Bıçak Sanatı - Forum

termoplastik malzemeler

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
termoplastik malzemeler
« : 17 Aralık 2014, 03:28:05 »
KYDEX ve onun gibi ısı ile şekil verilebilen ve kullanmış olduğum DEKOTA konusuna şöyle bir dokunayım dedim.

KYDEX markası 1997 yılında ABD ‘de tescil edilmiş olup, marka sahibi Rohm and Haas Company’ dir. KYDEX, kauçuk, gütaperka, lastik, amyant (asbest), mika veya bunlardan mamul toz, levha, çubuk, folyo halinde yarı mamul sentetik ve termaplastik grubu malzemelerdir. 2009 senesinde Rohm and Haas Company şirketini dünyanın ikinci büyük kimya şirketi olan Dow Chemical satın almıştır.

DEKOTA, toz PVC hammaddesinin içine ajan kimyasallar homojen bir biçimde karıştırılarak çekme hattında üretilen levhalardır; yoğunluğu düşürülmüş rijit PVC levhaların bir türevidir.
Her iki malzemenin spesifikasyonları aşağıda görülebilir.

Standartlardaki DEKOTA için-ISO (International Organization for Standardization) ve KYDEX için ASTM (American Society for Testing and Materials) değerleri verildiğinden bire bir karşılaştırma yapmak oldukça güç.
Sertlik değerleri plastik ve elastomer için belirlenen metodlarla DEKOTA’da Durometer (shore) hardness ölçümü, KYDEX’te Rockwell hardness ölçümü yapılmış.

*Shore sertliği, elmas uçlu bir çekiç cam boru içerisinden parça üzerine bırakılıp çekicin zıplama boyuna göre hesaplanan bir yöntem olup, Rockwell sertliği, koni ya da küre biçiminde bir ucun belli bir yük altında bir malzeme üzerinde oluşturduğu izin derinliğinden yararlanılarak ölçülen değerdir. (Bknz Dekota; ISO 868,  Birim D) (Bknz Kydex; ASTM-D 785, Birim R scale)*
KYDEX malzemesini kullanmadığımı fakat DEKOTA malzemesinin de piyasada farklı yoğunluklarda bulunduğunu söylemeliyim; Normalinden ucuz olsun diye yoğunluğu azaltılmamış DEKOTA ile kılıf yapılabileceğini deneyerek gördüm. DEKOTA’nın nitelikleri ile ilgili web’den bulduğum alıntıyı okumanızı isterim.

*Pvc 'nin üstün özellikleri dikkate alınarak üretilen (köpük pvc levha) DEKOTA reklam sektöründe  teknik ve fiziksel performansının yüksekliği nedeniyle özellikle ahşabın , mdf ' nin, alüminyum kontraplak' ın, betopanın, fiberglasın yerine kullanılabilmektedir. Yüzeyi mat ve çok hafiftir. Çalışması çok kolaydır. Bu nedenle ahşap yerine kullanılabilir 2MM ile 20 MM arasında istenilen kalınlıkta ve renkte mevcuttur. Koextrüzyonlu serbest köpük , yoğunluğu daha yüksektir. Koextrüzyonlu levhalar standart düşük yoğunluklu levhanın iki yüzeyinin compact pvc ile kaplanmış halidir. Daha düzgün bir yüzeye sahiptir. Yüzeyi parlaktır. Darbe mukavemeti, tok görüntüsü ve parlak yüzeyi istenilen mekanlara uygulama kolaylığı sağlar. Levha hem yangına hem de atmosferik etkenlere karşı dayanıklıdır.
1-Su çekmez ve içinde şişme yapmaz.
2-Asitler alkaliler ve hidrolik yağlar gibi korozif maddelere karşı direnci vardır.
3-Isı izolasyon özellikleri nedeni ile , (DEKOTA)köpük pvc levha evlerde duvarlar ve bölmeler için en uygun malzemedir.
4-Köpük pvc levha alev almaz ve yanıcı değildir.
5-Basit marangoz aletleri ile köpük pvc levhayı kesip vidalayıp frezeleyip şekillendirebilirsiniz. Ahşap gibi şekillenir boyanır yapıştırılır ve laminatlanır. Ayrıca (DEKOTA)köpük pvc levha termoplastik malzeme olması nedeniyle sıcak havya veya sıcak yağ banyosu ile bükülebilir ve normal ahşapta mümkün olmayan yuvarlak yüzeyler elde edilebilir.
6-Mantar ahşap kurdu termit gibi hiç bir haşerenin zarar veremediği (DEKOTA)köpük pvc levha ömür boyu boya ve bakıma ihtiyaç duymadan bozulmadan kalabilir.

