Bıçak Sanatı - Forum

ilk bıçak yapımı denemem

Sertaç Uğur

• 100
  • Meslek: mimar
  • Yer: Antalya
ilk bıçak yapımı denemem
« : 17 Ekim 2014, 15:02:47 »
İyi günler
internetten (mehmetmarangoz.com) aldığım 4mm kalınlıkta ve 37mmx250mm ebatlarındaki D2 lamayı şekillendirmek için elime aldım eğeyi başladım yontmaya..
ilk önce namluyu şekillendirdim..

Sonra sap kısmına geldi sıra..
birazcık (aslında oldukça fazla) uğraştıktan sonra..

Sapı da elimle güzelce kavrayabileceğim bir şekle sokabildim..
Sonra başladım ağzını açmaya..

Elimden geldiğince incelttim malzemeyi..
Sonra sanki karbona benzeyen siyah kaplamayı da kazıyıp eğeyle, tüm yüzeyi temizledim..

Şimdi sıra geldi yanılmıyorsam ısıl işleme..
tabi bunu balkon koşullarında yapmam mümkün değil artık..
sap için gerekli pim delikleri ve ısıl işlem için yardım aramaya başladım. Yanılmıyorsam bu forum da dahil birkaç yerde ücreti mukabilinde bu konuda yardımcı olabilecek ustalarımız olduğunu duymyştum. Belki burada bana bu aşamadan sonrası için yardımcı olmak isteyecek bir ustamızı bulabilirim.
çalışmam için yorumlarınızı merakla bekliyorum..
« Son Düzenleme: 17 Ekim 2014, 15:18:52 Gönderen: Sertaç Uğur »

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
  • Meslek: Aydınlatma, Elektrik-Elektronik
  • Yer: İstanbul Maltepe
Ynt: ilk bıçak yapımı denemem
« Yanıtla #1 : 17 Ekim 2014, 16:18:14 »
allah yardımcın olsun bitimini bekliyoruz  :2up
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır.(Mustafa Kemal ATATÜRK)

« Yanıtla #2 : 17 Ekim 2014, 16:36:59 »
Bence daha ağız kısmıyla ve taşlama eşiğiyle işiniz daha bitmemiş. Isıl işleme daha çok var gibi görünüyor. Bu şekilde bıçağı sertleştirirseniz ortaya görselliği olmayan bir bıçak çıkacaktır. Taşlama hattını belirgin kılsanız daha güzel olacak.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #3 : 17 Ekim 2014, 17:28:58 »
ağız kalınlığı ne durumda şu anda bıçağın? ve kabzanın bitişi bu şekilde mi kalacak?
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #4 : 17 Ekim 2014, 19:19:55 »
Aynen ısıl işleme daha var. Acele etmeden forumda yapılan işleri bir kontrol edin bence. Taşlama eşiği ve taşlama hattı olmamış. Eğe düz değilde kavisli bir şekilde yapılmış. Taşlamanın başladığı yeri yuvarlak eğe ile açın ki taşlama eşiği belli olsun.

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #5 : 17 Ekim 2014, 20:38:29 »
Çok güzel bi profil olmuş. bariz olarak ağız kalınlığı beli bu şekilde iyi bi kesme yapamaz ustalarımıza katılıyorum ilk bıçak için çok güzel.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #6 : 17 Ekim 2014, 20:45:48 »
son perdah ve 400 veya 600 kadar zımpara işlemei yapmıyormusunuz..?

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #7 : 17 Ekim 2014, 21:20:37 »
Aaaa bu henüz olmamış. Daha işi var. Taşlama eşiği ve kabza en öncelikle ele alınacak işler. Isıl işlem öncesi son perdah yapıldı mı?

Sertaç Uğur

• 100
« Yanıtla #8 : 17 Ekim 2014, 22:05:09 »
Yorumlarınız için çok teşekkür ederim, eğe işleminde biraz aceleci davranmışım heyecandan. Kabza için estetik olmasını hiç düşünmedim aslında, daha çok küt ve düz hatlara sahip olsun istedim. Ağzı açmak konusunda biraz zorlanacağım. Aparatlar olduğunu duydum örneklerini gördüm ama sahip olmadığım için elde bir şekilde becermeye çalışacağım. Ancak bir sorum olcak. Taşlama hizasını ağızdan ne kadar mesafeye kadar açmalıyım 4mm çelik için? 20° açı iki taraflı toplam olarak kabul ediliyorsa benim hesabıma göre 12 mm kadar açmam gerekiyor. Doğru mudur?sap şeklini deliklerin yerini ve ağız hattını profile çizdim. Aşağıda ekledim..

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #9 : 17 Ekim 2014, 22:23:18 »
Sap konusunda bir önerim var: Sapın arkasındaki dik köşeyi yuvarlatın biraz. O kadar sert köşe kullanıcıya eziyet verecektir.

Eğer önceden eğe ile haşir neşir olmamışsanız, profile aparatsız girişmeyin bence.

