Bıçak Sanatı - Forum

bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında

pumpingiron

• 105
  • Erman
  • Meslek: Mekanik
  • Yer: İzmir
bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
« : 12 Ocak 2015, 00:14:25 »
Birçok arkadaşımız skandi taşlamalı bushcraft bıçak yapıyorlar Saygısızlık etmek istemem ama fikrimi söylemek zorundayım.
Ben bu 4mm skandi ağızlı bıçakların iyi bir kesim performansı sunmadığını düşünüyorum. Sebebi çok küçük bir taşlama alanına sahip olması. Bıçak aniden çok kalınlaşıyor bu da keseceğimiz nesneye tabiri caizse oturması demek. Bu noktada keseceğimiz nesneyi kesmek değil de ikiye bölmek için parçalamak gerekiyor.
Zira skandi taşlamalar İskandinav isminden geliyor. Ünlü İskandinav markaları Mora, marttiini, gerek Helle ve Enzo bıçakların skandi vé bushcraft modelleri ince çelik kullanarak yapılmışlar.En kalını Enzo ve 2,5 mm kalınlığında çelikten bıçağı var.
 Yurtdışı kaynaklı sitelerden öğrendiğim kadarıyla bushcraft scandi bıçaklar ekstra güce ihtiyaç duyulan kullanım amacına yönelik yapılmış bıçaklar.
Ben 4 mm kalınlığında  çeliklerden yaptığım bıçakların high flat (yüksek taşlama) yapmaya çalışıyorum. Belki hallow (iç bükey) taşlama daha iyi bile sonuç verebilir iyi bir kesim için. Eğer ekstra güce ihtiyaç duyuyor isek bence kullandığımız çeliği değiştirmeliyiz. Kalın bir çelikten bushcraft yada scandi taşlamalı bir ağız yapmamalıyız.
Eğer yanlış düşünüyorsam lütfen düzeltin saygılar.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: bushcraft ve scandi bıçaklar hakkında
« Yanıtla #1 : 12 Ocak 2015, 00:26:02 »
Geçen günlerde forumda scandi ve bushcraft denince akla gelen ilk isim olan Bülent usta bu konudaki görüşünü belirtmişti.

Ağırlıklı olarak paylaştığım işler scandi ağız yapısında,aynı bıçağın scandi ağız olanını farklı farklı malzemeden (440c,D2,M390) çokça yaptım,kullanan kişilerden de şimdiye kadar olumsuz bir geri dönüş alamadım..

Yüksek taşlama işler her zaman kesme, doğrama performası daha iyi olan işlerdir,doğada dolaşan her kişinin bıçak setinde de olmasını tavsiye ederim..

Fakat,

''Tek bıçakla doğa da kalsam ne seçmeliyim ? '' sorusunun cevabı bu işi (şahsi fikrimde bu şekilde)yapan bütün yerli ve yabancı kullanıcı da yüksek taşlama değildir.

Neden scandi dersek;

Çünkü scandi her şekilde keser..

Açılı ağız yapısına sahip yüksek taşlama bıçaklara göre daha kolay bilenir,zorlama sonucu ağız kırılması olmaz,ateş yakmak için yaracağınız ağacı kolaylıkla (yaracağınız odun üstüne sırtından başka bir odun vurmak şeklinde) yarar,sizin verdiğiniz örneği zaten yapar ama daha acımasız kullanalım dersek gerekirse daha kalın bir dalı balta gibi kullanarak sorunsuz keser..

Veya yemek yapmak için kullanacağınız domatesten,et parçasına kadar her şeyi keser,

ilk aklıma gelen ''neden scandi'' sorusunun cevabı bu şeklinde..
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #2 : 12 Ocak 2015, 00:32:01 »
Kendi yorumuma gelirsek benim ne doğayla nede dağbayırla işim olmadığı için scandiyi kullanmıyorum pekte sevmem.Doğayla işim olsa scandi yerine kalın ağız(1,5-2mm) bırakılmış bir tam taşlama seçerdim.Benim anlatığım tarzda işler var mı bilmiyorum nasıl arayacağımı çözemediğim için aramayada girişmedim.

