Bıçak Sanatı - Forum

honesuki denemesi

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Ynt: honesuki denemesi
« Yanıtla #40 : 15 Kasım 2014, 21:53:27 »
Estağfurullah aslında bu şekilde de forumda bıçak yapan arkadaşlarımız var. Yapan arkadaşlarımız tecrübeleri paylaşırsa daha iyi olabilir. Ama Sefa Hocamızın dediklerini de yaparsan güzel olacak. Sefa hocam tam ölçüleri hakkında bir kaynak var mı?

Hasan arkadaşımızın demek istediği bu şekillerdeki arka kısma verilen ovallik,ki bu bıçaklarda da 1-2mm lik bileme görünüyor.bunu esprisi  bu yanağın malzemeye minimum temas etmesi ve kesme işlemini rahatlatıyor olması bence.Bu japonların işine akıl sır ermez mi  yoksa  :D  nedersiniz?
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #41 : 15 Kasım 2014, 21:56:40 »
arkadaşlar bilmediğimden soruyorum bu bıçak modeli nesmuk marka olan bıçakların kullandığı modelmidir.
Bu model geleneksel japon bıçağı abi nesmuk markaya ait değil onlar biraz esinlenmişlerdir :D
« Son Düzenleme: 15 Kasım 2014, 21:59:22 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #42 : 15 Kasım 2014, 22:00:27 »
Taner ustam aslında japonların çeşitli amaçlar için kullandığı bıçakların ağız geometrisi ve profilleri ile alakalı bir durum. Nesmuk gibi farklı markalar da bu şekilde geleneksel tarzda bıçaklar üretiyor veya modernize ediyorlar. Honesuki bizdeki sıyırma bıçağı mantığı ile çalışan bir bıçak.

Bu tür içbükey bilemenin avantajlarından biri de bileme sırasında çok az bir yüzeyin taşa temas etmesi ve daha rahat bileme olması herhalde. Bileme videoları incelendiğinde çok rahat bu durum fark ediliyor. Ama anladığım kadarı ile honesuki ağız yapıları biraz daha farklı. Sefa hocamızın verdiği bileme oranları da bunu daha rahat gösteriyor. Ayrıca yine anladığım kadarı ile bu bıçağın kalınlıkları da diğer modelleri kadar kalın olmuyor. 3mm kalınlık yeterli görünüyor.
« Son Düzenleme: 15 Kasım 2014, 22:02:03 Gönderen: Salim Türk »

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #43 : 15 Kasım 2014, 22:03:59 »
sağolun arkadaşlar. :2up

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #44 : 15 Kasım 2014, 22:13:05 »
hasan ustum tekrar kolay gelsin, bende sayende bilgilendim  arkadaşlarda hocalarımızda sağolsun, yarin n690ı keseceğim.selamlar

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #45 : 15 Kasım 2014, 22:16:28 »
Salim, doğrusunu istersen hiç bir fikrim yok  ::)

Bu ölçüler BU olabilir mi acaba. 0,76 bu = 2,3028 mm yapıyormuş.

http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_units_of_measurement#Length

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #46 : 15 Kasım 2014, 22:35:28 »
Oranlayabileceğin bir profil ölçüsü var, ayrıca özellikle Honesuki için asimetrik bileme oranları da bende var bulur bulmaz bu konuya eklerim, diğer resmi ekliyorum.
sefa hocamın eklediği resimdeki bıçak toplam boyu 405 mm acaba bu olçüler mm cinsindenmi

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #47 : 15 Kasım 2014, 22:39:04 »
Salim, doğrusunu istersen hiç bir fikrim yok  ::)

Bu ölçüler BU olabilir mi acaba. 0,76 bu = 2,3028 mm yapıyormuş.

http://en.wikipedia.org/wiki/Japanese_units_of_measurement#Length

http://www.knifeforums.com/forums/fbbuploads/1167340092-asym_bevels.jpg

"Assuming for simplicity that you start with a flat piece of metal, and take off two right triangles of different sizes, but same angles, then any way you measure it comes out as 70/30 (for instance). The width of the bevels, measured either flat on the surface or parallel to the side of the blade, as well as the offset of the final edge, are all in the ratio of 70/30."

