Bıçak Sanatı - Forum

Polisaj diskleri ve bileşenler

Doğukan

• 232
  • Meslek: İşletme
  • Yer: İstanbul / Antalya
Polisaj diskleri ve bileşenler
« : 03 Aralık 2014, 12:20:47 »
Arkadaşlar merhaba,

Polisaj ile ilgili biraz yardıma ihtiyacım var.. Forumda aramalar yaptım ancak bir bütün halinde ihtiyacım olan bilgilerin paylaşıldığı bir konu bulamadım.. Merak ettiklerim polisaj makinasının diskleri ve bileşenleri ile ilgili. Makinamın üzerinde standart birbirlerinin aynısı olan ve renkli kumaşlardan bir araya getirilmiş diskler geldi. Bu diskler bana fazla sert ve kalitesiz gibi geldi..öyleki parlatacağı yerde adeta ahşabı kazıdı zımpara gibi.. Yurt dışındaki bıçak malzemesi sitelerinde kategori kategori diskler var..bunlara bakıyorum aklım karışıyor, yandan dikişli, çok dikişli az dikişli, üstten dikişli, yumuşak, sert... hangisi ne işe yarar..

Konu bileşenlere gelincede durum farksız.. siyah, beyaz, pembe, yeşil bloklar, macun formunda olanlar..sonu yok.. Konu ile ilgili tecrübesi olan ve basitçe disk türleri ve bileşenler türleri hakkında genel mantıkta bir bütün yazı olarak bilgi verebilecek olanlarımız varsa bu konuda genel bilgi sahibi olmak isterim...şimdiden teşekkür ederim...

Ynt: Polisaj diskleri ve bileşenler
« Yanıtla #1 : 03 Aralık 2014, 12:50:28 »
Kendi deneyimlerimi yazayım, arkadaşlar da deneyimlerini veya bildiklerini yazarsa yararlanmış oluruz. Parlatma diskleri çok çeşitli, genel olarak pamuklu kumaştan yapılırlar ve uygulamada disk dönerken üzerine macun uygulanarak çalışılır. Ancak macun uygulamadan da çalışılması gereken durumlar var. Örneğin ahşap parlatmalarda son parlatma işleminde macun kullanmadan doğrudan temiz ve yumuşak diskte işlem yapılmalı. Bir çok el yapımı enstrümanın da parlatma şekli böyle. Piyasada var olan disklerin bir çoğu ne yazık ki çok fazla dikişli ve neredeyse standart olarak çok sertler. Hatta dikkat edilmez ise pamuklu olmayan kumaşlarda arada çıkabiliyor, buna dikkat etmek lazım. Bir yöntem olarak, eğer disk yumuşatılmak isteniyorsa, çevresel dikişlerin dış tarafına denk gelenler bir maket bıçağıyla sökülebiliyor. Mavi macunlar kromoksit içeriyor ve daha çok krom, bakır, pirinç, çelik malzemelerde kullanılıyor. Organik malzemeler ( ahşap, boynuz vb.) ve akrilikte kahverengi demiroksit esaslı macun kullanılıyor. Son parlatma işleminde, özellikle ahşapta macunsuz ve olabiliyorsa düşük devirde, olamıyorsa çok bastırmadan işlemi yapmakta yarar var.

Doğukan

• 232
« Yanıtla #2 : 03 Aralık 2014, 16:15:49 »
Hocam çok teşekkürler hızır gibi yetişiyorsunuz her sorunumuza.. Bu soruyu 2 gün önce sormuş olsam ahşabım aşınmamış ve iliklerine kadar bar krom oksiti dolup rezil olmamış olacaktı  :(

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #3 : 03 Aralık 2014, 18:33:32 »
Ek olarak, bizim genelde laboratuarda ki motorlarda kullandigimiz kıl fircalar var cok guzel parlatiyor fakat giriskeri cok farkli. Ayrica akrilik vb materyaller icin pomza tozunu sulandirip yun firca ile kullaniyoruz.