Girişirseniz eğer, olabilecekler konusunda Sayın Ersin7500 sizi bilgilendirebilir!  >:D  ;D

Evet yaklaşık 12 mm 20 derece için yeterlidir. Sanırım scandi ağız açacaksınız. Ayrıca bıçağı biraz da haşin kullanmayı planlıyorsunuz anladığım kadarıyla. Bu nedenle ben D2 için 20 dereceyi önermem. 27-30 bence daha makul. Ustalarımız daha iyi bilir gerçi...

Kolay gelsin!
« Son Düzenleme: 17 Ekim 2014, 22:55:44 Gönderen: egeleme_rampasi »

yasin

• 842
  • yasin er
  • Meslek: memur
  • Yer: ankara
« Yanıtla #10 : 18 Ekim 2014, 01:13:16 »
Çok güzel çok hızlı foto roman tadında bir çalışma olmuş ellerinize sağlık  :2up her aşamayı resinleyip paylaşmanız da ayrı bir güzellik bitmiş halinide görmek isteriz. Isıl işlemi taner ustamız yapıyor forumda onunla irtibata geçerseniz yardımcı olacaktır.
Hatasız kul olmaz hatamla sev beni.

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #11 : 18 Ekim 2014, 03:29:29 »
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=51.0

buradaki konu, taşlama konusunda yardımcı olacaktır; mesleğinizden dolayı konuyu kolay kavrayacağınızı düşünüyorum, saygılar.
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

Sertaç Uğur

• 100
« Yanıtla #12 : 18 Ekim 2014, 17:51:16 »
Bıçağımı bugün tekrar elime aldım. Açacağım ağız için daha önce çizdiğim hatta kadar yuvarlak eğe ile yüzeyi 5mm aralıklarla scandi açısını kaçırmamak için oydum. (Bu sırada kan ter içinde olduğum için fotoğraflayamadım). Düz eğe ile yuvarlak eğenin izleri kayboluncaya kadar ağzı eğeledim. İnce eğe ile ağızdaki diş izlerini incelttim. Son olarak da zımpara ile ağzı elimden geldiğince düzleştirdim. Artık ağız tam ve düz V formunda, hesabıma göre 20 - 21 derece açıda, kesici bölge de yarım mm kalınlığında. Ağız dışında bıçağın yan yüzlerini yuvarlak eğe ile diş izleri açarak çizgisel bir doku oluşturdum ve böylece ağız daha belirginleşti.

osmanerdem

• *
  • 14
  • Meslek: esnaf
  • Yer: denizli
« Yanıtla #13 : 18 Ekim 2014, 18:17:58 »
elinize sağlık

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #14 : 18 Ekim 2014, 19:28:44 »
Bak şimdi çok daha iyi olmuş. Namlu ucunun üst tarafını biraz daha burna doğru düz bir şekilde eğele. Birde kabzayı şekillendirirsen çok daha güzel olacak.

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #15 : 18 Ekim 2014, 20:23:16 »
Sap konusunda bir önerim var: Sapın arkasındaki dik köşeyi yuvarlatın biraz. O kadar sert köşe kullanıcıya eziyet verecektir.

Eğer önceden eğe ile haşir neşir olmamışsanız, profile aparatsız girişmeyin bence.

Girişirseniz eğer, olabilecekler konusunda Sayın Ersin7500 sizi bilgilendirebilir!  >:D  ;D

Evet yaklaşık 12 mm 20 derece için yeterlidir. Sanırım scandi ağız açacaksınız. Ayrıca bıçağı biraz da haşin kullanmayı planlıyorsunuz anladığım kadarıyla. Bu nedenle ben D2 için 20 dereceyi önermem. 27-30 bence daha makul. Ustalarımız daha iyi bilir gerçi...

Kolay gelsin!
Evet Mustafa abi :))) :)) :)) :))
 ben iyi bilirim  iki kere profili düzelletim :) :)) :)) :)) :))

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #16 : 18 Ekim 2014, 21:12:37 »
wallla ilk denemeye rahmen taşlama hattı süper çıkmış
tebrik ederim

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #17 : 18 Ekim 2014, 22:44:54 »
Güzel! Bıçağın ucu ve arkası hariç olmuş. Bıçağın sapındaki rötuş önerim aynen devam ediyor. Ucu içinse, Salim Ustam ne demişse odur!

Sertaç Uğur

• 100
« Yanıtla #18 : 18 Ekim 2014, 22:50:27 »
Bak şimdi çok daha iyi olmuş. Namlu ucunun üst tarafını biraz daha burna doğru düz bir şekilde eğele. Birde kabzayı şekillendirirsen çok daha güzel olacak.

Herkese desteği için teşekkür ederim.  Tavsiyenizi dinleyip yarın birazdaha uğraştıktan sonra tekrar son halini sizlere sunacağım..

Sertaç Uğur

• 100
« Yanıtla #19 : 19 Ekim 2014, 13:08:32 »

Önerilerinizi dinledim ve yaklaşık 5mm kadar namlunun ucundaki kamburluğu eğeledim. Kabzanın sırtını da yuvarlattım. Sizce artık ısıl işlem için hazır mıdır? Yüzeyleri özellikle yuvarlak eğe ile rendeleyip çizgili bir doku yapmak istediğim için parlatmadım. Sadece ağızı elimden geldiğince düzelttim.

Kabza için şimdilik aklımdaki şekli de çizdim.

Artık hazırdır diyebilir miyim?