Bıçak Sanatı - Forum

Kılıç için çelik tavsiyenizi bekliyorum

kendoka

• **
  • 55
    • hacamat kursu
  • Yer: konya
Kılıç için çelik tavsiyenizi bekliyorum
« : 20 Aralık 2014, 22:02:39 »
Hayırlı geceler.
Ustalarıma bir şey danışacağım.
Kılıç yapım aşamasını 3e ayırmak istiyorum.
Öncelikle talaşlı işlem mi yoksa dövme mi yapacağız bu konuyu halledip kılıca şeklini verme olayı.
Sonra çeliğe su vermek için ısıtmak ve gerekli sıcaklıkta bir süre bekletmek. Basit karbon çeliklerini kısa sürede gerekli sıcaklığa getirebilirken alaşım çelikler için bazen 1 saat kadar sabit sıcaklıkta beklemek gerekiyor.
Çeliğe su verme olayı da son. (en önemli işlem !) Çeliğe su verirken de gerekli sertliğe ulaşması için su verme işlemi itina ile olmalı. Basit karbon çeliklerinde sertleşme bazen sorun olabilirken az miktarda krom ve yardımcı elementlerle desteklenmiş alaşım çelik çok kolay sertleşiyor. Hatta havada bile sertleşmesi mümkün.

Öncelikle bunları yazdım ki bit hatam varsa ustalarım uyarsın.
Şöyle devam edeyim. Şimdi ya basit bir karbon çeliği seçeceğim ve ısıtması basit su vermesi nispeten sıkıntılı olacak ya da alaşım çelik kullanıp 1 saat kadar sıcaklığı sabit tutup su verme işlemi daha iyi olacak. Genelde ustalarımız kömür kullandıkları için alaşım çelikler hep sıkıntı oluyor.
Ama benim 1200 derece kadar sıkıntısız bir fırınım var. Aslında benim değil. Bir tanıdığımın ama çok samimiyiz ve kullanmam da sıkıntı olmuyor.

Bana öncelikle talaşlı işlemle şekil verebileceğim sonra da hassas fırında ısıtıp sertleştiebileceğim bir çelik söyler misiniz. Tabiki gerçek bir kılıc nasıl ağız açısına sahipse ve ne iş görüyorsa buna yönelik bir çelik olmalı.
Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Musashi en büyük zaferini bir sandal küreğiyle kazandı.

kendoka

• **
  • 55
    • hacamat kursu
Ynt: Kılıç için çelik tavsiyenizi bekliyorum
« Yanıtla #1 : 20 Aralık 2014, 22:06:14 »
Kılıcın uzunluğu sap ile beraber 105 cm olacak ve et kalınlığında sıkıntı yok. Eğrilmeleri aza indirmesi açısından eti kalın bir çelik kullanabiliriz. Fırın sahibi arkadaşım çeliğin fiyatını pek önemsemiyor. Kaybetmeyi göze aldığı bir miktar parası var da  :D