« Yanıtla #4 : 03 Aralık 2014, 18:47:45 »
Hocam çok teşekkürler hızır gibi yetişiyorsunuz her sorunumuza.. Bu soruyu 2 gün önce sormuş olsam ahşabım aşınmamış ve iliklerine kadar bar krom oksiti dolup rezil olmamış olacaktı  :(
Doğukan, ahşabı alkolle veya asetonla silip temizleyerek yeniden işlem yapabilirsin  ;)

Mâhir

• 422
  • Mahir Selim KESKİN
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: İstanbul/Beykoz
« Yanıtla #5 : 04 Aralık 2014, 00:36:09 »
Her markette bulunabilen Wd-40 spreyle de çıkarabilirsiniz. Çok kullanışlı üründür :)
Mahir Selim KESKİN

Doğukan

• 232
« Yanıtla #6 : 04 Aralık 2014, 02:32:02 »
Çok teşekkürler önerileriniz için... konuyu hala araştırmaktayım yurtdışı forumlarında... bende bulabildiklerimi burada paylaşacağım en kısa zamanda..

Doğukan

• 232
« Yanıtla #7 : 04 Aralık 2014, 20:30:50 »
Kısa bir araştırma yaptım... Pratik tecrübem olmadığı için sadece teorik olarak bulduğum bazı bilgileri aktarmak istedim.. Yurtdışında bulunan polisaj diskleri sertten yumuşağa doğru sınıflandırılmakta... sert olanlar daha çok aşındırmak ve yumuşak olanlar ise daha çok parlatmak için kullanılıyor.. Disklerin üzerinde kullanılan dikiş stili ise bu sert veya daha yumuşak olan kumaşların kıvrımlara daha iyi adapte olmasını veya sık dikişli olarak daha düz ve daha çok aşındırma yapmasını sağlıyor... Üzerlerinde kullanılan ve sürekli kafa karıştıran farklı renklerdeki bileşenler için kesin bir şey söylemek pekte mümkün değil, zira her marka veya mağazada aynı işi gören farklı renklerde veya farklı işleri gören renkleri aynı bileşenler gördüm... Bu yüzden şu renk şu işe yarar diye kesin bir şey söylemek mümkün değil..ancak iyi haber hemen her web sitesi sattığı farklı renk bileşenlerin tam olarak ne amaç için kullanılması gerektiğini, hangi bileşenden sonra veya önce uygulanması gerektiğini ve hatta hangi tip disk ile kullanılması gerektiğine kadar net bir şekilde açıklamış.. Genel mantık sizinde tahmin edebileceğiniz gibi daha çok aşındıracak bileşenler daha sert ve sık dikişli disklerle ve parlatma aşamasına doğru ilerledikçe daha temiz sonuç bırakan bileşenler daha yumuşak diskler ile kullanılmakta... Bu bilgilerin yanı sıra rastladığım bir takım faydalı uyarılarıda aşağıda listeliyorum:

1) Polisaj aşamasında disk izleri çıkacak olursa bunlardan izin çıktığı alanı nemlendirip üzerine nişasta dökerek ve tekrar polisajlıyarak kurtulabilirsiniz

2) 1 diskin üzerinde farklı bileşenler asla üst üste sürülmemeli, her bir bileşen için farklı bir disk kullanılması en sağlıklısı veya diske farklı bileşen sürülmeden önceki iyici temizlenmiş olmalı. (Bu iş için kullanılabilecek özel bir aletin resmini ekliyorum)

3)Diske bileşen uygularken az ve sık kuralı takip edilmeli. çok fazla bileşen diskin üzerini aşırı kaplayarak kaygan ve işe yaramaz bir yüzey oluşturur. Sadece 1 saniye boyunca bileşeni sürün ve daha sonra gerektikçe aynı şekilde tekrarlayın. Fazla sürülmüş bileşenin olduğunu polisajlanan yüzey üzerinde kalan siyah birikintiden anlayabilirsiniz.

4) Polisajlanan objenin fiziki şekline çok dikkat edin ve bunu dikkate alarak obleyi diske yaklaştırın. Zira disk yanlış açıda dikine yaklaştırılan objeleri kolayca kaparak size geri fırlamasına sebep olabilir.

