Bıçak Sanatı - Forum

KATANAYA BAŞLIYORUM

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Ynt: KATANAYA BAŞLIYORUM
« Yanıtla #40 : 26 Kasım 2014, 12:02:51 »
Abi Allah kolaylık versin merakla bekliyorum sonuçları, benim için bu işin nirvanası bu olsa gerek.
Harika bir şey olacağa benziyor.
Amin Mesut kardeşim,çok teşekkür ederim.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

• 1805
« Yanıtla #41 : 26 Kasım 2014, 12:09:37 »
Yalnız herkes sizi izliyor. Umarım ilgimiz alakamız sizi cesaretlendirir, sonuna kadar başarıya götürür. :)
Güzel temennileriniz çok teşekkür ediyorum Mehmet bey.Cesaret vermenize çok ihtiyacım olacak,eksik olmayın.İşi gerçeğine uygun,layıkiyle yapmak amacım.Kafamda çok düşûnceler mevcut.Hayırlısı diyelim.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

• 1805
« Yanıtla #42 : 26 Kasım 2014, 12:24:35 »
katana sevdası bayağabir sarmış sizi büyük hazırlık yapmışsınız w-2 yi sadece hamon için aldığınızı düşünüyorum keşke az bişi bekliyeydiniz w-2 için okadar masrafa gerek kalmazzdı  ;)

allah kolaylık versin  :2up
Söylediklerinde çok haklısın Özgür ustam.Gerçekten sevdaya yakalandım  :) Hazırlıklar ve araştırmalarım hâla devam ediyor.W2 yi hem iyi hamon alması,hem de örneklerine rastladığımdan satın aldım.Biraz da kolay ulaşamamamız buna etken oldu.Zoru severim,herşeyin eniyi olması taraftarı bir insanımdır.Sorun değil,ilk organizasyonda w2 alımı olursa listenin en başına beni yazabilirsin  ;)  valla iyice kaşınıyorum Taner ustam duymasın öldürecek beni  ;D   Amin Özgür ustam,çok sağolasın.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #43 : 26 Kasım 2014, 14:47:19 »
ısıl işlemı yapılırken hamonda detay ıstıyorsan suda yapılmalı, buda rısklı bır anda ıkı adet tanto sahıbı olabılırsın.  ayrıca bu ıs ıçın uzun ocak lazım. hamon çıktıktan sonra görsellık adına çok işlem yapılacak umarım bıkmazsın.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

• 1805
« Yanıtla #44 : 26 Kasım 2014, 15:04:33 »
ısıl işlemı yapılırken hamonda detay ıstıyorsan suda yapılmalı, buda rısklı bır anda ıkı adet tanto sahıbı olabılırsın.  ayrıca bu ıs ıçın uzun ocak lazım. hamon çıktıktan sonra görsellık adına çok işlem yapılacak umarım bıkmazsın.
Taner ustam  herşeyin farkındayım.Zaten bu söylediklerin,kafamdaki 100 soru işaretinden birkaçını oluşturuyor.Kesinlikle bıkmam fakat işin güçlüğünün farkındayım.Uzun ocak işi de apayrı bir sorun.Aslında daha tam açılamadım ama,Katananın su verme ve hamon işlemleri için sana güveniyorum.Bir atraksiyon yapabilsem işin %20 kısmını hallettim diyebilicem.Kafamda birkaç fikir var aslında.Bunu bugün buradan dile getirip fikir alışverişi yapmak istiyorum.Nasihatlerinize çok ihtiyacım olacak.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #45 : 26 Kasım 2014, 17:37:01 »
90 cm cıvarı katanayı benım ocakta yapamayız. boy uzun . ancak ocağın arkasınada  bır göz yapmam lazım.  su vermek ıcın ayrı bır kap asıt için ayrı bır kap vs vs, vakısajı deseydın tamamdı. bakalım uydurabılırsek bırseyler uydururuz.  ayrıca çelıkten numune lazım yağda ve suda su vererek nasıl tepkı verdığını görmelıyızkı sonu özgurun 1095 lamalar gıbı olmasın.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

