Bıçak Sanatı - Forum

bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
« Yanıtla #60 : 15 Ocak 2015, 15:21:33 »
Konu güzel konu ancak bu konuyu bir şekilde outdoor mangal partisine çevirmek istiyorum da zaman ve zemin bulamamaktan korkarak tutuyorum kendimi. Yoksa ateş hazırlama bahanesiyle odun kırar, çıraları liğme liğme eder, çay kaşığı ve masat tahtası yontarken birbirlerimizin bıçaklarıyla denemeler yapar güzel eğleniriz de... Zamanı, doğayı ve sucuğu bir araya getirebilmek mesele.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #61 : 15 Ocak 2015, 15:32:16 »
Muhtemelen böyle bir etkinliğe gelemem ama çok güzel olurdu.
Bu arada D2 ile et parçaladım hiçbir yapışma olmadı. Ayrıca bıçak ilk günkü gibi durumunu koruyor. Kararma falan da olmadı. Acaba Özgür usta bana D2 diye başka birşey mi gönderdi :) Şaka bir yana çok iyi yapılmış bir perdah D2 de çok önemli onu anladım. Mümkün olduğunca yüksek kumlara çıkın. 1200 kumda yaptığım perdahta lekelenmelerin olduğunu gözlemledim. İyi bir perdah bıçağın görünüşünün yanında bıçağı korumaya da yarıyor.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #62 : 15 Ocak 2015, 15:34:37 »
Muhtemelen böyle bir etkinliğe gelemem ama çok güzel olurdu.
Bu arada D2 ile et parçaladım hiçbir yapışma olmadı. Ayrıca bıçak ilk günkü gibi durumunu koruyor. Kararma falan da olmadı. Acaba Özgür usta bana D2 diye başka birşey mi gönderdi :) Şaka bir yana çok iyi yapılmış bir perdah D2 de çok önemli onu anladım. Mümkün olduğunca yüksek kumlara çıkın. 1200 kumda yaptığım perdahta lekelenmelerin olduğunu gözlemledim. İyi bir perdah bıçağın görünüşünün yanında bıçağı korumaya da yarıyor.

karışmıştır o salim n695 olabilir  :D
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #63 : 15 Ocak 2015, 15:39:16 »
Yok o zamanlar n695 yoktu elinde :)

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #64 : 15 Ocak 2015, 15:43:07 »
Konu güzel konu ancak bu konuyu bir şekilde outdoor mangal partisine çevirmek istiyorum da zaman ve zemin bulamamaktan korkarak tutuyorum kendimi. Yoksa ateş hazırlama bahanesiyle odun kırar, çıraları liğme liğme eder, çay kaşığı ve masat tahtası yontarken birbirlerimizin bıçaklarıyla denemeler yapar güzel eğleniriz de... Zamanı, doğayı ve sucuğu bir araya getirebilmek mesele.
Valla siz İstanbul'da yaşayanlar biraraya gelebilme konusunda bizler gibi şehir dışında yaşayanlardan bir adım öndesiniz,yani şanslısınız.Fakat bahar veya yaz aylarında böyle bir etkinlik düzenlense çok güzel olurdu.Mangal bahane,tanışmak şahane olurdu.Katılımın da kalabalık olacağından hiç şüphem yok.Bu görev de siz Moderatörlere düşüyor  ;)
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #65 : 15 Ocak 2015, 15:50:07 »
Mustafa Ustam gayet güzel tanımlamalar fakat bunlar pratikle bağdaşmadığı için afaki kalıyor. Bu tanımlara pratik tecrübelerimiz de eklemeliyiz.

Senin mantığına göre bıçağın en derine dalmasını kesme olarak tanımlıyorsun ama en derine dalma kesmek demek değildir. Bence bıçak yapılan işe göre kontrollü dalması gerekli.

İtme bastırma ve çekme ile kesimlerdeki bıçağa verilecek açı kesim mesafesini arttırmaktan başka bir işe yaramaz bu yüzden kesilecek materyali dik kesim kabul etmeliyiz.