5) İki temel polisajlama hareketi: Aşındırmak veya Parlatmak için kullanılır: Aşındırmak için objeyi size doğru dönen bir diske orta sert baskıda ve tekerin döndüğü yönün aksine (yukarıya doğru hareketle) sürtün. Parlatmak için ise orta hafif baskı ile tam aksini yapın (döndüğü yöne doğru sürtün).

Şimdilik bulabildiğim basit bilgiler bu kadar pratik yaparak konu hakkında daha çok öğrenmeye çalışıcam artık  ;) ..

« Yanıtla #8 : 04 Aralık 2014, 21:20:03 »
Bu kaşağı ya benzeyen alet diskin üzerindeki kalıntıları temizlemek için yapılmış sanıyorum. Biz pratik olarak kırık hızar testeresi parçası kullanıyoruz.

Doğukan

• 232
« Yanıtla #9 : 04 Aralık 2014, 21:44:42 »
Siz kaşağı değince aklıma geldi hocam bendede ölü köpek tüylerini ayırmak için iki ucunda el tutma yerleri deri ile kaplı 50-60 cm boyunda ve kıvrılabilen, kırık şerit testereye benzer bir alet var bende onu değerlendiricem  :2up

Murat AKIN

• 619
  • Meslek: Emekli teknik öğretmen
  • Yer: Tekirdağ
« Yanıtla #10 : 05 Aralık 2014, 06:36:38 »
Polisajda kullanılan son parlatma tekerini kendiniz yapmak istitorsanız:

Amerikan bezi, veya kaput bezi dediğimiz pamuklu bez alıp yapabiliriz.

Sayın Sefa Çabuk'un dediği gibi tamamının pamuktan yapıldığını incelemelisiniz.

Yuvarlak kesemiyorsanız, yapacağımız tekerin çapına uygun ama dört köşe olarak bezi doğrayınız.

Bezleri üstüste koyarken, ikinciyi koyarken köşesini 15 derece döndürüp koyunuz.

Her konulanı bir öncekinden sonra döndürülüp konulunca görünüm daire şeklini alır.

Bu döndürüp koyma işlemini dikiş makinesinde dikebileceğiniz kalınlığa tamalayınız.

Bu paketlenmiş bezleri, motor mil çapınıza uygun deri zımbası ile ortasını deliniz.

İstediğiniz tekerin  kalınlığına ulaşıncaya kadar 10 - 15 kadar paket bez yapınınız.

Çalışmaya ilk başlamada daha dikkatli ve az bastırırsanız iyi olur.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Polisajda çalışırken işi hiç bir zaman dik veya karşı tutmayınız, hiç affetmez..........................
« Son Düzenleme: 05 Aralık 2014, 06:39:08 Gönderen: Murat AKIN »

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #11 : 05 Aralık 2014, 10:31:53 »
Aklıma takılan bir durum var. Bileyicilerden bazıları bant zımparada biley yaptıktan sonra kılağı düşürme işlemini polisaj makinesinde yapıyor. Bunun artıları ve eksileri nelerdir? Doğru bir yöntem midir? Her çeliğe uygulanabilir mi?
Okinawian

Seyyah

• *
  • 26
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #12 : 05 Aralık 2014, 10:49:30 »
Konuyla ilgili daha önce araştırma yapmıştım bıçak yapımı haricinde bazı metal ve plastik malzemeleri parlatmam gerekiyordu.
Fakat kalitesinden yada kullanım amacından bir türlü emin olamadığım için Türkiyeden henüz almaya karar veremedim ve İnternette araştırırken de elle tutulur ürün bilgisine erişemediğim gibi fiyat olarakta çok uygun gelmemişti bana.

Konuyu okuyunca hatırladım polisaj üzerine bir çok malzemenin ve kullanım detaylarının yazılı olduğu bir site bulmuştum, ürünleri kullanmış değilim ama fiyat olarak uygun gibi duruyor.
http://thepolishingshop.co.uk/