Bıçak Sanatı - Forum

farklı bileme

cenk

• *
  • 98
  • Meslek: dekorasyon
  • Yer: kocaeli
farklı bileme
« : 18 Şubat 2015, 22:51:47 »
Bana farklı geldi doğrumudur bu şekilde bileme acaba ?
https://www.youtube.com/watch?v=O-xNhgcUxkg

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
Ynt: farklı bileme
« Yanıtla #1 : 19 Şubat 2015, 09:18:54 »
Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır.
Arkadaşın videolarını daha önce izledim özellikle masat konusunda güzel bilgiler veriyor.
Okinawian

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #2 : 19 Şubat 2015, 09:28:22 »
Eski masatın makbul olması durumu enteresan geldi bana,  :-\
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #3 : 19 Şubat 2015, 11:51:43 »
adam mezbahada çalışıyor galiba masatı da iyi kullanıyor  :2up grit taşına da hayran kaldım alırsam damarlısını tercihetmek gerekiyormuş ve mazota yatırmak gibi güzel bilgiler veriyor  :2up :)

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #4 : 19 Şubat 2015, 16:27:10 »
Evet dana kesim videolari mevcut: ) girit tasi burada kilosu 60 tl istediginiz ebatta geliyor bu arkadasin kullandigi 5 kilo var sanirim o kadar buyuge gerek olmaz sanirim

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #5 : 19 Şubat 2015, 16:38:33 »
Evet dana kesim videolari mevcut: ) girit tasi burada kilosu 60 tl istediginiz ebatta geliyor bu arkadasin kullandigi 5 kilo var sanirim o kadar buyuge gerek olmaz sanirim

İmkan varsa büyük taş iyidir.

Bigger is better.  :2up
Okinawian

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #6 : 19 Şubat 2015, 17:04:42 »

Adam profesyonel kesimci. Bileme metodu bana etkili göründü.

Sayın ecorotti, merak ettiğim bir şey var: Bu kadar büyük bileme taşını nasıl düzleştireceğiz? Ufaklar kolay da...

Erkan Mutlu (Bako)

• *
  • 531
  • Meslek: işçi
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #7 : 19 Şubat 2015, 17:11:49 »

Sayın ecorotti, merak ettiğim bir şey var: Bu kadar büyük bileme taşını nasıl düzleştireceğiz? Ufaklar kolay da...

Mustafa abi sanırım mermerciler halledebilir.
Erkan Mutlu

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #8 : 19 Şubat 2015, 17:22:41 »

Büyük fayans bulacağız. :)
Okinawian

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #9 : 19 Şubat 2015, 17:37:39 »
:D İki cevapta işe yarar. Teşekkürler. Aslında soru "evde nasıl yaparız" şeklindeydi. Sonra tekrar düşündüm de, Mermerciye vermek benim açımdan en iyisi.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #10 : 19 Şubat 2015, 18:32:50 »
Alıntı
Yanıtla  · 

timurhan3042 hafta önce

gerçekten profesyonel bir anlatım olmuş. belgesel tadında izledim.
Bir de kullandığın bıçakların malzeme özelliklerine göre de bileme işlemi var mı? ya da kullandığın bıçaklar içinde yay çeliği, testere çeliği, tırpan çeliği , adi karbonlu yüksek hız çeliği (HSS) var mı?
Yanıtla  · 
Yanıtları gizle

Furkan Can2 hafta önce

Bıçak bileme tarzı değişmez. Çelik ne olursa olsun bileme şekli aynıdır ama çeliğine göre kimi bıçak daha rahat bilenir kimisi çok zor bilenir. T7 Fransız çeliği kullanılan bıçaklar zor bilenir mesela victorinox'a göre. Victorinox bıçaklarının çeliği T7'ye göre daha yumuşak olduğundan daha rahat bilenir. Ayrıca çelik sertleştikçe masat atmaya karşı bıçak daha az tepki verir buda bıçağın keskinliğine olumsuz etki eder.
Yanıtla  · 

Adam bıçak bilemesini biliyor ama bıçaktgan anlamıyor sanırım.

İşte millet bıçak alacağı zaman en iyi bildiği düşündüğü kasaplara soruyor. Kasap ta dakka başı masatladığı için yumuşak bıçak öneriyor.
O bıçaklar eve ilk götürüldüğü gün keskinidir ikinci günden sonra da kör olarak kullanılıyor ::)

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #11 : 19 Şubat 2015, 18:42:31 »
ben internette incelediğimde girit taşının kilosu 70-80 tl civarı İzmitte büyük bir nalbur var istediğiniz ebatta düz bir şekilde kesilmiş geliyor kiloso 60 tl dan veriyor bilmem uygunmudur ve ya daha uygun varmı piyasada...

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #12 : 19 Şubat 2015, 19:16:51 »
Alıntı
Yanıtla  · 

timurhan3042 hafta önce

Bir de kullandığın bıçakların malzeme özelliklerine göre de bileme işlemi var mı? ya da kullandığın bıçaklar içinde yay çeliği, testere çeliği, tırpan çeliği , adi karbonlu yüksek hız çeliği (HSS) var mı?
Yanıtla  · 
Yanıtları gizle

Furkan Can2 hafta önce

Bıçak bileme tarzı değişmez. Çelik ne olursa olsun bileme şekli aynıdır ama çeliğine göre kimi bıçak daha rahat bilenir kimisi çok zor bilenir. T7 Fransız çeliği kullanılan bıçaklar zor bilenir mesela victorinox'a göre. Victorinox bıçaklarının çeliği T7'ye göre daha yumuşak olduğundan daha rahat bilenir. Ayrıca çelik sertleştikçe masat atmaya karşı bıçak daha az tepki verir buda bıçağın keskinliğine olumsuz etki eder.
Yanıtla  · 

