Bıçak Sanatı - Forum

Kabza Geometrisi Hakkında İki Çift Lakırdı.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« : 22 Şubat 2015, 18:15:56 »
Ölçü Alma.

Fabrikasyon imalat yapmayan bizim gibileri için, kabza biçimlendirmede ilk iş ölçü almak olmalıdır. Nasıl ki Terziler müşteriye özel dikimlerde ölçü alıyorlarsa, bizlerin de kullanıcının el ölçüsünü almamız gerekiyor.   Kullanıcı ister biz olalım, ister bir başkası...

Ölçü almada ilk belirlenmesi gereken şey, bıçaktan beklenen işlev ve dolayısı ile bıçağın tutuş şeklidir. Bir gömlekle bir ceketin ölçü alma yöntemleri farklı olduğu gibi, bıçaklarda da bıçaktan beklenen işleve göre tutuşlar ve dolayısı ile ölçü alma yöntemleri farklıdır.

Bıçaktan beklenen işlev, bıçağın tüm geometrisini ve elbette kabza geometrisini de belirleyen ana unsurdur.

Ben ilk olarak en yaygın tutuş şekli olan “Çekiç Tutuşu” için ölçü almayı izah edeceğim. (Tutuşlar bir sonraki konumuz olacak.) “Çekiç Tutuşu”, adı üzerinde, çivi çakarken çekici tuttuğumuz tutuştur. Bıçaklarda genelde kesmek veya saplamak için kontrol ve güç gerektiğinde kullanılır. En yaygın tutuş şekli “Çekiç Tutuşu”dur.

Çekiç tutuşunda ölçü almak çok basit: Cetveli resimdeki gibi kavradığımızda, avuç içi aşağıya (veya karşıya) doğru bakarken, işaret parmağı ile serçe parmağı kenarından okuduğumuz değerler arasındaki mutlak fark, bizim bulmak istediğimiz ölçüdür.

Peki ama biz şimdi tam olarak neyi ölçtük? İyi soru! Cevabı bir sonraki resimde...

İyi tasarlanmış bir kabzada, kabza malzemesi bu mesafe arasını tamamen kapatmalıdır.

Güzel bir örneği forumda da yayınlanan hazır şablonlardan birinde buldum. Yani şu:

Burada “106” ile gösterilen mesafe, bizim ölçtüğümüz mesafeye yakın. Ama tam olarak istediğimiz ölçü olmayabilir. Tam emin olmak için profili kartona çıkartın. Sonra da ambalaj köpüğü ile kabza denemesi yapın. Benim denemelerimde  bu kabza elime biraz büyük geldi. Benim el ölçüm 94 mm, maketten aldığım ölçüm 100 mm çıktı...

NOT-1: Bu yazının hazırlanmasında Amerikalı Usta Jay Ficher'in web sitesinden faydalanılmıştır. (http://www.jayfisher.com/Knife_Grip_Styles_Hand_Sizing.htm)

NOT-2: Ustalarımızın eleştiri ve değerlendirmelerini kendilerinden özellikle istirham ediyorum.

Devam edecek...

« Son Düzenleme: 26 Şubat 2015, 16:11:18 Gönderen: deserteagle »

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
Ynt: Kabza Geometrisi Hakkında İki Çift Lakırdı.
« Yanıtla #1 : 22 Şubat 2015, 18:42:20 »
Harika bir konu. Ellerinize sağlık Mustafa Bey.
Okinawian

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #2 : 22 Şubat 2015, 19:06:48 »
Resimdeki 106mm alan tam olarak elin kapladığı alan değil. Kabzanın şekli ve kullanım alanına göre de ölçü almak gerekir. Yoksa el ölçüsü 94 gelse bile 70-80mm lik bir kabza da çok kullanışlı olabilir. Resim2 deki gibi bir kabza da ise azda olasa tolerans verilmesinde fayda var. Şahsi fikrim eli çok sıkan kabzaya sahip bir bıçağı kullanması güzel olmuyor.

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
« Yanıtla #3 : 22 Şubat 2015, 19:24:55 »
Genelde es geçilen bir konu teşekkürler Mustafa Bey...
Mahir Selim KESKİN

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #4 : 22 Şubat 2015, 19:40:55 »
Bilgilendirme için teşekkürler Mustafa abi

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #5 : 22 Şubat 2015, 19:44:59 »
Eline sağlık abi.Kullanıcı açısından en önemli konulardan biri olmalı. :2up

Devamını bekliyoruz. ;D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Eren

• **
  • 116
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #6 : 22 Şubat 2015, 19:51:55 »
bence bu iş en uygun bıçağın bitmiş ölçülerine yakın bir kabza ebatlarında bir cam macununa kullanıcının el izini almak olur birazda donmuş bir macuna el bastırırsanız  kabza gibi şekil alabilir macun buna uygun şekillendirirsiniz

alperuzel

• *
  • 515
  • Meslek: Bıçağa Dair
  • Yer: TOKAT
« Yanıtla #7 : 22 Şubat 2015, 20:02:27 »
Teşekkürler abi faideli bilgilerr için..

