Bıçak Sanatı - Forum

Dayanamadım, başladım, eleştirilerinizi bekliyorum.

Kutsal

• 2124
  • Meslek: Çırak-48
  • Yer: Ankara
Herkese merhaba,
Ben biraz uzun anlatacağım, kusuruma bakmayın.
Aslında, “Mercek Altında” bölümünde paylaşmayacaktım. Baktım ki burada sadece ustalar var, o zaman sabit namlu bölümüne yazayım diye düşündüm. Ama benim amacım eleştirilmek. Haddim olmayarak ve affınıza sığınarak burada paylaşıyorum yaptıklarımı.
Çocukluğumdan beri silahları çok severim. Çizgi romanlarla başladı bu tutkum. Elime geçen her çizgi romanı ayırt etmeksizin okurdum. Ama bir gün, biri hariç hepsini bir daha elime almamak üzere bıraktım. “İlkel çağların yenilmez savaşçısı Barbar Conan” artık tek tutkum olmuştu 8) >:D ve silah sevgim bıçak ve kılıçlar üzerine yoğunlaştı. Memleketim Amasya’da, yazın köye gittiğimde, elime geçen bütün tahta ve sopalardan bıçaklar ve kılıçlar yapardım. Acayip büyük bir eğlenceydi benim için :D. Okul zamanı şehre dönünce, Pazar günleri kovboy filmi, peşinden de “Samurayın İntikamı” (acaba Osman kardeşim bunu da biliyor mu? :D) izledikten sonra, bütün mahalleyi silahlandırıp televizyonda gördüklerimizi canlandırırdık ;).

« Son Düzenleme: 18 Ocak 2015, 23:22:27 Gönderen: Kutsal »
https://instagram.com/bulent.kutsal?igshid=viq8lfcnxydl
------------------------------------------------------
Those who do not move, do not notice their chains.Rosa Luxemburg.

Kutsal

• 2124
Ynt: Dayanamadım, başladım, eleştirilerinizi bekliyorum.
« Yanıtla #1 : 18 Ocak 2015, 23:16:07 »
Tabii büyüyünce, artık tahta kılıçlarla oynamak olmayacağı için, artık gerçek “boy toy”larla  :D oynamaya başladım.  Meslekte müsait olunca, yıllarca tutkulu bir bıçak kullanıcısı oldum. Her zaman yanımda en az iki üç bıçak (çakı, taktik vs.) mutlaka taşırım. Bıçağa ilgi olunca, bilemeye de mutlaka ilgi beraberinde gelişiyor tabii ki. Çok amatörce de olsa hep bıçaklarımı keskin tutmaya çalıştım.
Yıllardır el sanatlarına da ilgi duyarım. Hep bir arayış içerisinde oldum, bir şeyler üretebilmek için. Bu merak, beni, evdeki bütün tamirat/tadilat işlerini yapar hale getirdi. Şimdi doğalgaz hariç evdeki her şeyi yapıyorum ve yeterli ekipmanımda oluştu yıllar içinde, hatta küçük bir atölye dahi yaptım kendime. Doğalgaza bulaşmamamın nedeni de sertifika vs. problemleri. El sanatları merakı, beni yıllar içinde bir “Süper Mario”ya dönüştürse de, hala bir el sanatı arayışım vardı. Bir şeyler üretmek istiyordum, malum; hizmet sektörü çalışanlarının tipik sorunudur gerçek manada bir ürün görememek :(.
Velhasıl, 2014 Eylül’e kadar bir bıçağın evde yapılacağını tahayyül dahi edemezdim. Hep ocak, örs vs. gerekeceğini düşünürdüm. Bu önyargı ile hiç detaylı bir araştırma da yapmadım. Özgür kardeşimle (Yelaldı) tanışınca, bıçaksanatı.com ile de tanışmış oldum :2up. Gece gündüz okumaya başladım. Her şeyi öğrenmeye çalışıyordum. Bilgi altyapısını tamamlayınca bıçak yapmaya da başlayacaktım. Çelik seçimi, ağız açma, kabze nasıl yapılır, mikarta, polisaj, dremel, zımpara, su verme, östenizasyon, kıymetli Japon kardeşlerimiz, zımpara, rampa, kydex….. Derken okuduklarımı unutup tekrar tekrar okumaya başlıyordum. Hedef önce bilgi altyapısı, sonra bıçak yapımıydı. Ama paylaşılan bıçakları gördükçe, ciğerci kedisi gibi bakıp bakıp iç geçiriyordum :'(. Aslında “bilgi altyapısı” meselesi kendime yarattığım bir mazeretti, başlangıcı geciktirmek için. Ellerinizden öper, 23 Eylül’de ikinci evladımızın doğumu gerçekleşti ;D. Ben, Eğirdir’de çalışan, ailesi Ankara’da olan bir baba olarak, her eve gidişimde çok daha farklı önceliklerim vardı. Evet, şimdi Eğirdir’de olduğum için geniş geniş yazabiliyorum.
« Son Düzenleme: 18 Ocak 2015, 23:25:28 Gönderen: Kutsal »

