Bıçak Sanatı - Forum

ilk denemem

slmnn

• *
  • 10
  • Burak Akkan
  • Meslek: Yazılım
  • Yer: İzmir
ilk denemem
« : 18 Kasım 2014, 23:08:23 »
     Mehmetmarangoz dan aldığım 420hc profile yaklaşık 30 derece ile scandi ağız açtım. Kabzada zeytin kullandım.
     Ağacı delmek, pimleri çakmak, ağız açmaktan daha çok zorladı beni. Isıl işlem sonrası paslanan ancak soda şişesi çizen ve pirinç testinden geçen bir bıçak sahibi oldum. Paslanmadan daha çok, kılcal damar gibi ufak kararmalar oluyor zımpara yapınca oraların delik olduğunu görüyordum, ki dağda kullanacağım için de perdahı tam anlamıyla yapmadım, yapamadım.
    Kabzayı elime göre asimetrik olarak şekillendirdim. Eller de büyük olduğu için kabza bayağı büyük ve kaba oldu. Koruyucu olarak daha önce keman renk cilası olarak deneme amaçlı yapılan fazla renk vermediği için kullanılmayan alkol çam reçinesi ve sandal ağacı kabuğundan oluşan bir karışım kullandım. Koruyuculuğu hakkında işe yararsa ileride tekrar yazarım. Yapıştırıcı olarak elimde olan mdf tutkalı adındaki beyaz bir tutkalı kullandım.
    Gerçekten çok sabır istiyor. Uğraş uğraş bitmiyor :D  Zaten bu yüzden uğraşıyoruz ya ..
    Buradan bir kez dahi bıçak yapmış herkese içtenlikle saygılarımı sunuyorum, gerçekten kolay değil. Ama kullanırken ki zevkide bir başka doğrusu...
    Fotoğraflardan gördüğünüz kadarıyla hatalarımı söyleyebilirseniz sevinirim.
    Saygılar...

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Ynt: ilk denemem
« Yanıtla #1 : 18 Kasım 2014, 23:13:23 »
Ben beğendim valla. Özellikle sapını beğendim. Ustalar daha iyi yorumlarlar. Elinize sağlık.

NOT: Ha evet, sayın Osman Kurt söyleyince aklıma geldi, bu çelik neden paslansın ki?  ???
« Son Düzenleme: 18 Kasım 2014, 23:20:13 Gönderen: egeleme_rampasi »

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #2 : 18 Kasım 2014, 23:14:00 »
Elinize sağlık güzel olmuş. :2up 420hc paslanmaz çeliktir ısıl işlemi kim yaptı acaba uygun koşulda yapılmadımı işlem.Yada yüzey çiziklerinin arasında kalan tufal tabakasından mı ::)
« Son Düzenleme: 18 Kasım 2014, 23:19:54 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #3 : 18 Kasım 2014, 23:17:09 »
Çok güzel olmuş

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
  • Meslek: Aydınlatma, Elektrik-Elektronik
  • Yer: İstanbul Maltepe
« Yanıtla #4 : 18 Kasım 2014, 23:29:29 »
ellerinize sağlık  :2up
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır.(Mustafa Kemal ATATÜRK)

slmnn

• *
  • 10
  • Burak Akkan
« Yanıtla #5 : 18 Kasım 2014, 23:31:59 »
    Kendi yaptığım bıçağı kullanması güzel, üstadların güzel demesi daha güzel. Çok teşekkür ediyorum. Isıl işlemin nerede yapıldığını inanın tam olarak bende bilmiyorum . Nerede yapılmadığını biliyorum , bıçakcıda :D . Dişli imal eden tornacı bir abime verdim, o da kendi ısıl işlemcisine vermiş sanırım. Baya paslanıyor. Ne gibi eksileri olur bilmem ama benim gönlüm paslanan çelikten yana idi zaten.

