Bıçak Sanatı - Forum

Bu malzemeden bicak yapilir mi

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
  • Meslek: Veri merkezi teknisyeni-Kesici alet üretim
  • Yer: Eyüp-İstanbul
Bu malzemeden bicak yapilir mi
« : 12 Aralık 2014, 13:01:59 »
Merhaba arkadaslar
Fotograftaki malzemeden (freze testeresi) bicak yapilabilir mi? Yapilirsa hangi yolla yapabiliriz?
Testereni ustunde Din 1838 hss yaziyor.Bilgisi olan varmi? Ne tur bir celiktir?Tesekkur ederim.
xx

Kainatta ölümden keskin birşey yoktur.
www.outdoorurun.com  ++  İnstagram ;  outdoorurun
1983-Kastamonu (A rh +)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Bu malzemeden bicak yapilir mi
« Yanıtla #1 : 12 Aralık 2014, 13:09:35 »
Hss yani yüksek hız çeliği bıçak yapılır işlemesi dertli olur.Bıçağın boyunu uzun tutmamakta fayda var kırılgan bir çeliktir.(sizdeki küçük bir parça yanılmıyorsam boyu dert olacak kadar değil.)
« Son Düzenleme: 12 Aralık 2014, 13:12:42 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #2 : 12 Aralık 2014, 13:26:13 »
Hss yani yüksek hız çeliği bıçak yapılır işlemesi dertli olur.Bıçağın boyunu uzun tutmamakta fayda var kırılgan bir çeliktir.(sizdeki küçük bir parça yanılmıyorsam boyu dert olacak kadar değil.)
+1  Bildiğim kadarıyla şunları ilave etmek istiyorum.profili lazerle kestirecekseniz ve de bant zımpara makineniz varsa tabiki bıçak yaparsınız.Fakat elde yapmanız çok zor,çünkü hss malzemeyi ne demir testeresi kesebilir,ne de eğe işleyebilir.Tavlamaya bile gelmeyen bir çelik türü.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #3 : 12 Aralık 2014, 13:29:36 »
+1  Bildiğim kadarıyla şunları ilave etmek istiyorum.profili lazerle kestirecekseniz ve de bant zımpara makineniz varsa tabiki bıçak yaparsınız.Fakat elde yapmanız çok zor,çünkü hss malzemeyi ne demir testeresi kesebilir,ne de eğe işleyebilir.Tavlamaya bile gelmeyen bir çelik türü.
Avuç taşlamayla kesip profil çıkarılabilir. Ağız açma sıkıntılı ama bant zımparaya ulaşabiliyor diye biliyorum abiyi.Bencede bulaşmayın bu çeliğe gerek yok.Bilemesi sıkıntılı vede kırılgan
« Son Düzenleme: 12 Aralık 2014, 13:31:28 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #4 : 12 Aralık 2014, 16:36:24 »
Avuç taşlamayla kesip profil çıkarılabilir. Ağız açma sıkıntılı ama bant zımparaya ulaşabiliyor diye biliyorum abiyi.Bencede bulaşmayın bu çeliğe gerek yok.Bilemesi sıkıntılı vede kırılgan

İlk çalışmalarımı bende benzer bir malzemeden yapmıştım, işin %90'nını spiralle boğuşarak yapmıştım gerçi , çalışması gerçekten zor bir malzeme yumuşatmadığınız sürece ama inat varsa her türlü genede yaparsınız sonra benim gibi tövbe edersiniz  ;)
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
« Yanıtla #5 : 12 Aralık 2014, 17:32:14 »
Bilgiler için teşekkür ederim lakin malzeme israfını sevmem daha doğrusu birşeyin israfını sevmem ayrıca fena sabırlı ve çalışkanımdır 5 yıl sürsede yaparım olmazsa tecrübesi kalır:)
Çabuk kırılıyor olması dez avantaj ama dediğiniz gibi küçük bir bıçak yada benzeri birşey yaplılabilir.
Yakın zamanda ne yapacağımı bulup taşlama ile buna girişmek lazım.
En azından başkaları içinde bir örnek olur ve bilgi sahibi oluruz , kol kası yaparız ;D

xx
1983-Kastamonu (A rh +)

