Bıçak Sanatı - Forum

Kırmızı Et Yemeli miyiz?

chefinthehouse

  • *
  • 2
  • Meslek: Chef ve Japon çeliği meraklısı
  • Yer: İstanbul
Kırmızı Et Yemeli miyiz?
« : 24 Aralık 2014, 19:06:12 »


Yıllardır süregelen bir tartışma konusu kırmızı et yararlı mı zararlı mı? Yararlı ise ne kadar yemek gerekiyor? Günlük ne kadara kadar tüketmek vücut için faydalı? Ne kadardan sonrası vücuda zarar veriyor? Bilim adamları bu araştırmaların üstünde yıllardır duruyor.

Doktorların sebze ve meyve ağırlıklı beslenin uyarıları ne kadar doğru? Herkes için sebze ve meyve ağırlı beslenmek doğru mu? Öncelikle her besinin yeteri kadar, sınırları aşmadan tüketilmesi gerektiğini biliyoruz. Bu kırmızı et için de geçerli. Bazı araştırmalar et tüketenlerin tüketmeyenlere oranla daha az yaşadığını ortaya koysa da kararında yenilen etin çok faydalı olduğunu ortaya koyan araştırmalar da var.

Aşırı miktarda tüketilen et kalp rahatsızlıklarının çıkmasına neden olabiliyor. Kolesterol seviyesini yükseltip damar tıkanıklıklarına sebep olurken kalp krizine de davetiye çıkartıyor. Fazla kırmızı et tüketimi kilo problemlerine sebep olabilir. Vücutta yakılamayacak kadar et tüketimi direkt olarak depolanacaktır. Ayrıca etteki yağ karaciğerinizde de yağlanmalara sebep olacaktır. Yapılan bazı araştırmalar fazla miktarda etin sinir sistemini de olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor. Ayrıca sindirim sisteminizi, böbreğinizi de fazla yoracak ve hazımsızlığa sebep olacaktır. Apandisit rahatsızlığına sebze ağırlıklı beslenenlerin yakalanmadığı gözlenmiştir.

Önemli bir demir kaynağı olan kırmızı etin yararları da azımsanacak ölçüde değil. Az tüketilmesi kansızlığa sebep olabilir. İçerdiği demirin vücuttaki eksikliği zeka geriliğinden baş dönmesine kadar birçok soruna davetiye çıkartabilir. Kırmızı et B12 vitamini açısından oldukça zengindir ve B12 vitamini zihinsel aktivitelerimiz ve sinir sistemimiz için çok gerekli.

Kaliteli proteinin en yaygın tüketilenlerinden olan kırmızı etin hamilelerde ve çocuklarda özellikle tüketilmesi gerek. Bedensel ve zihinsel gelişime büyük katkı sağlayan kırmızı et aynı zamanda güzelleştiriyor. Saçlarınızı olduğundan daha dayanıklı yapıyor ve sağlıklı tırnaklara sahip olmanızı sağlıyor.

Uzmanlar haftanın sadece bir gününde değil hafta içine yayılmış bir kırmızı et tüketimini daha faydalı buluyor. Tüketilmesi gereken kırmızı et miktarı vücut kilosuna ve yapısına göre değişiklik gösteriyor. Uzmanlar ortalama olarak hafta içine yayarak 500 gramı geçmeyecek şekilde tüketilen etin sağlıklı yaşam için ideal olduğunu belirtiyor.

Kaynak: kadinsaglikmoda.com

taner çiçek

  • ***
  • 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
Ynt: Kırmızı Et Yemeli miyiz?
« Yanıtla #1 : 24 Aralık 2014, 19:40:51 »
be kırmızı et yemessem otomatit stıp ediyorum.

forester

  • ***
  • 307
  • Murat pekdemir-1975
  • Meslek: müzmin işsiz ...
  • Yer: Ankara
Ynt: Kırmızı Et Yemeli miyiz?
« Yanıtla #2 : 24 Aralık 2014, 20:16:01 »
Düzenli spor, yeterli ve dengeli beslenme hayatımızda yoksa sonumuz pek hayırlı olmuyor.

devrim

  • ***
  • 997
  • devrim doludizgin.
  • Meslek: Aydınlatma, Elektrik-Elektronik
  • Yer: İstanbul Maltepe
Ynt: Kırmızı Et Yemeli miyiz?
« Yanıtla #3 : 24 Aralık 2014, 20:21:33 »
rahmetli dedem geldi aklıma kolesterol deyince  ::) 2004 senesinde babam doktora götürmüştü dedemi doktor başlamış saymaya şunu yemiycen bunu yemiycen tereyağ yemiycen diye, dedem de sabırla dinlemiş , doktorun sözü bitip kapıdan çıktıktan sonra başlamış sövmeye  >:( ve demiş tereyağsız yemek mi yenir  ??? ben rahmetlinin hiç bir zaman tereyağsız yemek yediğini görmedim, 86 yaşında vefat etti sebebi ise akciğer kanseriydi yani demek istediğim yeni yapılan araştırmalara göre uzmanların yaptığı açıklamalarca da söylenildiği üzere kolesterol diye bir şey yok yani bir zararı yok zaten bizim memlekette sebze fazla yenmez, hamur işi ve et yenir , 70ten erken öleni de görmedim 1 sene yaşamama rağmen  ;)
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır.(Mustafa Kemal ATATÜRK)

