Bu öğlen kendime tahmini 1350 gram ağırlığında bir örs yaptım. Geriye son bir meneviş kaldı.
İlk örsüm düz bir bloktu, ikincisi ise ayakları olan ancak susuz bir parçaydı ve çekiçler üzerinde çok net izler bırakıyordu. Bu ise içime siniyor.
Ne yaptığımı anlatayım.
---- o ----
Geçenlerde bir parça Ck45 (yada c45?) aldım. 4,5 x 5 cm'lik bir yüzü olan uzunca bir parçaydı. Parça susuzdu, haliyle kesip biçmeye müsaitti.
(Uzun olan parça...)Bir kaç gün önce serit testere ve el testeresiyle kesmek suretiyle örsün kuyruğunu (yada kökünü) yapmaya başlamıştım. Bu gün de projeyi biraz değiştirip örsün kısa olmasına karar verdim ve üst kısımdan bir parça kestim. Sonra da kuyruğu saplaması daha kolay olacak şekilde sivrilttim. Bunu yaparken ise yeniden testereyle keserek başladım sonra da eğe ve şerit zımparayla parçayı düzelttim.
Kuyruğu düzeltip örsü kısaltmadan önce...Arkasından işin belalı tarafı geldi. Buna su vermeden olmayacaktı. Su verme ile şöyle 30-40 HRC bile elde etsem susuz halinden kat kat iyi olacaktı.
Önce kendi yapmış olduğum ilkel kıskacımın bu parçayı tutabileceğinden emin olmak için bir iki taşıma denemesi yapmamın çok önemli olduğunu düşündüm. Bu kadar büyük bir kütlenin öyle bir sıcaklıktayken bana süpriz yapması isteyeceğim son şey çünkü. Bir iki denemeden sonra bu parçayı kıskaç ile taşıyabildiğimi gördüm.
Örsü kolay çıkarabilmek için ocağımı oluşturan gaz beton tuğlalarını yeniden dizdim.
Arkasından uzun süren bir ısıtma süreci başladı. Örsün üst kısmının özellikle doğru sıcaklığa gelebilmesi gerekliydi. Bir ara bundan şüpheye düştüysem de en sonunda örs üzerinde beni umutlandıran rengi gördüm. Aslında en güzel renk kuyruktaydı. Alevin vurduğu noktasın tersinde olmasına rağmen etrafını çevreleyen tuğlalar alevi yönlendirmesiyle ve kesidinin inceliğiyle en iyi rengi kuyruk almıştı.
Kafamı renklerin ne kadar doğru olduğuyla fazla meşgul etmeyip su verdim. Parçanın soğuması için uzun bir sürenin geçmesi gerekti. Parşayı suya sokup çıkararak soğumanın biraz daha dengeli, gerilimsiz olmasını sağladım.
Soğutmadan sonra parçanın başarılı olarak sertleştiğini gördüm. Parçayı temizledim ve tekrar ısıtmaya başladım. Muhtemelen 240 civarında bir meneviş vermişimdir.
Son olarak bu akşam bir kez daha meneviş vereceğim. Bu sefer fırında ve kademeli olarak ısıtarak vereceğim menevişi...
Son görünüş.
Son görünüş.