Özellikleri:
Uzun ömürlü, taşıması kolay , işlemesi kolay , düzgün yüzeyli, darbeye dayanıklı, baskıyı çok rahat tutar, kimyevi maddelere dayanıklı , benzeri pek çok ürüne göre ucuz, hava şartlarına dayanıklı (güneşe,neme, yağmura...)

İşlenebilirlik:
Vidalanabilir, yapıştırılabilir, testere ile kesilir, fotoğraf kaplanabilir, ısıtılarak şekil verilebilir, baskı teknikleri uygulanabilir, 3mm'e kadar zımba ile delinir, delinir, tornada şekil verilebilir.

Uygulama Alanları:
Ara bölme, etiketleme, satış standı, çatı kaplama, sağlık sektörü, mobilya sektörü, tanıtım sistemleri, iç mekan giydirme, mağaza içi tasarım, dijital ve serigraf baskı, masa tablası olarak kullanma, kapı ve diğer yapı ekipmanları .*
Ve inanıyorum ki, piyasada var olan birçok termoplastik malzemeler ile kılıf ya da kabza yapılabilir; örneğin antişok (HIBS) polistren’in üstün darbe dayanımı, şekil kararlılığı, düşük oranda nem tutması ve ısı ile şekillendirilebilir olması DEKOTA veya KYDEX gibi malzeme seçiminde çeşitlilik sağlayabilir.
Bknz. http://www.plasticlevha.com/ps-polistren-levha/

Not: Termoplastik grubu polimerleri incelemek lazım derim. ;)

« Son Düzenleme: 17 Aralık 2014, 03:29:45 Gönderen: apeiron »
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
Ynt: termoplastik malzemeler
« Yanıtla #1 : 17 Aralık 2014, 09:13:12 »
Çok güzel bir konu. Dolaştığım reklamcılarda 2 mm dekota bulamadım. Nerelerden temin edebiliriz?
Okinawian

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #2 : 17 Aralık 2014, 09:28:39 »
Paylaşım çok yararlı oldu,teşekkür ederim.Kydex de asbest olması sağlık açısından iyi olmamış.Tabi aynısı fiber için de geçerli.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
« Yanıtla #3 : 17 Aralık 2014, 09:47:59 »
Bilgilendirme icin tesekkurler, kydex ile kiyasladigimizda gayet ekonomik. Performansi konusunda ise sizden yorunlarinizi bekliyorum. Yaptiginiz kilifin bicagi tutma sertligi yeterli midir? Kullanimda deformansyon olustu mu acaba? Simdiden cok saolun İbrahim bey.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #4 : 17 Aralık 2014, 11:24:41 »
Ellerine sağlık abi.Akıllardaki birçok soruyu yanıtlamış oldun.Paylaşım için teşekkürler :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #5 : 17 Aralık 2014, 11:48:54 »
Dekotanın bilgileri kullandığınızınkiler mi? Eğer Kydex'in yoğunluğu da gr/cm3 ise yoğunlukları baya farklı gibi.

Dekota'nın yüzeyi nasıl geliyor? Düz mü yoksa Kydex'in dış tarafı gibi bir dokusu var mı?
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #6 : 17 Aralık 2014, 12:02:55 »
100 tl ye var. Eğer iş görüyorsa ortak alım yapılabilir. Ölçüler 156*305 cm.

http://www.hizlimalzeme.com/Renkli-Dekota-156x305-cm,PR-36050.html

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #7 : 17 Aralık 2014, 13:30:48 »
Paylaşım çok yararlı oldu,teşekkür ederim.Kydex de asbest olması sağlık açısından iyi olmamış.Tabi aynısı fiber için de geçerli.

