Selamun Aleykum arkadaşlar. Anladığım kadarıyla çeliğin özelliğini, kıvamını doğru tutturmak bıçağın kişiliğini oluşturuyor. Gözlemlediğim kadarıyla Türk ustalar sap yapımında belkide daha sağlam olması için kabzayı boydan boya çerçeveliyor. Bu yuzden de sapın çoğunlukla 2 parçanın birleştirilmesiyle gerçekleşiyor.
İskandinav bıçaklarında ise belki de soğuk kış günlerinde soba başında cümbür cemaat bıçaklarıyla çanak çatal oydukları için, bıçakları tam ergonomik ve yukarıda arkadaşların anlattığı gibi saplamaya uygun değil, sap çoğu zaman namluyla eşit yada daha kısa, yani ince iş ve kontole daha uygun gibi, hatta bu PUUKKOlar sanki bir meslek erbabının aleti gibi.
Ben şahsen bir 23 cm pukko tarzı bıçak istiyorum. Fırın vs için yerim yok, ancak kılıf ve kabza yapımını ilkel de olsa eğeler ve reçine ile halledebileceğimi düşünüyorum.
Pukko nun resmi sitesinde ister sadece metal bıçak, ister sap malzemesi ayrı ayrı alabiliyorsunuz. Metal kısım 10-12 cm namluyla €60 -80 arası artı kargo. Tabi ordaki ekonomik şartlar düşünülürse normal. Ancak burda sorduğum birkaç usta ağzını 200 tl den açıyor. Tabi ki ustaların hünerine, emeğine saygımız çoktur. Ancak bunun daha vicdanli bir edinim imkanı yokmudur acaba? Yani €60 da olsa paramız neden elin gavuruna gitsin? Belki de ustalar pahallı bıçakları kendileri yapıp, biraz ekonomik olanları da yetiştirecekleri gencçlere yaptırsalar daha mı iyi olur diye düşünüyorum.
Özetle 23 cm tam boy, 11cm maksimum sabit namlu pukko metal nasıl edinebilirim? Yardımcı olmanızı rica ederim!!!!!!