Ha bu arada Enzonun kalınlığı 3.5mm yanlış olmasın.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

pumpingiron

• 105
  • Erman
« Yanıtla #3 : 12 Ocak 2015, 00:44:18 »
Bülent ustamız şüphesiz bu konuda en net referanstır. Kendisi de zaten yararak keseceğini söylemiş. Yüksek taşlama da kesme işlemleri için tavsiye etmiş.
 ben domatesimi sucuğumu vurarak yada yararak kesmek istemem. Muhakkak yanıma içbükey yada yüksek taşlanmış bıçağımı alırım. Bu arada uzun süredir doğa sporları ile uğraşıyorum kampçılık hobiden çıktı ve alışkanlık haline geldi. Ve eğer ateş için odunla uğraşacaksam ilk tercih edeceğim alet bir testere olur.
Sizce kullanılan çeliğin kalınlığı bushcraft ve scandi ikilisi için ne olmalı

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #4 : 12 Ocak 2015, 00:49:28 »
Skandi bileme ağır hizmet bıçağı gibi algılanmalı yanımda sadece sağlam ve keskin bir bıçak olsun diyenler için ok ama herşey sağlamlık ve keskinlik demek değil biraz kullanımda estetik ve kullanma konforuda önemli bende tam taşlama bıçağı hafif konveks (göbekli)ağızla seviyorum .Bıçak kullananlar tecrübe sahibi oldukça bana hak vereceklerdir...
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #5 : 12 Ocak 2015, 00:50:54 »
Bülent Ustanın işçiliğine hayranım. Ustamızın kusursuzluğu standart hale getirmesi korkunç bir olay. Aklım almıyor.

Fakat, scandi hakkındaki fikrine katılmıyorum. Scandi her koşulda kesmez, scandi her koşulda yarar!

Çok hor kullanılacak bıçaklar hariç, scandi bana göre kullanılmamalı. Kişisel görüşüm bu.

Şu da var, S90V gelirse şayet, bir parçasını Bülent Ustaya gönderip, -kabul ederse- bir scandi bushcraft sipariş etmeyi planlıyorum.

O çeliğe, o işçilik yakışır! Hor kullanmayacak olsam bile, zor anda güvenebileceğim bir bıçağım olsun. Değerli bir kolleksiyon parçası da olur hem...

« Yanıtla #6 : 12 Ocak 2015, 00:52:54 »
Halkımız, doğa bıçağı denildiğinde ağır güçlü ve büyük bıçak anlıyor biraz. Bu tür kullanım amaçlı bıçakların hepsinin yarattığı algı hayati idame algısı gibi. Oysa gerçekten de yaran değil de iyi kesen bir bıçak iyi iş görüyor. Bu noktada Kaya'nın söylediklerine de aynen katılıyorum, hafif bir dışbükeylik neredeyse her derde deva.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #7 : 12 Ocak 2015, 00:53:35 »
Bülent ustamız şüphesiz bu konuda en net referanstır. Kendisi de zaten yararak keseceğini söylemiş. Yüksek taşlama da kesme işlemleri için tavsiye etmiş.
 ben domatesimi sucuğumu vurarak yada yararak kesmek istemem. Muhakkak yanıma içbükey yada yüksek taşlanmış bıçağımı alırım. Bu arada uzun süredir doğa sporları ile uğraşıyorum kampçılık hobiden çıktı ve alışkanlık haline geldi. Ve eğer ateş için odunla uğraşacaksam ilk tercih edeceğim alet bir testere olur.
Sizce kullanılan çeliğin kalınlığı bushcraft ve scandi ikilisi için ne olmalı
bushcraft bıçak 5 mm uca doğru incelen yapıda  ,skandi için ise 3,2  mm  olur.
« Son Düzenleme: 12 Ocak 2015, 01:01:08 Gönderen: Kaya »

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #8 : 12 Ocak 2015, 00:56:38 »

Benimde gözlemlediğim ve yaparken arkama hiç dönüp bakmadığım ağız şekli dışbükey ve iki açılı tam taşlama .

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #9 : 12 Ocak 2015, 01:19:28 »
Scandiyi satan en kuvvetli argüman, bir ıskarpelayı taşa dayayıp da açıyı şaşırmadan biler gibi bunu da yapısından dolayı doğru açıda bileyebilip fazla el melekesi gerektirmeden bıçağı çok keskin bir hale getirebilmek. Kullanım avantajı olarak da çok kontrollü bir şekilde talaş kaldırabilmek, örneğin güzel bir featherstick yapabilmek geçiyor.

Taşlamanın kabalığını diğer taşlama tipleriyle karşılaştırırsak scandinin dış bükey taşlamadan bile daha kaba olduğunu görürüz. Ne de olsa dış bükeyde ağızdaki en büyük açı yine ağızda olacak ve bileme açısına denk gelecektir.

Patates keserken, kalınca bir dalı damarlara dik yönde keserken bıçağı kesilen maddenin yanaklara doğru sıkıştırma etkisi en çok scandide ikinci olarak da dış bükey taşlamada olacaktır. Tabi ikisindede bileme açısını aynı kabul ediyorum. En düşük zorlanma ise tam taşlamada olacaktır.