• 1805
« Yanıtla #46 : 26 Kasım 2014, 17:56:59 »
90 cm cıvarı katanayı benım ocakta yapamayız. boy uzun . ancak ocağın arkasınada  bır göz yapmam lazım.  su vermek ıcın ayrı bır kap asıt için ayrı bır kap vs vs, vakısajı deseydın tamamdı. bakalım uydurabılırsek bırseyler uydururuz.  ayrıca çelıkten numune lazım yağda ve suda su vererek nasıl tepkı verdığını görmelıyızkı sonu özgurun 1095 lamalar gıbı olmasın.
Ustam çok sağolasın,Düşünmen bile benim için yetti.Şöyle yapalım Taner ustam,Ben 90cm olan malzemenin bir tanesinden 20cm kesip sana göndersem deneme amaçlı yeterli olurmu?çünkü kalan 70cm lik çelikle ilerde wakizaşi yaparım.bir de tanto yaptık mı 3 lü setim olur.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #47 : 26 Kasım 2014, 18:00:28 »

olmaz  meraklanma sen işini bilirsin o lamanın 5. ciside var  :D
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #48 : 26 Kasım 2014, 19:03:20 »
Bu kılıç birden fazla tip çeliğin kullanıldığı lamine tip kılıçlardan  olmayacak diye anlıyorum ?
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #49 : 26 Kasım 2014, 19:41:28 »
Takipteyim inşallah ortaya istediğiniz gibi bir ürün çıkar ve bu süreç bizim için çok öğretici olur. Bu arada tamam hamon olmaz ama damascusla nasıl olur katana
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

• 1805
« Yanıtla #50 : 26 Kasım 2014, 20:46:33 »
Bu kılıç birden fazla tip çeliğin kullanıldığı lamine tip kılıçlardan  olmayacak diye anlıyorum ?
Haklısın Ahmet ustam öyle olmayacak.Ama neden?derseniz imkansızlık,yer,atölye olmamasından.En azından bu benim için böyle.Kaldı ki gel burada herşey var kendin döv diyen olsa bile,hiç dövme yapmamış kişilerin bunu layıkıyla yapacağını zaten düşünemeyiz.Demircilik dövme işi apayrı bir zanaat.Bunu atasından,ailesinden beri sürdüren kişiler yapabilir.Örnek verecek olursam Gökhan BAKLA diyebiliriz.Bu nedenle lamine çelik olmaması haricinde.diğer işlemleri mümkün mertebe aslına uygun yapmak istiyorum.Tek başıma mı?tabiki değil,sizlerin de yardımıyla.

• 1805
« Yanıtla #51 : 26 Kasım 2014, 20:50:14 »
Takipteyim inşallah ortaya istediğiniz gibi bir ürün çıkar ve bu süreç bizim için çok öğretici olur. Bu arada tamam hamon olmaz ama damascusla nasıl olur katana
Hasan hocam güzel temennileriniz için teşekkür ediyorum.İnşallah,ben de öyle umuyorum.Herkes için faydalı olacağı kesin.İşin ustalarının destek verecek olması da ayrı bir şans.son sorunuza da yine ustalarımız cevap verecektir.

• 1805
« Yanıtla #52 : 26 Kasım 2014, 21:51:40 »
Arkadaşlar,aklımdan geçen bazı fikirleri buradan anlatmak-sormak istiyorum.Dün ayrı bir konuda biraz bahsetmiştim aslında ama gerçek yeri burası.Dövme işlemiyle çeliğin çok iyi özellik kazanmadığı daha önceden konuşulup tartışılmış forumda,daha doğrusu elde çekiçle dövmeyle bunun gerçekleşemeyeceğinden bahsedilmiş.O zaman ne yapacağız?Lamayı mengeneye bağlayıp,canavarla ağız açacağız.eğeyle düzelteceğiz,zımpara yapacağız.ortasından balyozla biraz eğdik mi,alın size KATANA  ;D  Değerli dostlarım,Sayın ustalarım bu söylediklerim tamamen şakaydı,yanlış anlaşılmasın.Ben bunu istemiyorum.Lafa nereden başlıyacağımı da doğrusunu isterseniz bilemiyorum.az kelimeyle anlatmak istiyorum,fakat kısaca anlatılamayacak kadar Büyük bir iş bu.KATANALARIN kabaca ölçüsüsünü verecek olursak,5-7mm kalınlık-30-35mm en ve 101-104cm uzunluktan oluşuyor.Benimse aklımdan şunlar geçmekte;Katana yapılacak çelik lamanın 3/1 kısmı aynı kalınlıkta kalacak şekilde,3/2 lik kısmını ısıtıp çekiçle yanak kısımlarını dövmek,belli bir forma sokmak.Başlangıç için bu yeterli gelecek bana.Bir de 7mm lik lamayı(en 38mm)bu yöntemle bile yapacak olsam,eni dövmeyle birlikte daha da artıcak.örneğin 45mm en olucak,dolayısıyla oluşacak fazlalığı kemek zorunda kalıcam ve çelik zaiyatı olucak.Ustalarım bu konuda vereceğiniz tavsiyeler benim için altın değerinde.Aslında 1'' ene sahip ve 7mm kalınlığa sahip bir lama bu işe daha uygun gibi.Fakat o ölçülerde maalesef çelik yoktu.Bir bakıma mecburen almak zorunda kaldım.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #53 : 26 Kasım 2014, 22:00:34 »
Dövmeden iyi anlayan bir usta enine genişletmek yerine enden alıp boyuna doğru uzatadabilir.Çelik zahiyatıda minimum olur.
« Son Düzenleme: 26 Kasım 2014, 22:02:34 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

