Ölçü Alma.
Fabrikasyon imalat yapmayan bizim gibileri için, kabza biçimlendirmede ilk iş ölçü almak olmalıdır. Nasıl ki Terziler müşteriye özel dikimlerde ölçü alıyorlarsa, bizlerin de kullanıcının el ölçüsünü almamız gerekiyor. Kullanıcı ister biz olalım, ister bir başkası...
Ölçü almada ilk belirlenmesi gereken şey, bıçaktan beklenen işlev ve dolayısı ile bıçağın tutuş şeklidir. Bir gömlekle bir ceketin ölçü alma yöntemleri farklı olduğu gibi,
bıçaklarda da bıçaktan beklenen işleve göre tutuşlar ve dolayısı ile ölçü alma yöntemleri farklıdır. Bıçaktan beklenen işlev, bıçağın tüm geometrisini ve elbette kabza geometrisini de belirleyen ana unsurdur.
Ben ilk olarak en yaygın tutuş şekli olan “Çekiç Tutuşu” için ölçü almayı izah edeceğim. (Tutuşlar bir sonraki konumuz olacak.) “Çekiç Tutuşu”, adı üzerinde, çivi çakarken çekici tuttuğumuz tutuştur. Bıçaklarda genelde kesmek veya saplamak için kontrol ve güç gerektiğinde kullanılır. En yaygın tutuş şekli “Çekiç Tutuşu”dur.
Çekiç tutuşunda ölçü almak çok basit: Cetveli resimdeki gibi kavradığımızda,
avuç içi aşağıya (veya karşıya) doğru bakarken, işaret parmağı ile serçe parmağı kenarından okuduğumuz değerler arasındaki mutlak fark, bizim bulmak istediğimiz ölçüdür.
Peki ama biz şimdi
tam olarak neyi ölçtük? İyi soru! Cevabı bir sonraki resimde...

İyi tasarlanmış bir kabzada, kabza malzemesi bu mesafe arasını tamamen kapatmalıdır.
Güzel bir örneği forumda da yayınlanan hazır şablonlardan birinde buldum. Yani şu:

Burada “106” ile gösterilen mesafe, bizim ölçtüğümüz mesafeye yakın. Ama tam olarak istediğimiz ölçü olmayabilir. Tam emin olmak için profili kartona çıkartın. Sonra da ambalaj köpüğü ile kabza denemesi yapın. Benim denemelerimde bu kabza elime biraz büyük geldi. Benim el ölçüm 94 mm, maketten aldığım ölçüm 100 mm çıktı...
NOT-1: Bu yazının hazırlanmasında Amerikalı Usta Jay Ficher'in web sitesinden faydalanılmıştır. (http://www.jayfisher.com/Knife_Grip_Styles_Hand_Sizing.htm)
NOT-2: Ustalarımızın eleştiri ve değerlendirmelerini kendilerinden özellikle istirham ediyorum.
Devam edecek...