Bıçak Sanatı - Forum

Örs (3. örsüm)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Örs (3. örsüm)
« : 29 Aralık 2010, 14:35:04 »
Bu öğlen kendime tahmini 1350 gram ağırlığında bir örs yaptım. Geriye son bir meneviş kaldı.

İlk örsüm düz bir bloktu, ikincisi ise ayakları olan ancak susuz bir parçaydı ve çekiçler üzerinde çok net izler bırakıyordu. Bu ise içime siniyor.

Ne yaptığımı anlatayım.

---- o ----

Geçenlerde bir parça Ck45 (yada c45?) aldım. 4,5 x 5 cm'lik bir yüzü olan uzunca bir parçaydı. Parça susuzdu, haliyle kesip biçmeye müsaitti.

(Uzun olan parça...)

Bir kaç gün önce serit testere ve el testeresiyle kesmek suretiyle örsün kuyruğunu (yada kökünü) yapmaya başlamıştım. Bu gün de projeyi biraz değiştirip örsün kısa olmasına karar verdim ve üst kısımdan bir parça kestim. Sonra da kuyruğu saplaması daha kolay olacak şekilde sivrilttim. Bunu yaparken ise yeniden testereyle keserek başladım sonra da eğe ve şerit zımparayla parçayı düzelttim.

Kuyruğu düzeltip örsü kısaltmadan önce...

Arkasından işin belalı tarafı geldi. Buna su vermeden olmayacaktı. Su verme ile şöyle 30-40 HRC bile elde etsem susuz halinden kat kat iyi olacaktı.

Önce kendi yapmış olduğum ilkel kıskacımın bu parçayı tutabileceğinden emin olmak için bir iki taşıma denemesi yapmamın çok önemli olduğunu düşündüm. Bu kadar büyük bir kütlenin öyle bir sıcaklıktayken bana süpriz yapması isteyeceğim son şey çünkü. Bir iki denemeden sonra bu parçayı kıskaç ile taşıyabildiğimi gördüm.

Örsü kolay çıkarabilmek için ocağımı oluşturan gaz beton tuğlalarını yeniden dizdim.

Arkasından uzun süren bir ısıtma süreci başladı. Örsün üst kısmının özellikle doğru sıcaklığa gelebilmesi gerekliydi. Bir ara bundan şüpheye düştüysem de en sonunda örs üzerinde beni umutlandıran rengi gördüm. Aslında en güzel renk kuyruktaydı. Alevin vurduğu noktasın tersinde olmasına rağmen etrafını çevreleyen tuğlalar alevi yönlendirmesiyle ve kesidinin inceliğiyle en iyi rengi kuyruk almıştı.

Kafamı renklerin ne kadar doğru olduğuyla fazla meşgul etmeyip su verdim. Parçanın soğuması için uzun bir sürenin geçmesi gerekti. Parşayı suya sokup çıkararak soğumanın biraz daha dengeli, gerilimsiz olmasını sağladım.

Soğutmadan sonra parçanın başarılı olarak sertleştiğini gördüm. Parçayı temizledim ve tekrar ısıtmaya başladım. Muhtemelen 240 civarında bir meneviş vermişimdir.

Son olarak bu akşam bir kez daha meneviş vereceğim. Bu sefer fırında ve kademeli olarak ısıtarak vereceğim menevişi...

Son görünüş.

Son görünüş.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Örs (3. örsüm)
« Yanıtla #1 : 29 Aralık 2010, 14:49:34 »
Eylem çok iyi görünüyor, o kuyruk kesimi baya bir zorlu iş görünüyor... Kaç saat aldı ısınması, baya bir sabır işi, kutlarım  :2up
Eh kütüğün hazırdır herhalde...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #2 : 29 Aralık 2010, 14:56:25 »
Isınma süresi yarım saat, kırk dakika falandır herhalde.

Kütük olarak odun kesmede kullandığımız boyda fazlaca yüksek olmayan bir kütük tercihim olur. Atölyede ise zaten uzun bir çam kütüğüm var. Ancak atölyede kullanmak için o kütüğe yerleştirir miyim emin değilim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 29 Aralık 2010, 15:04:31 »
Isınma süresi yarım saat, kırk dakika falandır herhalde.

Kütük olarak odun kesmede kullandığımız boyda fazlaca yüksek olmayan bir kütük tercihim olur. Atölyede ise zaten uzun bir çam kütüğüm var. Ancak atölyede kullanmak için o kütüğe yerleştirir miyim emin değilim.

