Bıçak Sanatı - Forum

Kaşık bıçağı ve kuksa

freenautilus

• 391
  • Meslek: Fizyoterapist
  • Yer: Ankara
Kaşık bıçağı ve kuksa
« : 04 Mart 2015, 01:01:00 »
Yapmaya devam ettiğim kuksa için bir kaşık bıçağı gerekiyordu.Elimdeki hobi işkencesinin çelik çubuğu imdadıma yetişti.Aslında tam boya yakın kullanacaktım ama su verme sonrası delik yerinden kırılınca,sonsuz civatadan kestiğim parçaya perçinledim.Aslında işimi kolaylaştırdı.Sapa direk matkapla delik açıp içine yerleştirebildim böylece.Bileyleme ve karartma sonrası işlem tamam.

Kuksa oyarken kalınlık tespiti için de bir aparat gerekli gibi geldi. Onu da eski bir walkman kulaklığının çelik kasnağından pula gümüş kaynağı ile tutturarak hallettim.

Kuksa nispeten kurumuş meşe kütüğünden.Biraz çatlamaya başlamıştı.Kuksada da o çatlak devam etti ama alman malı tutkalla kurtardım bir şekilde. Kabasını matkap ve balta ile, incesini kaşık bıçağı,proxxon ve bol bol zımpara ile tamamladım.Saf zeytinyağı ile bitirdim.Hala çatlamasından korkuyorum.Doğal malzeme sonuçta..

Emrah
Instagram : EDEKO.DESIGN
www.ankaradafizyoterapist.com

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Ynt: Kaşık bıçağı ve kuksa
« Yanıtla #1 : 04 Mart 2015, 06:43:09 »
Görebildiğim kadarıyla  agacin merkezine yakın noktadan çıkmış bir parça kullamisiniz bir de budak var galiba. İkisi de çatlama açısından riskli. Emprenye etmedikçe isterse firinlanmis olsun her ahşap dış neme göre çalışır. İnşallah bu güzel işçiliğe yazık olmaz.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

freenautilus

• 391
« Yanıtla #2 : 04 Mart 2015, 06:50:39 »
Evet Ahmet abi. Elimdeki bir kuksa için ancak yeterli büyüklükte bir parça idi. Dolayısı ile bardağın merkezi neredeyse ağacın merkezi gibi. Mevcut bir çatlağı kurtarabilmek için de budaklı kısmı kullanmak zorunda kaldım.
Emrah

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #3 : 04 Mart 2015, 08:00:54 »
Elinize emeğinize sağlık çok başarılı icatlar yapıyorsunuz, Tebrikler.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
  • Meslek: Veri merkezi teknisyeni-Kesici alet üretim
  • Yer: Eyüp-İstanbul
« Yanıtla #4 : 04 Mart 2015, 08:01:45 »
Elinize sağlık çok güzel iş çıkartmışsınız.
Bardaktaki çatlak sıcak içeceklerde kullanıldığında büyüyebilir.Benim daha önce yaşadığım bir sorun bu.

xx
Kainatta ölümden keskin birşey yoktur.
www.outdoorurun.com  ++  İnstagram ;  outdoorurun
1983-Kastamonu (A rh +)

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #5 : 04 Mart 2015, 08:46:42 »
Çokggüzel oolmuş ben çok beğendim bnimde iki tane kaşık oyma bıçağım var
Uygun aağacı bulunca bende başlayacağim kuksaya

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #6 : 04 Mart 2015, 08:54:05 »
Ersin bey, eğer mümkünse huş ağacı ile uğraşın derim. Ceviz, karaağaç, akçaağaç vb. sert malzemeyi kullanırsanız elleriniz su toplar hiç bir iş yapamaz hale gelirsiniz. Tecrübe ile sabittir ;D
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

Erkan Mutlu (Bako)

• *
  • 531
  • Meslek: işçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #7 : 04 Mart 2015, 08:57:23 »
İşçilik harika olmuş, umarım çatlama kırılma olmazda uzun yıllar kullanırsınız. Kuksa önemli  ;)
Erkan Mutlu