Ekte bir çizim verdim. Çizimde aynı genişlik ve kalınlıkta olup bileme açısı aynı olan bıçakların taşlamalarına göre değişen kesitleri gösterilmekte.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #10 : 12 Ocak 2015, 01:28:08 »
benimde bu sıralar epeyce sıkandi  bushcraft yapmama rağmen tercihim tam taşlama hafif konforlu bi bıçaktan yana amma velakin doğada gönlüm den geçen bıçak nedir derseniz de yeri gelmişken paylaşayım http://www.moontrail.com/leatherman-steens.php
yarma işi içinde ufak bi balta ama baltayı yanımda taşımama  konaklama yerine bırakma şartıyla

Kaya

• 2867
« Yanıtla #11 : 12 Ocak 2015, 01:43:01 »

Patates keserken, kalınca bir dalı damarlara dik yönde keserken bıçağı kesilen maddenin yanaklara doğru sıkıştırma etkisi en çok scandide ikinci olarak da dış bükey taşlamada olacaktır. Tabi ikisindede bileme açısını aynı kabul ediyorum. En düşük zorlanma ise tam taşlamada olacaktır.

Eylem söylemine bir kendi düşünceme göre bir düzeltme gereği görüyorum .dışbükey bileyleme kesme konforu yüksek bir bileyleme türü bunuda keskinliğinden değil geometrisinden alıyor .dışbükey bileylenmiş bir kesiti ele aldığımızda  ilk kesme anının hepsinde eşit olduğunu varsayarsak kesiş ilerlemesi esnasında dışbükey ağız profilinin azalan bir hızla artan dirence maruz kaldığını konveksin max noktasında ise bir rahatlama olacağını düşünmeliyiz .bu durumda Tam taşlamada kesme direnci aynen devam ederken konveks taşlamalarda gittikçe rahatlayan bir kesme direnci görmüş oluruz .
Buda başlangıçta yüksek kesme direncine maruz kalsada gittikçe azalan sürtünmeden dolayı bu bileyleme kesitini en az zorlanan konumuna yükseltecektir..

« Son Düzenleme: 12 Ocak 2015, 01:50:59 Gönderen: Kaya »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #12 : 12 Ocak 2015, 01:47:05 »
Doğru valla, bir de sürtünme faktörü var.  :)
Namık Kemal
Instagram'da ben

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #13 : 12 Ocak 2015, 07:02:09 »
Ustalar cok guzel yorum yapmissiniz. Ben sunu anladim okuduklarimdan . Kaportasi saglan olsun isteyen alman . motoru iyi olsun diyen japon arabasini seciyor. Bence dagbayir icin domates kesmesede olur isirarakta yenir yeterki dayanikli olsun. Bi ucurumdan gecmek zorunda kalinca bicagi topraga yada tas taki catlaklara saplayarak hafifte olsa destek almak hayat kurtara bilir adi ustunde dag bayir.  Ama skandi ile tam taslamayi tartismak suna benziyor. Esmerle beyazi tartismak gibi. (Yanlis anlasilmasin ekmegi kastediyorum)  :2up

Kaya

• 2867
« Yanıtla #14 : 12 Ocak 2015, 08:45:55 »
Hüseyin Bey uzun yillar dagcilik ve doga yürüyüsleri ve hatta tirmanislarda bulundum
Ama hic , bicagin söylediginiz tarzda kullanimina sahit olmadim :).viktorinox yada basit   
Coban cakisi bile cok is görecektir.Bu is dediginiz gibi
zevk ve tercih meselesidir

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #15 : 12 Ocak 2015, 08:56:12 »
Birkere fazla yuksek olmaya 4  metre yukseklikte cok dik kaygan killi bir yerden gecerken dusmustum derenin icine. Bir bicagim olsaydi kile saplayip islanmaktan ayagimin burkmasindan kurtulurdum. O zamanlar cocuktum tabi . 4 metre boyumun belki 4 kati. Biz cocukken kim bize bicak verir o da ayri. Ama ben cocuklarima bicak verecm.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #16 : 12 Ocak 2015, 10:16:46 »

Eylem söylemine bir kendi düşünceme göre bir düzeltme gereği görüyorum .dışbükey bileyleme kesme konforu yüksek bir bileyleme türü bunuda keskinliğinden değil geometrisinden alıyor .dışbükey bileylenmiş bir kesiti ele aldığımızda  ilk kesme anının hepsinde eşit olduğunu varsayarsak kesiş ilerlemesi esnasında dışbükey ağız profilinin azalan bir hızla artan dirence maruz kaldığını konveksin max noktasında ise bir rahatlama olacağını düşünmeliyiz .bu durumda Tam taşlamada kesme direnci aynen devam ederken konveks taşlamalarda gittikçe rahatlayan bir kesme direnci görmüş oluruz .
Buda başlangıçta yüksek kesme direncine maruz kalsada gittikçe azalan sürtünmeden dolayı bu bileyleme kesitini en az zorlanan konumuna yükseltecektir..