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #6 : 12 Aralık 2014, 17:35:07 »
Bilgiler için teşekkür ederim lakin malzeme israfını sevmem daha doğrusu birşeyin israfını sevmem ayrıca fena sabırlı ve çalışkanımdır 5 yıl sürsede yaparım olmazsa tecrübesi kalır:)
Çabuk kırılıyor olması dez avantaj ama dediğiniz gibi küçük bir bıçak yada benzeri birşey yaplılabilir.
En azından başkaları içinde bir örnek olur ve bilgi sahibi oluruz , kol kası yaparız ;D

xx
Forumda bu tür geri dönüş olan hss testereler kullanıldı.Kullanmanızda sorun yok sadece zor bir iş olduğunu bilin yeter. ;) Eğe,testere vs. ile falan girişmeyin malzemelere yazık olur.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
« Yanıtla #7 : 12 Aralık 2014, 17:59:13 »

xx
Forumda bu tür geri dönüş olan hss testereler kullanıldı.Kullanmanızda sorun yok sadece zor bir iş olduğunu bilin yeter. ;) Eğe,testere vs. ile falan girişmeyin malzemelere yazık olur.

Artık taşlamayla nereye kadar yapacağım göreceğiz zaten eğe ile yapacak kişi 1 2 senesini bu işe ayırmalı:D

xx
1983-Kastamonu (A rh +)

« Yanıtla #8 : 12 Aralık 2014, 18:36:45 »
1-2 yıl da uğraşılsa eğeyle yol alınması olanaksız, HSS ler eğeden sert  ;)

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
« Yanıtla #9 : 12 Aralık 2014, 19:17:16 »
1-2 yıl da uğraşılsa eğeyle yol alınması olanaksız, HSS ler eğeden sert  ;)

Çok sert oldu bu cümle:)Bilgi iç teşekkürler.
Ufak bir deri yüzme bıçağı yapabilirim sanki ne kadar verimli olur tabi onu bilmiyorum.

xx
1983-Kastamonu (A rh +)

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
  • Meslek: memur
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #10 : 12 Aralık 2014, 19:20:53 »
Ben de bu tür bir HSS daire testeteden bir bıçak yapm..
Konunun linki aşağıda.. bir göz atarsanız ustaların görüş ve önerileri yapım aşamasında size yardımcı olur.. ;)

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=6076.msg119691#msg119691
"Maksatların anası sabırdır"

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
« Yanıtla #11 : 12 Aralık 2014, 19:35:16 »
Ben de bu tür bir HSS daire testeteden bir bıçak yapm..
Konunun linki aşağıda.. bir göz atarsanız ustaların görüş ve önerileri yapım aşamasında size yardımcı olur.. ;)

http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=6076.msg119691#msg119691
Elinize sağlık gayet güzel olmuş banada güzel bilgiler var orada.Lakin bendeki testereden çok büyük bir bıçak çıkmaz ama kullanışlı birşey yapılır diye düşünüyorum.Önce bir profil çıkartmakla başlayayım sonra ustalardan bilgi alayım.

xx
1983-Kastamonu (A rh +)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #12 : 12 Aralık 2014, 19:42:35 »
Ben ilk iki bıçağımı HSS'den yapmıştım. (Tabi ilkinin artık HSS olmadığını düşünüyorum)

İkisini de scandi taşlama yapmıştım ama şimdi olsa çift açılı bir taşlama yaparak bileme açısının çok düşük olmamasını sağlardım.

Bu malzemeden her bıçak olmaz ama bazı bıçaklar gayet iyi olur. Uzun süre körelmeyecek ancak darbeye maruz kalmayacak, zorlanmayacak bıçaklar için bu çelik iyi.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben