Bıçak Sanatı - Forum

HNS 30 Yüksek Nitrojen Çeliği

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
HNS 30 Yüksek Nitrojen Çeliği
« : 10 Aralık 2014, 17:08:12 »
Bugün, Yükselen Çelik Firmasından, 4 adet HNS 30 tipi paslanmaz yüksek nitrojen çeliği lama satın aldım. Özgür Özdemir Usta sağolsun, satışta olduğunu forumda duyurmuştu.

HNS 30 çeliğini, "genel amaçlı paslanmaz bıçaklık çelik" olarak, -özellikle mutfak bıçaklarında- bundan böyle D2'nin yerine tercih ettim.

Birazdan yeni bir mesajla kataloğu paylaşacağım.
« Son Düzenleme: 10 Aralık 2014, 17:19:44 Gönderen: egeleme_rampasi »

bahadır

• magblozyVE
  • 68
  • Meslek: ISG AMELESI
  • Yer: HATAY
Ynt: HNS 30 Yüksek Nitrojen Çeliği
« Yanıtla #1 : 10 Aralık 2014, 17:56:22 »
Hayırlı olsun ... Paylaşımlarınızı bekliyorum

Metin KILIÇ

• Çırak
  • 930
  • Yer: Muğla - Akyaka
« Yanıtla #2 : 10 Aralık 2014, 18:03:46 »
Hayırlı olsun Mustafa Bey.

Ölçüler ve fiyat hakkında bilgi verebilir misiniz?

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #3 : 10 Aralık 2014, 18:39:28 »
3.8 bi plaka almıştım 1000x 1000 di herhalde  bu deneme amaçlı geldigi için fiyatı 20 tel idi son plakayıda ben almıştım ve çok memnun kaldım hemen hemen biçok paslanmaz serisi çelikle çalısma fırsatım oldu benim gözlemlerime göre gerçekten mevcut çizginin uzerinde bi çelik ince karbür yapısından kaynaklı bilemeden sonra tatmin edici bi keskinlik alıyo 4 lukten bende aldım alıcaak arkadaşlara tavsiye edebilirim

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #4 : 10 Aralık 2014, 18:42:29 »
Tbi bunlar benim kişisel gözlemlerim çelik ustunde karton agaç kesme testleri dışında bi ölçum yada herhangi bi test yapmadım bu denemelerde de çok iyi sonuçlar aldım

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #5 : 10 Aralık 2014, 18:52:13 »
https://www.dropbox.com/s/p4szllcyert4skc/HNS30_katalog.pdf?dl=0

Kataloğun linki burada.

Ölçüler:  4,3 x 65 x 400 mm.  Her bir lama yaklaşık olarak 0,88 kg ağırlığında. Aslında 4.3 mm mutfak için biraz kalın. Ona bir çare düşüneceğim artık.

Diyeceksiniz ki; "madem kalın neden aldın?"

Birincisi, sadece mutfak bıçakları için biraz kalın, diğer uygulamalar için kalınlık iyi. İkincisi, çeliğin özellikleri o denli kapsamlı ki dalgıç bıçaklarından tutun, av bıçaklarına ve hatta tıbbi araç gerece kadar pek çok işe uygun.

4 Lama bana 330 TL'ye mal oldu. Lama başına 82.5 tl ediyor yani. D2'ye göre pahallı, toz metale göre ucuz...

"yükselen çelik" Nicki ile foruma üye olan Tayfun Bey, forumdaki problem nedeniyle paylaşımda bulunamamış. Şimdilik kataloğu ben yayınlıyorum. Bilahare Tayfun Bey'e çözümü izah edeceğim.

Tayfun Bey yüksek nitrojen çelikleri ile ilgili daha başka teknik dokümanları da yayınlanacakmış.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #6 : 10 Aralık 2014, 19:07:48 »
3.8 bi plaka almıştım 1000x 1000 di herhalde  bu deneme amaçlı geldigi için fiyatı 20 tel idi son plakayıda ben almıştım ve çok memnun kaldım hemen hemen biçok paslanmaz serisi çelikle çalısma fırsatım oldu benim gözlemlerime göre gerçekten mevcut çizginin uzerinde bi çelik ince karbür yapısından kaynaklı bilemeden sonra tatmin edici bi keskinlik alıyo 4 lukten bende aldım alıcaak arkadaşlara tavsiye edebilirim

Dikkat! Mehmet Ustaya gelen parça "deneme" için gönderilmişti. Fiyatı o nedenle o kadar absürt. (20 TL) :)

Ve evet tane yapısı çok ince, o nedenle iyi keskinlik alıyor. Ustanın tahmini doğrudur. Alabildiği tokluk ve sertlik değerleri de ideal. Korozyona dayanımı ise harikulade. Dalgıç bıçağı olacak kadar iyi hatta...

Benim gibi tam paslanmaz çelik isteyen biri için bu çelik, gökte aranılıp yerde bulunan bir şey oldu.
« Son Düzenleme: 10 Aralık 2014, 19:09:50 Gönderen: egeleme_rampasi »

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
  • Meslek: Metalurji ve Malzeme Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #7 : 10 Aralık 2014, 20:20:44 »
Mustafa Bey, şöyle bir kompozüsyonuna baktımda, bu çelikte ki Krom (Cr) oranı %14-16 arasında az bişey Nikel, az biraz da nitrojenin etkisini katsak yine kurtarmaz, yani tam paslanmaz diye düşünmeyin sakın, hele ki dalgıç bıçağı formatında hiç düşünmeyin, 1,4112 bana hala daha cazip gelmekte.

Elementler yalan söylemez  ;)
Tam paslanmaz diye tabir edeceğiniz çelik, evinizde ki çatal-kaşık takımıdır, arkalarında ki 18/10 işaretinin anlamı da %18Cr %10 Ni içerdiğini gösterir gerisini siz düşünün.
Haliyle elinizde ki M390'ı kullanın dalgıç bıçağı formatı için. Tabiri caizse evladiyelik çelik sayılır  :)
Cehalet ne güzel şey, Her şeyi biliyorsun ;)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #8 : 10 Aralık 2014, 20:22:24 »

« Son Düzenleme: 10 Aralık 2014, 20:32:45 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

hüseyin75

• 937
  • Yer: Silifke
« Yanıtla #9 : 10 Aralık 2014, 20:33:03 »
Magnezgum cubuk kullanarak paslanma onleniyor diye bir yerde okumustum ama nasil yapilir hic bir fikrim yok.

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #10 : 10 Aralık 2014, 21:14:05 »

Biraz daha açıklık getireyim o zaman, Bu çelik yüksek basınçlı devasa kaplarda 600 derece civarında, yapı içerisine azot difüzyonu sağlanarak nitrojen çeliği olarak yapılmakta, kısaca yüzey nitrürleme işlemi desek yeridir. Sanmayın ki bütün mikroyapıda eşit dağılmış bir Nitrojen etkisi olsun, Zaten Demirnitrür bir yapı oluşturur ki bünyede korozyonuda tavan yaptırır, sertliğide. Hele ki psikopat sertliklere çıkar bu demirnitrür yapısı, direkt seramik malzeme olarak düşünün, deli gibi de kırılgan olur bu malzeme. Kısaca siz bu lamaları aldınız yüzeyden maks. 200-300 mikrona kadar azot difüze edilmiş haldedir. Bıçak yapmak için bi talaş kaldırın bakalım sonrasında nitrür içeren bir mikroyapı kalıyormu ortada tabi ki hayır. Yüzeyden içeri girildikçe nitrojen ve etkisine elveda dersiniz.
Kısaca çelik yapı içerisinde tamemen homojen dağılımı olan bir nitrojen etkisi yoktur, sadece yüzeyde görebilirsiniz bunu. Bıçağın ağız açma aşamasına geçildiğinde taşlama çizgisi üstü nitrojenli, altıda normal düşük karbonlu ama alaşımlı çelik yapı olur elinizde.
Basit kimyasal kompozüsyonu verilen bir malzemede biz şuna bakarız temel olarak, yüzeyde de merkezde de içerik elementi aynı olmalıdır.

En güzeli siz bıçağın bütün işlemlerini yapın yüzey nitrürlemeye yollayın miss gibi korozif dayancı yüksek ve dışı sert içi lokum bıçağınız olur.

Osmanın paylaştığı resimde ki malzemeyi de  yüzeyi nitrürlenmiş malzeme olarak düşünün. Ortadan kesin o malzemeyi bir de öyle sokun tuz spray testine bakın ne güzel manzaralar oluşuyor :)
« Son Düzenleme: 10 Aralık 2014, 21:16:09 Gönderen: Serkan KUŞÇU »

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #11 : 10 Aralık 2014, 21:32:59 »
serkan ustam desene ağzı yumuşak ama hamonlu bi bıçakolur.

Serkan KUŞÇU

• *
  • 640
« Yanıtla #12 : 10 Aralık 2014, 21:41:20 »

Keşke olsa, Karbon (C) yok ki garibimin içinde, ama Taner usta azmeder bundan da hamon çıkartır, gramda şaşırmam sonra  :)

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #13 : 10 Aralık 2014, 21:43:57 »
Mesleği bu işler olan birinin forumda olmasının faydalarını görüyoruz. Forumda ilk olarak Özgür çubuk halinde bulunan nitrojen çeliğinin dövülmesi ile elde edilen lamalardan yaptığı bıçakları anlatmıştı. O vakit çeliğin içindeki nitrojen dövülme ve ısıl işlem ile kaybolur mu kaybolmaz mı şeklinde bir tartışma olmuştu.

Nitrojen çeliğinden bir çubuk ısıtılıp dövülüp lama haline getirildi, talaş kaldırma ile form verildi (en azından perdah atıldı) ve ısıl işlem yapıldı diyelim.  Aşağıda yazdıklarınızdan bu işlem sonrası elinizde nitrojen çeliği falan kalmaz diye anladım ? Sertlik ve ağız dayananımı nasıl olur? Özgür de, Mehmet&Renas ta sonuçtan memnundular sanki ?

Biraz daha açıklık getireyim o zaman, Bu çelik yüksek basınçlı devasa kaplarda 600 derece civarında, yapı içerisine azot difüzyonu sağlanarak nitrojen çeliği olarak yapılmakta, kısaca yüzey nitrürleme işlemi desek yeridir. Sanmayın ki bütün mikroyapıda eşit dağılmış bir Nitrojen etkisi olsun, Zaten Demirnitrür bir yapı oluşturur ki bünyede korozyonuda tavan yaptırır, sertliğide. Hele ki psikopat sertliklere çıkar bu demirnitrür yapısı, direkt seramik malzeme olarak düşünün, deli gibi de kırılgan olur bu malzeme. Kısaca siz bu lamaları aldınız yüzeyden maks. 200-300 mikrona kadar azot difüze edilmiş haldedir. Bıçak yapmak için bi talaş kaldırın bakalım sonrasında nitrür içeren bir mikroyapı kalıyormu ortada tabi ki hayır. Yüzeyden içeri girildikçe nitrojen ve etkisine elveda dersiniz.
Kısaca çelik yapı içerisinde tamemen homojen dağılımı olan bir nitrojen etkisi yoktur, sadece yüzeyde görebilirsiniz bunu. Bıçağın ağız açma aşamasına geçildiğinde taşlama çizgisi üstü nitrojenli, altıda normal düşük karbonlu ama alaşımlı çelik yapı olur elinizde.
Basit kimyasal kompozüsyonu verilen bir malzemede biz şuna bakarız temel olarak, yüzeyde de merkezde de içerik elementi aynı olmalıdır.

En güzeli siz bıçağın bütün işlemlerini yapın yüzey nitrürlemeye yollayın miss gibi korozif dayancı yüksek ve dışı sert içi lokum bıçağınız olur.

Osmanın paylaştığı resimde ki malzemeyi de  yüzeyi nitrürlenmiş malzeme olarak düşünün. Ortadan kesin o malzemeyi bir de öyle sokun tuz spray testine bakın ne güzel manzaralar oluşuyor :)
« Son Düzenleme: 10 Aralık 2014, 21:46:53 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #14 : 10 Aralık 2014, 21:44:18 »

Keşke olsa, Karbon (C) yok ki garibimin içinde, ama Taner usta azmeder bundan da hamon çıkartır, gramda şaşırmam sonra  :)
+1aynen.

