Bıçak Sanatı - Forum

Bıçaklar İçin Isıl İşlem Hizmeti -Bir Öneri-

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Taner Salar Ustamız kendi açısından çok haklı nedenlerle ısıl işlem hizmetini yakında sonlandırmak niyetinde. Bu durum çoğumuzu büyük bir açmaza sokuyor. Pek çoğumuz çeşitli nedenlerle bu işlemi yapamayız. Kimimizin yeri yok, kimimizin parası. Veya bazılarımız -yeri ve parası olmasına rağmen- bu işe hiç bulaşmak istemiyor. Örneğin benim için bu son derece tehlikeli bir işlem...

Bu duruma çare olarak bir önerim var. Tartışalım, olurunu olmazını beraberce bulalım istiyorum.

Diyorum ki:

Fazladan alet edevatı olanlar fazlalıkları bağışlasınlar. Benim gibileri de para katsınlar, ellerinden geldiğince. Depo-atölye gibi bir yere yerleştirelim o takımları. Kira ödenmeyecek bir yer olmalı bence. Kira gereksiz sorunlara yol açacaktır.

Yılda 2-3 defa topluca ısıl işlem yapılsın. O an müsait olan Ustalardan biri ve çıraklar gitsinler, ısıl işlemi yapsınlar. Herkes işlem masrafını, ustalık payını vs müştereken versin. Çıraklar da işi kapar zamanla. Lüx çelikler nasıl alınıyorsa forumca, öyle yürütülsün bu iş...

Isıl işlem merkezleri hem kaprisliler, hem de özensizler. Ayrıca bu kadar ufak parçalarla çalışmaya da alışkın değiller. Kendi başına ayrı bir uzmanlık istiyor bu konu.

Ne diyorsunuz?

vural

• 211
  • Meslek: cam filmi
  • Yer: istanbul
Ynt: Bıçaklar İçin Isıl İşlem Hizmeti -Bir Öneri-
« Yanıtla #1 : 25 Ocak 2015, 10:29:53 »
eyvah ! d2 yi alırken taner beye güvenmiştim. :( ama taner beyin yaptığı işin zorluğunu tahmin edebiliyorum. mustafa bey dediğinize katılıyorum (ortak bir atölye ) ama türk insanının yapısını unutmamak lazım. türkiyede kötü adam olmak istiyorsan ortak veya iyi birşeyler yapmaya çalışman yeterli. dediğiniz ancak bir dernek çatısı altında olabilir. ve kesinlikle işlemler ücretli olmalı. üyelik dahil. sanırım bu çok zor. ama olursa örneğin bir çelik satışı gibi (mağaza gibi)olaylar daha kolay olur diye düşünüyorum. tabi bu ancak ustalarımızın önderliğinde olur.
« Son Düzenleme: 25 Ocak 2015, 10:35:09 Gönderen: vural »

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #2 : 25 Ocak 2015, 11:02:26 »
Yakın zamanda vakumlu fırınımız biticek ozaman sınırlı sayıda arkadaşların ısıl işlem problemlerine yardımcı olabilirim aslında fırını olan arkadaşlar fırını olmayanları kendi aralarında bölüşse bi skıntı kalmaz diye düşunuyorum

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #3 : 25 Ocak 2015, 11:10:03 »
Mustafa bey, konu aslında fikir olarak güzel ama bu fikrinizi gerçeğe taşımak biraz sıkıntı. Forum gayet kozmopolit Malatya, Amasya, Erzurum, Tekirdağ, İstanbul, İzmir... vs. neredeyse her ilden forumdaşımız çok şükür var. Fikrinizi hayata geçirmedeki en büyük sorun bence bu olsa gerek.

Gelelim Taner Ustamızın ısıl işlemi bırakma isteğine;

Gerekçeleri ile sonuna kadar haklı ustamız. Bu iş ne kadarda bir gönül işi olsa da ortada belli bir maliyet var. Ben şimdiye kadar ustamıza hiç ısıl işlem için gönderide bulunmadım. Tam bulunacaktım ki Ahmet ustamızın değimi ile Taner usta el frenini çekti. Forum olarak Taner ustadan yardım almaya devam edeceksek bunun bir karşılığı olmalı diye düşünüyorum. Bu işi sistematik bir hale dönüştürüp ve maddi olarak karşılığı olduğunu da bilmeliyiz.