CihadKılınç

• 206
  • Meslek: İtfaiyeci
  • Yer: İstanbul / Çekmeköy
« Yanıtla #2 : 20 Aralık 2014, 23:45:06 »
Kılıç sanki biraz yukarıda bir aşama sanki. Çelikle ilgili, onu işlemekle ilgili temel bilgilere bile sahip değilken aynı ben gibi, kılıç tiplerini daha tanımıyorken, karar verip araştırma dahi yapmamışken sanki bana bir hüsrana uğrayacaksınız da bu güzel uğraştan vaz geçecekmişsınız gibi geliyor. Hevesinizi kırmak istemem, bilhassa sizi heveslendirmek üzre ustalarımızın eserlerini bi inceleyin derim. Bence bıçak ile başlamalısınız, emin olun bir bıçak yaptığınızda kılıç için ne kadar erken olduğunu farkedecek ama bu uğraşla zehirlendiğiniz için bırakamayacaksınız. Saygılarımı sunarım...
Alet işler, el övünür.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #3 : 20 Aralık 2014, 23:57:45 »
Talaşlı üretim için en kolay bulabilecekleriniz ck serisi(60,67,75) olacaktır.
Dövme yöntemini kullanırsanız seçenekler çoğalır.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #4 : 21 Aralık 2014, 00:07:52 »
su verdikten sonra tavlama işlemini unutmayın.ben d2 olabilir diye düşündüm lama şeklinde bulunuyor.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #5 : 21 Aralık 2014, 00:12:01 »
Kılıç sanki biraz yukarıda bir aşama sanki. Çelikle ilgili, onu işlemekle ilgili temel bilgilere bile sahip değilken aynı ben gibi, kılıç tiplerini daha tanımıyorken, karar verip araştırma dahi yapmamışken sanki bana bir hüsrana uğrayacaksınız da bu güzel uğraştan vaz geçecekmişsınız gibi geliyor. Hevesinizi kırmak istemem, bilhassa sizi heveslendirmek üzre ustalarımızın eserlerini bi inceleyin derim. Bence bıçak ile başlamalısınız, emin olun bir bıçak yaptığınızda kılıç için ne kadar erken olduğunu farkedecek ama bu uğraşla zehirlendiğiniz için bırakamayacaksınız. Saygılarımı sunarım...
+100  Verdiğiniz teorik bilgilerden forumu az da olsa incelediğiniz anlaşılıyor,fakat yeterli değil tabi.Üstelik teorikle pratik arasında uçurum var.Siz Cihat beyin dediği gibi önce birkaç bıçak yapın,işin güçlüğünü daha iyi anlarsınız.Kılıca su vermeyi nice ustalarımız bile çekinirken,kendiniz verecek olmanız çok acemice bir davranış olur.Yine de çelik önerecek olursak ;o1,a2,ck67,ck75,1095,5160 gibi çelikleri kullanabilirsiniz.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #6 : 21 Aralık 2014, 00:15:15 »
Taner ustam D2 çelik kılıç için çok riskli çok yüksek ihtimal kırılır o kılıç.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #7 : 21 Aralık 2014, 00:52:36 »
valla osman lama şeklinde rahat bulunur diye önerdim yoksa kılıç yapmadım d2 den.ozaman ck serisi.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #8 : 21 Aralık 2014, 01:04:07 »
valla osman lama şeklinde rahat bulunur diye önerdim yoksa kılıç yapmadım d2 den.ozaman ck serisi.

Bu iyimserliğiniz beni öldürecek! :D D2 kolay bulunmuyor. A yok pardon düzeltiyorum; kaliteli çelik ve kaliteli satıcı birlikte kolay bulunmuyor. Bu yüzden "gerçek D2" uygun fiyata kolayca bulunamaz. Hele "gerçek ince D2" hiç kolay bulunamaz.

Gelelim tavsiyeye: ben kolayca kılıç yapacağını ve su vereceğini sanan birine tavsiye falan vermem. Susma hakkımı kullanırım...
« Son Düzenleme: 21 Aralık 2014, 01:10:28 Gönderen: egeleme_rampasi »

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #9 : 21 Aralık 2014, 01:08:53 »
1 metreye kadar mehmetmarangozdan Böhler D2 bulunuyor kalınlıkta yapacağı kılıca göre değişir tabi ama yeter gibi.

Arkadaş dövme yapmak istemiyor önce talaşlı üretim diyor dövmeyi düşünürse hemen O1-O2 tavsiye ederim.Su vermesi ck serisine göre daha rahat.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #10 : 21 Aralık 2014, 01:13:27 »
Farkettim ve mesajı düzelttim. Aslında D2 de uzman biri, o çelikten bile kılıç yapabilir diye düşünüyorum. Kılıcın ortasını yumuşak bırakarak...

Ama bu uzmanlık düzeyi... :D

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #11 : 21 Aralık 2014, 01:33:32 »
aslında benim d2 aklıma arkadaşımız çeliklerden bahsederken havada bile sertleşen çelikler var diye bahsetmesinden esinlendim. bide talaşlı çalışma deyince benim aklıma talaşlı imalat geldi,firezede işlenen bi 10mm ye 50mm kalınlıkta d2 düşündüm.aslında kılıcın şekliylede alakalı bi durum sanki.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #12 : 21 Aralık 2014, 02:06:04 »
Başlangıç aşamasında biri (ki 50 kılıç yapmamış biri başlangıç seviyesindedir)için sorunsuz çeliklerden başkalarını düşünmek daha çok macera olur.önerilecek çelikler ise 9255 ,9260,5160 ileri aşamada 80crv2,1075 daha ustalar için 1095 ,o2  önerilebilir her çelikle kılıç yapılır tabiki  ama zamana yapılan emeklere ve malzemeye yazık olur...
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