Kaya abi aslında pratikte daha doğrusu bir odun yontma gibi işlerde bu çok efektif değil (belki peynir keserken işe yarar :) , nedeni dışbükey blemede yontmak istediğiniz kısıma bıçağın ağzını dayadığınızda dışbükey kısmın bombesinin kesici ağızın efektif kesme açısıyla oduna saplanmasını  engellemesi. tabiri caizsse odunun yüzeyinden kayması. Bu yüzden hiçbir ıskarpela dış bükey olmaz. Tahtaya basan tarafı düz diğer tarafı tam düzgün açı ile olur zaten bu ağız çeşidine chisel diyoruz. Hatta balta gibi darbe dayanımı gerektiren aletlerde dışbükey ağız kullanırsanız ağzı daha uzun dayanır ama efektif bir kesmeyi yine scandi bir balta ile sağlarsınız . kaynak için bakınız  http://www.tuatahiaxes.com/racingaxes.html  . Hatta marangoz baltası diye bir balta türü özellikle scandi bilenir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #17 : 12 Ocak 2015, 10:56:26 »
Gökhan, aynı bileme açısına sahip olan scandi ve dış bükey taşlamada senin dediğin geçerli olmaz. Dış bükey taşlamalardaki bileme açısı sağlamlık ihtiyacından dolayı yüksektir. Bu açının yüksekliğinden dolayı da haliyle ince işler yapmak zordur. Ancak eğer aynı bileme açısına sahip bir ağız scandi olarak devam etseydi bu sefer hiç verim alınamazdı.

Iskarpelaların düz taşlanmasının nedeni ıskarpelanın dalmaması, kontrollü bir biçimde talaş kaldırması içindir. (Tabi önceden dediğim bileme kolaylığı da avantaj.)
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kaya

• 2867
« Yanıtla #18 : 12 Ocak 2015, 13:43:21 »
Gökhan chisel balta bicak dedigin alet ve takimlarin hepsini uzun zamandir kullaniyor ve bileyliyorum. Kendi capimdada zengin bir bileme garnitürünede sahibim teori olarak dediklerin dogru , ama bir cok profesyonel  marangozda iskarpelalarini konveks bileyler bu da kesmeye basladigi andan ziyade kesmeyi bitirdigi ani etkiler mono acili bilemeleri mantik olarakta keskin yapmak mümkün degildir mutlaka ikinci bir mikro aci gerekir Buda mikro anlamda ucta bir konvekslik yaratir . Bicaktaki kesmeyi sadece dalma, Yarma gibi islevlerini göz önüne aldigin zaman  bicaktaki kesme mantiginin sadece kücük bölümünü ele almis olursun . Fonksiyon olarak bicak soyma . Traslama , ve kesme  gibi islevleride vardir . Bushcraft bicagi dedigimiz zaman bicagin marangoz islevleri yüksek  kullanim bicagi olarak anliyorum sadece marangozluk olarak algilasaydim  onu o zaman takim olarak degerlendirirdim. Bicak benim icin dogada ve tabiatta hayatimin her ani a entegre ettigim bir gerectir .( peynir kesmek ayrica olmazsa olmazlardandir:)

pumpingiron

• 105
  • Erman
« Yanıtla #19 : 12 Ocak 2015, 13:50:53 »
Dışbükey taşlama hakkındaki teknik bilgiler çok faydalı oldu. Ben birçok açıdan Kaya hocama katılıyorum. Verdiği bilgiler çok faydalı oldu.
Ancak Dışbükey bir bıçakla sert birşey kesecek isem (keserken kendiliğinden ayrılmayan)  zorlanacağımı düşünüyorum.

Ben dışbükey taşlamayı vurarak kesim yapacağım veya yarma işlemi yapacağım balta için tercih ederim. Eylem hocanın izmirden aldığı balta dikkat edilecek olursa dışbükeydir. Yine kendisinin söylediği gibi dışbükey bir bıçakla ince işlerin yapılması zordur.
Bu arada Hüseyin beyin söylediğine katılmıyorum domatesi sucuğu ısırarak yiyecek isem neden bıçak sanatına gönül verip bıçak yapıyoruz ki.
Hala 4 mm çelikten scandi bir bıçağın kullanışlı olmayacağını düşünüyorum. Benim görüşüm et kalınlığı scandi için maksimum 3 mm olmalı