Tabi ki yine son karar Taner Salar ustanın...

Saygılar.
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

vural

• 211
  • Meslek: cam filmi
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #4 : 25 Ocak 2015, 11:25:10 »
Yakın zamanda vakumlu fırınımız biticek ozaman sınırlı sayıda arkadaşların ısıl işlem problemlerine yardımcı olabilirim aslında fırını olan arkadaşlar fırını olmayanları kendi aralarında bölüşse bi skıntı kalmaz diye düşunuyorum
:2up

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #5 : 25 Ocak 2015, 11:46:01 »
Taner usta sadece isil islem yapmiyordu gonderdigim bicagi kabzasina delik delme delikleri pahlama bicagin agzindaki kusirlari duzeltme vs. Acikcasi taner ustanin birakmasini istemem.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #6 : 25 Ocak 2015, 13:21:29 »
Taner usta biraktim demedi ki, bu gidisle birakacagim galiba dedi. Ben mi birseyi atladim, sizler mi telaslandiniz ?
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

m.salih

• 559
  • salih 1983
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #7 : 25 Ocak 2015, 13:32:55 »
Taner usta biraktim demedi ki, bu gidisle birakacagim galiba dedi. Ben mi birseyi atladim, sizler mi telaslandiniz ?

ahmet abi gıdım gıdım ilerleyenler olarak ihtimal bile korkuttu ve arayışa soktu bizi galiba
Bıçak yapabilme ihtimalimi sevdim...

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #8 : 25 Ocak 2015, 13:43:17 »
arkadaşlar şu anda bıraktığım falan yok...

ancak benı en çok sıkan konu profılını gönderen arkadaşlarımız  hemen olsun bıtsın ıstıyor. bu mumkun değil.
her profıl için ayrı ayrı zamanlarda  ocağı yakamam maalesef. profıllerın en az 15 adet olmasını bekleyıp  sonrasında  hepsını bır gunde bıtırmeye çalışıyorum. artı bu profıllerın menevışlerı var ,bozuk olan ağızları ısıl işlemden önce düzeltıyorum .

kımının pım delıklerı olmuyor onları delip  epoksının ıyı tutunabılmesı  için extra delıkler delıyorum

ısıl işlemden yamuk cıkanların duzeltılmesı vs vs..

ısıl işlem surcınde benim profılım kırılsa yamulsa yada başka bır olumsuzluk olsa  atarım hurdaya gıder. gereklı techızatım olduğu için yenı bır profıl çıkarmak çok basıt benım için. ancak profılını yollayan arkadaşlarımız eğe yada bır başka şekılde  çalışıp o profılı  zor şartlar ve emek ıle ortaya çıkarmışlar. benımde azamı dıkkat ve önemı göstererek  o emeği heba etmemem gerekıyor.  bır cok arkadaşımız bılmez ama ısıl işlemde çatlayan yada yamulup duzelmeyen profıl yerıne yenısını yapıp o kısıye yolladığım olmuştur..

bunu iş olarak değil , hobı olarak yapıyorum. benim işim olarak bu surec devam etse çok daha hızlı bır sekılde profıller sahıbıne ulaşır.  ve her çeliğin ayrı demlenme süresi var bunlara uyarak ısıl işlemi gerceklestırıyorum hanı öyle sok ocağa sanra hop suya  olmuyor..

şayet bu şartlar bana uymaz dıyen varsa   mehmetın  vakumlu fırınında ısıl işlemlerını yaptırabılırler   8)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #9 : 25 Ocak 2015, 13:59:22 »
Taner usta ben dahil pek cok kisinin yuregine su serptigini dusunuyorum. Bu yazdigin sartlari sabit bir mesaj olarak yazsan iyi olur bence. Gelen profil su sekilde olmali, bunlari bunlari yapabilirim, su kadar vakit alir, ucreti bu kadardir vs.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Volkan

• 1053
  • A. Volkan PAZ
  • Meslek: Tekniker
  • Yer: Malatya
« Yanıtla #10 : 25 Ocak 2015, 14:00:42 »
Taner usta ben dahil pek cok kisinin yuregine su serptigini dusunuyorum. Bu yazdigin sartlari sabit bir mesaj olarak yazsan iyi olur bence. Gelen profil su sekilde olmali, bunlari bunlari yapabilirim, su kadar vakit alir, ucreti bu kadardir vs.