Ben de gerçek bir scandi bıçak yapmadan önce Bülent ustanın dedikleri konusunda şüphe duyuyordum fakat yaptığım D2 scandi bıçağın mutfaktaki kesim maharetlerine ben de hayran kalıp Bülent ustaya hak veriyorum.

Japon bıçakları basit bir konu değil. Geometrik yapıları ve kullanımı alışmak istiyor. Avrupa şef tarzı bıçaklara alışkın birisi için tavuk dilimlerken parmağınızı kesmemeniz işten bile değil.
Okinawian

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #66 : 15 Ocak 2015, 18:53:44 »
Konunun karmakarışık bir noktaya geldiği hedefinden saptığı düşüncesine kapılıyorum .lütfen birisi bana doğru anlayıp anlamadığımı teyit etsin .Buschcraft bıçağın türüdür ,konveks ,konkav,scandi ,kompleks vs her şekilde olabilir.Scandi taşlama türüdür.Bushcraft bıçağında scandi optimalmidir gibi bir şeyler anlamıştık .Konuya fikri olan ve bilgisi olan arkadaşlarımız yorumlarda bulundular en sonunda scandi en sağlam ağızdır gibi bir noktaya geldi .Bakınız scandi ağız agresif ve keskin bir ağızdır buna kimsenin bir lafı olamaz kesermi keser. Hemde hiç bir soru işaretine gerek bırakmadan .Konkav  taşlama ağızlar en keskinidir mesele keskinlik olunca hiç bir ağız yapısını "işi bilen "birisi diğerleriyle karşılaştırmaz.Eğer konu kesme ağızında sağlamlık olduğu zaman konveks ağızlar şampiyondur.Bunu sadece aldığım kursların kitap ve dökümanlarından değil kendi tecrübe ve birikimlerimdende söylüyorum.Burada bushcraft denince benim aklıma dışarı çıktığımda sırt çantama attığım en kullanışlı bulduğum bıçağım geliyor.Ben bu soruya en samimi şekliyle kullanımıma uygun bıçağın iyi özelliklerini yazdım ,kötü taraflarınıda hiç bir çekince sıkıntı duymadan yazabilirim .konu kesme yarışması falansa scandinin karşısına içbükey bileme bir bıçak koyalım ,konu sağlamlıksa karşısına konveks bileylenmiş yada ikinci ağızı konveks bileylenmiş bıçak koyarız .Aslında ben burada konunun gelişebileceği kompleks bir ağız yapısının ortaya çıkabileceği gibi bir hayale kapılmıştım fakat burada konu bazı kaygı ve korkular sebebiyle tıkanıp neredeyse dostlukları bozma noktasına getirdi.Konu arkadaş ve dostlukları bozacak,insanlar objektif bir şekilde teknik bir konuyu tartışamayacaksa ben bu konuya bir daha yazı yazmaktan imtina ederim
Saygılar..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #67 : 15 Ocak 2015, 19:20:31 »
Dur, daha da karıştırayım.

Bushcraft diye forumda çok adlandırılan bıçak,
scandi, yani tek açılı taşlamalı, kola şişesi saplı, kambur burunlu bir bıçak. Çok defa söylediğim üzere bu tabir yanlış kullanılıyor; bizim kullanmamız gereken ad Woodlore (klonu).

Bushcraft bir bıçak tanımı değil bir etkinliğin tanımıdır. Doğadan toplanılanları kullanarak yaptığın bir kamptır. İşin içinde dağ bayır marangozluğu vardır. Nasıl mutfak bıçağı denince sebze bıçağı da yanagiba da anlaşılıyorsa bushcraft da birebir tek bir bıçak tipini anlatmaz.

Bushcraft tanımının woodlore'u da kapsayan ancak daha geniş bir tanım olduğuna örnek olarak bu linkteki, farklı tiplerde ancak aynı amaca hizmet eden bıçaklara bakabilirsiniz:
http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?40465-lets-see-your-bushcraft-knife
« Son Düzenleme: 15 Ocak 2015, 19:24:30 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kaya

• 2867
« Yanıtla #68 : 15 Ocak 2015, 19:26:54 »
Haklısın hemen bende düzeltme yapayım ...