Ynt: Kırmızı Et Yemeli miyiz?
« Yanıtla #4 : 24 Aralık 2014, 20:26:36 »
be kırmızı et yemessem otomatit stıp ediyorum.
+1 Ben de etoburlardanım ustam  ^-^

Salim Türk

  • *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Kırmızı Et Yemeli miyiz?
« Yanıtla #5 : 24 Aralık 2014, 21:03:50 »
Etobur olmayan erkek pek yoktur herhalde :) Aslında ne yediğimiz değilde ne kadar kaliteli ürün yiyoruz o önemli. Doğal olan ve tabi çok fazla aşırı olmamak şartı ile yiyeceklerin hiçbiri vücut için tehlikeli değildir bence. Et konusunda biraz seçiciyimdir. Her yerden et almam. Etin nereden geldiği çok önemli. İnsanlar nedense hormona takmış durumda ama hormondan daha tehlikeli olan ise ilaç kalıntılı yiyecekleri ve bu yiyecekler ile beslenen hayvanların ürünlerini yemek. İşte insanoğlunu asıl hasta eden böyle şeyler.
« Son Düzenleme: 24 Aralık 2014, 21:06:41 Gönderen: Salim Türk »

egeleme_rampasi

  • *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Ynt: Kırmızı Et Yemeli miyiz?
« Yanıtla #6 : 24 Aralık 2014, 21:10:26 »
be kırmızı et yemessem otomatit stıp ediyorum.
+1 Ben de etoburlardanım ustam  ^-^
+1 Bende. Sırf iyi et yemek için 250 km yol katetmişliğim vardır. :) Neyse ki köyden adam gibi et bulabiliyorum ayrıca.

taner çiçek

  • ***
  • 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
Ynt: Kırmızı Et Yemeli miyiz?
« Yanıtla #7 : 24 Aralık 2014, 22:03:28 »
ben kedindime kırom şiş yaptım 6*6mm kare

Osman Kurt

  • ***
  • 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Kırmızı Et Yemeli miyiz?
« Yanıtla #8 : 24 Aralık 2014, 22:15:12 »
Şişlerin resmi  8)
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Metin KILIÇ

  • Çırak
  • ***
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
Ynt: Kırmızı Et Yemeli miyiz?
« Yanıtla #9 : 24 Aralık 2014, 22:19:40 »
Taner Usta şimdi millet şiş yaptırmak için sıraya girecek.  :D

Bir Urfa'lı olarak kendimi zor tutuyorum.

Ynt: Kırmızı Et Yemeli miyiz?
« Yanıtla #10 : 24 Aralık 2014, 22:21:50 »
Bunları görünce insanın aklına cartlak geliyor, patlıcan geliyor, ciğer geliyor  >:D  >:D Bu olmadı hiç Taner usta.

taner çiçek

  • ***
  • 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
Ynt: Kırmızı Et Yemeli miyiz?
« Yanıtla #11 : 24 Aralık 2014, 22:22:09 »
Taner Usta şimdi millet şiş yaptırmak için sıraya girecek.  :D

Bir Urfa'lı olarak kendimi zor tutuyorum.
yook herkez kendi şişini kedi yapsın zaten band zınparada kolay.

taner çiçek

  • ***
  • 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
Ynt: Kırmızı Et Yemeli miyiz?
« Yanıtla #12 : 24 Aralık 2014, 22:24:27 »
Bunları görünce insanın aklına cartlak geliyor, patlıcan geliyor, ciğer geliyor  >:D  >:D Bu olmadı hiç Taner usta.
hocam konu kırmızı et olunca otomatikmen katılıyorum.

Emrah

  • ***
  • 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
Ynt: Kırmızı Et Yemeli miyiz?
« Yanıtla #13 : 25 Aralık 2014, 00:04:15 »
Orta Asya da ki soydaşlarımıza bakın. neredeyse 3 öğün et yiyorlar, içlerin de bir tane obez yok. yemedikleri tek sey hayvanın derisi ve kemigi. Ayrıca Efendimiz de buyurmuş, et yemeklerin efendisidir diye.
şiş muhabbeti olunca aklımdaki bir soruyu burada sormak isterim. galvaniz malzemeden mangal-ızgara yapsak, saglıga zararlı mıdır? bir türlü tatmin edici cevap bulamadım
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Ynt: Kırmızı Et Yemeli miyiz?
« Yanıtla #14 : 25 Aralık 2014, 00:22:51 »
Kesinlikle zararlıdır, ne şişte ne de mangalda kullanmamak lazım. galvaniz ister çinko isterse kadmiyum olsun her ikisi de zararlıdır, çinko ve kadmiyumun zararlarına bakmak yeterli.