Her iki kesici taşlama da aynı açıda iken, oluşan taşlama derinliklerinin oranıymış o sayılar.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #48 : 15 Kasım 2014, 22:43:15 »
Oranmış demek ki :) Sağolasın

Taner ustam mm cinsinden değerler. Ama farklı boylarda olanları da var.
« Son Düzenleme: 15 Kasım 2014, 22:49:50 Gönderen: Salim Türk »

taner çiçek

• 823
« Yanıtla #49 : 15 Kasım 2014, 23:24:18 »
hazır konu açılmışken salim ustam sab kısmında pim deliği yok hafif konik direk epoxi ilemi yapışıyor.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #50 : 16 Kasım 2014, 00:06:45 »
Epoxy kullanarak yapıldığını da gördüm ama geleneksel yöntem herhalde aşağıdaki videodaki gibi;

http://www.youtube.com/watch?v=ZajZh8aps6Q

Bu alttaki videoda da yapıştırarak yapıyor;

http://www.youtube.com/watch?v=UqwxkyaSws8
« Son Düzenleme: 16 Kasım 2014, 00:18:31 Gönderen: Salim Türk »

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #51 : 16 Kasım 2014, 01:41:36 »
hasan ustum tekrar kolay gelsin, bende sayende bilgilendim  arkadaşlarda hocalarımızda sağolsun, yarin n690ı keseceğim.selamlar
Estafurullah abi ne ustası  :) teşekkür ederim bu arada
Dur hemen dalma bıçağa :) Sefa hocanın dediği gibi ısıl işlem sonrasında düz tarafa bir ağız açarsın. 9 derecelik bir taşlama açısı ile istenen sonuca ulaşılacak gibi görünüyor. Böylece kuşa da dönmez :) Hem bıçağın kalınlığı da aslında ideal ölçü gibi görünüyor.

Aslında benim kafamda planladığım da buydu arka tarafa da bir ağız açıcaktım o zaman profilim çok sıkıntılı değil yani ön taşlama hattını yukarı çektimmi tamamdır  8)
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

« Yanıtla #52 : 16 Kasım 2014, 14:02:58 »
Ben hep kuyruğu tavlayarak geçirdim ve ek olarak epoksi kullandım.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #53 : 16 Kasım 2014, 14:45:28 »
Ben hep kuyruğu tavlayarak geçirdim ve ek olarak epoksi kullandım.
Süper fikir tşkler ustam.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

m.salih

• 559
  • salih 1983
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #54 : 16 Kasım 2014, 15:03:06 »
abiler benim her gördüğüm bıçağa hevesim var ama önce bir iki mutfak bıçağı (şef bıçağı) yapmak istiyor canım. atölye kış şartlarında mutfak olduğu için hanımın şerrine karşı bana şirinlik muskası olsun diye bu bıçağı sevdim salim abinin yaptığı çizimleri kopyaladım ama kafam çok karıştı; salim abi sıyırma bıçağı deyince sorum şu ki ben ne denemeliyim (yapmalıyım iddalı geldi birden) deba mı honesuki mi yoksa benim haddim değil züccaciyeciden kopya bir şef bıçağı mı (çelik büyük bir olasılıkla mehmetmarangozdan 4110)
Bıçak yapabilme ihtimalimi sevdim...

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #55 : 16 Kasım 2014, 15:08:04 »
Modern tarz deba öneririm abi çok büyük namlusu olmayan bir model.
Forum içinde yapılmış diğer mutfak bıçaklarınada göz gezdir abi.2 örnek koyayım biri Sefa diğeri Emre ustanın
« Son Düzenleme: 16 Kasım 2014, 15:28:58 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

« Yanıtla #56 : 16 Kasım 2014, 17:33:05 »
Benim üstteki bıçakta da  amma hata varmış ha  ???

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #57 : 16 Kasım 2014, 17:42:41 »
;D Yok hocam bir tane pin göze batıyor o kadar  :D
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

m.salih

• 559
  • salih 1983
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #58 : 16 Kasım 2014, 17:44:30 »
osman kardeşim sağol sen olmasan ben şimdiye çoktan geri dönmüştüm  telkininle yaptığım ufak araştırmada 4110 un asimetrik taşlama için uygun olmadığını düşünüyorum galiba bir bıçak formu beğenip simetrik taşlama yapacam..
üstadım sefa abim ben çook beğendim bu vesileyle ellerinize sağlık demiş olayım Rabbim sağlık sıhhat afiyet versin ki gözlerimiz daha çok şenlensin
;D Yok hocam bir tane pin göze batıyor o kadar  :D
benim gözüme hiç birşey batmadı burdan da anlaşılıyor ki ben aceminin en önde gideniyim...
Bıçak yapabilme ihtimalimi sevdim...

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #59 : 16 Kasım 2014, 17:48:25 »
Abi 4110 asimetrik taşlamaya uymaz diye birşey yok istediğin açıda şekilde ağız aç sorun olacağını sanmam.Ha daha güzel çelikler bulabilirsen ondan yap tabiki.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram