Bıçak Sanatı - Forum

balta

yusuf78

• 123
  • Meslek: Hirdavatcı
  • Yer: ist
balta
« : 10 Şubat 2015, 22:11:54 »
sa arkadaşlar bendede çeşitli illerden aldığım baltalar var türkiyede baltalar hakkında çok araştırma yaptım ve bazı şeyler gördüm ülkemizde balta denilince akla 3 veya 4 tip balta geliyor oysa iskandinav ülkelerinde 30 a yakın balta çesitleri var adamlar her iş için ayrı bir balta üretmişler neyse bendede kızılca hamam saban zile zonguldak kastamonu baltaları var en çok memnun olduğum yanı kamplarda kullandığım üzere en iyisi saban markadır saban el aletleri ureten usta 6 sene önce ölmıüş balıkesir burhaniye ilcesinde idi son ürünleri eminönünde hasırcılarda küçükbir dükkanvar bu tür aletler satıyor orda bulabilirsiniz gercekten baltayı kamplarda kullanıyorum diyorsanız bu baltayı bence kaçırmayın elinde son 9 balta kalmış...
Kul ölümü unutur ama ölüm kulu unutmaz ...

Ertan1979

• 762
  • ERTAN 1979
    • INSTAGRAM
  • Meslek: sağlık
  • Yer: bursa
Ynt: balta
« Yanıtla #1 : 11 Şubat 2015, 12:46:20 »
balta kolleksiyonu da ilk defa görüyorum  :2up iyimiş kazasız belasız kullanın.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #2 : 11 Şubat 2015, 14:24:10 »
Sakallı baltaları cok sevmiyorum. Nedeni sakal kısmının kol ve sopadan aldıgı gücü oduna yansıtırken bana cok efektif bir kullanım hissi vermemesi. (şimdi eylem usta karşı cıkar :)   şaka şaka..)Bu baltaların cogu gazaltı kaynak teknigi ile kaynatılıyor. birde erzurum tipi balta vardır, yekparedir .Benim gözlemim kesme yontmadan cok YARMA baltası gibi. Yolunuz ankaraya düserse SULUHAN da alt katta demirci var ( simdi sadece ürün satısı yapılıyor, atolyeleri ostimde) Oradan AKİS den yapılma yekpare bi baltaya bakın bakalım hoşunuza gidecekmi. Fakat tavsiye isterseniz eger dagda bayırda aracınızla dolasıyorsanız yanınızda bi Fiskars X10 bulunsun . gerçekten iyi ..

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 11 Şubat 2015, 15:02:33 »
Favorim sol üst. Teknik bir nedenen ziyade ilk görüp kullandığım baltaya en benzeyen hal olduğundan...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

foreverliving22

• 1262
  • Mesut KOCATOROS
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: İstanbul / Sultangazi
« Yanıtla #4 : 11 Şubat 2015, 15:23:32 »
Güzel baltalar. Bende de var biraz balta çeşidi.
Ünye

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #5 : 11 Şubat 2015, 15:33:05 »
Bicaklarin yaninda balta olmazsa olmaz
Als

« Yanıtla #6 : 11 Şubat 2015, 18:23:14 »
Bu sakallı diye tanımlanan tipteki baltalar nedense bana pek doğru bir formmuş gibi gelmiyor, tersliği en çok gördüğüm kısımda zaten bu sakal kısmı. Bir şeye vurulduğunda özellikle sakal kısmının temas noktası oluşturduğunu düşünecek olursak; bu noktayla baltanın sapa geçtiği nokta arasında bir moment oluşuyor. Bu oluşan moment sapın izdüşüm noktasına göre fazla veya az ama en fazla olduğu en son kısımdan söz edecek olursak buraya gelen kuvvet sürekli baltanın sapına olumsuz ve dengesiz bir kuvvet olarak yansıyor ve sürekli sapı kırmaya çalışmıyor mu. Bu nedenle sormak isterim, neden bu tip baltalar yani ne tür bir avantajı var ?

yusuf78

• 123
« Yanıtla #7 : 11 Şubat 2015, 18:57:18 »
sefa doğru söylüyosun sakallı baltalarda bir titreme söz konusu bunun en aza indirmek için baltada yanak bırakmamak gerekiyor yani bilerken düz bilemek lazım bunu daha çok alırken bakmak lazım daha doğrusu çunku balta motorda bilenmez yağ taşındada düz bilemek 5 ay sürer ondan alırken yanaksız almak lazım

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #8 : 11 Şubat 2015, 19:15:01 »
Bu baltaların ağzı öyle kama gibi fazla geniş açıyla gelmez, illa ki biraz dış bükeylik gerekir, scandi gibi tek açılı bir ağız için dar kalırlar. Japonların bunlara benzeyen baltalarında ise ciddi bir kalınlığın olduğunu görüyorum. Tabi onlarda da yine dış bükey taşlama değilse de iki açılı bir taşlama var diye biliyorum.

Sefa ustam, bu baltaları kullanırken genel olarak yarma işini ağzın moment şeysi daha sıkıntısız olan üst kısım görüyor. Balta sapında bu zorlamadan dolayı kırılmaya rastlamadım. Tabi yanlış kullanımla falan ne olur o yanlış kullananın kapasitesine bağlı. Ben baltayı vururken kütüğün merkezine baltanın ağzının üst noktasının belki bir olsa sa olsa iki parmak yukarsını vurmuşumdur. Böyle bir durumda sakal dezavantaj olmuyor.

Benim yıllar içinde gördüğüm asıl problem kütük yarmaya dair. Yarılmakta olan kütüğün ağız tarafından yeterince ikiye ayrılmamasından dolayı küp altına gelen sapla karşı karşıya gelmesi ve azar azar sapı bu kısımda parça parça götürmesi sapın yaşadığı problem. Ancak bunu yaşamak için yarılacak kütüğe vuruşun önemli ölçüde isabetsiz olması gerekiyor. Bütün kütükte u kadar ıskalayamıyorsunuz, ancak kütük parçalarında kütük balta başının boğazından tamamen aşağıda kalınca yeterince ayrılmayıp sapa sürtüyor.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #9 : 11 Şubat 2015, 19:26:24 »
Sayın sefaçabuk:

Sakallı balta dediğimiz balta ( sakallıyı burada öğrendim, balta deyince aklımıza başkası gelmiyor) Bana göre çok kullanışlı.

Güçlü kesimlerde baltanın önden 2/3 işlem yapar.
Moment dengesini kurmak için burun kısmı öne çıkartılıp güç sapa dengeli iletilir.
Şimdi sakal bölümüne ne gerek var denilir; geniş yüzey işlemelerinde, kabuk yontmada savrulma yapmadan kullanmak amacıyladır.

Bu baltanın kötü yönü derin yarma yapılırken sap yıpranıyor.

Ben bu baltayla istediğim yere çok iyi vuruyorum ama başka baltayla aynı dengeyi sağlayamıyorum.

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #10 : 11 Şubat 2015, 19:31:01 »
Bu baltayla eskiden bizimkiler ormandan odun kesip getirirlerdi  :2up:2up agaci su yoluna dik olarak kesip dallari budamak icin bire bir.

yusuf78

• 123
« Yanıtla #11 : 11 Şubat 2015, 20:55:04 »
Haklisiniz huseyinbey bizim oralarda karabukte daha cok odun yapma yada kereste yapmad ustala kullanir odun yarmada kullaniyoruz ama yanlis bence avrupara cok guzel baltalar gordum yarmaya bire bir

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
« Yanıtla #12 : 11 Şubat 2015, 20:58:27 »
sa arkadaşlar bendede çeşitli illerden aldığım baltalar var türkiyede baltalar hakkında çok araştırma yaptım ve bazı şeyler gördüm ülkemizde balta denilince akla 3 veya 4 tip balta geliyor oysa iskandinav ülkelerinde 30 a yakın balta çesitleri var adamlar her iş için ayrı bir balta üretmişler neyse bendede kızılca hamam saban zile zonguldak kastamonu baltaları var en çok memnun olduğum yanı kamplarda kullandığım üzere en iyisi saban markadır saban el aletleri ureten usta 6 sene önce ölmıüş balıkesir burhaniye ilcesinde idi son ürünleri eminönünde hasırcılarda küçükbir dükkanvar bu tür aletler satıyor orda bulabilirsiniz gercekten baltayı kamplarda kullanıyorum diyorsanız bu baltayı bence kaçırmayın elinde son 9 balta kalmış...

Kızlcahamam baltasını nereden aldınız.

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #13 : 11 Şubat 2015, 21:26:49 »

Balta çeşitleri deyip başlayayım:

Şimdilerde kullanımda olmayan balta çeşitini anlatayım:

Ayak baltası:

Ayakta toprak çapalar gibi kullanılır, dar ağızlı bir çapa gibidir veya bir çeşit büyük keser gibi düşünebilirsiniz.
Kullanan kişi ayaklarını açarak tam ortaya koyduğu ağacı yan yan yontar.

Bu baltanın diğer adı düvenci baltasıdır.

Düven yüzeyi geniş olduğundan yüzey işleme  makinesi zor bulunur, o yüzden yüzeyi bu baltayla işlenir.

Eski binalarda bulunan uzun dört köşe tomruklar da bunula işlenir.

Çalışırken balta ağaç liflerine 45 derece eğik olarak kesme yaptırılır.

İkinci balta at arabası yapanların kullandığı "ispit ve lobut baltası":

Bu balta sakal kısmı uzun saptan biraz dönük ağızlı, çekiç gibi kısa saplı, ağır bir baltadır.

Gelelim bendeki baltatalara:

Bu büyük boy sakallı balta 1998 yapımı epeyce işimi görüyor. kullanımı bana çok rahat geliyor.

Bu 1950 lerden kalma Orta Karadeniz yapısı bir kenarda yatıyordu yeni sap taktım.
Sakal bölümü yüksek olduğundan sapı koruyucu özelliği var ama bununla rahat çalışamıyorum, alışkanlık edinemedim.

Her üç baltanın büyüklük karşılaştırması.
« Son Düzenleme: 11 Şubat 2015, 21:29:40 Gönderen: Murat AKIN »

Hakan ÖZDEMİR

• 95
  • Meslek: Elektronik Teknikeri
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #14 : 11 Şubat 2015, 21:42:01 »
balta kolleksiyonu da ilk defa görüyorum  :2up iyimiş kazasız belasız kullanın.
aynen katılıyorum :)

« Yanıtla #15 : 11 Şubat 2015, 22:12:35 »
Kesme veya yarma işleminde bu baltanın kullanışlılığına ben ikna olamıyorum nedense. Sıyırma vs tür işlerde ( ki buna yönelik farklı profillerde çok daha kullanışlı balta türleri de var ) belki kullanışlı olabilir ama aşağıdaki fotoğraftaki baltayla bu baltayı yapacağı iş açısından kıyaslayamıyorum bile.

MURAT BUSHCRAFT

• 757
  • Meslek: inşaat Mühendisi
  • Yer: ANKARA
« Yanıtla #16 : 11 Şubat 2015, 22:56:13 »
baltalar güzelmiş.bıçakların vazgeçilmez arkadaşları  :D
TEL: 0532 550 70 68                           FACEBOOK: Murat Bushcraft                                         INSTAGRAM: murat_bushcraft

yusuf78

• 123
« Yanıtla #17 : 11 Şubat 2015, 23:52:46 »
Kızılca hamam baltasini karabukten aldım memnun selim isterseniz mudurnuda tanıdık balta ustası var daha iyinumarasini veriyim

gokhand

• 1137
« Yanıtla #18 : 12 Şubat 2015, 10:02:47 »
Kesme veya yarma işleminde bu baltanın kullanışlılığına ben ikna olamıyorum nedense. Sıyırma vs tür işlerde ( ki buna yönelik farklı profillerde çok daha kullanışlı balta türleri de var ) belki kullanışlı olabilir ama aşağıdaki fotoğraftaki baltayla bu baltayı yapacağı iş açısından kıyaslayamıyorum bile.

Sefa usta, aynen size katılıyorum. Sakallaı baltaların kullanımı keksinlikle efektif değil. Birkere sakal kısmı yarmak istediginiz oduna gelse ya saplanır ya sapa zarar verir, hem sapın uç kısmında birmiktar esnemeye yol açıyor. yani kuvvet kolunun momentumu ile alakalı. Sakallı baltaların performansını ancak sizin paylaştığınız türde bir balta kullanan anlayabilir. Belki sakallı baltanın marangozcu ayarında hafif ve işlevsel olanı sapın baş kısmından tutarak yani bir nevi eli koruyarak yontma gibi ince işlerde efektif olabilir.

bu arada paylaştığınız balta TUATAHI marka. Şu an Stihl Timpersports da kullanılan bir numaralı yarışma baltası ( resimdeki iş versiyoru biraz daha hafif). Her açısının ayrı bir hesaplaması var. Hatta sapının tüm açıları bile on yıllarca yarışmalarda şekillenmiş. Baltaların kıralı TUATAHI yani.  Yani nasıl anlatayım sakallı baltaya kıyasla. Murat 124 ile Formula1 gibi birşey :)

resimdeki arkadaj ARDEN COGAR, Eğer dünyada daha iyi bir balta olsaydı bu arkadaşlar mutlaka onu kullanırdı

gokhand

• 1137
« Yanıtla #19 : 12 Şubat 2015, 10:06:51 »
dayanamadım, bide vidyo yayınlayım.Sakallı balta ile denemek isteyen olursa diye :)   tabi Arden Cogar faktorunu denklemden cıkarmak kaydı ile

https://www.youtube.com/watch?v=WA9hKrM8xFU