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #8 : 04 Mart 2015, 09:11:27 »
İşçilik harika olmuş, umarım çatlama kırılma olmazda uzun yıllar kullanırsınız. Kuksa önemli  ;)

+1
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

foreverliving22

• 1262
  • Mesut KOCATOROS
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: İstanbul / Sultangazi
« Yanıtla #9 : 04 Mart 2015, 09:35:26 »
Harika olmuş güle güle kullan.
Ünye

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #10 : 04 Mart 2015, 10:03:50 »
Çok güzel abi bende dışbudak var kuksa için sert malzeme bakalım nasıl yapıcam  ::)  başlayamadım işte bıçağım bitsin başlıycam inşallah , sizlerin çalışmalarını gördükçe daha da hevesleniyorum  :2up

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #11 : 04 Mart 2015, 10:09:34 »
Ersin bey, eğer mümkünse huş ağacı ile uğraşın derim. Ceviz, karaağaç, akçaağaç vb. sert malzemeyi kullanırsanız elleriniz su toplar hiç bir iş yapamaz hale gelirsiniz. Tecrübe ile sabittir ;D
Hus ağacı stabilize etmek gerekirmiş
CÇatlama yapar mi ?

freenautilus

• 391
« Yanıtla #12 : 04 Mart 2015, 10:17:17 »
Ben tuzlu suda kaynattım. Yabancıların bu konudaki yorumu şu: suda kaynatmak ağacın içindeki tanenlerin çıkması için. Zaten suyun rengi değişiyor hemen. Ama bu arada renk kaybı da yaşıyorsunuz. Tuzun sebebi ise tuzun su tuma özelliğiymiş. Ağaç içine işleyen tuz su tutarak aşırı kurumanın önüne geçiyormuş.
Sıcak içeceklerde çatlama olayını başka yerlerde de okudum. O nedenle sadece su için kullanacağım. Bu arada süt de kesinlikle tavsiye edilmiyor.
Emrah

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #13 : 04 Mart 2015, 10:29:15 »
elinize sağlık.. formu çok güzel olmuş.. umarım çatlama devam etmez..
oyma bıçağınızın ağız kısmı iki taraflı mı..?

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #14 : 04 Mart 2015, 10:44:19 »
huksaların geleneksel olarak yapıldığı agacı bilmiyorum, fakat geleneksel  ağız mızıkalarının yapıldığı bir belgeseli izlerken içerisindeki tahta kısımın ARMUT ağacından yapıldığını görmüştüm. Nedeni neme çok dayanıklı olması imiş. Malum devamlı ağızla teması olan bir alet. Benim bahçemde armut ağaçlarım var gerçekten müthiş yoğunluğu olan bir ağaç.

Birde kaşık bıçağı gibi  kullanımında fiziksel güç gerektiren aletlerin saplarının verniklenmesi bana çok efektif gelmiyor. Çünkü elin kavraması ve kaymaması noktasında biraz dezavantaj gibi. ben genelde böyle aletlerin sapına Bisiklet iç lastiği sarıyorum müthiş kolaylık oluyor. Elimdeki tüm baltaların sapıda bu sekilde. Yalnız bir baltama bitkisel tabaklanmış bir derinin alt yüzü üste gelecek sekilde (deri direksiyon simitlerinin dikimi tarzı bir yontemle) dikmişim oda çok kullanışlı. Bu sekilde bir dikis yaparsanız balmumu kullanmayı unutmayın.

şoyle bisey https://www.youtube.com/watch?v=UxECNpDsYtc
« Son Düzenleme: 04 Mart 2015, 10:57:44 Gönderen: gokhand »

freenautilus

• 391
« Yanıtla #15 : 04 Mart 2015, 11:36:04 »
elinize sağlık.. formu çok güzel olmuş.. umarım çatlama devam etmez..
oyma bıçağınızın ağız kısmı iki taraflı mı..?