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #69 : 15 Ocak 2015, 19:36:08 »
Hedefinden saptığı kesin de, dostluk bozma noktasına geldiğini şahsım adına düşünmüyorum. Bülent Ustanın ustalığına hayranım. Sayın ecorotti ile de ayrı bir hukukumuz var diyeyim. Onları kırmak aklımdan geçmez.

Ağız yapılarının performansını Varyasyonlar Hesabıyla dahi açıklayabilirim. Aşırı teknik olur, kimsecikler de bir şey anlamaz ama açık nokta kalmaksızın açıklanır mı, açıklanır... Belki "kesiyormuş gibi yapıyor" ifadesi biraz agresif oldu ama daha dikkat çekici şekilde nasıl izah edilir bilemedim.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #70 : 15 Ocak 2015, 19:42:02 »
ben bilmem buluşup sucuk yiyozmu herkez kendi bıçağını getirsin kendi sucuğunu kessin kendi ateşini yaksın karnımız doyunca tartışırız hangisi kesiyo veya kesmiyo diye   :D

allahtan ben scandi demişim  :D

Kaya

• 2867
« Yanıtla #71 : 15 Ocak 2015, 19:46:20 »
Mustafa kesmesine kesiyor .Kapı dışarı bir etkinlikte en iyisi bu noktası diğerlerindeki yeni fikirleri ve yeni fikir arayışlarının önünü tıkar .İllaha ki İngilterede bir bıçak formu tartışılsın birisi bu yeni formu yapsın bizde o form için a çok güzelmiş şöyle güzelmiş  yada yok değilmiş gibi tartışmamız yerine o yeniliğin kendisini tartışmamız ve bulmamız yakışır diye düşünüyorum ,ayrıca bu yeniliği tartışmak için illaha bilgi sahibi falanda olmak gerekmiyor herkes acaba şöyle olsa diyerek konuyu geliştirir bizde yeni yapı ve formlar bulabiliriz.
Bunu bulabilecek tecrübe burada oluştu diye düşünüyordum..

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #72 : 15 Ocak 2015, 21:10:27 »
 fakat burada konu bazı kaygı ve korkular sebebiyle tıkanıp neredeyse dostlukları bozma noktasına getirdi.Konu arkadaş ve dostlukları bozacak,insanlar objektif bir şekilde teknik bir konuyu tartışamayacaksa ben bu konuya bir daha yazı yazmaktan imtina ederim
Saygılar..
[/quote]  +1   Kaya ustama aynen katılıyorum.Kendi adıma da böyle bir izlenime kapıldım açıkcası   :(  Ama dallandırıp budaklandırmaya hiç gerek yok.Ustalarımız zaten doğrusunu söylemişler.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #73 : 15 Ocak 2015, 21:23:27 »
Mustafa Bey ile hukumuz bu kadar basit bir konuda bozulmaz. Benim amacım burada septik sorular sorarak ustalardan doğru cevapları alabilmek ve doğruyu bulmak.
Okinawian

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #74 : 15 Ocak 2015, 21:33:30 »
sucuk yattı desenize  ;)

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #75 : 15 Ocak 2015, 21:50:07 »
sucuk yattı desenize  ;)

Özgür usta son iki haftadır istanbul dışındasın galiba, sucuk yapacak hava mı vardı yahu.

Bileme ile ilgili herkezin bir fikri tecrubesi var, ama bir de bunu iş edinmiş dert edinmiş hatta bundan hayatını kazanan kişiler var. Elimde bileme üzerine iki üç kitap var, en beğendiğim aşağıda linkini verdiğim .Numerik örnekler olduğu için de çok hoşuma gitmişti. Örneğin kesici ağızın bittiği noktada kalınlık ne olmalı ? Hangi değerin üzerine çıkarsa tekrar ağız açmak gerekli gibi.