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #2 : 18 Ocak 2015, 23:21:54 »
Taa ki 2014’ün son günlerine kadar, okuyarak ve iç geçirerek devam etti, bıçak sanatı tutkum. Ama bir gün canıma tak etti, eşim karda kışta mangala soyunmama biraz şaşırsa da, yaktım mangalı, önce balıklar pişti, peşinden bir adet Wisent eğe gömüldü ateşe. Aslında Wisent eğe setini, forumla tanıştığım ilk günlerde, ilk bıçakta kullanmak için almıştım, ama, forumda hangi eğelerin iyi olduğunu öğrenince hemen kıydım birisine. Şimdi sırada bıçak olmayı bekleyen birkaç tane eğem var :D.

« Son Düzenleme: 18 Ocak 2015, 23:26:10 Gönderen: Kutsal »

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #3 : 18 Ocak 2015, 23:43:49 »
İçimde bir korkuda vardı aslında, forumda bir yerlerde yeni eğelerin içine kompozit malzeme katıldığını ve bunların bıçak olmadığını okumuştum., Acaba bu eğeden bıçak yapılır mı, ateşten sağlam çıkacak mı  :-\ diye düşünürken bir taraftan da atölyede eski eğelerimi arayıp bulmaya çalışıyordum. Hepsini buldum, hatta bir tane Pferd eğem bile varmış. Bir yerlerde Eylem Bey, Pferd eğelerin sapının daha kullanıcı dostu olduğunu söylemişti. Bir kez daha haklıymış. :2up

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #4 : 18 Ocak 2015, 23:47:41 »
Yalnız, bilmediğim için, yıllarca bu eğelerin hepsini bir arada, yüzleri birbirine gelecek şekilde taşımış ve saklamıştım. Birde önem vermediğim malzemeler kapsamında oldukları için (yıllardır hiç kullanmamı gerektirecek bir durum olmamıştı) bir kısmı paslanmıştı. İlk fırsatta eğeler için saklama kutusu yapacağım :-X.
Zımparalara geldi sıra. Evde 60, 80, 100, 150, 220, 360 kum zımpara varmış zaten. Bu arada eğede çıktı ateşten, gözüme bıçak için kullanılabilir gibi göründü. Hemen atölyeye geçip başladım zımparalamaya. Mevcut çelikten, zımpara ve eğeyle talaş kaldırabildiğimi görmek istiyordum. Ateşte kararan eğenin üzerinde, yavaş yavaş çelik parıltısını görmeye başlayınca benimde yüzümde gülümseme oluştu.  ;D

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #5 : 18 Ocak 2015, 23:50:20 »
Eski kasetleri de atölyeye kaldırmıştım. Bir de uzun süredir dinlemediğim Sade Ablamızın kasetini koydum, her şey tamam, evet, bıçak macerası başlıyordu işte ;).
Peşinden Pferd eğeyi de denedim. Sefa Ustamın 80’lerden kalma Pferd’i iş görüyorsa, benimki neden görmesin dedim ve bingo :2up. Eminim, Sefa Ustam benden çok daha iyi şartlarda saklamıştır, ama Pferd “kem alat” olmadığını gösterdi :D.
Şimdi bir sorun vardı, nasıl bir bıçak yapacağım konusunda hiçbir planım yoktu. Hiçbir plan, taslak, şekil kafamda yoktu. Meslek hastalığı, kararsız olmayı pek haz etmeyiz. Hemen kafamda ilk bıçakta maksadımın ne olduğunu ve ulaşmak istediğim hedefin ne olduğunu belirledim:
1.   İlk bıçakta mükemmel bir sonuç elde etmeye çalışmak, benim için, hayalden öte bir şey değildir. Önemli olan el yeteneklerimi denemek, görmek ve geliştirmek/deneyerek öğrenmektir.
2.   Her bir bıçakta ne kadar farklı şeyler denersem/tecrübe kazanırsam, kendimi o kadar çabuk geliştirebilirim.
3.   Bu çalışma sonucunda elde bir bıçak kalmasa dahi, edinilecek tecrübe bakidir.
« Son Düzenleme: 19 Ocak 2015, 00:21:39 Gönderen: Kutsal »

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #6 : 18 Ocak 2015, 23:52:43 »
Üçüncü madde, Sade ile beraber beni rahatlatan bir etki yarattı ve direk avuç içi taşlama ile daldım eğeye.

omer.efe

• 398
  • Meslek: dreamer
  • Yer: Mersin
« Yanıtla #7 : 19 Ocak 2015, 00:06:17 »
çok keyifle okuyorum.. devam etsin..  :)

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #8 : 19 Ocak 2015, 00:09:15 »
İlk iki gece, el ayak çekildikten sonra, atölyeye kapanıp sabah 04:30’a kadar çalıştım. Hiç metal ile çalışmamıştım ömrümde. Parke, laminant parke, elektrik tesisatı, boya, badana, saten alçı, su tesisatı, fayans, dolap tamiratı vb. hepsi çok farklı şeylermiş. Çok farklı bir zevk verdi bana, yavaş yavaş ilerlemesi, verdiğiniz şekli kolay kolay kaybetmek istemezcesine, size sadık kalarak bizzat size direnmesi, ince kuma doğru gittikçe gülümsercesine parıltısının artması büyüledi beni. Yılbaşı döneminde çalıştığım iki günün sonunda 01 Ocak itibariyle ortaya çıkan profili sunmak istiyorum size.

