Bıçak Sanatı - Forum

Burçlu kasnak kullanımı

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Burçlu kasnak kullanımı
« : 08 Aralık 2010, 16:03:28 »
Eveeet, işime yarayan bir nesne hakkında size de bilgi vereyim; tabii önce montaj yöntemlerine göre V kayış kasnaklarından bahsederek...

-- o --

Uğraşanlar bilirler, piyasadaki V kayış kasnakları genellikle göbek deliği delinmeden ve kama kanalı açılmadan satılırlar. Bu da böyle bir kasnağı kullanmak için tornada delik açtırmak ve vargel yada broş tezgahı ile de kama kanalını açtırmak için uğraşmak anlamına gelir. (bu yöntemleri sayışımda eksiğim olabilir... )

Bkz.: http://www.four-h.purdue.edu/tractor/fjs.html
Bkz.: http://www.gearcoupling.net/pulley.html

Bu şekildeki bir kasnağı yerine sabitlemek için sıklıkla uygulanan yöntem de kasnağın ısıtılıp öyle yerine takılmasıdır. Böylece kasnak soğuduktan sonra bulunduğu yerde oynama yapmaz, yerinden çıkmaz.

Böyle bir kasnağı çıkarmanın yolu da çektirme kullanmaktır.

Bkz.: http://www.gultashirdavat.com/?mod=cat&cat_id=6,22
Bkz.: http://www.asteknikhirdavat.com/el_altas_cektirmeler1.htm

Burçlu Kasnak

Burçlu kasnaklar genel olarak iki parça ve iki adet setskur vidasından oluşur. Dış parça V kayış ile iç parça da mil ile uyumludur. Bu ikisini hem sürtünme kuvveti hem de iki setskur vidası bir arada tutar.

Aşağıda bir kasnak ve bunun 19 ve 20 mm'lik millere takılmasını sağlayan burçları, iki setskur vidasını ve montaj için gereken alyan anahtarı görüyorsunuz. Vidalar montaj için gereken yerlerindeler.

Bu burçlu kasnağın içi. Karşılıklı olan iki tane oyuğun içine setskur için kılavuz çekilmiştir. İkisinin ortasına düşen üçüncüsü ile silindiriktir. Burçta ise durum bunların tam aksidir. Burçta iki oyuk silindirik, ortadaki ise kılavuz çekilidir.

Kasnağın takılması, iki parçanın yerine takılmasından sonra iki vidanın sıkılmasından ibarettir.

Kasnağın sökülmesi için biraz daha çaba gerekebilir ama esasen bu iki setskur vidasını çıkarıp sonra üçüncü, orta delikte bir setskur vida sıkmak gerekir. Sıkışırsa bir iki tokmaklama yine de gerekebiliyor tabii.

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
Ynt: Burçlu kasnak kullanımı
« Yanıtla #1 : 08 Aralık 2010, 16:07:27 »
Burçlu kasnakların maalesef en büyük problemi ortalıkta kademeli kasnakların burçlu olanlarının ortalıkta bulunmamasıdır. Zaten kademelileri ters yada düz takma gereği var olduğundan içteki konik deliğin ürün çeşidini ikiye çarpması ve satıcıların stoklarını şişirmesi de söz konusudur.  :(
Namık Kemal
Instagram'da ben

tarık

• 205
  • Meslek: teknisyen
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #2 : 08 Aralık 2010, 21:19:50 »
abi bu kasnak konusunda  daha çoğunluk bu ortadan alyenle sıkmalı oda kasnağın balans yapmaması için  sizde bilirsiniz ki eğer dıştan civatalı olursa banls yapar değilmiilk kasnak  benim bildiğim singer diye adlandırılan monofaze tpi motor larda pim li olur ve kafada motorun miline somun la bağlantı sabitlenir çektirme daha çoğunlukla rotor ların rulmanları için kullanılır kolay gelsin

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #3 : 08 Aralık 2010, 22:35:43 »
Vakti zamanında stajda iken motorlarla uğraşmıştım. Bir kaç yüz kilowatt'lık motorların çoklu kasnakları ustalar aynen anlattığım şekilde çektirme ile söküyor, ısıtarak takıyordu. Çektirmenin rulman için de kullanıldığı doğrudur.
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #4 : 08 Aralık 2010, 23:02:56 »
Çektirme, sıkı geçme olan her yerde ( sökmek için )kullanılır diye biliyorum ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 09 Aralık 2010, 00:12:02 »
Birbirine kenetlenmiş iki metali ayırmak için ısıtmanın işe yaramaması da çok önemli bir detaydı bu arada. Görmesem aklıma da gelmezdi. Mecburen sökerken çektirmeyi kullanmak gerekiyor tabii.
Namık Kemal
Instagram'da ben

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #6 : 09 Aralık 2010, 14:35:24 »
eylem bey güzel bir açıklama olmuş elinize sağlık. zımpara makinesi için kullandığım kademeli kasnakları 30 mm mil ile tornaya verdim iki sabitleme sistemine benzemiyor. kasnakların orta kademesinden merkeze inen iki vida deliği ile mile yaptığı iki izi denk getirip setskur vida ile sabitledi. bana pek güven vermedi. kendisi sorun çıkmaz dedi. bakalım makine çalıştığında nasıl olacak.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #7 : 09 Aralık 2010, 14:40:10 »
Benim alüuminyumdan tornaladığım kademeli kasnak ve diğer bazı kasnaklarım bahsettiğiniz şekilde sabitleniyor. Bu konuda önceden Sefa'nın tavsiyesi vardı. Sefa'nın dediklerine bakmak gerek.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #8 : 24 Kasım 2018, 01:16:54 »
.... Bu da böyle bir kasnağı kullanmak için tornada delik açtırmak ve vargel yada broş tezgahı ile de kama kanalını açtırmak için uğraşmak anlamına gelir....

Vargel ile kama kanalı açmaya örnek:
https://www.instagram.com/p/Bqdp_fjHFzY/?utm_source=ig_share_sheet&igshid=1ugm0lrq05efj
Namık Kemal
Instagram'da ben