Aslında en güzeli bir sürü çıtadan oluşturulmuş sonra kelepçelerle sıkıştırılmış konstrüksiyonlar bence, sonuçta bu tarzda istediğin uzunluğu ayarlayıp istediğin kalınlıkta yapabilirsin, bir de düz kütüklerin ortadan zorlama ile ikiye ayrılma huyları ya da giderek büyüyen çatlak üretme huyları bir süre sonra sinir bozabilir  ::)

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

« Yanıtla #4 : 29 Aralık 2010, 17:31:36 »
Tebrikler de bir örs neyine yetmedi Eylem abi. Ben birtane bulamazken sen 3. yü yapıyorsun :/

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #5 : 29 Aralık 2010, 17:38:16 »
çok güzel olmuş hakikatten, eski kosa bileme örsleri geldi birden aklıma. ;)

4,5 X 5 mi?
topram bi yanlışlık olmasın ölçüde? ::)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #6 : 29 Aralık 2010, 17:57:59 »
Tebrikler de bir örs neyine yetmedi Eylem abi. Ben birtane bulamazken sen 3. yü yapıyorsun :/

Yazmıştım aslında:
...
İlk örsüm düz bir bloktu, ikincisi ise ayakları olan ancak susuz bir parçaydı ve çekiçler üzerinde çok net izler bırakıyordu. Bu ise içime siniyor.
...

Düz blok sertliğiyle iş görüyor ama kullanımında bazı sıkıntılar var.

Bir neden de tatara gibi etkinliklere giderken yanımda taşımaya uygun bir örs ihtiyacım. Gittiğim yerlere bir set demirci aleti götürebilmek güzel.

-- o --

Gökhan, rakamlar yanlış değil, örs ufak. 1350 gram olduğunu tahmin ediyorum. Bu örs ile 2 kiloluk çekiç buluşunca örtüşüyorlar. Senin balyoz performansının dengi bir örs değil yani...

-- o --

Gökhan, körükte de önemli aşamalar tamam. İkinci resimdeki yeşil arka plan nesnesi körüğün gövdesi. Ayrıntılar alet bitince...
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2010, 20:55:49 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

Berke Boyacı

« Yanıtla #7 : 29 Aralık 2010, 18:25:17 »
Ups! Pardon... :) Güle güle kullan Eylem abi. Boyutları fotoğrafta daha büyük görünüyor ama söylediğine göre bayağı küçükmüş. Taşıması rahat olur.

(Düz bloğu hala kullanıyormusun ? )

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #8 : 29 Aralık 2010, 19:52:47 »
Elıne sağlık Eylem. :)  kafama takılan bırsey daha var. senın örstekı gıbı kutuğe cakılacak kuyruğu  malzemeyı ıstenılen sekılde keserek yapmasakta,  bloğun altına actığımız deliğe  uygun kalınlıkta bır mılı  kaynak veya dıs acarak monte etsek.

acaba dövme esnasında rönezans olusurmu.?   işin aslı Durukanın bana yollayacağı malzeme senınkınden oldukça buyuk olacak sanırım. hanı kes bıç uğrasmasak..      dıye düsündüm
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #9 : 29 Aralık 2010, 20:09:23 »
Eylem pek bir küçükmüş bu arkadaş, öyle örs filan deyince insan fotoğrafına bakarken büyük bir blok görüyor bende öyle düşündüm ama 1350gr deyinde birden gözüme az geldi ::) Güle güle kullan, sen mutlaka onun hesabını kitabını yapmışsındır.
Taner aynen dediğin gibi, malzeme kalınsa böyle bir kuyruk biraz zorlar, bunun yerine alta bir delik delip, bu deliğe bir mil takıp etrafını da kaynaklasan, eğer tabla olarak kütük kullanacaksan kütüğe denk gelen yerlerine de etrfa boyunca kaynakla punta vursan hiç bir sorun çıkarmayacaktır.
« Son Düzenleme: 29 Aralık 2010, 21:52:39 Gönderen: sefa çabuk »

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #10 : 29 Aralık 2010, 21:18:46 »
teşekkür ederim Sefa usta.  :)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #11 : 29 Aralık 2010, 22:01:47 »
ellerinize sağlık güzel olmuş
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #12 : 29 Aralık 2010, 22:56:13 »
Bu örsü daha kontrol isteyen ve daha ince işlerde kullanmak ve yeri geldiğinde sahada kullanmayı hedefleyerek yaptım ama limitlerini de sınamak isterim hani. Taner ile örs boyları konusunda konuşmuştuk. Boyutların seçimini neye göre yapmak sorusu o zamandan beri aklımda. Örs boyu neden yetmez, ne zaman yetmez keşfetmek gerek diye düşünüyorum

Bu boyutları seçmemdeki önemli etmenlerden birisi su verme endişesi. Bir diğeri de şu ki 500 gramlık tırpan örslerini hatta daha da ufaklarını görünce biraz da kışkırdım.

