Bıçak Sanatı - Forum

Hagia Katsuhira'nın Kaplanı'nın yeniden doğuşu

alikozanoglu

• 171
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Ankara, Emek mahallesi
Ynt: Hagia Katsuhira'nın Kaplanı'nın yeniden doğuşu
« Yanıtla #40 : 06 Ağustos 2011, 17:53:07 »
Sn. Berke Boyacı,

"Abilerim siz hiç sordunuzmu bilmiyorum ama ben hep soruyorum... Bu yabancı ustalar bu kadar güzel eserleri nasıl yapıyor..." diyorsun.

Belki geçimsıkıntısı yok*
Fakat, asıl;

"İdare et abi ..."
"Boş ver abi ..."
"Biz hep böyle yapıyoz abi ...."
"Böyle daha kolay oluyo abi ..."
ve benzerleri yok.

*Bu gibi çalışmaları yapan bir adamın tabii ki geçim sıkıntısı olmaz.
Ayıptır sorması, siz bu ve benzer ustalara gökten zembille para, malzeme, gıda indiğine mi inanıyorsunuz.

O kaplana o çizgileri, o post kıllarını böyle işleyince beğenen biri de çıkıyor.

Eskiden bizde de Avrupa'da da dünyanın gerisinde de "iyi" ustalar eserlerini padişahlara, krallara, asillere, zenginlere yaparlamış.
"Yalapşap" çalışanlar da ya onbaşılara ya kent silâhhanelerine ..........

Bir düşünün; "Kanuni'nin o enfes yatağanı neden Kanuni'nin de Sarı Çizmeli'nin değil.

Saygılar,

alikozanoglu

alikozanoglu

• 171
  • Meslek: Karışık
  • Yer: Ankara, Emek mahallesi
« Yanıtla #41 : 06 Ağustos 2011, 18:13:20 »
Sn. emrekipmen,

Son Bodrum'dan geçtiğimde (25 sene önce filân. Muhtemelen halâ da vardır.) sandaletçi Bilmemne Usta vardı, önünde meşhurların, zenginlerin sıra olduğu. Bu izdihamın sebebi sadece adı değildi sanırım. Kullandığı deri, kesimi, dikişi, her şeyi farklıydı.
Bir de gündelik ucuz turistlerin aldığı, hevenkler halinde dükkânların tentelerinden sarkan sandaletler vardı.
Sanırım Bilmemne Usta'nın da fazla bir geçim derdi yoktu o sayede.

Bunu size hitaben yazdım, yanlış anlaşılması diye. Bodrumlu olduğunuz için bahsettiğim ustayı, şöhretini filân belki bilirsiniz, iyi işçilik yapmak için önce paralı olmak gerektiğini sananlara daha kolay anlatabilirsiniz diye.

Kaplanlı tshuba klipleri için çok teşekkürler.

Saygılar,

alikozanoglu

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #42 : 06 Ağustos 2011, 19:19:50 »
Ali Ağabey, ne güzel söylediniz, öyle bir usta vardı gerçekten, adını unuttum ama Bodrum sandaletini ünlü eden de onun eserleriydi. Sanata aşkla sarılmaktır işin aslı. Ford Hallam başka gerçek ustalar bu işi para için yapmaz, ne kadar imkanı olduğunun bir önemi de yok, sadece videolardaki adamın yaptığı işe ve orjinal Japon ustaya duyduğu saygı ve sevgiyi hissetmek gerek, bunun dışında usta Hagia Katsuhira'nın tarzını içselleştirme çabasını da anlamak lazım bu videoları izleyip anlamak için.

Kipmen Sanat web sitesi

Ş.Kaan Eren

• 712
    • Kendini başka bişey ilan edenlere cevap...
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: Marmaris
« Yanıtla #43 : 07 Ağustos 2011, 17:10:34 »
Dikkat ederseniz ömrünün ilk zamanlarını almış,hayatını düzene oturtmuş insanlardır.
Yarın sabah 4 de ssk da sıraya gireyim,evsahibini nasıl atlatayım,benzinin litresi 4 lira olmuş dertleri yok.
Yaratıcılığını engelleyen birşey olmadığında geriye kültür kalıyor.Şöyle ki aynı şartlarda bizim ihtiyarlarımız zamanlarını kahvede,cami bahçesinde,evde soba yanında geçirirken adamlar yaşlanmamak için mutlu olmak için yaratmaları ve mutlu olmaları gerektiğini biliyorlar.Böylece hayata tutunuyorlar.Kültür böyle birşey.

