Bıçak Sanatı - Forum

Zeytin Kütüğü Nasıl Kurutulur

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
Zeytin Kütüğü Nasıl Kurutulur
« : 05 Mart 2015, 10:50:42 »
Herkese selamlar.
Bir arkadaşım yeni kesilmiş zeytin kütüğü getirdi. 70 yaşında oldugunu söylüyor. Bunun gibi birkaç tane daha getirecek. Nasıl kurutmam gerektigi hakkında yardımcı olursanız sevinirim

« Son Düzenleme: 05 Mart 2015, 11:00:04 Gönderen: Emrah »
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

foreverliving22

• 1262
  • Mesut KOCATOROS
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: İstanbul / Sultangazi
Ynt: Zeytin Kütüğü Nasıl Kurutulur
« Yanıtla #1 : 05 Mart 2015, 11:00:46 »
Nasıl kurur bilmem ama damarları çok güzel.
Ünye

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #2 : 05 Mart 2015, 11:01:55 »
merhaba..
bu aralar ben de zeytinle haşır neşir oluyorum..
genel yöntemlerden bir tanesi; kütüğün kesilmiş iki tarafına balmumu, ahşap yapıştırıcı, boya vb maddelerden birini sürerek sıvı kaybını aza indirmek ve serin, güneş görmeyen bir yerde saklamak..

şöyle bir tecrübemi aktarayım..
temin ettiğim ilk zeytin parçalarını hemen kabzeye uygun boyutlarda kestirmiş ve talip arkadaşlarıma yollamıştım.. onlardan bir geri dönüş bilgi gelmedi ancak kendime ayırdığım 'kesilmiş halde' bekleyen zeytinlerde halen bir çatlama yok..
edindiğim bilgi aldığım kütük parçalarının 6 ay ile 1 yıl arası bir geçmişte kesildiği yönündeydi..
ikinci grup zeytinleri, bir kısmını keserek, bir kısmını da olduğu gibi beklemeye/kurumaya aldım..
hemen tüm parçalarda çatlaklar oluşmaya başladı..

yorumum; alanı küçülen (örn:1x5x15) zeytin parçalarında kuruma esnasında gerilim çok az oluyor ve çatlamaya gerek kalmıyor..
şimdilik durum bu..

Emrah

• 1435
« Yanıtla #3 : 05 Mart 2015, 11:07:12 »
Küçük parçalar halinde daha hızlı kuruyacagı kesin. Kabugunu soymakta hızlandırıyormuş. Diger kütükler gelince hepsine farklı işlem uygulayıp deneyim kazanabilirim. Tabi daha net bilgilere ulaşırşak onu uygulamak daha mantıklı

Selim Atalay

• 253
  • Meslek: Maden mühendisi/Kamu
  • Yer: Kocaeli/Tavşanlı
« Yanıtla #4 : 05 Mart 2015, 11:47:18 »
Ben kurutmadan yalnızca siyanoakrilat kaplayarak kullanmıştım.Kullandığım epoksi ahşapta değdiği yerleri karartmıştı.Tekrar parlatmaya uğraşmamıştım.
memento audere semper

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #5 : 05 Mart 2015, 11:52:47 »
Standart yöntem öncelikle kütüğü  hızarda (bant testerede) düz kesim, çeyrek kesim nasıl istiyorsanız nihai kalınlıktan daha kalın şekilde dilimlemek. Eğer kütük halinede kurutmayı tercih ederseniz ağacın merkezinden kama yardımı ile mekanik olarak dörde yarmanızı öneririm. Ağacın ortası pek stabil bir yer değil, buradan çatlama yapması muhtemel. Neyse, dilimlediğiniz tahtaların uç kısmılarını %20 sulandırılmış ahşap tutkalı,  balmumu, parafin vb. bir madde ile mühürleyin. Uçlardan hızlı nem kaybı uca yakın yerlerin çekmesine, ağacın içinde stres oluşmasına ve çatlamasına neden oluyor.

Yerden gelen nemden etkilenmesin diye en alta 5x10 lardan üç dört tane diziyorsunuz, sonra kesip mühürlediğiniz tahtaları kat kat araya hava alsın diye çıta koyarak, direkt güneş almayan, nemli olamyan bir yere diziyorsunuz.  En üste de çıtalardan sonra düz bir tahta ( sunta kontraplak, mdf) onun üzerine de ağırlık yapsın diye tuğla vs. koyuyorsunuz. Kabaca her 2,5cm kalınlık için 1 yıl kuruması gerekecek. Kuruma süresi ortamın sıcaklığına, nemine de bağlı. İnşaatlık kereste için sanırım %15 civarına, doğramalık için ise %5 %10 değerlerine kadar kuruması gerekir.

