Kılıç sanki biraz yukarıda bir aşama sanki. Çelikle ilgili, onu işlemekle ilgili temel bilgilere bile sahip değilken aynı ben gibi, kılıç tiplerini daha tanımıyorken, karar verip araştırma dahi yapmamışken sanki bana bir hüsrana uğrayacaksınız da bu güzel uğraştan vaz geçecekmişsınız gibi geliyor. Hevesinizi kırmak istemem, bilhassa sizi heveslendirmek üzre ustalarımızın eserlerini bi inceleyin derim. Bence bıçak ile başlamalısınız, emin olun bir bıçak yaptığınızda kılıç için ne kadar erken olduğunu farkedecek ama bu uğraşla zehirlendiğiniz için bırakamayacaksınız. Saygılarımı sunarım...
+100 Verdiğiniz teorik bilgilerden forumu az da olsa incelediğiniz anlaşılıyor,fakat yeterli değil tabi.Üstelik teorikle pratik arasında uçurum var.Siz Cihat beyin dediği gibi önce birkaç bıçak yapın,işin güçlüğünü daha iyi anlarsınız.Kılıca su vermeyi nice ustalarımız bile çekinirken,kendiniz verecek olmanız çok acemice bir davranış olur.Yine de çelik önerecek olursak ;o1,a2,ck67,ck75,1095,5160 gibi çelikleri kullanabilirsiniz.
Bu foruma yazılan her yazıyı ezberledim neredeyse haftalarca basından kalkmadan her sayfasını okudum sayabiliriz. Okulda ders görür gibi. Ben yapmak istediğim seyin ne kadar zor oldugunun farkındayım. Ama benim bir çok işi öğreme yolum böyle oluyor. Uyarınız ve iyi niyetiniz için çok teşekkür ederim.
Yine de çelik önerecek olursak ;o1,a2,ck67,ck75,1095,5160 gibi çelikleri kullanabilirsiniz.
bu sıralama en uygun olandan riskli olana doğru gibi mi yoksa her hangi bir fark yok mu sıralamada
Bu formda yazan her yazıyı okumuş olsanız, bu sorduğunuz basit ve temel konuları içeren soruları sormamanız gerekirdi diye düşünüyorum. Örneğin, kılıç yapmayı gözüne kestiren kişinin "hangi çelik" sorusunu sormasını yadırgıyorum.
[/quote]
ustam her seyi okuyoruz ve cogu zaman not alıyoruz. bir çok şeyi unutunca tekrar geri dönüp bakıyoruz. Ama dikkat ederseniz yukarıda bir abim d2 ile kılıç olur dedi bir başka abim ise bunun olmayacağını söyledi. Bu şekilde bazen hata ile bir şeyler söylenebiliyor. Çelik danışma sebebim biraz bu. Biraz da şöyle bir şey var. Genelde bu forum bıçak üzerine ve herkes bıçak için konuşuyor. Şu çelik mükemmel ağız dayanımına sahip deniyor. Ama o çelikle kılıç yapsak ilk hamlede elimizde kırılacak. Başlı başına kılıç için bir forum olsa ve umum olarak hep kılıç bazlı konuşulsa işimiz daha basit olurdu. Herkes kılıç yapar ve "ben şu çelikle şu özelliği daha iyi yakaldım " derdi. Yanlış anlaşılmasın kılçlarda yapılıyor ama genel konuşma hep bıçak üzerine.
bir diğer konu çok okuyup araştırmanın insanı getirdiği pozisyon. Ne kadar bunları teorik örensem de çoğu zaman kafam karışıyor.
Bir diğer konu ise en öemli olanı bu:
Teorik olarak okuduğum bilgileri pratik olarak yaşayan birinden öğrenmek zorundayım. Sorumun sebebi bu. Eğer buraya soru yazmasaydım 1095 çeliğini seçecektim. Bir çok kılıç yapılmış ve yine bir çok kılıç satılıyor 1095 ile. ama sordum ve öğrendim ki. 1095 ile başlamak çok da mantıklı değilmiş.
Daha soracağım sorular vardı. Mesela d2 ile kısmı sertleştirme yapmak mümkün mü. Bence mümkün görünmüyor. Ama 1095 ile olabilir. Ben bu işin ustasıyım demedim sadece teorik olarak okuyup araştırdığımı pat diye alakasız bir konu atmak istemediği vurguladım. Ve her hitabımda abi veya usta kelimesini kullandım. Kimseyi tanımam ama insanlar yaptıkları işlerle konum sahibi olur. Bu forumdaki insanlarda bu işi benden çok daha iyi bildikleri için doğru hitap olarak ustam dedim.