Bıçak Sanatı - Forum

ustura

Rıza

• *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
ustura
« : 03 Kasım 2014, 10:52:22 »
Bant zımpara olmadan ve elle de çok uğraşmadan ustura nasıl yaparız diye kafa yorarken Mehmet Turan ustamızın fikriyle masa üstü taş motorunda ağız açmaya karar verdik. Mehmet Usta yumuşatılmamış eğeden profili çıkardı ve uzun bir uğraşla taş motorunda profili devamlı suya sokarak iç bükey ağzı açtı. Karbür uçla deliğini deldi. Mop zımpara ve mop keçe yardımıyla son polisajını yaptı. Bana da sapını yapmak  ve bilemek kaldı. Dengeli ve güzel bir 6/8 lik ustura oldu. Bugün tıraş oldum. Tıraş olurken çıkardığı ses  gayet güzel. Ustura yapmak isteyen fakat iç bükey ağız ile ısıl işlemi düşünen arkadaşlar bu yöntemi deneyebilirler.

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
Ynt: ustura
« Yanıtla #1 : 03 Kasım 2014, 10:54:45 »
Harika olmuş, ellerinize sağlık ikinizinde.

m.salih

• 559
  • salih 1983
  • Yer: Erzurum
« Yanıtla #2 : 03 Kasım 2014, 11:11:33 »
hocam; mehmet ustanın da sizinde ellerinize sağlık çok güzel olmuş
Bıçak yapabilme ihtimalimi sevdim...

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #3 : 03 Kasım 2014, 12:02:51 »
Elinize sağlık abiler  :2up Eğeyi menevişlediniz dimi  ;D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #4 : 03 Kasım 2014, 12:09:46 »
Rıza Hocam rikassoda sırtta kalmış eğe çizgileri taşın katilidir Eğer kullanılmayacak sadece dekor maksatlı ise sözüm yok.Elinize sağlık güzel bir usturaymış..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

« Yanıtla #5 : 03 Kasım 2014, 12:19:31 »
Sırta yakın eğe çizikleri konusunda Kaya ile aynı fikirdeyim, kullanacaksan oraları hemen yok etmelisin. Ustura ve uygulanan yöntem olarak bence forumda üretilmiş en güzel usturalardan biri, gerçekten çok çok başarılı görünüyor, aklınıza fikrinize ve ellerinize sağlık  :2up  :2up

HALİL İBRAHİM

• 264
  • Meslek: Metalurji Malzeme
  • Yer: HATAY
« Yanıtla #6 : 03 Kasım 2014, 12:31:26 »
Elinize sağlık çok güzel olmuş  :2up

Ersin Özdemir

• 2462
  • Meslek: ( Makine teknikeri )
  • Yer: Viyana-İstabul- Edirne
« Yanıtla #7 : 03 Kasım 2014, 12:44:50 »
Hocam ellerine saglik
Sade ve çok güzel olmus

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #8 : 03 Kasım 2014, 13:03:19 »
Ellerinize sağlık Hocam çok güzel olmuş. Sırta bant yapıştırarak bileme bu sorunu çözer mi? Birkaç yerde bu şekilde bileme yapıldığını görmüştüm.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #9 : 03 Kasım 2014, 13:40:05 »
Ellerinize sağlık çok başarılı bir çalışma olmuş.Bir de eğe gibi çok sert bir malzeme olması işi oldukça güçleştiriyor.tebrikler.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #10 : 03 Kasım 2014, 14:07:57 »
Çok güzel olmuş. Kabza manda boynuzu mu?
Okinawian

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #11 : 03 Kasım 2014, 14:18:58 »
Band yapıştırma en son kumlarda oluyor.Geçici bir çözüm olabilir ..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Rıza

• *
  • 562
« Yanıtla #12 : 03 Kasım 2014, 19:15:49 »
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
Elinize sağlık abiler  :2up Eğeyi menevişlediniz dimi  ;D
Hayır Osman, meneviş yapmadık.Yapmayı da düşünmedik.Eğenin kendi sertliğinde olmasını istedik.

Rıza Hocam rikassoda sırtta kalmış eğe çizgileri taşın katilidir Eğer kullanılmayacak sadece dekor maksatlı ise sözüm yok.Elinize sağlık güzel bir usturaymış..

Kaya ustam,teşekkür ederim, tavsiyenizde haklısınız.Sırt kısmı özellikle süs olsun diye bırakılmadı ama hoş bir görünüm de kattı.Ağız açma esnasında  sırt kısmındaki keskin hat yumuşadı ve taşa zarar veremeyecek hale geldi.Ustura bilerken elektrik bandı kullanıyorum.Sırt deseni yada kaplaması olan usturalar için de zaten bu tavsiye ediliyor.En son taşa vuruşları usturanın kendi ağırlığında çok hafif bantsız yapıyorum.Birde usturanın ağzı güzel bir bilendikten sonra  deri masatla uzun süre idare ediliyor.Deri masat yeterli gelmediğinde kromoksitli masat ve arkasından deri masat, o da yetmezse toz kromoksit sürülmüş balsadan başlıyorum.Yani taşta bilenmiş bir usturayı haftada 2-3 tıraş olan ve çok sert sakalı olmayan birisi 6-7 aya taşa sürmeden  kullanabilir.Bu yüzden sırttaki izler çok sorun olmayacak gibi.
Çok güzel olmuş. Kabza manda boynuzu mu?

Sap malzemesinin ne olduğunu ben de bilmiyorum ustam.Mehmet Ustanın iş yerinin arkasında çöpe atılmış bir malzeme idi.İlginç bir malzeme, çok sağlam gerek keserken gerekse elde eğe ve zımpara ile işlerken beni zorladı.Fotoğraflardan belli olmasa da gerçekten boynuz malzemeye benziyor.Üst kısım kahverengi renk derine indikçe siyah renk bu da hoş bir görünüm sağlıyor.Polisaj yapılmazsa hafif grimsi bir yapıda gözüküyor. polisaj yapılırsa da güzel parlaklık alıyor.

Ellerinize sağlık Hocam çok güzel olmuş. Sırta bant yapıştırarak bileme bu sorunu çözer mi? Birkaç yerde bu şekilde bileme yapıldığını görmüştüm.
Salim Ustam dediğim gibi usturanın bilenmesinde bant kullanıyorum.Bazı ustura severler ilk ağız açma esnası hariç banta gerek olmadığını söylemekle birlikte ben bugüne kadar zararını görmedim.Ama taşta en son keskinliği temiz ve bol suda fazla bastırmadan ve bantsız veriyorum.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #13 : 03 Kasım 2014, 19:46:07 »
Mehmet'in dükkanın arka tarafında bulunan kapı malzemesi deyip geçtiğimiz şeyin adını çıkartamayıp fenolik birşey demiştim. Yine içinde fenolik reçine varmış, TR de compact laminant ( yurtdışında  phenolic laminate) deniyor sanırım. Sizin usturanın sapı da bundan galiba :

http://www.tekkimya.com.tr/compact.html
« Son Düzenleme: 03 Kasım 2014, 19:55:34 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Rıza

• *
  • 562
« Yanıtla #14 : 03 Kasım 2014, 20:15:59 »
Mehmet'in dükkanın arka tarafında bulunan kapı malzemesi deyip geçtiğimiz şeyin adını çıkartamayıp fenolik birşey demiştim. Yine içinde fenolik reçine varmış, TR de compact laminant ( yurtdışında  phenolic laminate) deniyor sanırım. Sizin usturanın sapı da bundan galiba :

Bilgi için teşekkür ederim ustam.Malzemenin ne olduğunu öğrenmiş olduk.Tuvalet kapısından ustura sapı da yaptık böylece. :) Bıçak kabza malzemesi olarak iyi bir seçenek olduğunu düşünüyorum.Özellikle suyla temas edecek mutfak bıçaklarında.Daha önceki yaptığım  bıçaklarımda ve usturalarımda corian kullanmıştım.Renk avantajı hariç coriandan daha sağlam ve güzel bir malzeme. Tartmadım ama coriandan özgül ağırlığı daha hafif gibi geldi bana. Gördüğüm kadarıyla 1cm kalınlığında malzemeler  de vardı.

nacho_grande

• 499
  • Serhan Yenilmez
    • Akantus Ahşap Emprenye
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #15 : 03 Kasım 2014, 20:23:29 »
Rıza Hocam ve Mehmet, ellerinize sağlık. :)
"Kavgalarda, açıkça üstün olan tarafın, zayıf olan tarafa yatağanın keskin ağzıyla değil de, sırtıyla müdahale etmesi bir görgü kuralıydı." (Kaynak, Vikipedi)

mehmet turan

• *
  • 445
  • Meslek: kimya
  • Yer: istanbul Pendik
« Yanıtla #16 : 03 Kasım 2014, 20:28:38 »
Hocam elinize sağlık işin zorunu siz yaptınız .sap malzemesinin işlemesi gerçekten zor ve siz bunu tamamiyle elde yaptınız .usturanın kabzaya montesi ise başlı başına marifet .emeğinize sağlık. :2up
Zevkleri bıçak gibi kesen ölümü sıkça anın.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #17 : 03 Kasım 2014, 20:36:32 »

http://www.insaathaberleri.net/haber/425-compact-laminant-nedir.html

Yukarıdaki linkte ıslak heryerde kullanılır diyor. Dediğiniz gibi ıslak kullanımdan etkilenmeyecek bir yapıda. Ama epey sert ve biraz gevrek bir malzeme. Mehmet e uğramışken bir parça almak aklıma gelseydi freze ve daire testerede ne kadar kolay işleniyor bakardım.

Aklıma bant testereye tabla malzemesi olur mu diye geldi şimdi. Paslanmaz, epey kalın ve dayanıklı. En önemlisi hurdadan bulunabiliyor.

Bilgi için teşekkür ederim ustam.Malzemenin ne olduğunu öğrenmiş olduk.Tuvalet kapısından ustura sapı da yaptık böylece. :) Bıçak kabza malzemesi olarak iyi bir seçenek olduğunu düşünüyorum.Özellikle suyla temas edecek mutfak bıçaklarında.Daha önceki yaptığım  bıçaklarımda ve usturalarımda corian kullanmıştım.Renk avantajı hariç coriandan daha sağlam ve güzel bir malzeme. Tartmadım ama coriandan özgül ağırlığı daha hafif gibi geldi bana. Gördüğüm kadarıyla 1cm kalınlığında malzemeler  de vardı.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
  • Meslek: Aydınlatma, Elektrik-Elektronik
  • Yer: İstanbul Maltepe
« Yanıtla #18 : 03 Kasım 2014, 21:01:28 »
Mehmet ustanın da sizinde ellerinize sağlık çok güzel görünüyor :2up
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır.(Mustafa Kemal ATATÜRK)

« Yanıtla #19 : 03 Kasım 2014, 21:29:09 »
Harika fikir ve yöntemler sayın hocam ellerinize fikrinize sağlık  :2up
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®