Kullandiginiz Kydex in MSDS ini bulup bir bakin. İcindekiler ve saglik riskleri bu dokumanda vardir.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
« Yanıtla #8 : 17 Aralık 2014, 13:59:32 »
Çok güzel bir konu. Dolaştığım reklamcılarda 2 mm dekota bulamadım. Nerelerden temin edebiliriz?

Deniz, aşağıdaki bazı bağlantılar dekotaya ulaşma konusunda yön verebilir; bizim ihtiyaç duyacağımız ölçüdeki malzemeler tedarikçiler için atıl malzeme olacağından ücretsiz bile verebilirler diye düşünüyorum.

http://www.polikarbon.com.tr/foam-pvc-levhalar-dekota-forex.htm
http://dekota.com.tr/dekota-bayileri.php

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #9 : 17 Aralık 2014, 14:15:07 »
Asbest'in kydexte olmaması lazım. Hem böyle bir detayı hiç görmedim hem zaten bu ürünün böyle olsa ne hastaneye ne uçağa girebilir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #10 : 17 Aralık 2014, 14:24:01 »
Bu arada ben hor kullandığım bir bıçağa PVC pis su borusundan kılıf yaptım. Malzemenin büyük ve kalın olması işi zorlaştırdı ama çok çirkin ve yamuk da olsa bundan bir kılıf oldu. Malzemenin incesi daha iyi biçimlendirilebilecektir. Rengi ve dokusu kaliteli bir işle hiç uyuşmuyor, ama bunu zaten söylememe bile gerek yok.
Namık Kemal
Instagram'da ben

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
« Yanıtla #11 : 17 Aralık 2014, 14:24:33 »
Dekotanın bilgileri kullandığınızınkiler mi? Eğer Kydex'in yoğunluğu da gr/cm3 ise yoğunlukları baya farklı gibi.

Dekota'nın yüzeyi nasıl geliyor? Düz mü yoksa Kydex'in dış tarafı gibi bir dokusu var mı?

beni de düşündüren bu olası yoğunluk farklılığı (kydex için verilen değerin birimini bulamadım); piyasadaki dekota malzemeleri de yoğunluk farklılığı gösterebilir, Çin den gelen ya da ucuzlatılmış yoğunlukta olanlarına rastladım (bazıları gevrek saman gibi bir iç yapıda, bazıları daha tok, sıkı bir doluluğa sahip)
çentikli darbe dayanımı değerlerinde kydex 981 j/m, dekota 3.1 kj/m2 olarak geçiyor (1kjul - 1000jul)

web_alıntıÇentik darbe deneyinde amaç, malze­menin bünyesinde muhtemelen bulunacak bir gerilim konsantrasyonunun (gerilim birikiminin) darbe esnasında çentik tabanında suni olarak teşkil ettirilip, malzemenin bu durumda dinamik zorlamalara karşı göstereceği direnci tayin etmektir

Çentikli bir numune zorlandığı zaman, çentiğin tabanına dik bir ge­rilim meydana gelir. Kırılmanın başlaması, bu gerilimin etkisi ile olur. Numunenin kırılabilmesi için bu dik (normal) gerilimin, kristalleri bir arada tutan veya kristallerin kaymasına karşı koyan kohezif dayanımdan fazla olması gerekir. Numune, plastik biçim değiştirmeğe fırsat bulamadan bu hal meydana gelirse, buna gevrek kırılma denir. Burada kırılan yüzey, düz bir ayrılma yüzeyidir.
web_alıntı
ulaşılması zor malzeme olmadığı için kullanımına (denenmesine) fırsat vermek iyi olur; ben de elimdeki malzemenin deneysel reaksiyonlarını paylaşırım.

