Bıçak Sanatı - Forum

Zeytin Kütüğü Nasıl Kurutulur

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Ynt: Zeytin Kütüğü Nasıl Kurutulur
« Yanıtla #20 : 05 Mart 2015, 15:01:09 »
Benimki daha buyuk :D

Şaka bir yana 4-5 ay önce bazı zeytin ağaçları kesildi. Bende odunların arasından bu kutuğu alıp bir kenara attım. Gorduğunuz gibi kesildiği kısım epey çatlamış. Pek dert etmiyorum açıkçası çünkü kutuk çok büyük ne kadar fire verse yeter bana diye düşünüyorum.
Yazın zaman bulursam  uygun bir şekilde keser iyice kuruturum

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #21 : 05 Mart 2015, 15:09:13 »
Valla bizim buralarda da kayısı kütüğü baya meşhur. Ama bildiğim kadarıyla desen namına birşey yok ::) Odun kırarken kütük olarak kullanılıyor. Fırınlarda ve evlerde yakacak olarak kullanılıyor, birde kurban bayramında iyi iş görüyor.

Şu ana kadar kabza olarak kullanan görmedim. Ama yakın zamanda forumdaşımız hacı ile bir deneme yapacağız. Bakalım desen konusunda tatminkar bir şeyler elde edersek tedarik konusunda sıkıntı yaşamayız.
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #22 : 05 Mart 2015, 15:45:20 »
... Zeytinden yana fazla sıkıntı yaşamıyorum. İş gereği çiftçilerle sık görüşüyorum. Bazen denk geliyor pek önemsemiyorum ....

Hasbinallaaah, adam zeytin kütüğü buluyor önemsemiyor. Forumda el kadar ahşabı para ödeyip üzerine de kargo verip paylaşıyor insanlar.

Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #23 : 05 Mart 2015, 16:04:31 »
... Zeytinden yana fazla sıkıntı yaşamıyorum. İş gereği çiftçilerle sık görüşüyorum. Bazen denk geliyor pek önemsemiyorum ....

Hasbinallaaah, adam zeytin kütüğü buluyor önemsemiyor. Forumda el kadar ahşabı para ödeyip üzerine de kargo verip paylaşıyor insanlar.
Sık gördügüm için sanırım. Aslında haklısınız bundan sonra denk geleni alıp, forumda ihtiyacı olana göndereyim en iyisi
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #24 : 05 Mart 2015, 16:31:50 »
Eskilerin bir de dere içinde uzun süre bekletme ve sonra bir şekilde kireç uygulama ile ilgili bir yöntem de var. Ayrıntıları bende yok çünkü eşimin aktardığı bir konu. Eski ahşap camiler ile ilgili bir anlatım olsa gerek.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #25 : 05 Mart 2015, 17:00:58 »
Kayın için buharlı buharsız diye bir ayrım var. Fırınlama öncesi ağaci buhar içinde tutup her yerini eşit neme getirme, ardından kurutmaya geçmek gibi bir uygulama var. Dere içinde bekletme bunu aklıma getirdi.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #26 : 05 Mart 2015, 17:03:28 »
Valla bizim buralarda da kayısı kütüğü baya meşhur. Ama bildiğim kadarıyla desen namına birşey yok ::) Odun kırarken kütük olarak kullanılıyor. Fırınlarda ve evlerde yakacak olarak kullanılıyor, birde kurban bayramında iyi iş görüyor.

Şu ana kadar kabza olarak kullanan görmedim. Ama yakın zamanda forumdaşımız hacı ile bir deneme yapacağız. Bakalım desen konusunda tatminkar bir şeyler elde edersek tedarik konusunda sıkıntı yaşamayız.
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=6271.msg123263#msg123263
Kayısıyı ben kullandım bir kere

Desen ve renk bakımından oldukça güzel bir ağaç. sertliği de mükemmel. ama yaklaşık bir yıllık tam olarak sert gibi görünen bir kütükrten yaptım
ama sonra malesef fark ettim ki ahşap çalışmış ve kabze çelikten kopmuş. bıçağı dfa hediye ettiğim için beni mahcup etti

Yani ya ben kurutmasını beceremedim ya da böyle bir özelliği var

Emrah

• 1435
« Yanıtla #27 : 05 Mart 2015, 18:04:02 »
Son durum bu. Elim boştu, budama testeresiyle daldım kütüğe 3 e böldüm. Uçları mühürleyip atıcam terasa. Mühürleme için yaglı boya olur mu acaba

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #28 : 05 Mart 2015, 19:41:26 »
Off desenler superr :2up

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #29 : 05 Mart 2015, 20:29:00 »
Yani ya ben kurutmasını beceremedim ya da böyle bir özelliği var

Dur şimdi korkutma bir arkadaş kayısı kökü yollayacak. Merakla bekliyorum.

Zeytinin kökü de dalıda güzel oluyor. Yakışıyor bıçaklara. 

