Bıçak Sanatı - Forum

termoplastik malzemeler

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: termoplastik malzemeler
« Yanıtla #20 : 18 Aralık 2014, 12:32:08 »
Deri kılıfın mantığıyla bu çok farklı olduğundan dolayı ve derinin sertliği de farklı olduğundan dolayı kalınlıklar arasında bir ilişki kuramazsınız.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #21 : 19 Aralık 2014, 22:43:19 »
Sayın Cihat KILINÇ'ın zahmet edip gönderdiği Foam PVC (Dekota) bugün elime ulaştı. Kargo bedelini de kendisi ödemiş. Teşekkür ediyorum.

Malzeme beyaz, 2-3 mm kalınlığında. Yüzeyinde desen doku yok. Elimdeki çakıya kılıf denemesinde bulundum. Fırına koyup 60 derecede 5 dakika kadar beklettim. Yumuşadıktan sonra çakıyı açık şekilde içine koydum ve iki köpük arasına koyup üzerine çıktım. :D Perçin çakmadım.

Sonuç: İşlem kydex kılıflarda olduğunun aynısı malzeme bıçağın şeklini aldı. Soğudukça sertleşti. Bıçağı gayet güzel kavrıyor. Görünüşte her şey tamam gibi görünse de eksiler büyük. 57 derece gibi bir sıcaklıkta form verilmesi aynı sıcaklıkta formunu kaybedeceği anlamına geliyor. Sıcak iklimde, arabanın içinde, kamp ateşinin yanında  yamulmuş bir kılıf görmemiz olası.
Dayanıklı bir malzeme değil. İki parmakla köşesinden yamulttuğumda kolaylıkla kırıldı.

Hasılı kelam. Ben bu kılıfı zorlamam çekmecede, çantamda bir köşede bıçağımı tutsun yeter diyen biri için yeterli olabilir. Ben mevcut bıçağıma istediğim kılıfı yapana kadar dekota kılıf kullanacağım.

Cihat Bey'e bu deneyim imkanını sağladığı için tekrar teşekkür ederim.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #22 : 19 Aralık 2014, 22:54:01 »
Bugün facebookda da böyle bir muhabbet geçti. Bu iş için Polipropilen nasıl olur? Maximum Çalışma Sıcaklığı   90 - 140°C (Uzun - kısa süre) imiş.

http://egeasalmetal.com.tr/polipropilen-pp.html

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Meslek: Memur
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #23 : 19 Aralık 2014, 22:58:51 »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #24 : 19 Aralık 2014, 23:09:33 »
Bardağa kydex parçası koyup su doldurdum. Kydex battı.

Kydex'in yoğunluğu 1'den büyükmüş.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #25 : 19 Aralık 2014, 23:18:44 »
Sıradaki test -18 celsius testi...

Çok ufak bir parçaya kıyabildim. Dolaba attım, bekliyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #26 : 19 Aralık 2014, 23:48:38 »
Çıkardıktan sonra iyice büktüm, hiç bir şey olmadı -18 dereceden sonra bir güzel esnedi. Yeniden, daha uzun süre bekleyip deneyeceğim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #27 : 20 Aralık 2014, 02:26:36 »
Kaydex'i dolapta yine -18'de uzun süre beklettikten sonra yine büktüm. Fazlaca bükmeme rağmen ürünün karakterinde bir fark, bir sorun görmedim. Kydex gayet başarılıydı.
Namık Kemal
Instagram'da ben

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #28 : 20 Aralık 2014, 08:49:51 »
Gerçekten güzel deneyimler, tüm arkadasların ellerine saglık. Kydex kadar olmasada işe yarar gibi duruyor. Sonuçta atıl durumda bir çok reklamcıda var değerlendirilebilir, hiç olmazsa kydexten önce pratik olarak mazleme ziyanını önler.

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #29 : 20 Aralık 2014, 09:58:14 »
Bardağa kydex parçası koyup su doldurdum. Kydex battı.

Kydex'in yoğunluğu 1'den büyükmüş.

ben de elimdeki 2.8mm kalınlıklı, parça siyah dekotayı denedim; suda batmıyor ki zaten yoğunluğunun 0.50-0.70 g/cm3 olduğu spesifikasyonlarında geçiyordu, -18 testinde (yaklaşık 2 saat derin dondurucuda beklettim) iki elimle tutup bükebileceğim boyutu 90° ye yakın bükebildim, sonrasında kırıldı.
ortalama boyutlarda yıldız tornavidayı üzerine düşürme denemesinde fırınlanmamış parça belirgin iz oluştururken, ısıtıp şekil verdiğim parçada iz biraz daha azdı. (sanki biraz daha sertleşmiş gibi), yanıcı olmadığını yani alev almadığını da söylemeliyim.

Bu arada amerikayı yeniden keşfeden ben şimdi, TPE-U ve TPE-A gibi malzemeleri araştırmaktayım  ;D

Not: "Kydex" türevi malzeme seçenekleri arasında "Holstex" ve "Boltaron" markalarının da bulunduğunu belirteyim.
« Son Düzenleme: 20 Aralık 2014, 10:05:18 Gönderen: apeiron »
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

CihadKılınç

• 206
  • Meslek: İtfaiyeci
  • Yer: İstanbul / Çekmeköy
« Yanıtla #30 : 20 Aralık 2014, 13:03:35 »
Sayın Cihat KILINÇ'ın zahmet edip gönderdiği Foam PVC (Dekota) bugün elime ulaştı. Kargo bedelini de kendisi ödemiş. Teşekkür ediyorum.

Malzeme beyaz, 2-3 mm kalınlığında. Yüzeyinde desen doku yok. Elimdeki çakıya kılıf denemesinde bulundum. Fırına koyup 60 derecede 5 dakika kadar beklettim. Yumuşadıktan sonra çakıyı açık şekilde içine koydum ve iki köpük arasına koyup üzerine çıktım. :D Perçin çakmadım.

Sonuç: İşlem kydex kılıflarda olduğunun aynısı malzeme bıçağın şeklini aldı. Soğudukça sertleşti. Bıçağı gayet güzel kavrıyor. Görünüşte her şey tamam gibi görünse de eksiler büyük. 57 derece gibi bir sıcaklıkta form verilmesi aynı sıcaklıkta formunu kaybedeceği anlamına geliyor. Sıcak iklimde, arabanın içinde, kamp ateşinin yanında  yamulmuş bir kılıf görmemiz olası.
Dayanıklı bir malzeme değil. İki parmakla köşesinden yamulttuğumda kolaylıkla kırıldı.

Hasılı kelam. Ben bu kılıfı zorlamam çekmecede, çantamda bir köşede bıçağımı tutsun yeter diyen biri için yeterli olabilir. Ben mevcut bıçağıma istediğim kılıfı yapana kadar dekota kılıf kullanacağım.

Cihat Bey'e bu deneyim imkanını sağladığı için tekrar teşekkür ederim.
Rica ederim, lafı bile olmaz. Bana kalsa 6 aydan önce deneyemezdim, çok teşekkür ederim size.
Alet işler, el övünür.