Herhangi bir ağız açısı ayarlama gayretim olmadı çalışma esnasında. Her şeyi göz kararı ile yaptım.
Ağız açma esnasında Sefa Usta'nın tekniği ile çalıştım. Sağ tarafta iki kanalı gereğinden fazla derin açmışım ve zımparalamadan sonra izi kaldı.
Zımparalama esnasında ağzı dışbükeye çevirdim.
Özellikle eğe dişlerinin kalmasını istedim, aslı belli olsun diye.

[imghttp://i.hizliresim.com/D8OmdO.jpg]http://[/img]

SARI AHMET

• 527
  • Nedim DURMAZ
  • Meslek: harita kadastro teknikeri
  • Yer: kırklareli
« Yanıtla #9 : 19 Ocak 2015, 00:10:08 »
kolay gelsin ,sonucu bekliyoruz :2up
KÖR BIÇAK YOKTUR  BİLENMEMİŞ BIÇAK VARDIR
Nedim DURMAZ

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #10 : 19 Ocak 2015, 00:14:37 »
Sonuç biraz zaman alacak gibi görünüyor :)
Birincisi, ben konuşmayı sevdiğim gibi yazmayı da seviyorum. Paylaşacağım birkaç işlem daha var.
Ağızı flat'a çevirme, oluk açma...
İki, son profil şu anda su verme işlemi için Taner Usta'da, devamı için gelmesini bekliyorum.

SARI AHMET

• 527
  • Nedim DURMAZ
  • Meslek: harita kadastro teknikeri
  • Yer: kırklareli
« Yanıtla #11 : 19 Ocak 2015, 00:15:54 »
Sonuç biraz zaman alacak gibi görünüyor :)
Birincisi, ben konuşmayı sevdiğim gibi yazmayı da seviyorum. Paylaşacağım birkaç işlem daha var.
Ağızı flat'a çevirme, oluk açma...
İki, son profil şu anda su verme işlemi için Taner Usta'da, devamı için gelmesini bekliyorum.
:2up :2up :2up
KÖR BIÇAK YOKTUR  BİLENMEMİŞ BIÇAK VARDIR
Nedim DURMAZ

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #12 : 19 Ocak 2015, 00:16:52 »
Herşey Skinovski Sama ile başladı. :D
« Son Düzenleme: 19 Ocak 2015, 00:18:29 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #13 : 19 Ocak 2015, 00:20:43 »

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
« Yanıtla #14 : 19 Ocak 2015, 00:23:03 »
Tam taşlama mı yapacaksınız? Şu haliyle daha karizmatik geldi gözüme :)
Mahir Selim KESKİN

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #15 : 19 Ocak 2015, 00:25:03 »
Tam taşlama mı yapacaksınız? Şu haliyle daha karizmatik geldi gözüme :)
Bu halini ben de çok beğenmiştim. Ama eğitim maksatlı olarak, ayrılmak zor da olsa yarım diyebileceğim bir flat'e çevirdim. Çok ders aldım ama ;D
Onları da paylaşacağım.

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #16 : 19 Ocak 2015, 00:28:28 »

Kardeşim Osman,
On numara beş yıldızsın ;D

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
« Yanıtla #17 : 19 Ocak 2015, 00:29:40 »
Ben de acemiyim bedava tecrübeye hayır demem ;D  Benim ilk bıçak da Taner Usta'da, her gün arayıp "ne oldu benim bıçak" diye sora sora hobiyi bıraktırma noktasına geldim Taner Abiye :D
Mahir Selim KESKİN

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #18 : 19 Ocak 2015, 00:31:31 »

Kardeşim Osman,
On numara beş yıldızsın ;D
Google amca sağolsun yoksa nasıl bilirdim.Daha yaş 21 ;D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kutsal

• 2124
« Yanıtla #19 : 19 Ocak 2015, 00:35:47 »
Ben de acemiyim bedava tecrübeye hayır demem ;D  Benim ilk bıçak da Taner Usta'da, her gün arayıp "ne oldu benim bıçak" diye sora sora hobiyi bıraktırma noktasına geldim Taner Abiye :D

Ohh be ;), ben bir haftada sadece bir kere özelden mesaj attım, "yanlış anlamazsanız devam etmek için sabırsızlanıyorum, durum nedir?" diye sormak için. Onu da attığıma pişman oldum, sabırsızlık yapma, ustayı daraltma dedim kendime.  :-[ Şimdi rahatladım. 8) Yarın telefon açıp sorayım o zaman. :D