin. Çakı açıldığında pim direk linere değer. Linerde ikinci bir oluk açmana gerek kalmaz. Aynı şekilde Kapanınca stoplanması içinde linere değdiği yeri hafif oyman yeterli olur. Ayrıca stoplarda tek taraflı çıkıntı olmalı. Böylece iki namlu arası açık olmamış olur. Stop pimleri perçinlenerek tutturulur. Hayata geçerse çok güzel olacak bence. Aklına emeğine sağlık. İki çakı arasına da ince bir liner malzeme olmalı bence. 

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #89 : 03 Nisan 2015, 15:30:06 »
Diğer bahsettiğin kilit sistemi yerine bu tarz kilit sistemi çok ama çok daha iyi olmuş. Bu çakıya kullanılabilecek en güzel kilit sistemi bence. Sadece stoplama konusunda nasıl olacağını anlamadım. Bu çakıda kabza malzemesi yanında  linerde kullanacak mısın? Bu namludaki stop pimleri bu linerlere değerek mi çakı stoplanacak? Öyle ise stop pimlerini biraz daha öne çekebilirsin. Çakı açıldığında pim direk linere değer. Linerde ikinci bir oluk açmana gerek kalmaz. Aynı şekilde Kapanınca stoplanması içinde linere değdiği yeri hafif oyman yeterli olur. Ayrıca stoplarda tek taraflı çıkıntı olmalı. Böylece iki namlu arası açık olmamış olur. Stop pimleri perçinlenerek tutturulur. Hayata geçerse çok güzel olacak bence. Aklına emeğine sağlık. İki çakı arasına da ince bir liner malzeme olmalı bence. 

Durdurma pimleri ile ilgili ek açıklama yapmak gerek. Namlu üzerindeki pimler, evet tek taraflı. Sol namludaki pim sol tarafa, sağ namludaki pim sağ tarafa uzanıyor. Pimler ortadaki linere değmeyecekler yani. İki namlu arasında titanyum liner olacak. Pimler kabzadaki oyuklarına oturacaklar. Oyuklarına oturdukları zaman bile kabza formu tam silindir olmaya devam edecek.

Durdurma pimlerini olabildiğince geride tutmak istedim çünkü kesme konforunu bozabilirlerdi.

En büyük zorluğu aslında testere namluyu tasarlarken yaşadım. İşlevselliğini korumak ama kabzaya da tam oturtmak zor oldu. Bu nedenle testerenin ucunu küt tasarladım. Testerenin kesme performansı için 163 derece civarı açılması gerektiğini de hesapladım bu arada.

"Tek elle açılsın mı açılmasın mı?" diye de bayağı bir düşündüm. Şart olmadığına karar verdim. Hem bu çakı taktik çakı değildi, hem de geleneğine aykırı olurdu.

Sağ elini kullanan kullanıcılar için, kesici ağız aşağıya bakarken sağ tarafta kalan namlu, testere ağızlı namlu olacak. Bu da diğer bir detayı...
« Son Düzenleme: 03 Nisan 2015, 15:39:59 Gönderen: egeleme_rampasi »

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #90 : 03 Nisan 2015, 15:44:44 »

Durdurma pimleri ile ilgili ek açıklama yapmak gerek. Namlu üzerindeki pimler, evet tek taraflı. Sol namludaki pim sol tarafa, sağ namludaki pim sağ tarafa uzanıyor. Pimler ortadaki linere değmeyecekler yani. İki namlu arasında titanyum liner olacak. Pimler kabzadaki oyuklarına oturacaklar. Oyuklarına oturdukları zaman bile kabza formu tam silindir olmaya devam edecek.

Durdurma pimlerini olabildiğince geride tutmak istedim çünkü kesme konforunu bozabilirlerdi.

En büyük zorluğu aslında testere namluyu tasarlarken yaşadım. İşlevselliğini korumak ama kabzaya da tam oturtmak zor oldu. Bu nedenle testerenin ucunu küt tasarladım. Testerenin kesme performansı için 163 derece civarı açılması gerektiğini de hesapladım bu arada.

"Tek elle açılsın mı açılmasın mı?" diye de bayağı bir düşündüm. Şart olmadığına karar verdim. Hem bu çakı taktik çakı değildi, hem de geleneğine aykırı olurdu.
''ula bu ne akıl süloo,,film repliği aklıma geldi :) Mustafa Bey Tebrikler. Bu gidişle iyi bir çakı tasarımcısı olacaksınız :) yeri gelmişken buradan sorayım, sizden güzel bir DALGIÇ BIÇAĞI modeli alabilir miyim?çok sevdiğim bir arkadaşıma  SÖZ üm var da ;)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #91 : 05 Nisan 2015, 01:29:35 »
Sakince inceliyorum genel olarak yapılır izlenimi içindeyim .kilit yüksüğü ne kadar öne hareket edecek?
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #92 : 05 Nisan 2015, 01:42:16 »
Eline fikrine sağlık Mustafa abi namluların kabzaya tam oturması en önemli ayrıntılardan kullanımda tek namlu kapalı olunca gerekli rahatlığı bu tasarımla sağlar. :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #93 : 04 Haziran 2015, 15:30:29 »
Forumu canlandırmak adına bu etkinliğe biraz hız versek diyorum.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #94 : 05 Haziran 2015, 00:18:10 »
Bence bu yapılır, anlamlı da olur. Edirnekapı'daki şehitlikten....
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Aykut Yaren

• *
  • 560
  • Meslek: serbest
  • Yer: yalova
« Yanıtla #95 : 15 Haziran 2015, 22:28:52 »
bu etkinlik hala devam mı?katılmaya vakit varmı..

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #96 : 15 Haziran 2015, 23:15:38 »
Bittiği söylenmedi şu ana kadar, devam ediyor olmalı.  ::)
Bu arada topraktan çıkan elin tuttuğu bıçak direnişi sembolize eder ;)
Bence yapılırsa güzel olur.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #97 : 15 Haziran 2015, 23:18:59 »
Çizin abiler çizin etkinlikte ışık olmasada forum yararlanır en azından tasarımlardan
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #98 : 15 Haziran 2015, 23:22:24 »
Osman Kardeşime katılıyorum 8)

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #99 : 26 Haziran 2015, 17:25:12 »
Etkinlik hala aktüeldir . Bir katılımcı birden fazla tasarımı yarışmaya koyabilir .birinciyi tekrar biz bir anket sonucu belirleyeceğiz..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar