Bıçak Sanatı - Forum

ilk gizli kuyruk denemem..

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
  • Meslek: memur
  • Yer: istanbul
ilk gizli kuyruk denemem..
« : 18 Mayıs 2014, 09:20:32 »
Evet değerli ustalarım ve forumdaşlarım..
ilk gizli kuyruk dememdir bu arkadaş.. aslinda bitireli dört beş gün olmuştu ancak, bütün ülkeyi derinden sarsan Soma'da ki elim facia sebebiyle paylaşımda bulunamadım..  :( bu vesile ile orada hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet, geride kalan yakınlarına sabır ve baş sağlığı diliyorum..

toplam boy 24 cm, kabze ve namlu 12cm
-çelik HSS daire testere
-kabze Tik ağacı.. iki farklı ağac gibi görünsede, aslında aynı parca.. dikey ve yatay olarak kullandım.
-balçak pirinç (eski bir kapı tokmağından kesme)
-liner 1mm beyaz, 0,5 mm turuncu..

ağız herzamanki gibi spiralle açıldı, kısıtlı zımpara kumları ile 1000 kuma kadar perdah yapıldı..

Görüş ve önerilerinizle adını siz koyun artık..
"Maksatların anası sabırdır"

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
Ynt: ilk gizli kuyruk denemem..
« Yanıtla #1 : 18 Mayıs 2014, 09:24:14 »
Diğer fotolar..

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #2 : 18 Mayıs 2014, 09:27:58 »
Devam.. :)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #3 : 18 Mayıs 2014, 09:30:42 »
Ustam harika olmuş. Ellerinize sağlık.
Okinawian

mehmet turan

• *
  • 445
  • Meslek: kimya
  • Yer: istanbul Pendik
« Yanıtla #4 : 18 Mayıs 2014, 09:39:38 »
Temiz işçiliğiniz var .elimize sağlık .
Zevkleri bıçak gibi kesen ölümü sıkça anın.

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #5 : 18 Mayıs 2014, 10:36:11 »
Ellerine sağlık güzel olmuş
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

ASK

• 988
  • alicevik 1984
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #6 : 18 Mayıs 2014, 10:41:41 »
tam benim tarzim bi bicak yapmissin ustam.ellerine sağlık süper olmuş
Derdi dünya olanın,dünya kadar derdi olur.

« Yanıtla #7 : 18 Mayıs 2014, 11:12:12 »
Spiralle şekillendirilmiş bir bıçak olarak çok güzel olmuş. Namlu formuyla biraz daha oynanabilirdi ve formal olarak çok daha ideal olabilirdi. Ancak, sap ve araya kullanılan liner ve Tik ağacının uyumu, balçağın kabzaya alıştırılması gerçekten de nefis olmuş, tebrikler gerçekten göz doldurucu. Ellerine sağlık  :2up  :2up

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #8 : 18 Mayıs 2014, 12:48:44 »
çok hoş görünüyor. yalnız taşlama eşiği yarım santim daha kabzaya yakın olsa daha mı iyi olurdu
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

Zafer-

• 340
  • Meslek: Kaptan-İşletme-Dijital resim tasarım
  • Yer: İstanbul-Yalova
« Yanıtla #9 : 18 Mayıs 2014, 13:48:21 »
çok temiz işçilik gerçekten bravo  :2up

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #10 : 18 Mayıs 2014, 20:38:07 »
Çok güzel olmuş ellerine sağlık  :2up

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #11 : 18 Mayıs 2014, 23:36:58 »

Ellerine sağlık, gayet güzel   :2up

« Yanıtla #12 : 18 Mayıs 2014, 23:44:32 »
Ben kabzaya bayıldım gerçekten, harika bir işçilik sergilemişsiniz bıçakta. Spiralle açıldı diyince önce düzgün bir ağız beklememiştim ancak görünce çok hoşuma gitti ayrıca balçağın da kapı tokmağından oluşturulması da ayrı bir yaratıcılık bence, herşeyiyle çok güzel olmuş bence üstadım elleriniz dert görmesin namlu formunda biraz oynama ve eşiğin belirginliğiyle harika ötesi olacaktır ben kabzaya bitti ama ilk deneme için müthiş keşke benim de ilk denemem böyle olsa dedim  ^-^
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #13 : 19 Mayıs 2014, 11:29:43 »
tebrikler, aynı testereden bendede var. açıkçası girişmekten gözüm korkuyordu. Biraz bahsedermisin çalışmak zor oldumu. Birde Hss bıcak olarak performansı nasıl. Agız tutusu vs..biraz bahsedermisin . Tesekkurler

suf77Taner

• 167
  • Meslek: serbest
  • Yer: bursa
« Yanıtla #14 : 19 Mayıs 2014, 16:45:31 »
Arkadasım harıka olmus ellerine saglık  :2up

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #15 : 19 Mayıs 2014, 20:59:41 »
Ustam harika olmuş. Ellerinize sağlık.