• 1805
« Yanıtla #54 : 26 Kasım 2014, 22:20:34 »
Dövmeden iyi anlayan bir usta enine genişletmek yerine enden alıp boyuna doğru uzatadabilir.Çelik zahiyatıda minimum olur.
Osmanım aklınla yaşa  :2up  Bunu ben diyecektim aslında ama ayıp olur mu ki diye şöyle çekincelere kapıldım.Birincisi dövme işiyle uğraşan bir ustadan bunu rica etmek,ikincisi olumsuz bir yanıt almak,üçüncüsü de Katanayı ben yapıyorken, bazı kısımları zorunluluktan bile olsa,bir başkasına yaptırıp olumsuz izlenim vermek .Sırf bu nedenlerden kendim foruma sorayım,''tamam dediğin şeyler doğru aynen öyle yap,, derlerse bizim işyeri atölyesinde oksijenle iyice kısım kısım iyice ısıtıp(çünkü boy uzun olduğundan soğuma olacaktır)büyük bir çekiçle kafamdaki formu vermek.Böylelikle kendime ilk etapta işe başlama  olanağı kazandırmayı düşündüm.Şahsen kimse böyle düşünmese de benim ince düşünceli bir yapım var arkadaşlar bilmem anlatabiliyormuyum?

• 1805
« Yanıtla #55 : 26 Kasım 2014, 22:23:00 »
Kardeşim önümü büyük bir oranda açmış oldun biliyor musun  :)  Ben böyle kimseye açılamamıştım.Sayende kabak çiçeğine döndüm bir anda ;D

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #56 : 26 Kasım 2014, 22:23:34 »
Hocam once benzer en boyda bir CK67 vb. nisbeten kolay bulunan ve ucuz bir çelik ile antreman yapabilirsin bence. ( yahut efsane çelik ck101  :P )
« Son Düzenleme: 26 Kasım 2014, 22:46:32 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #57 : 26 Kasım 2014, 22:36:09 »
Abi iyi birşey mi dedin kötü mü anlamadım* ::)  ama bir ustanın elindeki lamayı 90cmden 110-120cme çıkarıp ondan sonrasını senin işlemenin bir sakıncası olacağını düşünmüyorum, dersen her işini ben yapacağım fiziki yardım almayacağım saygı duyuyorum zaten bu işe kalkışman büyük saygıyı hak ediyor. :2up

*En iyisi ben biraz sessiz takılayım belki hata bendedir.
« Son Düzenleme: 26 Kasım 2014, 23:00:13 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #58 : 26 Kasım 2014, 22:45:01 »
Hayırdır Özgür abi w1 - w2 alımı mı olacak.

• 1805
« Yanıtla #59 : 26 Kasım 2014, 22:56:15 »
Hocam once benzer en boyda bir CK67 vb. nisbeten kolay bulunan ve ucuz bir çelik ile antreman yapabilirsin bence.
Ahmet ustam size hak veriyorum.Benim işyeri atölyesinde yapıcam dediğime bakmayın siz.Şöyle anlatayım.Çalıştığım yer bir Kamu kurumu.Rica-minnet küçük  delme işlerini arasıra yapıyorum,fakat dövme işi gibi büyük bir işi böyle bir ortamda yapmanın sakıncalı sonuçları olabilir.Aklımdaki diğer birkaç fikri de bu vesileyle açmış olayım.Gaz betondan şaloma ve ev tipi tüple çalışan bir ocak yapmak veya kömürlü bir ocak yapmak.Zaten ŞALOMA TAKIMINI da şayet böyle bir ocak yapacak olursam işimi görsün umuduyla satın aldım.Aynı zamanda  sert tel kaynaklarında da kullanıcam.Ustalarıma sorayım dedim ama İYİ ANLATAMADIM  :)   ŞALOMA nın fotoğraflarını koymamın nedeni;ISIL İŞLEM OCAĞINDA boyutunun yeterli olup olmayacağıydı.UYGUN DEĞİLSE cuma günü daha büyüğüyle değiştiricem.