Bıçak Sanatı - Forum

Örs (3. örsüm)

Ynt: Örs (3. örsüm)
« Yanıtla #20 : 31 Aralık 2010, 00:14:25 »
Berkeciğim sen bir kütük ayarla ben sana takım çeliğinden (O1) 40X40X100 boyutlarında yani kütüğe monte ettiğinde 100mm uzunluğunda 40 mm genişliğinde yüzeyi sertleştirilmiş bir örs yapıp göndereyim. ama acele etme. Olur mu?

Berke Boyacı

« Yanıtla #21 : 31 Aralık 2010, 00:26:43 »
Sefa ustam. Geçen gün ne kadar alet edevat bıçak varsa bir koliye kaldırıp uzun süre açmamaya karar vermiştim. Çünkü yapmak istediğim talaşlı üretim değildi. Bir zevk almıyordum birşeyler üretirken... Sonra bu gün sen bunu yazdın ve içimdeki alevi körükledin :).  Hiç acele etmiyorum ama o iş kolay. Bizim burda Urla diye ufak bir semt var. Orada büyüüüük bir kütük deposu tarzı birşey var. Ordan rahatlıkla temin edebilirim. Sadece ağacın cinsi önemlimi onu merak ediyorum ? Yani çam gibi yumuşakmı olmalı yoksa meşe gibi sertmi ?

Çok Çok Çok Çok Teşekkür ederim... Yaptın gene abiliğini... :2up

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #22 : 31 Aralık 2010, 00:33:25 »
 >:D  Berkeciğim sen sanıyormusun talaşlı üretimden kurtulabileceğini, o dövdüğünü de zımparalayacaksın, eğeleyeceksin, kurtuluşun yok  ;D . Hem ne oluyor böyle hemen pes etmeler, forumumuzun en genç sanatçısı hemen pes etmemeli, sanatın geleceği senin ellerinde  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #23 : 31 Aralık 2010, 00:35:05 »
Meşe olsun meşe, daha sağlam olur ^-^ hadi şimdiden kolay gelsin.

Berke Boyacı

« Yanıtla #24 : 31 Aralık 2010, 00:38:19 »
Problemim eğeydi zımparaydı değil ki... Benim derdim o testereyle kesememek. Hem zaten dövmede beni kendine çeken çok özel birşeyler var tanımlayamıyorum :).

« Yanıtla #25 : 31 Aralık 2010, 00:39:55 »
Usta bu Berke de sıcak demirci ruhu var ;) adamın gözünü örs ateş çekiç bürümüş olmalı ^-^

Berke Boyacı

« Yanıtla #26 : 31 Aralık 2010, 00:45:15 »
Kesinlikle. Dövme işini kesinlikle ön plana aldım. Derslerden sonra tabi...

Evet bencede sefa ustam uzatmıyalım yoksa Eylem abi yeni örsünde bir satır dövüp kovalar bizi :)
« Son Düzenleme: 31 Aralık 2010, 00:48:05 Gönderen: Berke Boyacı »

« Yanıtla #27 : 31 Aralık 2010, 00:46:58 »
Asıl biz Eylemin konuyu dağıttık, kovalayacak bizi buradan :)) Valla sabotaja çok yatkınız hepimiz, başlık maşlık hak getire.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #28 : 31 Aralık 2010, 00:47:38 »
Hımm, ateş büyüleyici bişey tabii, ancak dövme işi biraz daha iyi metalurji bilgisi gerektiriyor talaşlı üretime nazaran giib geliyor bana, bir de çelik dövmek için ekipman gereksinimi dışında bir de rahat ortam gerek, komşular yakınmayacak, ocağı örsü koyacak genişçe bir alan olacak vs. Umarım Berke bunlar sorun olmaz, dövmek gerçekten çok keyifli, hatta o kadar ki dövdükten sonra eğe veya zımpara eline almak istemiyorsun, hemen yine ocağın başına geçiyorsun boş zamanında, sonunda örsün yanında bi sürü bitmemiş, kabaca dövülmüş bıçağın oluyor  :D

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #29 : 31 Aralık 2010, 00:48:57 »
 :D :))

Berke Boyacı

« Yanıtla #30 : 31 Aralık 2010, 00:50:46 »
 :D

Orası hiç problem değil. Geniş bir arazide geniş bir atölye yapmayı planlıyorum. İçinide ortaçağ dönemine uygun dekore etmeyi düşünüyorum >:D (Müstakil değil ama site. Herhalde o kadar gürültü çıkarmıyordur ??? )

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #31 : 31 Aralık 2010, 00:50:58 »
Asıl biz Eylemin konuyu dağıttık, kovalayacak bizi buradan :)) Valla sabotaja çok yatkınız hepimiz, başlık maşlık hak getire.
Son zamanlarda harbiden böyle bir eğilim var, herkes yeni bir konu başlığı açmaya üşeniyor sanki, "420 bıçaklık çelik" konusunun altında mesela inanılmaz miktarda konu geçip duruyor, daha da uzayıp gidecekmiş gibi görünüyor...
Acaba forumda konudan sapma durumunu yasaklayan bir şey mi yapsak ? Bu pek böyle gitmez gibi geliyor bana, ilerde bilgiyi bulmak imkansızlaşacak bu gidişle....