Evet evet kesinlikle çok haklısınız. :2up
Emniyetsiz çalışmak, hastaneden sevk almaktır. Önce iş güvenliğimiz !!!

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #11 : 25 Ocak 2015, 14:14:14 »
Taner ustamızın bırakmaması sevindirici haber. Taner ustamız yerden göğe kadar yazdıklarınızda haklısınız. Isıl işleme gönderecek arkadaşlar bunları dikkate alarak yollarlarsa hiç kimse sıkıntıya girmez. Mehmet kardeşimiz de böyle bir hizmet verse iyi olur aslında. Ama Taner ustamızın da dediği gibi zahmetli bir iş. Yapılan masraf alınan paradan bazen çok oluyordur mutlaka. Mehmet yeni bir fırına başlıyor rayına oturtursa ve isterse destek verebilir bize. Bu arada Mehmet'in fırınına ben talibim :) Ama açıkçası ısıl işlemi çok iyi öğrensem de ben böyle bir işin içine giremem. 

freenautilus

• 391
  • Meslek: Fizyoterapist
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #12 : 25 Ocak 2015, 14:28:57 »
Derin bir oh çektim gerçekten  ;D d2 bekle beni :P
Emrah
Instagram : EDEKO.DESIGN
www.ankaradafizyoterapist.com

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #13 : 25 Ocak 2015, 14:39:02 »

+1 Kesinlikle katılıyorum. İlaveten; bu işin fiyatını söylerken talep sahibine, sizi -maddi ve manevi olarak- zora sokmayacak bir fiyat söyleyin.

bozuk olan ağızları ısıl işlemden önce düzeltıyorum. kımının pım delıklerı olmuyor onları delip  epoksının ıyı tutunabılmesı  için extra delıkler delıyorum.

Bunları sakın ha sakın yapmayın!!! Bu işi yapmayı kabul edecek bütün ustalara söylüyorum bunu. Kusurları yazıp, alıcı ödemeli olarak profilleri geri sahibine yollayın. Sahibi düzeltsin. Zor yoldan öğrenilen bilgiler en kalıcı olanlarıdır.

bır cok arkadaşımız bılmez ama ısıl işlemde çatlayan yada yamulup duzelmeyen profıl yerıne yenısını yapıp o kısıye yolladığım olmuştur.

Yukarıda söylediklerim aynen bu hususta da geçerlidir. Bunu da sakın ha sakın yapmayın. Isıl işlemi yapmayı kabul etmek bile yeterince büyük bir hayır işidir! Fazlasına gerek yok...

Arkadaşlar; usta ısıl işlemci bulmak bile başlı başına büyük şans iken, ısıl işlemciden sizin kusurlarınızı düzeltmesini beklemeyin.

Bu hem ustaya haksızlık oluyor, hemde diğer forum üyelerine...

"Bugün yolladım, hadi 3 gün sonra alayım" zihniyetinde de olmayın. Profilleriniz 6 ay bile bekleyebilir ısıl işlemcide. Veya ısıl işlemden sağ çıkamayabilir. Bu riskleri baştan kabul edin...
« Son Düzenleme: 25 Ocak 2015, 14:42:43 Gönderen: egeleme_rampasi »

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #14 : 25 Ocak 2015, 15:05:36 »
[quote author=Taner Salar link=topic=7402.msg148494#msg148494 date=142218619

şayet bu şartlar bana uymaz dıyen varsa   mehmetın  vakumlu fırınında ısıl işlemlerını yaptırabılırler   8)
[/quote]

