Bıçak Sanatı - Forum

Hagia Katsuhira'nın Kaplanı'nın yeniden doğuşu

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
Ynt: Hagia Katsuhira'nın Kaplanı'nın yeniden doğuşu
« Yanıtla #20 : 17 Aralık 2010, 21:50:37 »
Haklısın, sinir bozucu derecede üst düzey bir ustalık  :-X
valla emre hiç sinirin bozulmasın zira bu adam normal degill :'(

« Yanıtla #21 : 17 Aralık 2010, 22:56:37 »
Aslında adam bakırla çalışmış, bakırla benzer bir iş denemeye değer gibime geliyor usta, ne dersin biraz anormalleşelim mi ;) rezil olurmuyuz? aslında bu işlere en yakın olan Fatih usta.

Theseus

• 436
  • Meslek: Danışman
  • Yer: İstanbul-Kadıköy
« Yanıtla #22 : 17 Aralık 2010, 23:09:15 »
Bir meydan okuma hissediyorum sanki   >:D
Genco G.

« Yanıtla #23 : 18 Aralık 2010, 00:11:48 »
Yok yahu ne meydanı, ben haddimi bilirim. Belki daha basit birşey bakırla denenebilir ama hepsi o kadar yani  ::)

Theseus

• 436
« Yanıtla #24 : 18 Aralık 2010, 01:03:41 »
Ben anlamam hocam,meydan okudunuz en az o kadar güzel bir iş yapmak zorundasınız.
Eserin orjinalinde kaplanın tüylerini ustası nasıl ince ince işlemişse öyle bir işçilik bekliyoruz.
Genco G.

Berke Boyacı

« Yanıtla #25 : 18 Aralık 2010, 01:08:02 »
Sn. Theseus siz adama mesleği bıraktırırsınız  :D

« Yanıtla #26 : 18 Aralık 2010, 01:09:04 »
Ben anlamam hocam,meydan okudunuz en az o kadar güzel bir iş yapmak zorundasınız.
Eserin orjinalinde kaplanın tüylerini ustası nasıl ince ince işlemişse öyle bir işçilik bekliyoruz.
Yok artık.. ???

Theseus

• 436
« Yanıtla #27 : 18 Aralık 2010, 01:28:57 »
Gaz vermek değil de (Ne haddimize) biraz moral desteği-heyecan vermek istemiştim hocam.Evet 1e1 kopya yapmanız çok zor-imkansız demiyorum- ama sitemizin herbiri kendi alanında diğerinden daha uzman en az 4 sanatçısı var.
Bu ustalar bugün bir hedef koysalar ve her biri o eser üzerinde kendi ustalığıyla ayrı bir konusunda,detayında çalışsa ve ortaya harika bir eser çıkarsa fena mı olur?

Aklıma Kuzey Japonyadaki geriye kadar orjinal birkaç cevher ocağı geldi.Bunlardan en iyisi günlerce ateşte erittiği cevherden en iyi parçaları yıllardır çalıştığı demirciye gönderdi.O cevheri işleyerek çeliğe çevirdi.Defalarca katlayıp-ekleyip uzattı.Ortaya çıkan ham katanayı şekil versin diye başka bir ustaya gönderdi.Usta son şekli verip kılıcı biley için başka bir ustaya gönderdi.
4-5 herbiri kendi dalında uzman sanatkarın haftalarca uğraşmasından sonra ortaya tek bir eser çıktı.
Dediğim gibi böyle bir eserin zamanı gelmedi mi,yoksa benimkisi şimdilik bir hayal mi?
Genco G.