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #32 : 31 Aralık 2010, 01:05:55 »
Kesinlikle

muharip

• 133
  • Bilal 1977
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #33 : 31 Aralık 2010, 09:31:34 »
Emre Ustam forumun düzeni konusunda biraz daha disiplin gerekiyor. Bizim milletin internet kültürünü düşününce gerek imla, gerek başlık açma gerekse de forumda bulunan bilgileri tekrarlamama gibi konularda daha sıkı bir düzen gerekiyor.

Şimdilik küçük ve samimi bir aileyiz ama kalabalıklaşıyoruz. Belki sizde görmüşsünüzdür. Buradaki bazı arkadaşların üye olduğunu biliyorum. Tabanca tüfek adlı forum bu konuyu oturtmuş gibi. Fırsatınız olurda inceleyebilirseniz fikir verebilir.

Başlangıçta bu konudaki kurallar netleşir ve uygulama konusunda kararlılık gösterilirse Bıçak Sanatı formuna özgü bir kültür oluşur, işler kendiliğinden düzene girer. Kıdemliler yeni gelenleri yönlendirir moderatörlere fazla iş düşmez...

Ustalık temkindir.

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #34 : 31 Aralık 2010, 10:36:33 »
Elıne sağlık Eylem. :)  kafama takılan bırsey daha var. senın örstekı gıbı kutuğe cakılacak kuyruğu  malzemeyı ıstenılen sekılde keserek yapmasakta,  bloğun altına actığımız deliğe  uygun kalınlıkta bır mılı  kaynak veya dıs acarak monte etsek.

acaba dövme esnasında rönezans olusurmu.?   işin aslı Durukanın bana yollayacağı malzeme senınkınden oldukça buyuk olacak sanırım. hanı kes bıç uğrasmasak..      dıye düsündüm
selam taner. malzemeyi nasıl sdrtleştırmayı düşünüyorsun. ben yapayım mı yoksa sen yaparmısın. bir de bunun altına kulak kaynak ettirip bir ahşaba çakmak daha mantıklı olacaktır. sefa ustaya sormak lazım. kaynagı sertleştirmeden once mi sonra mı yapmka lazım ve d2 için ozel elektroda ihtiyaç var mı?. belkide tatarada sertleştirebilriiz.? işallah bugun sana resim cekip gonderecegim. inşalah :)

« Yanıtla #35 : 31 Aralık 2010, 11:07:27 »
Konuşmuştuk ama ayrıca buraya yazmakta da yarar var. Bu tür yüksek alaşımlı çeliklerin kaynağı sıradan rutil elektrodlarla ne yazık ki doğru sonuca götürmez. D2 gibi çelikler için bu çeliklere özgü elektrodlar ve uygun kaynak yöntemi kullanmak lazım, malzeme kalın olduğu için basitçe yapılan kaynaklar, ileride uygulanacak darbeler sonucu neredeyse kaçınılmaz olarak çatlayacaktır. Bunu önlemek için uygun elktrod seçiminden başka uygun ön tav ve kaynak sonrası uygun hızda soğutma gerekir. Tatara etkinliğinde yapacak olsak bile yüzeyden karbon kaybını önleyecek bir yol bulmamız zorunlu.
Aslında söz açılmışken bir ekleme daha yapayım, bu örs mantığına uygun bir başka malzeme de yüksek manganlı çelikler, ki hurdacılarda bulunabilecek kepçe-dozer çeneleri bu iş için biçilmiş kaftan. Bir başka yöntem de biraz uzun iş ama kesin çözüm. Sert dolgu elektrodlarıyla yüzeye dikişler çekip, soğutup taşlamak. Kaynak dikişi sonrası oluşan yüzey sertliği zaten 60-62 HRc ler civarında başka herhangi bir ısıl işlem de gerektirmiyor. Ama yüzeyi taşla düzeltmekten başka da çare yok.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #36 : 31 Aralık 2010, 19:37:19 »
Durukan ben malzemeyı ısıl ıslem yapan bır yere verecektım. Sefa usta cevabı vermıs ,özel elektrod lazım olacak

yanı bır dunya iş :(   senıde benıde yorar,  burada maalesef  bu elektrodlardan bulamam.  sanırım ck 45 ile yoluma devam edeceğim.  senınde yeterınce işin gücün vardır sanada yuk olmak ıstemem.

yada her zaman olduğu gıbı anı bır kararla örs sıparısını gecıcem..

“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #37 : 01 Ocak 2011, 00:32:52 »
Taner hemen kayış atma bir dur bakalım, belki ustanın bir başka planı vardır di mi ;)

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #38 : 01 Ocak 2011, 00:59:59 »
sefa  hocam   bir  örsün  yüzeyi  en az  ne kadar sertlikte  olmalı  ? 

« Yanıtla #39 : 01 Ocak 2011, 01:05:34 »
Başlangıçta en az 58HRc olmalı, sonrasında biraz daha artacaktır.