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
« Yanıtla #12 : 17 Aralık 2014, 14:27:58 »

beni de düşündüren bu olası yoğunluk farklılığı (kydex için verilen değerin birimini bulamadım); piyasadaki dekota malzemeleri de yoğunluk farklılığı gösterebilir, Çin den gelen ya da ucuzlatılmış yoğunlukta olanlarına rastladım (bazıları gevrek saman gibi bir iç yapıda, bazıları daha tok, sıkı bir doluluğa sahip)
çentikli darbe dayanımı değerlerinde kydex 981 j/m, dekota 3.1 kj/m2 olarak geçiyor (1kjul - 1000jul)

web_alıntıÇentik darbe deneyinde amaç, malze­menin bünyesinde muhtemelen bulunacak bir gerilim konsantrasyonunun (gerilim birikiminin) darbe esnasında çentik tabanında suni olarak teşkil ettirilip, malzemenin bu durumda dinamik zorlamalara karşı göstereceği direnci tayin etmektir

Çentikli bir numune zorlandığı zaman, çentiğin tabanına dik bir ge­rilim meydana gelir. Kırılmanın başlaması, bu gerilimin etkisi ile olur. Numunenin kırılabilmesi için bu dik (normal) gerilimin, kristalleri bir arada tutan veya kristallerin kaymasına karşı koyan kohezif dayanımdan fazla olması gerekir. Numune, plastik biçim değiştirmeğe fırsat bulamadan bu hal meydana gelirse, buna gevrek kırılma denir. Burada kırılan yüzey, düz bir ayrılma yüzeyidir.
web_alıntı
ulaşılması zor malzeme olmadığı için kullanımına (denenmesine) fırsat vermek iyi olur; ben de elimdeki malzemenin deneysel reaksiyonlarını paylaşırım.

Dekota'nın yüzeyi velur suntalam gibi (neredeyse düz diyebilirim), sanıyorum kydex'te farklı doku seçenekleri mevcut.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #13 : 17 Aralık 2014, 14:37:07 »
Kydex muhtemelen sudan ağırdır, çantamda bir tane varsa deneyip >1 mi <1 mi söyleyebilirim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

CihadKılınç

• 206
  • Meslek: İtfaiyeci
  • Yer: İstanbul / Çekmeköy
« Yanıtla #14 : 17 Aralık 2014, 16:47:29 »
Bir dönem reklamcılık yaptığım için dekotayı fazlaca kullandım. Kolay şekillendirilebilir, ısıtıp bükülebilir ve boyanabilir. Gayet temiz bir yüzey elde edilebiliyor. Dış mekan tabelalarda kullanılıyor ve iklim koşullarına dayanıklı. Elimde hala bir miktar 3mm, ve 5 mm kalınlığında dekota var. Eğer deneme yapmak isteyen olursa seve seve paylaşabilirim. En azından malzemenin uygun olup olmadığını test etmiş oluruz. Malzeme temini konusunda da yardımcı olabilirim. Alınabilecek bir kaç yer biliyorum.
Alet işler, el övünür.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #15 : 17 Aralık 2014, 17:39:30 »
Yararlı paylaşım için teşekkürler.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #16 : 18 Aralık 2014, 10:32:24 »
3mm bu iş için kalın. 1 ya da 2 mm kalınlık kalıplama için daha kolay olacaktır.
Okinawian

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #17 : 18 Aralık 2014, 10:38:33 »
Dün sanırım evde bu Dekorem'den dekotadan bir parçaya rastladım. Tabi parça deneme yapmaya uygun değildi. Bu malzeme sanırım ağırlıklı olarak daha kalın geliyor, daha iyi biçimlendirme için bunun incesinin bulunması faydalı olacaktır.
« Son Düzenleme: 18 Aralık 2014, 10:48:34 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

CihadKılınç

• 206
  • Meslek: İtfaiyeci
  • Yer: İstanbul / Çekmeköy
« Yanıtla #18 : 18 Aralık 2014, 10:54:33 »
2,6 mm den daha ince malzeme olmadığını söyledi malzemeci. Hem deriden kılıf yaparken 3-4 mm olması gerekmiyormu en az. Bi denemek lazım bende, kydex kac mm kullanıyorsujuz ?
Alet işler, el övünür.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #19 : 18 Aralık 2014, 12:29:49 »
Gördüğüm kadarıyla kydex'ın 0,060" (1,5mm) ve 0,093" (2.36) kalınlıkları popüler. Favorim ince olanı.

2,6mm'yi deneyin derim.
Namık Kemal
Instagram'da ben