Genelde dış izolasyonda EPS (piyasada yumuşak köpük deniyor), iç izolasyonda da XPS (sert köpük) kullanılıyor. Sert köpük ve iç izolasyon pek kalmamış durumda. Hem nem geçirgenliği pek iyi değil, hem de kimyasal bileşenleri sağlıklı değil söylentisi var. Taş yünü ve cam yünü gibi alternatif malzeme daha var, taş yününün hem yanmazlığı daha iyi hem de bence daha sağlıklı. Ama sık kullanılan birşey değil galiba, belki de fiyatındandır.
Linkini verdiğiniz firma poliüretan kullanıyor. Poliüretan iyi bir izolasyon malzemesidir, ancak yanarsa çok kötü yanar çıkan kimyasal duman berbattır. Bir de perlitli sıvalar var izolasyon için iyi olduğu idda edilen.
Malzemenin yanında asıl sorun işçilik. Adamların başında durmana rağmen istediğin gibi yaptıramıyorsun, paranla rezil oluyorsun. İnşaat sektörünün çalışan kalitesi bu kadardan öteye bir cevapta alamıyorsun sorumlulardan. İzoder falan içi boş bir hikaye, imalatçı firmalar da sorun çıktığında beni ilgilendirmez moduna giriyor. Tecrube ile sabit. Öncelikle işçiliğe dikkat edin derim.
Onun dışında malzemeler arasıdna karşılaştırma yaparken ısı iletim katsayılarına, kalınlıklarına ve yanmazlık sınıflarına bakın, CE onayı olmayan hiçbirşeyi kullamayın derim. Şu an standart işlem 5cm lik karbonlu EPS köpük ile dışarıdan izolasyon yapmak. Binalara enerji kimlik belgesi alma mecburiyeti geldi diye biliyorum. İzolasyon yapıldıktan sonra bir firma gelip ne yapıldığına bakıp bina projesi üzerinden hesap yapıyor, izolasyon değerini hesaplıyor ve bir belge veriyor. Bu tip bir firmaya danışırsanız, marka model olmasa da farklı izolasyon malzemelerinin ısıl iletim katsayıları hakkında bilgi alabilisiniz gibime geliyor.
Duvarlar dışında camlardan da epey ısı kaçıyor, termal kamera ile binayı kontrol etmişliğim var. Argon gazlı ısıcam sinerji camların faydası olduğunu söyleyebilirim. İzolasyon işine niyetlenmişsiniz, Allah sabır versin diyorum. Siding i çöpe atarsınız ama, ilkbaharda EPS köpük ile dışarıdan izolasyon yaptırın ve camları değiştirin derim. Isıl köprüleri içeriden izolasyonla tam kesemezsiniz.