Teşekkürler.. :)

Temiz işçiliğiniz var .elimize sağlık .

Ellerine sağlık güzel olmuş

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #16 : 19 Mayıs 2014, 21:11:47 »
tam benim tarzim bi bicak yapmissin ustam.ellerine sağlık süper olmuş

Teşekkür ederim.. :)

Spiralle şekillendirilmiş bir bıçak olarak çok güzel olmuş. Namlu formuyla biraz daha oynanabilirdi ve formal olarak çok daha ideal olabilirdi. Ancak, sap ve araya kullanılan liner ve Tik ağacının uyumu, balçağın kabzaya alıştırılması gerçekten de nefis olmuş, tebrikler gerçekten göz doldurucu. Ellerine sağlık  :2up  :2up

Teşekkürler hocam..  :)
Namlu testerenin alt parçası.. Aslında üstteki parçayla başlayacaktım ama deneme babından ilk bunu tecrübe edeyim dedim.. Yukarıdaki resimde görünen parçayı da göz önünde bulundurarak sizce nasıl bir form vermeliydim namluya?

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #17 : 19 Mayıs 2014, 21:17:08 »
çok hoş görünüyor. yalnız taşlama eşiği yarım santim daha kabzaya yakın olsa daha mı iyi olurdu

Teşekkürler.. :) valla orasını hiç hesaplamadım bile.. Ama bıçak bitince kabze ve namlu boyu eşit cıktı.. ;)

çok temiz işçilik gerçekten bravo  :2up

Çok güzel olmuş ellerine sağlık  :2up

Ellerine sağlık, gayet güzel   :2up

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #18 : 19 Mayıs 2014, 21:25:12 »
Ben kabzaya bayıldım gerçekten, harika bir işçilik sergilemişsiniz bıçakta. Spiralle açıldı diyince önce düzgün bir ağız beklememiştim ancak görünce çok hoşuma gitti ayrıca balçağın da kapı tokmağından oluşturulması da ayrı bir yaratıcılık bence, herşeyiyle çok güzel olmuş bence üstadım elleriniz dert görmesin namlu formunda biraz oynama ve eşiğin belirginliğiyle harika ötesi olacaktır ben kabzaya bitti ama ilk deneme için müthiş keşke benim de ilk denemem böyle olsa dedim  ^-^

Teşekkür ederim..  :)
Elimden geleni yapamaya çalıştım.. Taşlama eşiğinin belirginleşmesi spiralle ve serbest elle çok zor oluyor.. Bir yüzeyi yapabilsen bile diğer yüzey insanın tersine geliyor.. Bant zımpara makinası olsa belki.. Ancak bu çelik tam bir zımpara düşmanı..

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #19 : 19 Mayıs 2014, 21:58:23 »
tebrikler, aynı testereden bendede var. açıkçası girişmekten gözüm korkuyordu. Biraz bahsedermisin çalışmak zor oldumu. Birde Hss bıcak olarak performansı nasıl. Agız tutusu vs..biraz bahsedermisin . Tesekkurler

Teşekkür ederim..
Aslına bakarsanız spiralle hakimiyetiniz ölçüsünde işiniz kolaylaşıyor..  2mm lik kesici taşla profilin kabasını çıkartıyorum.. Daha sora kalın taşlama taşı ile düzeltiyorum.. Sonra profili yere paralel olacak şekilde altına bir tahta koyarak mengeneye sıkıp aynı taşla ağız açma işine girişiyorum.. Taşın dönme yönü sırttan ağıza doğru olursa daha güvenli ve kontrollü oluyor.. He unutmadan ilk olarak taşlama eşiğini taşı dik tutarak açıyorum daha sonra spirali gezdirirken o bölgeye dokunmamaya çalışıyorum.. böylece kabası bittiten sonra spirale cırt zımpara aparatı takıp bu sefer sipirali mengeneye sabitliyor ve 80 kum zımpara ile profile perdah öncesi son halini veriyorum..  bu hss lerin suyu kaçacak derdi yok.. O yüzden spiralle rahat rahat çalışın..ama hayli ısınıyor elinizi de yakmayın.. bu arada eldiven ve gözlük şart diyeyim..

Performansa gelirsek ben çok memnunum.. ağız tutuşu süper.. çok ince ağız bırakırsanız çelik çok sert olduğu için zorlamalarda mikro kırılmalar olur.. belli toklukta bırakıp taşla biley yapılırsa onunda önüne geçilir..
Şöyle bir anektot aktarayım.. Çakısıyla övünen bir arkadaşın dövme sivas çakısı ile bir test yapalım dedik.. Çakıyı resmen ağaç yontar gibi yonttu ::) bilmiyorum üzerinde sivas tamgası olsada belki o kadar kaliteli degildi çakı fakat hadise aynen bu..