İşte millet bıçak alacağı zaman en iyi bildiği düşündüğü kasaplara soruyor. Kasap ta dakka başı masatladığı için yumuşak bıçak öneriyor.
O bıçaklar eve ilk götürüldüğü gün keskinidir ikinci günden sonra da kör olarak kullanılıyor ::)

Adam demek istiyor ki kolay bilenen bıçak candır.  :D
Masat ise sevdamızdır gibi bir şey işte  ;)

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #13 : 19 Şubat 2015, 20:01:26 »
Alıntı
Yanıtla  · 

timurhan3042 hafta önce

Yanıtla  · 
Yanıtları gizle

Furkan Can2 hafta önce

Yanıtla  · 

Adam demek istiyor ki kolay bilenen bıçak candır.  :D
Masat ise sevdamızdır gibi bir şey işte  ;)

+1 aynende öyle
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

balıkcı

• 1123
  • murat yımaz
  • Meslek: bileme ustası
  • Yer: kütahya
« Yanıtla #14 : 19 Şubat 2015, 20:17:50 »
kımse yanlış anlamasın ama forumdan ögrendiklerimizi bir düşünün tamam gırıt taşidünyanin en iyi bileme taşlarından biri olarak gecer ama              forumdada kac yerde gecer taşların kumları bu taşin tane boyutu kac kum yada o biledigi bicakla kemik siyirir saniz ne olur yada bicagin tüm yüzeyini taşa yatirip polisajıni bozmak nekadar dogru her bicak her amac için kullanilmaz her bileme her bicaga olmaz  >:( :D :D 8)
arkadaşlar bileme işi yaptıgımdan dolayı kurbana kadar younluk davam kütahya buluşması için merak edılen her konuda araya bılırsınız tel 0 536 698 28 31

« Yanıtla #15 : 19 Şubat 2015, 20:20:41 »
kımse yanlış anlamasın ama forumdan ögrendiklerimizi bir düşünün tamam gırıt taşidünyanin en iyi bileme taşlarından biri olarak gecer ama              forumdada kac yerde gecer taşların kumları bu taşin tane boyutu kac kum yada o biledigi bicakla kemik siyirir saniz ne olur yada bicagin tüm yüzeyini taşa yatirip polisajıni bozmak nekadar dogru her bicak her amac için kullanilmaz her bileme her bicaga olmaz  >:( :D :D 8)
+1

cenk

• *
  • 98
« Yanıtla #16 : 19 Şubat 2015, 23:21:53 »
tamda bu yüzden paylaştım ve sordum, teşekkürler...

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #17 : 21 Şubat 2015, 22:36:53 »
Bence bu arkadaş kendi capında eğleniyor.  ;D
Bıçak bilemeden ve bıçaksanatı formundan haberi yok. Olsaydı bu işte nasıl uzman ve profesyönel olan cok değerli ustalarımızın tekniklerini, deneyimlerini, çeşitli çelik ve açılarıda nasıl bileme yaptıklarını bilirdi. Bu arkadaş bim de satılana fabrikasyon yapım sürmene  bıçagını almış kafasına göre acıda ağız açıyor ve bileme yapıyor. Bence teknikleri cok profesyönel ve ilgi çekici bulamadım....

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #18 : 21 Şubat 2015, 22:50:59 »
Bence bu arkadaş kendi capında eğleniyor.  ;D
Bıçak bilemeden ve bıçaksanatı formundan haberi yok. Olsaydı bu işte nasıl uzman ve profesyönel olan cok değerli ustalarımızın tekniklerini, deneyimlerini, çeşitli çelik ve açılarıda nasıl bileme yaptıklarını bilirdi. Bu arkadaş bim de satılana fabrikasyon yapım sürmene  bıçagını almış kafasına göre acıda ağız açıyor ve bileme yapıyor. Bence teknikleri cok profesyönel ve ilgi çekici bulamadım....

Kendi çapında eğleniyor olayı bence biraz ağır ifade olarak kaçar, neticede adam kasap, bıçağı efektif kullanmakla yükümlü, tecrübe körlüğü ve de tek tip bıçak kullanmanın ötesine geçemediği için genelliyerek bir anlatım hatasına düşüyor. Şu da bir gerçek ki çoğumuzdan iyi bilir yine de kasap bıçaklarının inceliklerini  ;)

Bu arada eski masat olayını çözdüm galiba;
Nispeten sertliği yüksek olmayan bıçak tercihlerinden ötürü, yeni masadın diş yapısı da taze olduğundan, bıçağın ağzını yonta yonta bileyler, eskiyen masatta ise diş yapısı nispeten yuvarlatılmış şekle dönüşmesinden ötürü kullanımında, ağızı daha temiz açıyor olabilir.

Kobay bıçaklar üzerinde bir deneme yaptım, en az 15 yıllık masat D3'de çok iş görmemekle beraber, 5-6 ay önce aldığım masat gayet temiz iş çıkarıyor keza, kıytırık mutfak bıçaklarında da yeni masat yontuyor ağızı resmen, ama eski masat temiz bir ağız veriyor  ;)

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #19 : 21 Şubat 2015, 23:14:22 »
Serkan hocam kasapların kullandiği bıçaklarda bilidiğim kadarıyla bizim tabirimizle kıla lı bırakıyorlar daha iyi kesim yapsın diye. Ama biz 61 HRC D2 de ağızı bileme rampasında hep aynı açıda çıkabildiğiniz kadarıyla 1500 -2000 üstü kumlara çıkıp bileme yapıyoruz. Şimdi bana göre bu arkadaşla bizim buradaki ustalaırımızın ve arkadaşlarımızın arasında bana göre dağlar kadar fark var. Bence çok amatörce