Göz zevkiniz için tırpan örsleri:

Bkz.: =28362,118939,103818,103832]http://www.gedore.de/en/products/group_articles.html?pm_id=103832&oe_opt[list_set]=28362,118939,103818,103832

Bkz.: http://www.mysticprairie.net/scythe_shop.php

Bkz.: http://www.scythesupply.com/images/equipment/Anvil_handshot2.jpg

Bu sonuncusu iyice küçük bir örs:

Bkz.: http://www.anvilfire.com/news3/news3107.shtml

-- o --

Daha büyük örs için konuşayım biraz da...

Aslında plazma kesim gibisinden bir imkan bulursam hazır sulu ve menevişli olan bir 1.2738 parçasına örs şekli verdirmek isterim. Hem plazma  kestiği yüzeyleri bir güzel sertleştiriyordur diye düşünüyorum.  ;) Yeri gelmişken; elimdeki ilk blok da 1.2738 olabilir hani...

-- o --

Taner, blok dibine kuyruk yada yanlara ayak takmak benim de aklımdaki seçeneklerden. Blok kenarına ayak kaynaklamayı zaten denedim, iyi de sonuç aldım. Alta kuyruk kaynaklamanın da yine iş göreceğini düşünüyorum. Sonuçta kuyruğun idealde yükü taşımıyor yada darbeyi almıyor olması gerek. Örsün gezinmesine yada devrilmesine engel olması yeterlidir diye düşünüyorum.

-- o --

Berke, bu gün şanslı günün değil...
Namık Kemal
Instagram'da ben

halis ESEN

• 201
  • Meslek: elektronik--- iktisat
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #13 : 29 Aralık 2010, 23:31:20 »
bu gün   mehmet şentürk le  birlikte  sanayi  turu  attık  kütük  çelik  satan bir  firmaya  girdik yerde duran  daha  önce  kesilmiş  çeşitli ebatlarda   parçalar  vardı  18cm  çapında  yaklaşık  15 16 cmm yüksekliğinde  silindir  şeklinde  bir  parçayı tarttırdık  21 kg  geldi   fiyatı  40 lira  civarında    idi galiba    çeliğin  numarasını  söyledi ordaki  çalışan ama  unuttum  meehmet   hatırlarsa yazar   buraya    bu çelik   ıslahlı  çelikmiş  yani  sertleştirilmiş   o haliyle  parça  imal  ediliyormuş   aynı çeliğin   susuzu da  vardı   hem   biraz araştırmak  hemde   net olarak  kaç kg  lık  bir parça  olacağına  karar  vermek için  şimdilik almadık    ama   fiyat olarak   çok  uygun  gibi   kilosu   2lira  gibi bişey      ne dersiniz  ustalar???   ..

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #14 : 30 Aralık 2010, 00:13:54 »
Kodu bir belli olsun hele...

Dışarda not almak gereken durumlarda cep ile çekmek en pratik yöntem. Keşke adamın ürün listesini çekiverseydiniz.
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #15 : 30 Aralık 2010, 09:08:38 »
kosa ( tırpan ) örsü derken doğru tahmin yapmışım.  ;)

aslında örs demişken, 9 kiloluk bir balyoz bir kütüğün üzerine sabitlense o da bir dünya iş yapar. 1,5 - 2 kg bir çekicin karşında 9 kiloluk ve sabitlenmiş bir örse bence yeterli işi görecektir.

ışıl işlemi, kesme biçme derdi de yok!

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #16 : 30 Aralık 2010, 09:27:21 »
Öyle büyük bir balyoz bunun ağzını burnunu kırar tabii. Tabi şu da var ki o boyda bir balyozu kelepir bulmak gerek.

Öğlen gidip şu 1.2738'in fiyatını ve sertlik durumunu bir sorayım. Sonuçta perçin bir yapacak olsanız sağlam bir zemin gerekli...

Arkadaşlar peki istanbul çevresindeki üyelerimizden çevresinde plazma kesme makinesi olanı var mı?  O:-)
Namık Kemal
Instagram'da ben

Berke Boyacı

« Yanıtla #17 : 30 Aralık 2010, 23:02:45 »
Eylem abi. Örs konusunda seninle kemeraltında gördüğümüz sıcak demir işi yapan abi yardımcı olurmu acaba ? Olmadı idareten Gökhan ustamın dediğini yapacağım.

Sağolasın Gökhan abi ;D

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #18 : 30 Aralık 2010, 23:56:34 »
Berke, o parça olmaz dedim ama sanma ki umut yok.  ;)
Namık Kemal
Instagram'da ben

Berke Boyacı

« Yanıtla #19 : 31 Aralık 2010, 00:00:38 »
Berke, o parça olmaz dedim ama sanma ki umut yok.  ;)
::)