Bıçak Sanatı - Forum

balta

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
Ynt: balta
« Yanıtla #40 : 13 Şubat 2015, 11:22:41 »
Bu yarismalri arada bende izliyorum hatta turkitede yapildi
Adamlar bildiğiniz motorlu testere gibi baltayla ağaç kesiyorlar :D

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #41 : 13 Şubat 2015, 11:34:16 »
Baltalara benim de merakım vardır. Bir dönem ufak el baltaları ile atış talimleri de yapardım. Doğrusunu söylemek gerekirse ülkemizdeki baltalara bugüne dek hiç kanım kaynamadı. Heleki düz sap formunun ergonomiden uzak yapısı kullanımda insanı çileden çıkarıyor. Odun keserken sürekli  çarpmadan dolayı sap kısımları yıpranıyor. Bu bakımdan gerek sap gerekse form olarak bu tür baltaları kullanmaktan hoşlanıyorum.
https://d1t8ok2zesyvw2.cloudfront.net/spree/products/3107/original/usa-made-hudson-bay-axe-22.jpg?1379886400

Yerli baltalara bu türden ergonomik sap takılsa daha kullanışlı olur mu acaba? Elimdeki yerli baltalara takıp bir denemek lazım.
Battal beyin minik baltası çok hoşuma gitti bu arada.
Eylem beyin her tür baltanın fonksiyonları ile ilgili yazısını ilgiyle okudum. Teşekkür ederim
« Son Düzenleme: 13 Şubat 2015, 11:40:58 Gönderen: maytir »
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #42 : 13 Şubat 2015, 11:35:23 »
Serkan hocam, benim tezim bu tipteki baltaların daha hafiflerinin özellikle marangozluk işlerinde mesela yontmada işlevsel olabilecegi yolunda. Yani yukarıda kırmızı ile işaretledigim yere elinizi koyup tuttuğunuzda ince işler yapabilirsiniz . Bu tipteki  bir balta ile adam sıfırdan bir agaç ev inşa ediyordu ama vidyoyu bulamadım

tamam buldum https://www.youtube.com/watch?v=xGy31E63Ems&list=FLcaVClI50rGZmbYMhoSSDGA  gorebileceginiz gibi. Yüzey alanının büyük olmasına  oranla agırlıgının düşük olması sakallı baltayı marangozun kütüğü düz bir yüzey oluşturacak çekilde dogramasına olanak saglıyor iite işlevi bu.Yoksa agac kesmek veya kütük yarmak için bence işlevi nispeten düşük.

Tabi türkiyede bu baltalar iki parçanın gaz altı kaynak ile birlestirilmesi ile yapılıyor yani bir kütük çelikten göz açmanın işciligi ve maliyeti daha fazla oldug için üretimde tercih ediliyor gibi. bunuda goz ardı etmemek lazım

Benim bu konu hakkında, bilmeyen bir gözle, sadece işlevsellik bakımından bakış açımla çelişen bir durum belirtmiyorsunuz ki sizde. Hatta aynı şeyleri yazmışsınız bir yerde  ;)

Neyse bol bol yazsın işin bilginleri biz de öğrenelim artık şu baltanın inceliklerini  :)

Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #43 : 13 Şubat 2015, 11:51:54 »
yanlış anlamayın , bende zaten sizinle aynı görüşü belirtmiştim. 

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #44 : 13 Şubat 2015, 12:00:15 »
yanlış anlamayın , bende zaten sizinle aynı görüşü belirtmiştim.

Yoo yanlış anlama gibi bir durum yok, bilakis sevindim bu baltalara dair öngörülerimin doğru çıkmasına,

Bu arada çok tehlikeli bir konu oldu bu, resmen kanıma girildi. Hiç hevesim yokken bir adet küçük kamp baltası almaya karar verdim artık :)
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

yusuf78

• 123
  • Meslek: Hirdavatcı
  • Yer: ist
« Yanıtla #45 : 13 Şubat 2015, 13:34:06 »
dedeme sordum bu baltadaki sakal mevsuzu ne diye hem hafif olsun hemde oduna giderken koluna takarsın dedi .  ;D ;D ;D
Kul ölümü unutur ama ölüm kulu unutmaz ...

gokhand

• 1137
« Yanıtla #46 : 13 Şubat 2015, 13:35:26 »

Bu arada çok tehlikeli bir konu oldu bu, resmen kanıma girildi. Hiç hevesim yokken bir adet küçük kamp baltası almaya karar verdim artık :)

e biraz gaza getiriyim o zaman , gerçi tuatahi kadar iyi değil ama. yinede RACE AXE  https://www.youtube.com/watch?v=CalUcfNAcBY

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #47 : 13 Şubat 2015, 13:51:04 »
Birebir kesme eylemi için fikir versin diye yapılan bir test değil ama Janka sertlik testini farklı ahşapların sertliğini karşılaştırmak için kullanabilirsiniz.

Videodaki "White pine" balsanın hemen üstünde.

http://en.wikipedia.org/wiki/Janka_hardness_test
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
« Yanıtla #48 : 13 Şubat 2015, 14:43:24 »
sıkıyorsa Kayısı ile Eriği boyle kessin diyorsun yani   ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #49 : 13 Şubat 2015, 14:48:43 »
İyi lötü keser kesmesine de bir noktada illa ki daha büyük ihtimalle "Ayşe teyze baltan cırt oldu" olacaktır. Bizim bulabildiğimiz baltaları ise ustaları cırt olmasın temkiniyle yaptıklarından dolayı tabii ki yarış baltası performansını gösteremeyeceklerdir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
« Yanıtla #50 : 13 Şubat 2015, 14:51:11 »
gerçi ben bu listedeki ağaçların çoğunu hiç görmedim ama. Kuru bir kayısı kütüğüm var onun üstünde demir dövüyorum.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #51 : 13 Şubat 2015, 15:08:58 »
İyi lötü keser kesmesine de bir noktada illa ki daha büyük ihtimalle "Ayşe teyze baltan cırt oldu" olacaktır. Bizim bulabildiğimiz baltaları ise ustaları cırt olmasın temkiniyle yaptıklarından dolayı tabii ki yarış baltası performansını gösteremeyeceklerdir.

Peki hazırda çantasında eşşek kadar bir sakallı balta taşıyan Ayşe Teyze bulunacak mı? :)) "Baltan cırt mı oldu? Al evladım, sana Eylem Usta'!nın dövdüğü sakallı baltayı vereyim! Kuru kayısı kütüğüne göre menevişlendi!"

İşin şakası bir yana, o yarışmaya özel yapılmış/menevişlenmiş baltaları kullansalar da, Tuatahi Şirketinin kolayca cırt olacak balta üreteceğini sanmam. Sap ergonomisi ise ayrı bir tartışma konusu zaten.

Eylam Ustam, sap ergonomisi konusunda bizim geleneksel baltalarımız ne durumdalar sizce?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #52 : 13 Şubat 2015, 15:16:08 »
Sap ergonomisini yazdım zaten
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
« Yanıtla #53 : 13 Şubat 2015, 15:24:28 »
Ustalarım yazıyor biz bilgileniyoruz sağolsunlar..peki bu balta malzemesinde ideal nedir ? d2 veya damaskustan yapılabilirmi sapı kirazmı makbuldür ? kafada bir dünya soru :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #54 : 13 Şubat 2015, 15:32:30 »
Kolaydan başlayayım.

Ezberden söyleyeyim sonra düzeltiriz. Amerikalılar sap için hickory (amerikan cevizi) ve meşe diyorlar diye hatırlıyorum. Açıkçası geçenlerde bende misafir kalan japon meşesi bokkenleri görünce meşenin gerçekten de potansiyeli iyi diye düşündüm.

Kendim DTE baltası yaparken elimdeki ahşap numunelerini önce balta ile yarıp lif doğrultularına baktım sonra da aynı incelikteki lisferin kırılmaya ve kopmaya dirençlerine üstünkörü baktım. Çok yaygın olamayacak bir tercih ama ovengkol'ü sevdim. Siz de eldeki ahşapları bir iki deneye tabhi tutarsanız iyi bir sap malzemesi seçebilirsiniz. Çıtırgan, kızılcık gibi ağaçların potansiyeli var. Tabi elde edilmeleri ne kadar olası o sizin koşullarınıza kalmış. Karaağaç da geleneksel el aletlerinde bizim yörede tercih edilen bir ağaç, elime geçse karaağaç denemek isterim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
« Yanıtla #55 : 13 Şubat 2015, 15:34:01 »
Ustalarım yazıyor biz bilgileniyoruz sağolsunlar..peki bu balta malzemesinde ideal nedir ? d2 veya damaskustan yapılabilirmi sapı kirazmı makbuldür ? kafada bir dünya soru :)

konu eninde sonunda buraya dogru gidiyor gibi :)
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=2932.5;

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #56 : 13 Şubat 2015, 15:37:48 »
Valla herhangi bir hava çeliğinin "hava çeliği" oluşundan dolayı bir balta başının bütününde kullanılmak için ideal olmadığını düşünüyorum. Baltanın küpünün sertliğinin ağız ile aynı olmak zorunda olması bence önemli bir kısıtlama. Bir hava çeliğinde yerel su verme, yerel sertleştirmeyi yapabilsek iş değişir.

Ağıza kaynatılacak bir parçada ise denemek görmek gerek derim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #57 : 13 Şubat 2015, 15:44:06 »
Geçen gün facebookta ağzına ocak kaynağıyla D3 kaynattığı söyleyen bir usta gördüm özellikle sordum ocak kaynağı mı diye evet dedi.Link aşağıda ama paylaşım herkese açık olarak yapılmamış.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1003430526352851&set=gm.1575173299390553&type=1&theater

« Son Düzenleme: 13 Şubat 2015, 15:56:36 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #58 : 13 Şubat 2015, 16:49:40 »
Konunu bu kadar uzun süre sessiz kalacağını sanmıyordum.

Göz zevkinize hitaben:

Link: http://www.kitchenknifeforums.com/showthread.php/5679-Gardening-Tools-from-Japan

Link: http://www.utilityjournal.com/super-sharp-japanese-hand-axe
Bunun açıklaması:
Alıntı
Versatility in something as simple as an axe deserves to be noticed. This Super-Sharp Japanese Hand Axe has a 4.5 inch laminated steel blade with a cut-out “bearded” shape, which allows for a higher grip, putting the center of gravity closest to your hand. This makes more delicate and precise work possible.

"Bir balta gibi basit bir şeydeki çok yönlülük farkı hak ediyor. Bu süper keskin, 4,5 inç lamine çelik ağızlı Japon el baltası, sakal oyuğuyla daha yukardan kavrama olanağı verir ve ağırlık merkezinin elinize olabildiğince yaklaşmasını sağlar. Bu daha ince ve hassas çalışmayı mümkün kılar."
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #59 : 13 Şubat 2015, 17:01:53 »
Bir de video:

https://vimeo.com/14029518

Ahşapta böyle bir aletin bıraktığı çapraz izleri, hatta ağızdaki bir çentiğin yinelenen izlerini, İstanbul Arkeoloji müzesinde olduğunu hatırladığım 2-3000 yıllık bir ahşapta da görmüştüm.
Namık Kemal
Instagram'da ben