Evet Ömer bey, çift taraflı. Çatlama sanırım devam etmeyecek. Biri budak içindeydi, zaten o kendi kendini sınırlıyor. Diğeri de gövdede. Ama ilk belirtiden sonra önlem aldım, 3-4 gündür bir açılma olmadı.
« Son Düzenleme: 04 Mart 2015, 11:51:58 Gönderen: freenautilus »
Emrah

freenautilus

• 391
« Yanıtla #16 : 04 Mart 2015, 11:39:24 »
huksaların geleneksel olarak yapıldığı agacı bilmiyorum, fakat geleneksel  ağız mızıkalarının yapıldığı bir belgeseli izlerken içerisindeki tahta kısımın ARMUT ağacından yapıldığını görmüştüm. Nedeni neme çok dayanıklı olması imiş. Malum devamlı ağızla teması olan bir alet. Benim bahçemde armut ağaçlarım var gerçekten müthiş yoğunluğu olan bir ağaç.

Birde kaşık bıçağı gibi  kullanımında fiziksel güç gerektiren aletlerin saplarının verniklenmesi bana çok efektif gelmiyor. Çünkü elin kavraması ve kaymaması noktasında biraz dezavantaj gibi. ben genelde böyle aletlerin sapına Bisiklet iç lastiği sarıyorum müthiş kolaylık oluyor. Elimdeki tüm baltaların sapıda bu sekilde. Yalnız bir baltama bitkisel tabaklanmış bir derinin alt yüzü üste gelecek sekilde (deri direksiyon simitlerinin dikimi tarzı bir yontemle) dikmişim oda çok kullanışlı. Bu sekilde bir dikis yaparsanız balmumu kullanmayı unutmayın.

şoyle bisey https://www.youtube.com/watch?v=UxECNpDsYtc

Geleneksel kuksa bildiğim kadarı ile huş ağacından yapılıyor.
Ağacın desenlerini görmek istediğimden parlatmadan duramadım : D ama vernik yerine japon yapıştırıcısı kullanıyorum. Denedim, kayma yapmayınca uyguladım. Ama deri de çok güzel fikir, görüntüsü de iyi olur. Teşekkürler
Emrah

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #17 : 04 Mart 2015, 14:00:22 »
Vaay ilk defa böyle güzel bişey  görüyorum. Ellerinize sağlık hayran kaldım.

Bu da ilerde yapılacaklar listeme girdi.

Eğer bulabiliyorsanız dut kutuğunden deneyin derim. Çok sağlamdır, bazen çok güzel desenler verebiliyor denk gelirse ve en önemlisi de suya dayanıklığı ile unlu bir ağaçtır. Kuruduktan sonra kolay kolay çatlama yapmaz

Triton

• *
  • 37
« Yanıtla #18 : 04 Mart 2015, 16:23:25 »
Çok güzel olmuş elinize sağlık.
Yukarıda birçok mesajda nemden dolayı çalışacağından bahsedilmiş. Tik ağacı olmaz mı kuksa için?

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #19 : 04 Mart 2015, 17:13:31 »
Methabalar elinize sağlık çok güzel olmuş çok beğendim. Hazır burda konu açıkken size ve diğer ustalarımıza bir soru sormamın umarım mahsuru yoktur. Bende şu anda bir kuksa yapımı ile uğraşıyorum fazla kalın olmayan bir şimşir parçasından birşeyler çıkarmaya çalışıyorum ama ben matkapla delerek ağacı oyduğum için sizin kuksanın formunda olmayacak. Mesele şu ki elimdeki tek malzemeyi kestiğimde ağacın içinden sanki iki dal oluşmuş gibi ve arasında çatlak var bende belki içine kadar uzanmıyordur diye başladım oymaya canım çıktı :) ama oyuğun formunun %90 ı tamam yalnız yarık içerde de var dün içine su doldurdum yarıktan musluk gibi akıyordu bugün tekrar denediğimde sadece bir iki damla sızdırdı ama sızdırıyor işte. Sizce ne yapmalıyım bir çözümü var mı? Ağaç tutkalı, epoksi ya da başka birşey dışardan yarığın içine doğru şırınga etsem sağlık açısından sorun olurmu yoksa bitiminde sadece süs mü olacak :)
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.