Daha güzel anlatılamazdı....
Teşekkürler.
Cehalet Mutluluktur...

tirendaz

• 214
  • Mert Topçubaşı-1974
  • Meslek: Diş Hekimi
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #44 : 07 Ağustos 2011, 17:36:05 »
Ford Hallam ustanın hakkını teslim etmekle beraber... sizce de orijinal parçadaki kaplanın verdiği his daha farklı değil mi? Daha tehlikeli, daha oyuncu, daha... canlı!
Yeni yapılan ise daha munis, daha besili :)
Defalarca seyrettim bu geç keşfettiğim videoyu, çok teşekkür ederim.
Loop'ların, mikroskopların, güçlü ışık kaynaklarının olmadığı, her türlü imkanın çok daha az olduğu zamanlarda bu tür sanat eserlerinin verilmiş olması, bugüne ilham veriyor.
Saygılarımla
"ehl-i dil birbirini bilmemek insâf değil"
Nef'i

ali rıza

• 1066
  • geçtiğimiz yüzyılın insanı - 1983
  • Meslek: Eczacı Kalfası
  • Yer: SAKARYA
« Yanıtla #45 : 08 Ağustos 2011, 01:49:03 »
Bence böyle şeyleri takmayın kafaya.

Bir iki sene öncesine kadar bu çapta bir çabamız, bu sanata gönül verip de birbiri ile iletişimde olan kaç kişi vardı ki aralarından çok büyük ustalar çıkmış olsun. Şimdi ortamı ve usta çokluğunu sağlamış bile olsak zaten meyvesi yıllar sonra gelir.
bu bıçağa sevdalı insanlar arasında bu çalışmayı bir kaç sene sonra yapabilecek insanlar aramızda mevcut
bekir abi
emre abi
sefa hoca
taner abi

not:isimler alfabetik sıraya göre düzenlenmiştir  ;)
İki Kişilikliyim İkiside Canavar

« Yanıtla #46 : 08 Ağustos 2011, 01:58:15 »
 ^-^ valla buna bir tebessüm edilir. Yinede insanın hoşuna gidiyor.

ali rıza

• 1066
« Yanıtla #47 : 08 Ağustos 2011, 10:18:17 »
^-^ valla buna bir tebessüm edilir. Yinede insanın hoşuna gidiyor.
hocam mütevaziliğinize ayrı hayranım ama ben sizlere gerçekten inanıyorum

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #48 : 08 Ağustos 2011, 12:47:04 »
ali ne yaptın  ???  beni listeye dahil etmen çok hoş . ancak ben daha  emeklıyor sayılırım  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ali rıza

• 1066
« Yanıtla #49 : 08 Ağustos 2011, 13:12:52 »
ali ne yaptın  ???  beni listeye dahil etmen çok hoş . ancak ben daha  emeklıyor sayılırım  ;)
abicim sende bu inat bu hırs bu azim varken kendine sadece bir kere yapıcam demen yeterli ;)

XauPau

• 1108
  • Hayri Canyakmaz 1980
  • Meslek: Finans
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #50 : 08 Ağustos 2011, 13:55:02 »
Listeye ben de inanıyorum. Hatta ismi listede olmayan ama kendisinde o ruh olan başka ustalar da var. Sinan Abi gibi sanatçı ruhlu, Eylem abi gibi araştırmacı ruhlu, Gökhan Abi gibi "Türk Burgusu" yapacak kadar dededen gelme becerilere sahip ustalar var.

Ben fazlasıyla umutluyum artık. Forumu tam tanımdan önceki zamanlarda bir umutsuzluk vardı kabul ; bıçak-kılıç geleneğimizin ölmüş olması üzüyordu beni. Ama şimdi inanıyorum ki bu geleneği tekrar diriltecek ustalar var burada. Çünkü ilerleme çok hızlı gidiyor. Hergün yeni arkadaşlar katılıyor ve herkeste aynı heyecan aynı tutku. O günleri hep birlikte yaşayıp göreceğiz inşallah. Yeterki destek olmaktan, paylaşım yapmaktan(maalesef ben de dahil) gerektiğinde eleştirmek ve eleştirilmekten, en azından bir merhaba demekten kaçınmayalım.

Saygılar

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #51 : 08 Ağustos 2011, 13:57:40 »
Listeye ben de inanıyorum. Hatta ismi listede olmayan ama kendisinde o ruh olan başka ustalar da var. Sinan Abi gibi sanatçı ruhlu, Eylem abi gibi araştırmacı ruhlu, Gökhan Abi gibi "Türk Burgusu" yapacak kadar dededen gelme becerilere sahip ustalar var.

+1 Aynen Hayri, ben asıl Sinan'dan umutluyum, o bir Türk Rusnak'ı olacak eminim  :)

Kipmen Sanat web sitesi