Bıçak Sanatı - Forum

N695 necker

İsmet Kaan

• 187
  • Meslek: Emekli
  • Yer: Yalova
N695 necker
« : 11 Mart 2015, 23:13:27 »
N695 necker Bülent ustadan gelen lamadan spiralle profil çıkarıldı. Taner ustadan gelen eğeleme rampasında ağız açıldı. 220 kuma kadar zımparadan sonra küçük tüp-ytong ocakta renk skalasına bakılarak 15-20 dakika kadar 815C'de devamında 1040C'de 10-15 dakika kadar tutuldu. Isıtılmamış ayçiçek yağında su verildi. Herhangi bir deformasyon olmadı. Önceden ısıtılmış 100C mutfak fırınında  30 dakika kaldı(elektrik kesilmese 2 saat kalacaktı) Fırında soğuduktan sonra 4 saat kadar -20C de bekletildi. Oda sıcaklığına döndükten sonra 1,5 saat 100C fırında 2.nci meneviş yapıldı, fırında oda sıcaklığına döndü. Eğenin ısıramadığı bir sertlikte ama kaç tam olarak bilmiyorum. 58-80 hrc tahmin ediyorum(tamamen atış olarak:) )
Ağırlık 49 gram

Fırının içindeki ısı farkları renklerden belli resimde:

Demir çubukla arkadaki daha sıcak bölgeye ittim:

Yağda su verme sonrası:

---
Bu son hali

« Son Düzenleme: 11 Mart 2015, 23:40:08 Gönderen: İsmet Kaan »

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
Ynt: N695 necker
« Yanıtla #1 : 12 Mart 2015, 06:56:01 »
Elinize saglık sevimli gorunuyor.

İsmet Kaan

• 187
« Yanıtla #2 : 12 Mart 2015, 08:32:31 »
Teşekkürler..

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #3 : 12 Mart 2015, 09:43:00 »
Elinize sağlık devamını bekliyorum

foreverliving22

• 1262
  • Mesut KOCATOROS
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: İstanbul / Sultangazi
« Yanıtla #4 : 12 Mart 2015, 09:50:48 »
Eline sağlık ustam çok güzel olmuş.
Ünye

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 12 Mart 2015, 10:34:36 »
Elinize sağlık. Sıcaklık kontrollü bir ısıl işlem fırını olmadan meneviş yapmak zor olmasına karşın eğer mesele özel olarak 100C'de meneviş yapmak ise bunu içinde su kaynayan bir kapta çok hassas bir sıcaklık kontrolüyle yapmanız mümkün.

Suyun kaynamakta olduğu süre içinde bıçağınız 100C'den yukarısını (ve aşağısını) görmeyecektir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

İsmet Kaan

• 187
« Yanıtla #6 : 12 Mart 2015, 10:52:02 »
Elinize sağlık devamını bekliyorum
İnşallah :)

Eline sağlık ustam çok güzel olmuş.
Sağolun. :)

Elinize sağlık. Sıcaklık kontrollü bir ısıl işlem fırını olmadan meneviş yapmak zor olmasına karşın eğer mesele özel olarak 100C'de meneviş yapmak ise bunu içinde su kaynayan bir kapta çok hassas bir sıcaklık kontrolüyle yapmanız mümkün.

Suyun kaynamakta olduğu süre içinde bıçağınız 100C'den yukarısını (ve aşağısını) görmeyecektir.
Çok güzel bir ipucu. İnsanın aklına gelmiyor nedense. Teşekkürler.  :)
« Son Düzenleme: 12 Mart 2015, 11:06:47 Gönderen: İsmet Kaan »

Erkan Mutlu (Bako)

• *
  • 531
  • Meslek: işçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #7 : 12 Mart 2015, 12:21:57 »
İsmet abi ellerine emeklerine sağlık, sanırım yeni aldığın sıcaklık ölçme termokuplu daha gelmemiş daha, o geldiğinde çok daha sağlıklı işlemler yapabilirsin abi. senden sonra bende sipariş verdim daha gelmedi benimkide bekliyoruz bakalım.  :)
Erkan Mutlu

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #8 : 12 Mart 2015, 12:52:02 »
Elinize sağlık. Ufaklık hoş olacak.

harme85

• 140
  • Emrah
  • Meslek: gemici
  • Yer: hatay
« Yanıtla #9 : 12 Mart 2015, 13:18:29 »
Elinize sağlık güzel olmuş.

İsmet Kaan

• 187
« Yanıtla #10 : 12 Mart 2015, 14:28:11 »
İsmet abi ellerine emeklerine sağlık, sanırım yeni aldığın sıcaklık ölçme termokuplu daha gelmemiş daha, o geldiğinde çok daha sağlıklı işlemler yapabilirsin abi. senden sonra bende sipariş verdim daha gelmedi benimkide bekliyoruz bakalım.  :)
Daha gelmedi ama renklerle de çalışırken rahattım. Ben biraz da ufak olmasına güvendim tabii, "zay olsa da dert değil" diyerek. 