Maalesef tablette kitabı açmak için program bulmam lazım, okuyalı epey vakit oldu ama aklımda kalanı, aklıma yatanı söyliyeyim. Çift açılı ağız dayanıklılık ve keskinlik açısından optimum. Scandi gibi formlarda bilemek için kaldırmanız gereken talaş miktarı fazla. Ana ağız açısı için değer vermişti 10 derece gibi birşeydi.

10 derecelik ana ağızın ucuna 0.5mm lik kesici ağız aç, kesici ağızın açısı fleto için 18 , genel kullanım 22, ağır işler için 30-40 derece gibi birşey olsun. Aklımda kalan, özet bu.

Elde bileme yaptığım için açılar konusunda emin değilim.  Dolayısıyla kitap şunu denemiş benim tecrubem de şu diyecek kadar kontrollü bileme yapamadım şimdiye kadar.  Ama  hedef koldaki kılları traş etmekse, o o kadar  zor bir şey değil. Sorun fazla körelmiş bıçağa el ile tekrar ağız açmak bence. Taner ustanın aparatından edinir yahut bir benzerini yaparsam, ölçülebilir ve sabit açıda bileme yapabileceğim için açı ile ilgili tam bir fikrim oluşacak.

http://www.amazon.com/The-Razor-Edge-Book-Sharpening/dp/096660590X
« Son Düzenleme: 15 Ocak 2015, 21:59:14 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #76 : 15 Ocak 2015, 22:04:18 »
Konu başlığı ''bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında'' ,

Yapılan yorumlarsa bıçaklar için bileme ve ağız geometrileri hakkında tartışma hatta atışma seviyesine geldi..

Doğru bir başlık altında bunları yazsak belki ağız yapıları hakkında bilgi almak isteyen kullanıcılara arşiv niteliğinde olur,

Konu da malesef ki bir yere varamıyoruz,havada su dövmekten öteye gitmiyor,

Bütün ağız yapılarını test edemiyoruz,etsekte tarafsız olamıyoruz..

Bir şeyler yazdım ama sonra pişman oldum,keşke hiç taraflı gibi konuşmasaydım dedim..

Çok büyük ustalarımız var,onlara cevap yazmak adına değilde kendi adıma konuşayım,

Açılan konu için bence toplu karar yani netice şu;

Scandi kullanışsız bir ağız yapısıdır,ağız yapısı bile değildir,

Yalnış biliyormuşum,kabul ettim..

Son olarak,

Seyirci,yorumcu,klavye silahşörü olarak değil, bıçak üreten kimliğimle yazıyorum;

Çok hafife alıp ''ben scandi ağızı gözüm kapalı,hatta tek elle açarım,hey hey..'' havasında olup ciddiye ye almayan kişiler olsa da gene de ağırlıklı olarak (kolay ama idare edin)scandi bıçak yaparım,ama ustura da yaparım..

Tarz meselesi, bir dalda en iyisini yapmaya çalıştığına inanmak,(bunu sadece kendi fikirlerinle değilde görüp yorum yapan kişilerle de pekiştirmek ) daldan dala atlayıp her işi yarım bırakmaktan,her başladığını eline yüzüne bulaştırmaktan iyidir..

Ağız yapısı tartışacaksak başka bir başlık istiyorum,o zaman kim ne biliyorsa orda yazsın..

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #77 : 15 Ocak 2015, 23:30:36 »
Dur, daha da karıştırayım.

Bushcraft diye forumda çok adlandırılan bıçak,
scandi, yani tek açılı taşlamalı, kola şişesi saplı, kambur burunlu bir bıçak. Çok defa söylediğim üzere bu tabir yanlış kullanılıyor; bizim kullanmamız gereken ad Woodlore (klonu).

Bushcraft bir bıçak tanımı değil bir etkinliğin tanımıdır. Doğadan toplanılanları kullanarak yaptığın bir kamptır. İşin içinde dağ bayır marangozluğu vardır. Nasıl mutfak bıçağı denince sebze bıçağı da yanagiba da anlaşılıyorsa bushcraft da birebir tek bir bıçak tipini anlatmaz.

Bushcraft tanımının woodlore'u da kapsayan ancak daha geniş bir tanım olduğuna örnek olarak bu linkteki, farklı tiplerde ancak aynı amaca hizmet eden bıçaklara bakabilirsiniz:
http://www.britishblades.com/forums/showthread.php?40465-lets-see-your-bushcraft-knife

Woodlore un hikayesi, scandi başladım baktım buschcraft çılar bilemeye çalışırken kalın ikinci bir ağız açıp bıçağın kesme kaabiliyetini bozmuşlar, acemiler kolay ve hızı bilesin diye hafif içbükey taşlamaya geçtim diyor ? !  Hoppala, orjinal woodlore lar scandi mi hafif içbükey mi şimdi ?

http://www.alanwoodknives.com/the-woodlore-knife-story.html
« Son Düzenleme: 15 Ocak 2015, 23:38:37 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #78 : 15 Ocak 2015, 23:50:42 »
Tabi kullanıcı hatasından dolayı böyle bir karar vermiş. Scandi bir bıçağı düzgün bilemek gerekiyor ve bu biraz zahmetli. Şunu da söylemem gerekiyor her ne kadar scandi bıçağı sevmeyenlerin bile elinde bir tane olmasında fayda var. Ben dağbayır dolaşıp çok zorlu ortamlarda bulunmayacağım için tercih etmiyorum. Ama atölyemde Bülent ustamızın eğeden yapılma scandi bıçağını devamlı kullanırım. Günlük kullanım veya seyahat sırasında necker bıçağım her daim yanımdadır (Ufak bir hatırlatma bu bıçak her ne kadar ufak olsa da avcılar ve bushcraft kullanıcıları için üretilmiştir). Bilemesi de düz değil dışbükey bileme yaptım. Hem ağız çok dayanıklı hemde her işimi görüyor. Konu scandi bıçağı tartışmak ise doğru yapılmış bir scandi bıçak hakkını veriyor. İlk defa scandi kullananları bile memnun ettiğini gördüm. Gerisi sizin kullanım alanıza veya zevkine göre seçim yapmanız. Aslında çok fazla tartışılacak bir konu değil. Scandi diğer doğru bilemeler gibi kendini kanıtlamış bir bilemedir. 

maytir

• 288
    • ARTVENTURE Reklam Tasarım
  • Meslek: Grafik Tasarımcı - KRAV MAGA Eğitmen
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #79 : 25 Şubat 2015, 11:23:46 »
Scandiyi satan en kuvvetli argüman, bir ıskarpelayı taşa dayayıp da açıyı şaşırmadan biler gibi bunu da yapısından dolayı doğru açıda bileyebilip fazla el melekesi gerektirmeden bıçağı çok keskin bir hale getirebilmek. Kullanım avantajı olarak da çok kontrollü bir şekilde talaş kaldırabilmek, örneğin güzel bir featherstick yapabilmek geçiyor.

Taşlamanın kabalığını diğer taşlama tipleriyle karşılaştırırsak scandinin dış bükey taşlamadan bile daha kaba olduğunu görürüz. Ne de olsa dış bükeyde ağızdaki en büyük açı yine ağızda olacak ve bileme açısına denk gelecektir.

Patates keserken, kalınca bir dalı damarlara dik yönde keserken bıçağı kesilen maddenin yanaklara doğru sıkıştırma etkisi en çok scandide ikinci olarak da dış bükey taşlamada olacaktır. Tabi ikisindede bileme açısını aynı kabul ediyorum. En düşük zorlanma ise tam taşlamada olacaktır.

Ekte bir çizim verdim. Çizimde aynı genişlik ve kalınlıkta olup bileme açısı aynı olan bıçakların taşlamalarına göre değişen kesitleri gösterilmekte.

Off, sonunda öğrendim, scandi neymiş. Bir haftadır göbeğim çatladı :)
Mustafa Aytır
10-02-1971 - İSTANBUL
https://www.instagram.com/atolye_maytir/