« Yanıtla #28 : 18 Aralık 2010, 01:46:40 »
Düşünce güzel, kollektif üretim tarzı. Öneriler de akla yatkın ancak mantıklı gelse de bana uymuyor. Söyleyeceklerim kesinlikle kişisel ( belki de biraz içsel) aklımdan geçen bir işi aklımdan geçtiği gibi planlayabiliyorum, her aşamasında rota değiştirme şansım va, bu konuda asla kendimi kısıtlamıyorum, işin ne olduğunun da çok önemi yok, her şey olabilir. Ama ne zaman birine ait bir işe birşey yapmam gerekirse, geriliyorum hele de bu estetiği değiştiren yada estetik müdehale gerektiren bir şeyse. Aynı şekilde kendi işimin herhangi bir yerinde, bu konuda benden çok daha yetenekli ve becerikli de olsa, herhangi bir müdehale yaptırmaya kalksam o zaman da o işi kendime ait hissedemiyorum. Tuhaf bir egoizm ama böyle. Belki Japonyadaki geleneksel kılıç üretimi tarzı hep bu şekilde olduğundan, kılıç görece neredeyse hep benzer iş olduğundan ustalar bunu yadırgamayıp, yöntemi sahiplenmiş olabilirler. Kimbilir belkide ben böyle bir süreçte takım çalışmasına uygun kişilikte değilim. anlatabildiğimi sanmıyorum ama umarım sen anlamışsındır. Ekleme yapmakta yarar var; ucu belli bir işse durum değişiyor, örneğin bir resim olsa ve işte bunun burasını sen yapacaksın deseler ( yada desek) o zaman sorun yok, bundan rahatsız olmuyorum.
« Son Düzenleme: 18 Aralık 2010, 01:49:20 Gönderen: sefa çabuk »

Theseus

• 436
« Yanıtla #29 : 18 Aralık 2010, 01:54:00 »
  :) Peki hocam,düşüncelerinize büyük saygı duyuyorum.Herkes bunu tam olarak anlamasa da kendinizi rahat hissetmiyorsanız bunu yapmamanız gerekmektedir.Ben böyle düşünürüm.Açıklayamasam da;rahatsız oluyorsam yapmayacağım demektir.Hissettiğim şey bazen mantığımdan güçlüdür ve dinlemek lazımdır.Açıklaması olması şart değil.Önemli olan iyi hissetmek.
Genco G.

fatih

• 207
  • Meslek: Bıçak süsleme
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #30 : 18 Aralık 2010, 02:03:20 »
   Sefa hocam, seni çok iyi anladım. bu duygu çok normal, sanatçının genlerinde var bu duygular  :2up
  benim emeğim diyebilmek için.
  ama kollektif çalışmalarda işin kalitesini herzaman arttıran bir faktör. sebep, bıçağı bıçak ustası, gravürü gravür ustası vs. vs. bu açıdan bakıncada Genco beye katılmamak elde değil

peki ben sizden buna benzer bir çalışma yapmak istediğimi söylersem bana model konusunda ne gibi yardımlarınız olur .

sonunda ölüm yok ya bi deneriz.............

« Yanıtla #31 : 18 Aralık 2010, 02:11:35 »
     ama kollektif çalışmalarda işin kalitesini herzaman arttıran bir faktör. sebep, bıçağı bıçak ustası, gravürü gravür ustası vs. vs. bu açıdan bakıncada Genco beye katılmamak elde değil

Fatih kesinlikle haklısın aynen katılıyorum. Genco'ya da hak veriyorum, olması gerekeni söylüyor zaten. Ben sadece kendi duygularımı söyledim ;)
Bak işte bence bu konuda doğru adam Sensin ^-^ biz zaten seni tezgaha getirmek için uğraşıyorduk :D Örnek olarak Buraktan ( circassian) bir öneri beklemek daha iyi olur sanırım, eminim o bizden çok daha fazla didiklemiştir örnekleri.

fatih

• 207
« Yanıtla #32 : 18 Aralık 2010, 02:21:13 »
   yurdum insanı, gaza çabuk geliyor :P :P

Sefa hocam, beni böyle bir şeye layık görmenizden onur duydum  :)

bu kadar detaylı olmasada benzer bişeyler yapabileceğime inanıyorum ( inanmak başarmanın yarısıdır ) öbür yarısınıda bi şekilde halledeceğiz artık :)) :))
  burak  yardııııım...!

Theseus

• 436
« Yanıtla #33 : 18 Aralık 2010, 02:23:02 »
Hocam; diğer ustaların-modların da izniyle ayrı bir başlık oluşturup,belirlenen isimlerle ortak bir proje geliştirilemez mi?
Hatta yapılacak bıçak satılıp parası sitenin yıllık masrafı vs için de kullanılabilir :)
Genco G.