Osman Kurt

  • ***
  • 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Kırmızı Et Yemeli miyiz?
« Yanıtla #15 : 25 Aralık 2014, 00:23:11 »
Galvanizli malzemeleri ısıtmaktan kaçının derler.Buharının zararlı olduğunu biliyorum.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

-HAN-

  • ***
  • 621
  • Orhan Yıldız
  • Meslek: memur
  • Yer: istanbul
Ynt: Kırmızı Et Yemeli miyiz?
« Yanıtla #16 : 25 Aralık 2014, 00:26:57 »
http://www.gimdes.org/turkiyede-domuz-eti-yemeyen-kalmis-midir.html

Bu konu gerçekten çok hassas bir konu.. Tarım ve hayvancılık ülkesi olduğumuz söylenir ancak, yediğimiz etlerin nerden nasıl üretildiği hakkında bir çoğumuzun bilgisi yok.. Lokantalarda, otellerde, büfelerde servis edilen etlerin mahiyetinden kimsenin haberi yok.. Hatta market ve kasaplarda satılan etlerin ihtivasından.. Elbette ilgili kurum ve kuruluşlar denetimler yapıyorlardır ama toplumun sağlıklı et yemesi büyük ölçüde, bu işleri geçim kaynağı edinmiş insanların vicdanına kalmış..
Belki bir çoğumuz rastlamıştır ancak bir hatırtlatma babından yukarıda linkini verdiğim makaleyi okumanızı tavsiye edeceğim.. Zira ben okuduktan sonra kendinin kestiği kurban etinden başka et yiyemez oldum..

"Maksatların anası sabırdır"

Murat AKIN

  • ***
  • 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
Ynt: Kırmızı Et Yemeli miyiz?
« Yanıtla #17 : 25 Aralık 2014, 05:02:37 »
Çok et tüketenler şu benzetmeyi anlatırlar.

"Mandanın kuyruğuna bas bir dakika sonra ıhh der sana bakar ama aslanın kuyruğuna bastığın an peçeyi yersin."
 
*****************************************************************************************

Orta asyadakiler sığır etinin yanında çoğunlukla kotun eti tüketirler, kuzeye çıkıldıkça at etide ağırlığını hisettirir.

*****************************************************************************************

Her ne kadar beyaz et tüketimi artsa da et denilince  kırmızı et baş köşeyi alır.

Et tüketirken yeşil biber ve maydonoz ağırlıklı bol yeşillik tüketilirse et o kadar daha yarayışlı oluyormuş.

Et tükettin, arkasından çay içtin, yediğin et işe yaramıyormuş.

************************************************************************************

Sonuç dengeli beslenmeden geçiyor.

hüseyin75

  • ***
  • 937
  • Yer: Silifke
Ynt: Kırmızı Et Yemeli miyiz?
« Yanıtla #18 : 25 Aralık 2014, 07:18:12 »
Yaz mevsimindee yuksek rakimli bir koye gidilip bir keci alacan parasini verip en az bir ay hicbir ilac vermeden beslemesini soyleyecen sonbaharda alip kendin kesecen en saglikli si bu. Cogu ilacin uzerinde yazar verdikten sonra su kadar sure etini su kadar sure sutunu tuketmeyin diye . Hem tadini baya bi degistiriyor hemde zerarli.  Ayrica bu sekilde koyluden direk hayvani satin almak kasaptan alinandan en az%20 daha ucuza geliyor.

ozgurozdemir

  • *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
Ynt: Kırmızı Et Yemeli miyiz?
« Yanıtla #19 : 25 Aralık 2014, 08:28:03 »
et oburlar listesinde bende varım toplum olarak alerjisi olmayan her türk et yer orta asyaya doğru gitiğimde bol bol at eti
azerbaycanda bol bol koyun eti
güney amerikada özellikle bolivya da sığır eti ki burda hayvanlar doğal beslenir ve etler cok lezzetlidir.

Ama aslında 6 ay kadar kırmızı et yememeliyiz ki satıcılar biraz akıllanasın dünyayı gezmiş biri olarak dünyanın nerdeyse en pahallı eti bizde hayvan yetiştirmekten bir haberiz
köylü meralarını satmış ahırda hayvan besliyor veriyor besiyi veriyor besiyi etler yenmiyor.

yemiyelim arkadaşlar yemeyelim  akılları başlarına gelsin .............................lerin

bu arada  ilk satıcı ile son alıcı arasındaki fiyat farkı %50 leri buluyor büyük şehirlerde  ;)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