Bıçak Sanatı - Forum

Kaşık bıçağı ve kuksa

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
Ynt: Kaşık bıçağı ve kuksa
« Yanıtla #20 : 04 Mart 2015, 17:22:17 »
Methabalar elinize sağlık çok güzel olmuş çok beğendim. Hazır burda konu açıkken size ve diğer ustalarımıza bir soru sormamın umarım mahsuru yoktur. Bende şu anda bir kuksa yapımı ile uğraşıyorum fazla kalın olmayan bir şimşir parçasından birşeyler çıkarmaya çalışıyorum ama ben matkapla delerek ağacı oyduğum için sizin kuksanın formunda olmayacak. Mesele şu ki elimdeki tek malzemeyi kestiğimde ağacın içinden sanki iki dal oluşmuş gibi ve arasında çatlak var bende belki içine kadar uzanmıyordur diye başladım oymaya canım çıktı :) ama oyuğun formunun %90 ı tamam yalnız yarık içerde de var dün içine su doldurdum yarıktan musluk gibi akıyordu bugün tekrar denediğimde sadece bir iki damla sızdırdı ama sızdırıyor işte. Sizce ne yapmalıyım bir çözümü var mı? Ağaç tutkalı, epoksi ya da başka birşey dışardan yarığın içine doğru şırınga etsem sağlık açısından sorun olurmu yoksa bitiminde sadece süs mü olacak :)

Hasan bey ben olsaydım talaş ve japonu karıştırıp üstüne güzel bir şekilde sıvardım sonrasında da güzel bir zımpara yapardım. Ama ağacı ıslatmadan önce yapardım. :D :D
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #21 : 04 Mart 2015, 17:39:37 »
Kuksalarda kullandığınız kimyasalların içinden su vs. içilecek bir alete uygulandığını göz önüne alıp sağlığınız için ne kadar güvenli olduğuna bakmakta fayda var.

En iyisi kimyasallardan olabildiğince kaçınmak.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #22 : 04 Mart 2015, 17:40:11 »
Ağaç tutkalı, epoksi ya da başka birşey dışardan yarığın içine doğru şırınga etsem
bu saydıklarınız gıda ile temas icin uygun maddeler değil.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #23 : 04 Mart 2015, 17:45:56 »
Peki ne yapmalı? Eğer yarık düzgün birşey olsaydı o zaman araya düzgünce ağaç çakar sonra düzeltirdim aklıma bu geliyor ama bunun için ne yapabilirim bilemedim
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

freenautilus

• 391
  • Meslek: Fizyoterapist
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #24 : 04 Mart 2015, 18:15:42 »
Methabalar elinize sağlık çok güzel olmuş çok beğendim. Hazır burda konu açıkken size ve diğer ustalarımıza bir soru sormamın umarım mahsuru yoktur. Bende şu anda bir kuksa yapımı ile uğraşıyorum fazla kalın olmayan bir şimşir parçasından birşeyler çıkarmaya çalışıyorum ama ben matkapla delerek ağacı oyduğum için sizin kuksanın formunda olmayacak. Mesele şu ki elimdeki tek malzemeyi kestiğimde ağacın içinden sanki iki dal oluşmuş gibi ve arasında çatlak var bende belki içine kadar uzanmıyordur diye başladım oymaya canım çıktı :) ama oyuğun formunun %90 ı tamam yalnız yarık içerde de var dün içine su doldurdum yarıktan musluk gibi akıyordu bugün tekrar denediğimde sadece bir iki damla sızdırdı ama sızdırıyor işte. Sizce ne yapmalıyım bir çözümü var mı? Ağaç tutkalı, epoksi ya da başka birşey dışardan yarığın içine doğru şırınga etsem sağlık açısından sorun olurmu yoksa bitiminde sadece süs mü olacak :)
Hasan bey teşekkürler. Ben de içinin kabasını matkapla oydum aslında. Hatta sonradan elimde olan menteşe yuvası açma aparatı var 35mm genişlikte. Onu da kullandım. Ama iç çepere 0.8 mm falan kala durdum. Geri kalanını bıçakla hallettim. Şimşir bu işin ideali bence. Umarım sorun olmaz.
Bugün tesadüf eseri arkadaşımdan öğrendiğim kadarı ile gorillaglue isimli yapıştırıcı yiyecek temasına uygunmuş. Artık İstanbulda da bulunuyor dedi. Ama bulunmazsa amazondan da getirtilebilir. Onun kıvamını bilmiyorum ama yerine göre saf yada şimşir zımpara talaşı ile karıştırıp kullanırsınız.

