Bıçak Sanatı - Forum

balta

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
Ynt: balta
« Yanıtla #20 : 12 Şubat 2015, 10:23:19 »
neler öğreniyoruz  :2up benim baltaya bunların yanında  cicik muamelesi yaparlar valla  :))

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #21 : 12 Şubat 2015, 11:27:59 »
Hiç öyle demeyin bence Battalbey ben çok sevdim. Gayet güzel. Kamp için ideal ölçülerde doğaya çıkıyorsanız her zaman yanınızda bulundurmalısınız diye düşünüyorum. Belki büyük ağaç kesemezsiniz ama zaten tomruk bölmeye de gitmiyoruz hepi topu kamp  :D :D
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #22 : 12 Şubat 2015, 12:26:00 »
Hafifliği ön planda olduğunda ideal bir balta  işimiz ormancılık olacaksa tuhatai bir de stihl testere lazım olur bir de testere ehliyeti tabii ;)
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

« Yanıtla #23 : 12 Şubat 2015, 19:12:58 »
Öncelikle bir algıyı düzeltmek isterim, arkadaşlarımın baltalarına bir sözümüz yok bence de hepsi gayet kullanışlı ve kendi sınıfında iş yapan baltalardır. Benim sakallı diye tanımlanan baltaları kullanışlı bulmadığımı söylemekteki kastım aslında bir tartışma başlatmaktı, arkadaşlarımın baltalarını yermek değildir  ;)
Elbette odunculuk, ormancılık veya yarışmalarda sporculuk yapmıyoruz ama bir baltanın geometrisini eksi veya artı yönlerini ( ağız konusunda yaptığımız gibi) tartışmak bence çok hoş ve yararlı bilgilerin çıkabileceği bir durum. Tuhatai fotoğrafını eklerken de inanın kimsenin farkedeceğini düşünmedim  ;) ama öte yandan madem bu tür işlerle uğraşıyoruz neden denenmiş ve işini en iyi yapan bir profil çalışmayalım veya sipariş etmeyelim vs vs vs... diye düşünmüştüm.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #24 : 12 Şubat 2015, 23:11:19 »
Hocam yazınızı okuduktan sonra tekrar yarış balta form ve taşlamalarını inceledim çeşitli ağaç dokularına göre farklı ağız yapıları var tartışma ve değerlendirmesi çok zevkli bir konu olabileceğini inceledikçe anladım kesinlikle üzerinde durulması gereken bir tema
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #25 : 13 Şubat 2015, 00:04:19 »
Hiç öyle demeyin bence Battalbey ben çok sevdim. Gayet güzel. Kamp için ideal ölçülerde doğaya çıkıyorsanız her zaman yanınızda bulundurmalısınız diye düşünüyorum. Belki büyük ağaç kesemezsiniz ama zaten tomruk bölmeye de gitmiyoruz hepi topu kamp  :D :D
+1
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #26 : 13 Şubat 2015, 09:37:30 »
O yabancı videoda kullanılan balta ağırlığı belki 5 kg vardır.
Yarışmacının kol pazuları, ayak pazusu gibi.
Doğaldır ki o balta o kolla işyapar.

Biz bu baltayla iş yapmaya kalksak, herhalde biz baltayı değil de balta bizi sallar.

Bizim baltalar onun yarı ağırlığında bizlere uygun, harcı alem yapıda.

Burada tarihi olay anlatayım:

Selahattin Eyyubi, Aslan Yürekli Rişar'ı ziyarete gider:
Güç gösterisi yapılır:

Aslan Yürekli Rişar, yakında bulunan bir demiri iki destek arasına koyar,
Belinden çıkardığı okkalı kılıcınla vurup ikiye böler.

Selahattin Eyyubi de yakınında bulunan bir kadının ipek mendilini havaya atar.
Kılıcı altına tutar, mendil yere iki parça yere düşer.

Ülkemizde kullanılan baltalar bulunduğu bölgenin kültürünü de yansıtan incelik örneğidir.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #27 : 13 Şubat 2015, 10:00:34 »
Saygıdeğer Murat hocam, bu forumdaki seviyeli uslubunuz ve engin bilgi birikiminizi yansıtan mesajlarınızı okumaktan herzaman zevk alıyorum. O yüzden size cevap yazarken sakın beni yanlış anlamayın. Yolladığınız ilk mesajlardaki en sevdiginiz ve kullanmakdan zevk aldığınız baltanın sap kısmına bakarsanız sakal kısmının işlevsizliği hakkında bir  fikir edinebilirisniz knaatindeyim :)  Saygılar sunarım

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #28 : 13 Şubat 2015, 10:22:49 »
Bence bu sakal kısmının espirisi, ağırlıktan kazanım ve de malzemeden de bi yerde kazanım olsa gerek,
Ağaç ve büyük kütük kesmekten ziyade, geniş ağızlı olsun basit işleri götürsün diye çıkmış bir namlu formatı gibi geliyor.
Çok bilgim yok baltalar üzerine fakat, dışardan bakan bir göz olarak ilk etapta işlevini düşündüğümde bu geliyor aklıma  :-\
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #29 : 13 Şubat 2015, 10:26:21 »
Tarihi hikaye güzel, yani diyorsunuz ki "ecnebilerin kaba gücü varsa bizim de zerafetimiz ve üstün tekniğimiz var." Ama acaba öyle mi?

Balta olayında bizim cenahtaki baltalar, ne kaba güce ne de teknik üstünlüğe sahipler. Ecnebi yarışma baltası 5 kilo çekmesine çekiyor da, aynı zamanda sap ergonomisi ölçeğinde de "5 kilo çekiyor". Ecnebi baltanın minyatürize modelini imal etsek ve insanlarımıza -deneyin ve seçin hadi- desek hangisini seçerler sizce?
« Son Düzenleme: 13 Şubat 2015, 10:32:20 Gönderen: egeleme_rampasi »

gokhand

• 1137
« Yanıtla #30 : 13 Şubat 2015, 10:33:48 »
Serkan hocam, benim tezim bu tipteki baltaların daha hafiflerinin özellikle marangozluk işlerinde mesela yontmada işlevsel olabilecegi yolunda. Yani yukarıda kırmızı ile işaretledigim yere elinizi koyup tuttuğunuzda ince işler yapabilirsiniz . Bu tipteki  bir balta ile adam sıfırdan bir agaç ev inşa ediyordu ama vidyoyu bulamadım

gokhand

• 1137
« Yanıtla #31 : 13 Şubat 2015, 10:38:22 »
Tarihi hikaye güzel, yani diyorsunuz ki "ecnebilerin kaba gücü varsa bizim de zerafetimiz ve üstün tekniğimiz var." Ama acaba öyle mi?

Balta olayında bizim cenahtaki baltalar, ne kaba güce ne de teknik üstünlüğe sahipler. Ecnebi yarışma baltası 5 kilo çekmesine çekiyor da, aynı zamanda sap ergonomisi ölçeğinde de "5 kilo çekiyor". Ecnebi baltanın minyatürize modelini imal etsek ve insanlarımıza -deneyin ve seçin hadi- desek hangisini seçerler sizce?

sefa hocanın resmini koydugu TUATAHI WORK AXE  6.2 lbs yani yaklasık.  sapı ile beraber  2.9 kg.

http://wanderingaxeman.blogspot.com.tr/2011/05/tuatahi-work-axe-review.html

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #32 : 13 Şubat 2015, 10:43:14 »
ben yazana kadar çok mesaj gelmiş :)
---------------
Müsabaka baltasıyla bu baltayı karşılaştırmak,
köylü Ahmet Aganın Reno 12 Toros'una bakıp "araban ferrarinin yanından geçmez, yarışlarda seninkini kim kullanır?" şeklinde bir karşılaştırma olmuş.  :) 8) Farklı imkan ve koşulların çözümlerini karşılaştırmak açıkçası elma armut karşılaştırmasından öte gidemez.

Paylaşılan yarışmalardaki baltalar, yumuşak, saten gibi düz kütüğü kesmekten ibaret olan "felling" yani ağaç devirme işinde gerçekten çok iyidirler

ancak bu baltalarla sobalık odun için kütük yarmadıklarının, fasülye sırıklarının ya da çit kazıklarının uçlarını biçimlendirmediklerinin, sair marangozluk işleri yapmadıklarının, kazık vb. çakmadıklarının, devrilmiş gövdeyi yan dallardan arındırmak için optimize etmediklerinin, bilek kalınlığında meşe dallarını kütük üzerinde bölmediklerinin de farkındasınızdır. Çeliğin inceliğini ve sertliğini belirlerken de kuru meşe, selvi, mazı ve bunların budaklarını da hesaba katmadıklarını görmek için fazla kafa patlatmaya da gerek yok.

İşine göre özelleşmiş bir çok baltanız olacaksa sakallı baltayı muhtemelen kütük soyma, kereste biçimlendirme gibi marangozluk amaçları için atayabilirsiniz. Sakallı balta kütük yarma için yeterince iyi bir kama kesidine sahip değil.  Ağaç devirmek için de yeterince ince değil. Salt yumuşak odunda kullanmayı amaçlayıp daha düşük meneviş verilip ve dar ağız açılarına göre açılmıyor da. Buna karşılık iki ucunun köşelerinin varlığı ve ağzın bu noktadaki doğrultusu, ağzın özellikle geniş oluşu, fazla kavisli olmayışı, namlunun arkasından tutarak çalışmaya imkan vermesi falan, bunu marangozluk işlerinde öne çıkarıyor.

Bu sakallı baltaların küpü, sapın yukardan aşağı, boylu boyunca geçirilmesi için biçimlendirilmiştir. Sapın yerinde sıkı durması için fazla teferruata ihtiyaç yoktur. Küpün büyüklüğü ve biçimi tüm sapın alabileceği azami kesiti dikte eder. Sapın kesiti ise boydan boya küçülse de rağmen aynı biçimdir. Herhangi bir boyuttaki kullanıcı, herhangi bir amaç için kullanacağında kendi için uygun bir yada iki noktada sapı tutabilir. Farklı amaçlar için farklı kısalıkta balta kullanımı bunda asgaridir. Uzun bir sap takarsınız, duruma göre ilerden yada geriden tutarsınız.

Batı tipi baltalarda ise baltanın biçimi fazla optimize edilmiştir. Bu nedenle daha kişiye ve kullanıma özgüdür. Doğru batı baltası daha iyi performans verir ama bu performans artışı doğru kişi ve amaç ile kısıtlıdır.

Çok yazdım, çok olunca genelde gereksiz detaylar ve laf dolandırma illa ki oluyor kusuruma bakmayın.

Bu sakalllı balta ve diğer yerli türlerin çok iyi örneklerini görmeden aslında karşılaştırmak çok doğru değil. Bu baltalar, halkın alabileceği fiyatlarda olan, tek tek üzerine fazla düşülmeden üretilen ve bakımı, bilenmesi pek de bilinçli ve disiplinli yapılmayan aletler. Ucuz olan her alet gibi daha fazla çoban eşeği muamelesi görüyorlar. Hele bu aleti tanıyıp iyi örneklerini kullanır olalım bence o zaman karşılaştırma yapabiliriz.

Bu arada Amerikalıların Hudson Bay axe tipinde baltaları da olduğunu ve bunu biraz daha genel amaçlı kullandığını ancak bunu bile İspanyollardan gelmiş falan diye az biraz yabancıladıklarını unutmamak lazım. Balki de sakallı balta kültürlerinde olsa anlata anlata bitiremeyecekler yada bu koyundan da çok güzel bir post çıkaracaklar.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
« Yanıtla #33 : 13 Şubat 2015, 10:48:45 »
Serkan hocam, benim tezim bu tipteki baltaların daha hafiflerinin özellikle marangozluk işlerinde mesela yontmada işlevsel olabilecegi yolunda. Yani yukarıda kırmızı ile işaretledigim yere elinizi koyup tuttuğunuzda ince işler yapabilirsiniz . Bu tipteki  bir balta ile adam sıfırdan bir agaç ev inşa ediyordu ama vidyoyu bulamadım

tamam buldum https://www.youtube.com/watch?v=xGy31E63Ems&list=FLcaVClI50rGZmbYMhoSSDGA  gorebileceginiz gibi. Yüzey alanının büyük olmasına  oranla agırlıgının düşük olması sakallı baltayı marangozun kütüğü düz bir yüzey oluşturacak çekilde dogramasına olanak saglıyor iite işlevi bu.Yoksa agac kesmek veya kütük yarmak için bence işlevi nispeten düşük.

Tabi türkiyede bu baltalar iki parçanın gaz altı kaynak ile birlestirilmesi ile yapılıyor yani bir kütük çelikten göz açmanın işciligi ve maliyeti daha fazla oldug için üretimde tercih ediliyor gibi. bunuda goz ardı etmemek lazım

Ferhat

• *
  • 33
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: Denizli
« Yanıtla #34 : 13 Şubat 2015, 10:53:34 »
https://www.youtube.com/watch?v=w9-tyNmzH-k
Benzer bir video balta tipi aynı
« Son Düzenleme: 13 Şubat 2015, 11:18:36 Gönderen: Ferhat »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #35 : 13 Şubat 2015, 11:01:08 »
Bu arada Murat Hocam ağırlık konusunda haklı. 2.9 kilo az değil.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #36 : 13 Şubat 2015, 11:03:03 »
Bu baltaların hâlâ yaşayan bir çok örneği bahsi geçen kaynak teknolojilerinin yaygınlaşmasından daha eski olabilir. Ebay'da Bulgaristan'dan çokça eski sakallı balta satışa çıkarılmış.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #37 : 13 Şubat 2015, 11:05:10 »
Bizim eski köy evlerinin direkleri aynı fotoğraftakiler gibi. :)

Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
« Yanıtla #38 : 13 Şubat 2015, 11:06:59 »
Bu baltaların hâlâ yaşayan bir çok örneği bahsi geçen kaynak teknolojilerinin yaygınlaşmasından daha eski olabilir. Ebay'da Bulgaristan'dan çokça eski sakallı balta satışa çıkarılmış.

Eylem hocam , eski baltalar katlama teknigi ile ocak kayagı yapılarak üretilirmiş. Bende çok denk geldim boyle baltalara. Fakat şimdilerde üretim en azından bildigim kadarı ile gaz altı kaynak ile

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #39 : 13 Şubat 2015, 11:16:59 »

Eylem hocam , eski baltalar katlama teknigi ile ocak kayagı yapılarak üretilirmiş. Bende çok denk geldim boyle baltalara. Fakat şimdilerde üretim en azından bildigim kadarı ile gaz altı kaynak ile

Ha yok, dediğin doğru. Ben sadece bu türün ortaya çıkması ile modern kaynaklama imkanlarının ilgisi olmadığını vurgulamak için yazdım. Bu tür çok eski bir tür.
Namık Kemal
Instagram'da ben