Hali hazırda biten bi fırınım olmadığı için şartların uymadığı vatandaşların profillerine su veremem :) ama fırınım bittiğinde böylesi bi işe başlayıp başlamıycagımda net değil ı zaten zar zor bıçak yapmaya vakit ayırabiliyorum ısıl işlem olayına bu ara kafayı fena taktım sadece elimde bi propan çok iyi çalışan bir elektirikli fırın ve yapımına başladığımız vakumlu bir fırın var bu işe zaman  para ve emek harcadık umarım sonuçlar tatminkar olur bıçağı tertemiz perdahlayıp fırındanda buşekilde almak istiyorum bu mevzu bende takıntı oldu biraz bu arada ısıl işlemle alakalı ufakta olsa yardımım edebiliceğim arkadaşlar bana ulaşabilirler gerçekten itinalı temiz bir  bıçağa su vermek benim için büyük keyif olur yanlış anlaşılmasın ucret ves talep etmiyorum ama şartım bıçağın güzel olması :D

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #15 : 25 Ocak 2015, 15:28:21 »
Olur da fırın oluncaya kadar yanlışlıkla bıçak yaparsam gönderirim sana. Tabi yaptığım bıçağı beğenip ısıl işlem yaparsan :)

mehmet dülcek

• 3207
« Yanıtla #16 : 25 Ocak 2015, 15:49:06 »
Olur da fırın oluncaya kadar yanlışlıkla bıçak yaparsam gönderirim sana. Tabi yaptığım bıçağı beğenip ısıl işlem yaparsan :)

Yok abi senin bıçaklar benim kıriterlere uymaz   :D

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #17 : 25 Ocak 2015, 16:04:56 »
Mustafa hocam benim yaptigim bicaga bi usta eli deymesse belki bicak olur ama bicak sanatiyla alakasi olmaz  :2up ozellille egeyle tam simetrik bir agiz acmak benim icin imkansiz.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #18 : 25 Ocak 2015, 16:15:43 »
ilk 3-4 bıçak belki o kıvamda olmaz ama sonrasında güzel işler çıkar mutlaka. Hatta Taner ustanın eğeleme rampası gibi bir aparat ile yaparsan çok iyi işler çıkar.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #19 : 25 Ocak 2015, 16:29:18 »

+1 Kesinlikle katılıyorum. İlaveten; bu işin fiyatını söylerken talep sahibine, sizi -maddi ve manevi olarak- zora sokmayacak bir fiyat söyleyin.

bozuk olan ağızları ısıl işlemden önce düzeltıyorum. kımının pım delıklerı olmuyor onları delip  epoksının ıyı tutunabılmesı  için extra delıkler delıyorum.

Bunları sakın ha sakın yapmayın!!! Bu işi yapmayı kabul edecek bütün ustalara söylüyorum bunu. Kusurları yazıp, alıcı ödemeli olarak profilleri geri sahibine yollayın. Sahibi düzeltsin. Zor yoldan öğrenilen bilgiler en kalıcı olanlarıdır.

bır cok arkadaşımız bılmez ama ısıl işlemde çatlayan yada yamulup duzelmeyen profıl yerıne yenısını yapıp o kısıye yolladığım olmuştur.

Yukarıda söylediklerim aynen bu hususta da geçerlidir. Bunu da sakın ha sakın yapmayın. Isıl işlemi yapmayı kabul etmek bile yeterince büyük bir hayır işidir! Fazlasına gerek yok...

Arkadaşlar; usta ısıl işlemci bulmak bile başlı başına büyük şans iken, ısıl işlemciden sizin kusurlarınızı düzeltmesini beklemeyin.

Bu hem ustaya haksızlık oluyor, hemde diğer forum üyelerine...

"Bugün yolladım, hadi 3 gün sonra alayım" zihniyetinde de olmayın. Profilleriniz 6 ay bile bekleyebilir ısıl işlemcide. Veya ısıl işlemden sağ çıkamayabilir. Bu riskleri baştan kabul edin...

Mustafa Bey sen yapma diyorsun ama Taner Usta'nın içi rahat etmez yine yapar. :)
Bir de arkadaşlar rica ediyorlar kimisinin elinde matkabı yok onları da kırmıyor. O yüzden bu işi iyi niyet çerçevesinde yaptığını belirtmekte yarar görüyorum.
Okinawian