Sergun

• 79
  • Sergun Özülgen, 1965 instagram: @sergunozulgen
    • pinterest
  • Meslek: Eczane Çalışanı
  • Yer: izmir
« Yanıtla #8 : 22 Şubat 2015, 20:06:11 »
Teşekkürler çok faydalı olacak bilgiler, umarım ustalar tarafından daha da geliştirilecektir bu konu...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #9 : 22 Şubat 2015, 20:21:52 »
Benim yöntemim bundan farklı. Yukardaki fotoğraftaki ölçüm biraz daha düşük bir rakam veriyor.

Ben dağ bayır bıçaklarında avucun parmakların başlangıç boğumundaki genişlğini esas alıyorum. (Bkz. foto)

Ancak darbe vurarak çalışacak bıçaklarda mesafeyi daha da fazla bırakıyorum, Sıkılmış yumruğun genişliğine falan bakıyorum ve yine de pay bırakıyorum, çünkü sap avuçta çapraz duruyor.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #10 : 22 Şubat 2015, 20:24:58 »
gerçi farklı deyince de ifade fazla olmuş yarım santim kadar falan oynuyor benim ilk hesapta.
Namık Kemal
Instagram'da ben

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #11 : 22 Şubat 2015, 20:57:53 »
Cok guzel bir konu acilmis tesekkurler ustalarimiz bildiklerini paylasmasi benim ve benimgibiler icin cok faydali olacak. :2up

İlkay Kadir Karaca

• *
  • 814
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #12 : 23 Şubat 2015, 01:10:55 »
Önemli bir konuya değinmişsiniz. Teşekkürler :)
İnsanlar sana yalan söylüyorsa bıçağını keskin tut.

Eren

• **
  • 116
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #13 : 23 Şubat 2015, 08:59:16 »
bence bu iş en uygun bıçağın bitmiş ölçülerine yakın bir kabza ebatlarında bir cam macununa kullanıcının el izini almak ile olur birazda donmuş bir macuna el bastırırsanız  kabza gibi şekil alabilir macun, buna uygun şekillendirirsiniz

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #14 : 23 Şubat 2015, 10:01:44 »
Kumpası açıp açıklığın arasını kabza gibi tutup bir de kumpasın genişliğini aklınızdaki kabza genişliğine ayarlayıp bakabilirsiniz. Fazla çıkıntılı saplarda biraz dikkat ve pay bırakmak gerekebilir. Gün olur eliniz şişer, soğuk olur eldiven takarsınız.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #15 : 23 Şubat 2015, 11:57:36 »
Birde kabzayı şekillendirirken elin çıkıntı yerlerini kabzada indirmek kullanış açısından çok konfor sağlıyor. Tabi bunu yaparken çok keskin hatlar olmamalı ve bıçağı ters tutup birde öyle bakıp ona göre karar vermeli.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #16 : 23 Şubat 2015, 12:04:54 »
Mustafa bey güzel bir konu olmuş, haddim olmayarak ben de size sizin verdiğiniz ödüllerden vereyim. araştırmacı bıçakçılık ödülü bu sefer de size gelsin  ^-^
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #17 : 23 Şubat 2015, 12:14:00 »
Birde kabzayı şekillendirirken elin çıkıntı yerlerini kabzada indirmek kullanış açısından çok konfor sağlıyor. Tabi bunu yaparken çok keskin hatlar olmamalı ve bıçağı ters tutup birde öyle bakıp ona göre karar vermeli.

Aynen öyle. Elma soyarken tutuşun nasıl olduğuna da bakmalı.
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #18 : 23 Şubat 2015, 12:29:38 »
Kimi bıçaklarda bu tam kavrama geçerli değil, örneğin yüzme bıçakları veya meyve bıçakları, küçük gündelik bıçaklar gibi. Bu türler genellikle iki veya üç parmakla kavranarak kullanılıyor ve aslında bu tür kavrama çoğu kez tam kavramadan daha efektif oluyor. Tam kavrama daha çok güç gerektiren durumlarda kullanılırken, bir kaç parmakla yapılan kavrama hassas işlere daha uygun. Dolayısıyla bıçağı sapını belirleyen her zaman aslında elimizi ölçüsü değil biraz da kullanım amacı

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #19 : 23 Şubat 2015, 13:35:19 »
Aynen katılıyorum. Bıçağın kullanım amacına göre de kabza şekillendirmesi önemli. Örneğin ufak namlulu oyma bıçağında puukko tarzı ortası hafif bombeli yuvarlak bir kabza da çok kullanışlı olabilir. Tamamen bıçağın amacına uygun kabza şekillendirilmeli. Benim bir önceki söylediğim tamamen güç gerektiren bıçaklar için geçerli denilebilir.