Elinize sağlık. Ufaklık hoş olacak.
Teşekkürler. Gerçekten "ufaklık" lafı ona uygun. :)

Elinize sağlık güzel olmuş.
Teşekkürler.  :)

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
« Yanıtla #11 : 12 Mart 2015, 14:37:01 »
Tebrikler güzel calısma olmuş. Ocagın şekli homojen ısinmayi cok etkiliyor,birkaç deneme sonra en uygun sekli bulmam mumkun olmuştu. Daha büyük bicaklar ile çalışirken sizde degistirmek isteyebilirsiniz. Daha uzun bir yanma odası işinize yarayacaktir (nacizane tavsiyedir). Cesaret edip denemek bile güzel tekrar tebrik ederim.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

Fatih IŞIK

• *
  • 490
  • Meslek: Operatör
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #12 : 12 Mart 2015, 14:39:11 »
Elinize sağlık İsmet abi güzel bir model ve çalişma olmuş kolay gelsin. :)
Fatih IŞIK

İsmet Kaan

• 187
« Yanıtla #13 : 12 Mart 2015, 14:52:57 »
Tebrikler güzel calısma olmuş. Ocagın şekli homojen ısinmayi cok etkiliyor,birkaç deneme sonra en uygun sekli bulmam mumkun olmuştu. Daha büyük bicaklar ile çalışirken sizde degistirmek isteyebilirsiniz. Daha uzun bir yanma odası işinize yarayacaktir (nacizane tavsiyedir). Cesaret edip denemek bile güzel tekrar tebrik ederim.
Teşekkürler, sizin ocağı örnek aldım zaten, "L şeklinde" demiştiniz bir mesajda.
Yanma odasını uzatmak derken L nin uzun bacağını mı kastediyorsunuz?
Benim ocakta uzun kısım 30 cm kadar, L nin kısa bacağı da karşı duvara kadar 20 cm kadar

Teşekkürler :)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #14 : 12 Mart 2015, 15:15:50 »
Elinize sağlık bu tür çeliklerde renkten ısıyı anlamak biraz daha zor termokulp gelince çok daha iyi işlemlerinizi yaparsınız.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #15 : 12 Mart 2015, 15:24:37 »
200-250 derece arasına gelmedikçe renkten bir şey anlamak maalesef mümkün değil. Saman sarısı şeklinde başlayan renkler bazı uygulamalar için fazla kalacak sıcaklıklara karşılık düşüyor. Bu da gözle çalışamama anlamına geliyor.

Tabi renklerinin anlamının çeliğin kompozisyonuna göre değişeceğini de göz önüne almanız gerek.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

İsmet Kaan

• 187
« Yanıtla #16 : 12 Mart 2015, 15:29:41 »
Elinize sağlık bu tür çeliklerde renkten ısıyı anlamak biraz daha zor termokulp gelince çok daha iyi işlemlerinizi yaparsınız.
Daha çok ortamın rengine bakarak ayarlıyorum. Fırının duvar renkleri tablodakine çok benziyor:

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #17 : 12 Mart 2015, 15:40:59 »
Teşekkürler, sizin ocağı örnek aldım zaten, "L şeklinde" demiştiniz bir mesajda.
Yanma odasını uzatmak derken L nin uzun bacağını mı kastediyorsunuz?
Benim ocakta uzun kısım 30 cm kadar, L nin kısa bacağı da karşı duvara kadar 20 cm kadar

Teşekkürler :)
Su an fabrika servisindeyim,ceptelefonuyla bir sekil cizmeye calistim kusura bakmayin. Tam boy bir gazbetonun icini L seklinde yaklasik 10 cm capta oydum. sekilde az cok anlasilacaktir. Kirmizi bolge salome girisini mavi noktalar termokupl girislerini gosteriyor. Iki farkli noktadan olcum alarak homojen isinan 25 -30 cm lik bir kisim elde ettim. Yanma odasi dedigim bolum boydan uzun olan kisimdir. umarim anlatabildim.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

İsmet Kaan

• 187
« Yanıtla #18 : 12 Mart 2015, 16:24:47 »
Benimkinde 2 değil tek çıkış var. Sizin resimde kısa bacaktaki çıkış bende şalomanın girişi oluyor. Geri kalanı aynı. 

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #19 : 12 Mart 2015, 16:55:44 »
Tek cikisli yaptigim denemelerde yuksek isilara cikmak hem uzun surdu hemde 1030 lara ulasamadim bi turlu.  Bu modelde isi cabuk yukseliyor tavsiye ederim.