Kuruma sırasında ağaçta atma dönme olabilir. "Case hardening" dedikleri dış kısmın kuru iç kısmın tam kurumamış olmasından dolayı dolayı stabil zannettiğiniz düz bir kalası ikiye böldüğünüzde yine atabilir. Hızardaki bıçak kalın dişili olacağından yüzey kaba klacaktır, bunu düzeltmek için planyaladığınızda kalınlık azalacak. Atan dönen kısmı düzeltmek için planyaladığınızda kalınlık azalacak ( gerçi sap yapacaksanız boy 15 cm lik bir parça olur, düzeltmek için el rendesi ile biraz almak yeter ) Özetle kalınlığı biraz fazla bırakmak lazım.
« Son Düzenleme: 05 Mart 2015, 11:54:40 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

freenautilus

• 391
  • Meslek: Fizyoterapist
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #6 : 05 Mart 2015, 12:05:12 »
Standart yöntem öncelikle kütüğü  hızarda (bant testerede) düz kesim, çeyrek kesim nasıl istiyorsanız nihai kalınlıktan daha kalın şekilde dilimlemek. Eğer kütük halinede kurutmayı tercih ederseniz ağacın merkezinden kama yardımı ile mekanik olarak dörde yarmanızı öneririm. Ağacın ortası pek stabil bir yer değil, buradan çatlama yapması muhtemel. Neyse, dilimlediğiniz tahtaların uç kısmılarını %20 sulandırılmış ahşap tutkalı,  balmumu, parafin vb. bir madde ile mühürleyin. Uçlardan hızlı nem kaybı uca yakın yerlerin çekmesine, ağacın içinde stres oluşmasına ve çatlamasına neden oluyor.

Yerden gelen nemden etkilenmesin diye en alta 5x10 lardan üç dört tane diziyorsunuz, sonra kesip mühürlediğiniz tahtaları kat kat araya hava alsın diye çıta koyarak, direkt güneş almayan, nemli olamyan bir yere diziyorsunuz.  En üste de çıtalardan sonra düz bir tahta ( sunta kontraplak, mdf) onun üzerine de ağırlık yapsın diye tuğla vs. koyuyorsunuz. Kabaca her 2,5cm kalınlık için 1 yıl kuruması gerekecek. Kuruma süresi ortamın sıcaklığına, nemine de bağlı. İnşaatlık kereste için sanırım %15 civarına, doğramalık için ise %5 %10 değerlerine kadar kuruması gerekir.

Kuruma sırasında ağaçta atma dönme olabilir. "Case hardening" dedikleri dış kısmın kuru iç kısmın tam kurumamış olmasından dolayı dolayı stabil zannettiğiniz düz bir kalası ikiye böldüğünüzde yine atabilir. Hızardaki bıçak kalın dişili olacağından yüzey kaba klacaktır, bunu düzeltmek için planyaladığınızda kalınlık azalacak. Atan dönen kısmı düzeltmek için planyaladığınızda kalınlık azalacak ( gerçi sap yapacaksanız boy 15 cm lik bir parça olur, düzeltmek için el rendesi ile biraz almak yeter ) Özetle kalınlığı biraz fazla bırakmak lazım.
Çok doyurucu bilgiler,teşekkürler  :)
Emrah
Instagram : EDEKO.DESIGN
www.ankaradafizyoterapist.com

Emrah

• 1435
« Yanıtla #7 : 05 Mart 2015, 12:14:21 »
Teşekkür ederim Ahmet bey. Acaba zeytinde, hangi kesim şekli daha güzel desen verir. Ben çeyrek kesim yapmayı düşünüyorum

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #8 : 05 Mart 2015, 12:18:20 »
Bir nokta daha, araya koyduğunuz çıtaların dayandığı yerlerde kuruma sonrası leke olması muhtemel. O nedenle fazla geniş çıta koymamak, çok ta sık koymamak iyi olur. Leke olmasın diye yurt dışı kaynaklarda çıta yerine X şeklinde plastik profil koyanları da gördüm. Hızarlardaki arabalı bant testereler büyük ama muhtemelen yakındaki bir marangoza gidip rica edersiniz. Marangozlarda genelde 40'lık yahut 50'lik bant testere bulacaksınız. Bunların kesim yüksekliği ( 30 ~40cm) yahut gücü yetmezse bir şekilde kütüğü önce ikiye yarmak gerekebilir.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #9 : 05 Mart 2015, 12:32:45 »
Teşekkür ederim Ahmet bey. Acaba zeytinde, hangi kesim şekli daha güzel desen verir. Ben çeyrek kesim yapmayı düşünüyorum

Çeyrek kesim stabil olur, ancak firesi biraz çok olur, kesmesi uğraştırır ve yüzeyde birbirine paralel çizgiler şeklinde bir desen çıkacaktır. Düz kesim daha kolay olur, yanında hem çeyrek hem de rift sawn ( Türkçesini bilmiyorum, maalesef ahşap hobisini de yabancılardan öğrenmekteyim  :() tahta çıkacaktır. Düz kesimin yüzeyindeki desen,  ahşap deseni deyince ilk akla gelen iç içe geçmiş halkalar şeklinde olacaktır.