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #6 : 18 Kasım 2014, 23:35:02 »
Elinize saglık gayet güzel olmuş. pimler 3 degil de 2 tane olsa daha şık olurmuş. bu halde biraz sıkış tepiş duruyor
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

slmnn

• *
  • 10
  • Burak Akkan
« Yanıtla #7 : 18 Kasım 2014, 23:47:31 »
   İşleme vermeden güzelce zımparalamıştım. Oluşan karartılar zımpara izi gibi değil kargacık burgacık oluyor. Gittiği yerde hor görüldüyse olabilir tabiki. İşlemden siyah kurum içinde, üzeri de yer yer paslı olarak gelmişti. Şaşırdım bir tarafını nemli bezde beklettim bir gece. Yapmasam iyiymiş o taraf resmen delikli şuan. Biraz ıslak kalıncada kararma yapıyor. Şaşırdığım nokta da daha önce forumdan izini görmüştüm yanılmıyorsam sertlik ölçümü yapılmış ama ısıl işlem düzgün yapılmamış.
   Bugün kemeraltında Ömer Ustaya uğradım ona aktarabildiğim kadarıyla yorumu oksijensiz ortam gerektiği ve belli bir sıcaklık altında kalmış olabileceğiydi. Sağolsun 3260 çeliği hediye etti ve profesyonel birinin atölyesinde bulunmak güzel bir duyguydu.

« Yanıtla #8 : 18 Kasım 2014, 23:52:19 »
İlk bıçak için çok başarılı görünüyor, pim deliğini delerken ağaçta patlama olmuş sanırım, yüksek devirde ve altına bir başka ahşap koyarak delerseniz bir dahaki sefere sorun olmayacaktır. En arkadaki ip deliğindeki pirinç parçaya hvşa açılması ipin kesilmesini engeller. Bıçağın paslanması çeliğin östenizasyonda bekletilmediğini düşündürüyor ister istemez. Acaba normal karbon çeliğine su verilir gibi mi işlem yapıldı  ::) ahşap yüzeye uygulamayı düşündüğünüz karışım, Gomalak benzeri bir işleve sahip, yüzeyi korumayacaktır bilginiz olsun, fazlaca su gördüğünde yapış yapış elinize gelir  ;) ellerinize sağlık gayet güzel olmuş.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #9 : 19 Kasım 2014, 01:16:17 »
Ellerine sağlık. Kendi yaptığın bıçağı kullanmak gibisi yok :) Aynen devam edin bence. Ufak tefek eksikler olması normal. Sefa hocamda hepsini söylemiş.

slmnn

• *
  • 10
  • Burak Akkan
« Yanıtla #10 : 19 Kasım 2014, 17:34:56 »
     Çeliğin cinsini sorduklarında 420hc demiştim ancak ne çeliği olduğunu sordular. Paslanmaz çelik cinsi olduğunu söyledim ona göre yapmış olmaları gerekiyordu. Bıçak geldiğinde kullanıma hazırmı meneviş yapmam gerekiyormu diye sordum hiç birşey yapma kullan dediler. Paslanmadan çok beni düşündüren kırılabileceği. Ufak darbelere, elimden düşürmelere dayandı ama doğada ağaçla tam kuvvet vurmadım daha.
    Çam ağacı, reçinesini kendini korumak için üretiyordan yola çıkarak bu karışımı kullandım. Bildiğim kadarıyla gomalak hayvansal bir ürün. Gerçi onunda suda eridiğini bilmiyordum. Sizin uyarınız üzerine bir 5 dakika kadar suda beklettim. Bir bozulma gözlemlemedim şimdilik, ayrıca su üzerinden akmıyor ama çok çok az bir iz kalıyor. Zamanla ne olacağı belli olacak.
    Yorumlarınız ve değerli tavsiyeleriniz için teşekkür  ederim.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #11 : 19 Kasım 2014, 23:23:43 »
Ellerinize sağlık ilk bıçakta küçük hatalar olması bence çok normal,sonrakilerde insan eksikliklerini tamamlamaya gidiyor.Daha dikkatli ve özenli oluyorsun.Tabi bunda en büyük etken, ustalarımızın bizleri kırmadan,incitmeden doğruyu göstermeleri olmakta.tebrikler.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."