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #15 : 10 Aralık 2014, 22:06:15 »
Bir imalatçı yeni yapığı nitrojen çeliğini anlatırken

"Generally speaking, There are three ways for surface nitriding: gas nitriding , ionic nitriding and salt bath nitriding. gas nitriding typically use ammonia or mixed ammonia/nitrogen at 400-600C,but the nitrided depth is noly about 0.02mm,it is not fit for blade."

demiş. Gaz ile nitrurleme dışındaki  diğer yöntemlerden penetrasyon derinliği daha yüksek olanı var mı?

http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php/961486-test-report-for-high-nitrogen-steel-HNS-Yushu/page2?s=7422a3354a33fcbfee3b4778787c6ea9

Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #16 : 10 Aralık 2014, 22:08:51 »
Bir imalatçı yeni yapığı nitrojen çeliğini anlatırken

"Generally speaking, There are three ways for surface nitriding: gas nitriding , ionic nitriding and salt bath nitriding. gas nitriding typically use ammonia or mixed ammonia/nitrogen at 400-600C,but the nitrided depth is noly about 0.02mm,it is not fit for blade."

demiş. Gaz ile nitrurleme dışındaki  diğer yöntemlerden penetrasyon derinliği daha yüksek olanı var mı?

http://www.bladeforums.com/forums/showthread.php/961486-test-report-for-high-nitrogen-steel-HNS-Yushu/page2?s=7422a3354a33fcbfee3b4778787c6ea9
valla çokgüzel anlamadım.

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #17 : 10 Aralık 2014, 22:19:55 »
Taner usta kusura bakam bakma üşengeçlikten değil biraz dalgınlık biraz da tabletten mesaj yazmanın zorluğundan  doğrudan kopyala yapıştır yapmışım.

Linkini verdiğim mesaj dizisinde çinli bir üretici yeni yaptığı nitrojen çeliğini tanıtıyor, karakteristikleri ve diğer nitrojen çelikleri ile karşılaştırması yapılıyor. İngilizce olarak kopyala yapıştır yaptığım mesajda

" genel olarak yüzey nitrürleme için üç yol vardır : gaz nitrürleme, ionik nitrürleme ve tuz banyosu ile nitrürleme. Gaz nitrürlemede tipik olarak 400-600C de amonyak yahut amonyak nitrojen karışımı kullanılır ve nitrürlenme derinliği yaklaşık sadece 0.02 mm dir, bıçak için uygun değildir" demiş çelik imalatçısı.

Bu arkadaş çeliği bıçak için uygun çelik gibi anlatmış, o zaman gaz kullanmıyordur herhalde. proses hakkında da birşeyler yazmış. Serkan'a bıçak için uygun nştrojen çeliği çıkartabilecek başka imalat yöntemleri var mı diye sormuş oldum bir önceki mesajımda.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #18 : 10 Aralık 2014, 22:31:56 »
Tüm paylaşılan bilgiler için teşekkürler.

Nitrojen çeliğinden bir çubuk ısıtılıp dövülüp lama haline getirildi, talaş kaldırma ile form verildi (en azından perdah atıldı) ve ısıl işlem yapıldı diyelim.  Aşağıda yazdıklarınızdan bu işlem sonrası elinizde nitrojen çeliği falan kalmaz diye anladım ? Sertlik ve ağız dayananımı nasıl olur? Özgür de, Mehmet&Renas ta sonuçtan memnundular sanki?
Özgür ustanın dövdüğü miller 0.8 karbon içeriyordu sertlik ve ağız dayanımını buda etkiliyordur.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #19 : 10 Aralık 2014, 22:36:58 »
anladım , nitrasyon konusunda bi örnek verim makina için yaptırdığımız exturuderlerde firma 2 seçenek sunuyor 1.si gaz nitrasyon sertlik derinliği fazla ve parçanın yüzeyi temiz oluyor fiyatıda pahal.2.tuz nitrasyon derinlik az ve yüzey daha pürüzlü fiyat daha ucuz.