EDİT. BU BİLGİYİ NET OLARAK BİRYERDEN TEYİT ETMEDİM. ARAŞTIRIYORUM. YABANCI FORUMLARDA KÜRLEŞTİKTEN SONRA UYGUN DİYOR AMA EMİN OLAMADIM. POLİÜRETAN BAZLI İMİŞ.
« Son Düzenleme: 04 Mart 2015, 18:32:47 Gönderen: freenautilus »
Emrah
Instagram : EDEKO.DESIGN
www.ankaradafizyoterapist.com

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #25 : 04 Mart 2015, 18:18:55 »
Bence böyle geleneksel bir ürünle böyle teknolojik kimyasallar zaten örtüşmüyor. Bu aleti yapmanın önemli kısmı da ahşap seçimi. Sorunsuz, iyi kurutulmuş bir ahşapla bir daha denemekte fayda var.
Namık Kemal
Instagram'da ben

bekir atar

• 110
  • Meslek: emekli
  • Yer: Erzincan
« Yanıtla #26 : 04 Mart 2015, 18:21:34 »
arkadaşlar aradığınız gorillaglue isimli yapıştırıcı e-hırdavatta var amazondan getirtmeye luzum yok.

freenautilus

• 391
« Yanıtla #27 : 04 Mart 2015, 18:36:53 »
Gorillaglue için gıda uygunluğundan tam emin değilim,mesajımı editledim.
Aklıma gelen bir fikir şöyle,çatlak bölgeden panç ile yuvarlak kısım boşaltılır,delik konik şekilde zımpara yapılır. Sonra konik şekilde kesilmiş bir tıpa alıştırılarak buraya çakılır. Islatılan ahşaplar bu şekilde sıkışarak birleşir. Fazlalıklar traşlanır.
Emrah

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #28 : 04 Mart 2015, 18:52:47 »
Arkadaslar balmumu kullanilabilir belki. Belmari usulu eritilen balmumu emdirilerek catlaklar doldurulabilir.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #30 : 04 Mart 2015, 19:08:22 »
Arkadaslar balmumu kullanilabilir belki. Belmari usulu eritilen balmumu emdirilerek catlaklar doldurulabilir.

Ağacın gozenekleri belki balmumu ile doldurulabilir ama çatlaklar doldurulamaz bence. Balmumu kaynar suyun sıcaklığında ve daha düşük sıcaklık değerlerinde çok rahat eriyor

yasin

• 842
  • yasin er
  • Meslek: memur
  • Yer: ankara
« Yanıtla #31 : 04 Mart 2015, 19:57:08 »
Öncelikle Ellerinize sağlık çok hoş olmuş yeni yeni şeyler aklımıza sokuyorsunuz.  :2up

Diğer soru içinde Hasan bey çatlağı gösterir bir resim varmı acaba, ona göre yorum yazsak kurtarılabilir mi değil mi görsek tabiki konu başlığını açan arkadaşımızın izni olursa .
Hatasız kul olmaz hatamla sev beni.

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #32 : 04 Mart 2015, 20:15:24 »
Cccooook guzel olmus ellerinize saglik. Devamini beklerim.

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #33 : 04 Mart 2015, 20:19:55 »

Ağacın gozenekleri belki balmumu ile doldurulabilir ama çatlaklar doldurulamaz bence. Balmumu kaynar suyun sıcaklığında ve daha düşük sıcaklık değerlerinde çok rahat eriyor

Haklısınız metrobüste ancak bu geldi aklıma. Geleneksel yay yapımında kullanılan tutkallar nasıl olur acaba?

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #34 : 04 Mart 2015, 20:45:41 »
Merhabalar öncelikle tüm cevaplarınız için teşekkür ederim ama sanırım herkesin tam onay verebileceği bir yapıştırıcı yok gibi komple delik açıp kazık saplamaya uygun mu açıkçası bilemiyorum. Zaten başka konuya maydonoz oldum en iyisi yarın fotoğraf çekip yeni bir konuda yardımlarınızı rica edeyim.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

freenautilus

• 391
« Yanıtla #35 : 04 Mart 2015, 21:19:12 »
Merhabalar öncelikle tüm cevaplarınız için teşekkür ederim ama sanırım herkesin tam onay verebileceği bir yapıştırıcı yok gibi komple delik açıp kazık saplamaya uygun mu açıkçası bilemiyorum. Zaten başka konuya maydonoz oldum en iyisi yarın fotoğraf çekip yeni bir konuda yardımlarınızı rica edeyim.
Sonuçta bilgi paylaşımı yapıyoruz, benim açımdan sorun yok Hasan bey.
Kendi kullandığım tutkalın üreticisine mail attım,cevabı paylaşırım. Benim durumumda çatlak kılcal şekilde ve talaşla birleştirerek çok az kullandım. D3 kategorisinde bir tutkal ve suyla çözünmüyor. Ayrıca bardakta sıvı bekletmeyi düşünmüyorum.Dolayısı ile temas 4-5 saniyeyi geçmeyecektir.
Eylem abiye katılıyorum aslında. Ama hevesle başlayıp çok da emek verince insan vazgeçmek istemiyor,bir şekilde acaba durumu kotarırmıyım diye kıvranıyorsun :D
« Son Düzenleme: 04 Mart 2015, 21:45:19 Gönderen: freenautilus »
Emrah

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #36 : 04 Mart 2015, 21:25:49 »
Sonuçta bilgi paylaşımı yapıyoruz, benim açımdan sorun yok Hasan bey.
Kendi kullandığım tutkalın üreticisine mail attım,cevabı paylaşırım. Benim durumumda çatlak kılcal şekilde ve talaşla birleştirerek çok az kullandım. D3 kategorisinde bir tutkal ve suyla çözünmüyor. Ayrıca bardakta sıvı bekletmeyi düşünmüyorum.Dolayısı ile temas 4-5 saniyeyi geçmeyecektir.
Eylem abiye katılıyorum aslında. Ama hevesle başlayıp çok da emek verince insan vazgeçmek istemiyor,bir şekilde acaba durumu koyarırmıyım diye kıvranıyorsun :D
Evet haklısınız kurtarmak için kıvranıyorum :) hem emek hem de elimde başka şimşir yok şimşiri geçtim başka ahşap ta yok olsa çabalardım baştan ama napalım. Bakalım kurtarabilecek miyim

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #37 : 04 Mart 2015, 22:50:53 »
Benim halen yarım kalmış bir kuksam var. Ben kurtarabilmeniz için bir yol söyledim japonn ve talaş karışımı ama sizin malzemeniz şimşir olduğu için böyle kurtarmanızı önerdim. Benim yarım kalan kuksanın yarım kalma sebebi hem elim halen iyleşmedi hemde çatlak var. Ama ben kararımı değiştirdim uygun bir fitil ve eritilmiş mumla bir mumluk yapmayı planlıyorum. Eğer sizde kimyasal kullanmak istemezseniz bu şekilde değerlendirebilirsiniz. En önemlisi umarım şimşir ziyan olmaz. Kolay gelsin.
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #38 : 04 Mart 2015, 23:21:16 »
Alakaniza tesekkur ederim iste benimde kafami kurcalayan kullanimda olusabilecek zararlar yoksa elbette yapistirici talas karisimi en mantiklisi. Bakalim yarin kismetse resimde paylasicam bir ustamizdan iyi bir oneri gelirse harika olur baktim olmuyor gene de tamamlayip dediginiz gibi bir alternatifte degerlendiricem

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #39 : 04 Mart 2015, 23:33:23 »
 8) Kabul edin, asıl amacınız bir bardak sahibi olmak değil güzel bir eser çıkarma sürecini yaşamak. İçinize sinecek bir kuksa için bence eskisinden ders aldım deyip yenisine girişin. Ahşap kap vs. oymak da gördüğüm kadarıyla apayrı bir hobi ve bıçakta olduğu gibi püf noktaları muvcut. Ahşabı kurutma yöntemleri, kese kağıtlar, mikrodalgalar, vs. vs. öğrenilecek çok teknik var. Bence bunun da bir kerede bitirilmeyecek bir hobi olduğu kabulüyle uzun soluklu gitmek gerek.
Namık Kemal
Instagram'da ben