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #30 : 05 Mart 2015, 20:46:10 »

Eskilerin bir de dere içinde uzun süre bekletme.
.

Eski bir yöntem:
Tomruk suyun akışı yönünde dere içine yatırılıyor bütün kış boyunca su içinde kalıyor.

Suyun akma basıncıyla çatlama nedeni olan lifleri arasındaki öz suyun akması sağlanıyor.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #31 : 05 Mart 2015, 20:53:33 »
Konu dışı ama musaadenizle bende bir soru sorayım.  Citlembik (dagdagan) ağacı sap olur mu? :-\
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Emrah

• 1435
« Yanıtla #32 : 05 Mart 2015, 21:12:42 »
Konu dışı ama musaadenizle bende bir soru sorayım.  Citlembik (dagdagan) ağacı sap olur mu? :-\
Harika oluyor forumda örnekleri var.

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #33 : 05 Mart 2015, 22:09:31 »
göbekteki deseni kaybetmemek için su yolu dik kesilmesi daha iyi bence; kütüğü dilimlemek gibi... :-\
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #34 : 05 Mart 2015, 22:16:20 »
göbekteki deseni kaybetmemek için su yolu dik kesilmesi daha iyi bence; kütüğü dilimlemek gibi... :-\

O zaman çok fazla oynama, çatlama yapar ahşap. Yani en azından büyük parçalar için. Bıçak sapı gibi nispeten küçük parçalarda ne olur bilinmez

İyice kuruttuktan sonra emprenyelemek acaba oynamaları tamamen yok ediyor mu?

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #35 : 05 Mart 2015, 22:17:23 »
Vay be ustlarımızda ne cevherler varmış Zeytinlere bak..
arkadaşlar fazla gelirse form da ihtiyacı olan arkadaşlar olabilir (mesela ben ) :2up. Emrah abi sen önemse abi zeytinleri.
bende de evde ceviz var uçlarını tutkalladım, dolabın üstüne attım. Köyde de badem kütüğü var onuda odunların arasına attım yaza bakalım badem nasıl oluyormuş denemesini yapacağım.
Acaba bazen diyorum evde mutfakta ocağın üstünde kısık ateşte gezdirsem mi acaba cevizleri işe yarar mı..?

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #36 : 05 Mart 2015, 22:42:43 »
Emprenye edilmemişse ahşabın oynamaması/çalışmaması diye bir durum yok. Equilibrum moisture content diye aratırsanız bir grafik görürsünüz. Ortam sıcaklık ve nemine bağlı olarak ahşabın iç neminin nereye doğru hareket edeceğini gösterir.

Diyelim ki ahşap %5 nemde, ortam nedeni ile %10 a doğru çıkıyor. Bu %5 lik nem artışının boyutta ne kadar fark getireceği ahşabın cinsine göre değişiyor. İkinci ve daha önemli konu üç eksendeki değişim miktarı ve tipi farklı, biraz da kesim tipine bağlı.

Ahşabın boyunda genel olarak çok fazla değişim olmuyor. Düz kesim ahşapta nem değişiminde kıvrılma oluyor. Yani sapın köşe noktaları yukarı yahut aşağı doğru hareket edebilir. Ağacın merkezine doğru olan yüz sapın dış yüzeyi mi yoksa metale yapışan yüzeyi mi olduğuna göre hareket yönü  değişir. Uçların kakmasından ziyade, sapın orta kısmın yukarı doğru kıvrılmaya çalışması biraz daha kolay kontrol edilebilir belki. Neticede orta eksende pimler var. Çeyrek kesim ahşapta ise hareket kalınlık ekseninde olacaktır,  ama nisbeten az değişim olur. Bu hareket neticesi pimler ahşabın içine  biraz daha çok gömülür yahut biraz dışarı çıkabilir. 

Bunlar bıçak sapı üzerien tecrubelerimden ziyade ahşabın çalışması hakkında bildiklerimden hareket ile yaptığım akıl yürütmeleri bu arada. Sap küçük bir ahşap parçası olduğu için farkedilebilir bir hareket olur mu o ayrı.
« Son Düzenleme: 05 Mart 2015, 23:12:03 Gönderen: a.yuce »

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #37 : 05 Mart 2015, 22:48:29 »
Ahmet abi ;
yine tecrübenle ve bilginle bizi aydınlattın
abi çok teşekkür ederim. :2up

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
« Yanıtla #38 : 05 Mart 2015, 23:10:21 »
+1.  Ahmet abinin her mesajının sonunda ağzımı açık buluyorum  :D
Mahir Selim KESKİN

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #39 : 05 Mart 2015, 23:14:11 »
Ben ise hem bilmediklerimi öğreniyorum, hem de az bozuluyorum bazen. "Ama bunu ben yazacaktııım" diye! ;D

Bilgili ve akıllı kişileri okumak hep çok hoşuma gitmiştir.