kendoka

• **
  • 55
    • hacamat kursu
« Yanıtla #13 : 21 Aralık 2014, 02:09:20 »
+100  Verdiğiniz teorik bilgilerden forumu az da olsa incelediğiniz anlaşılıyor,fakat yeterli değil tabi.Üstelik teorikle pratik arasında uçurum var.Siz Cihat beyin dediği gibi önce birkaç bıçak yapın,işin güçlüğünü daha iyi anlarsınız.Kılıca su vermeyi nice ustalarımız bile çekinirken,kendiniz verecek olmanız çok acemice bir davranış olur.Yine de çelik önerecek olursak ;o1,a2,ck67,ck75,1095,5160 gibi çelikleri kullanabilirsiniz.
Bu foruma yazılan her yazıyı ezberledim neredeyse haftalarca basından kalkmadan her sayfasını okudum sayabiliriz. Okulda ders görür gibi. Ben yapmak istediğim seyin ne kadar zor oldugunun farkındayım. Ama benim bir çok işi öğreme yolum böyle oluyor. Uyarınız ve iyi niyetiniz için çok teşekkür ederim.
Yine de çelik önerecek olursak ;o1,a2,ck67,ck75,1095,5160 gibi çelikleri kullanabilirsiniz.
[/quote]
bu sıralama en uygun olandan riskli olana doğru gibi mi yoksa her hangi bir fark yok mu sıralamada

kendoka

• **
  • 55
    • hacamat kursu
« Yanıtla #14 : 21 Aralık 2014, 02:10:19 »
ustam biraz acar mısın risk olma durumunu.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #15 : 21 Aralık 2014, 02:11:52 »
Cam gibi kırılır demek

kendoka

• **
  • 55
    • hacamat kursu
« Yanıtla #16 : 21 Aralık 2014, 02:16:38 »
Başlangıç aşamasında biri (ki 50 kılıç yapmamış biri başlangıç seviyesindedir)için sorunsuz çeliklerden başkalarını düşünmek daha çok macera olur.önerilecek çelikler ise 9255 ,9260,5160 ileri aşamada 80crv2,1075 daha ustalar için 1095 ,o2  önerilebilir her çelikle kılıç yapılır tabiki  ama zamana yapılan emeklere ve malzemeye yazık olur...
öneriniz için çok teşekkür ederim. İşte ben bunu seviyorum. Onaylamasanız da yardımcı oluyorsunuz. Bu forumu bu yüzden seviyorum. Bu sıralamayı yaparken hangi ölçüyü gözettiniz.
önerilecek çelikler ise 9255 ,9260,5160 ileri aşamada 80crv2,1075 daha ustalar için 1095 ,o2  önerilebilir
yani şunu öğrenmek istiyorum. kılıç yapımı için kontrollu bir fırında en uygun 1095 ve o2 mi ?
En uygun olanını bilelim ama yinede şuan için en uygun olanını kullanalım. 9255 gibi. Doğru muyum

kendoka

• **
  • 55
    • hacamat kursu
« Yanıtla #17 : 21 Aralık 2014, 02:22:04 »
Cam gibi kırılır demek
Evet kastedilen bu. Ama ben bunun sebebini öğrenmek istemiştim. Bilgim olsun diye. Siz bana kırılır derseniz saolun öğrenmiş olurum ama 2 ay sonra unuturum. Fakat hangi sebepten bu kadar gevrek olacağını, mantığını öğrenirsem ömür boyu unutmam.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #18 : 21 Aralık 2014, 02:25:44 »
En uygun diye bir şey yok. Amaca göre, kişiye göre ve hatta ustasına göre uygunluk var.

Mesela 5160 bulun, 40 cm lik kama yapın. Eğer kama forumda beğenilirse kılıç yaparsınız.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #19 : 21 Aralık 2014, 02:31:16 »
9255 ,9260,5160 bunlar yay çeliği kategorisinde işlenilen çeliklerdir .kılıç yapımına çok uygundurlar.
1095,o2 gibi çeliklerle kılıç yapabilmeniz için selektif sertleştirme ve selektif meneviş konularını hatim etmiş ve usta şekilde kullanıyor olmanız gerekir yani süper hamon yapabiliyorsanız denemeye değer aksi takdirde süs kılıcı yapmış olursunuz .
D2 yi bu konuda değerlendirmeye gerek varmı biilmiyorum hava çeliği karakterinde olan bir çeliktir kısa 10 cm namlulu bıçaklarda mükemmel performans gösterebilirler çok keskin olamazlar ama geç körlenirler gibi

Mantığını öğrenebilmek için metalurji bölümünden yararlanmanızı  tavsiye ederim .nasıl bir mantık yürütebileceğinize dahil bilgiler edinmeniz gerek bunlar bir mesajda cevapla yada kulaktan dolma bilgilerle olmuyor...
« Son Düzenleme: 21 Aralık 2014, 02:34:18 Gönderen: Kaya »