« Yanıtla #34 : 18 Aralık 2010, 02:25:26 »
Böyle bir niyetimiz var zaten önümüzdeki yıl için ama sanırım bu bir bıçak olur, kılıç olmaz ;)
Fatih Burak gelene kadar istersen bakabilirsin.
http://www.google.com.tr/images?hl=tr&q=tsuba%20collection&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi&biw=1003&bih=567

fatih

• 207
« Yanıtla #35 : 18 Aralık 2010, 02:29:36 »
     Sefa hocam teşekkür ediyorum :)

( ayölyemdeki masa üstü arıza yaptı , bir süre gündüzleri takip edemeyeceğim :'( :'( )

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #36 : 18 Aralık 2010, 12:38:46 »
Bu is Fatih'in isi aslinda tabii. Ama tsuba denen sey tek basina bir sey ifade etmez aslinda. Geleneksel olarak tsuba, menuki ( kabzanin ortasinda bagin altinda duran sus ) , tsuka-gashira ve fuchi ( kabzanin iki ucundaki metal parcalar) ile beraber belirli bir temayi ifade ederler. ve apayri bir kultur ve ustalik gerektirirler. Geleneksel olarak da bunlar beraberce Fatih'in japon meslekdaslari tarafindan yapilirlardi.

Filimdeki ustanin da soyledigi gibi - gerci biz de "kalem" diyoruz  ya -celik  kalemlere japonlar "celik firca " diyorlar. ( japonlar kalem denen seyi bilmezlerdi, yazilari da fircayla yazarlardi ) Bunu sunun icin soyluyorum, bu is resim gibi , basli basina apayri bir ustalik. Sanatci bu konuda kilic gibi belirli bir form izlemek zorunda degil.

Tsuba nedir, biliyorum ama isciligi ile ilgili hic bir bilgim yok. Ben de ilk defa boyle bir saheserin nasil yapildigini detayli olarak goruyorum. Usta burada - kafayi siyirmis bir bicimde - geleneksel iscilige bagli kalmis gozukuyor. Eger bu ise Fatih bizzat girmez ise biz ancak boyle bir isi dokumle filan halledebiliriz, orada da mum modelin yapilmasi zor biraz. ama mumu kazimak daha kolay. Ayrica bu sekilde inley parcalarin tutunmasi da zor. Ilk aklima gelenler bunlar , ama su isteki oran ve iscilik bana hic ama hic de fena gozukmuyor. 
« Son Düzenleme: 18 Aralık 2010, 12:40:29 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

circassian

• 1133
  • Burak Ekit
  • Meslek: dis hekimi
  • Yer: istanbul-besiktas
« Yanıtla #37 : 18 Aralık 2010, 12:59:38 »
Ha, daha iyilerini yapamaz miyiz, yapariz, evelallah. Ama bu islerde ustalasmaya calismak adami tamamen celikten ayirip, baska bir mecra uzerine goturuyor. Kendi adima baslangic  icin soyle bir tarzin ( inleysiz, kakmasiz filan) nisbeten kolay olabilecegini dusunuyorum. Civa amalgami ile patinasyon filan kakmaya gore daha kolay isler.( Ama bu da cok gosterissiz tabii ) Daha ucuk ornekler icin bkz.http://japanese-samurai-swords-koshirae.com/samurai_sword_omori_eishu.html
« Son Düzenleme: 19 Aralık 2010, 01:23:52 Gönderen: circassian »
Tüfek icat oldu mertlik bozuldu
Ali Rusen ( ya da Koroglu ) 16,yy

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #38 : 20 Aralık 2010, 15:51:57 »
Sefa Hocamın neyi kastettiğini ben de çok iyi anlayabiliyorum. bir tasarımın her aşaması elimden çıkmamışsa, güzel olsa bile içime tam olarak sinmiyor, benimdir diyemiyorum. ama şöyle bir durum var. zaten bu ürünün kollektif bir çalışma sonucu ortaya çıkacağı kararlaştırılmışsa, orada insan eser sahipliği gibi bir mana pek aramıyor. ve bu arayış olmadığında da ürün tamamlanınca tarifi imkansız, garip biz haz alıyor ^-^

Sefa ustamın ve diğer ustalarımızın böyle bir psikoloji ile meseleye bakmaları halinde daha rahat ve gerginlikten uzak çalışabileceklerini düşünüyorum. çorbada tuzum bulunsun anlayışı ;)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Oğuzhan GÜVEN

• 183
  • Meslek: Memur
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #39 : 21 Aralık 2010, 21:13:49 »
Üstatlar bu tsubayı Türkiye de yapabilecek birini tanıyorum. 8) Ankara kalesinde bakırcı Muammer usta. :2up
Basitlik mükemmelliktir.
http://www.dogaicincal.com/