Bıcağın sapı kısa olduğundan çok sıkıntı olmaz sanırım ama, güzel yüzey deseni veren düz kesim tahtalar atma dönme açısından daha sıkıntılı. Bu nedenle bir masanın ( masif mobilya kalmadı ama )  ayakları ve kayıtlarını çeyrek kesim kalastan yaparken tablasını düz kesimden ( bazı önlemleri de alarak) yapıyorlar gördüğüm.

Internette flat sawn (plain sawn), quarter sawn ve rift sawn şeklinde arattırırsanız hem kesim şekli hem de desen üzerien daha fazla bilgi bulabilirsiniz. Aşağıdaki sayfadaki fotoğraflar ve şekiller yeterli olur sanırım.

http://www.core77.com/posts/24918/how-logs-are-turned-into-boards-part-3-riftsawn-24918
« Son Düzenleme: 05 Mart 2015, 12:34:40 Gönderen: a.yuce »

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #10 : 05 Mart 2015, 12:38:34 »
Arkadaşlar bilmem farkettinizmi ? kesileli 70 sene olmuş zaten kuruyacağı kadar kurumuştur o kütük, sadece nasıl bir kesim yapacağınızı düşünün desenler için kesim tekniklerini inceleyin derim.

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #11 : 05 Mart 2015, 12:43:53 »
Arkadaşlar bilmem farkettinizmi ? kesileli 70 sene olmuş zaten kuruyacağı kadar kurumuştur o kütük, sadece nasıl bir kesim yapacağınızı düşünün desenler için kesim tekniklerini inceleyin derim.

70 yaşındaki bir zeytin ağacını yeni kesmişler diye anladım ben. Emrah ilk mesajında  "yeni kesilmiş" deyince.

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #12 : 05 Mart 2015, 12:44:54 »

Kesileli değil, ekileli 70 yıl olmuş.

Emrah

• 1435
« Yanıtla #13 : 05 Mart 2015, 13:02:59 »
Agaç bir hafta önce kesilmiş 70 yıl önce degil  :) Bana kütügü 4 e yarıp saklamak daha mantıklı geldi. Daha önce böyle bölünmüş bir kök elime geçmişti. çok saglıklı kurumuş haldeydi. Digerleri de gelsin, hepsine farklı yöntem uygular test ederim. Teşekkürler Ahmet bey

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #14 : 05 Mart 2015, 13:35:47 »
Diğer kütükler hakkında deneyimlerinizi, tecrübelerinizi paylaşırsanız bilgi bankasına ekleriz. :2up
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #15 : 05 Mart 2015, 13:39:14 »
Budanmış çınar dalını soymuştum. Dışı hızlı kuruyup çatlamıştı.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Emrah

• 1435
« Yanıtla #16 : 05 Mart 2015, 13:52:43 »
Laf açılmışken merak ettigim birşey var. Ardıç agacı kabza yapımı için uygun mu? Hiç ardıçtan yapılmış bir bıçak görmedim.
Frig tümülüs mezar örneklerine baktıgımız da çok saglam bir agaç. Binlerce yıl, tonlarca agırlıgı taşıyabiliyor

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #17 : 05 Mart 2015, 14:06:58 »
Ben kabza olarak değil ama işlenmiş olarak görmüştüm. Güzel koyu bir rengi vardı...
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #18 : 05 Mart 2015, 14:33:40 »
şöyle önce güzelce paketliyoruz sonrada size yollayacağım kargo adresine göndereceksiniz  yukarıdaki hiçbir yönteme inanmayın  :D

Emrah

• 1435
« Yanıtla #19 : 05 Mart 2015, 14:59:42 »
şöyle önce güzelce paketliyoruz sonrada size yollayacağım kargo adresine göndereceksiniz  yukarıdaki hiçbir yönteme inanmayın  :D
Abi şu anda yaş oldugu için çok agır, kargosu fazla tutar. :) Zeytinden yana fazla sıkıntı yaşamıyorum. İş gereği çiftçilerle sık görüşüyorum. Bazen denk geliyor pek önemsemiyorum. Ben almaya gitmeyince, bunu da adam kendisi getirmiş yazık. Sana da ayarlarız abi istedigin zeytin olsun