Bıçak Sanatı - Forum

SERT ÇELİK Mİ?

Ynt: SERT ÇELİK Mİ?
« Yanıtla #20 : 05 Aralık 2010, 17:51:24 »
Hatta en iyisi bu konuyu açan "BEYAZYILDIZ" arkadaşı forumdan direk uzaklaştıralım :)) :)) ( Hüseyin aman diyim şaka ha, alınma sakın)
« Son Düzenleme: 05 Aralık 2010, 17:53:18 Gönderen: sefa çabuk »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #21 : 05 Aralık 2010, 18:02:44 »
Hatta en iyisi bu konuyu açan "BEYAZYILDIZ" arkadaşı forumdan direk uzaklaştıralım :)) :)) ( Hüseyin aman diyim şaka ha, alınma sakın)
  :)) :))
Aman iyi ki konuyu açmış yahu, bakın kırk yılın başı kafamız karıştı güzel güzel...

Şimdi biraz karıştırırken metalurjicilerin bir forumunda şu konuyu buldum, adamlar çelik soğuk işlenmedikçe E'yi değiştiremezsiniz, çelik için sabittir diyorlar ağız birliğiyle  ::) : http://www.eng-tips.com/viewthread.cfm?qid=191275&page=86

Kipmen Sanat web sitesi

ogün-sinan

• 113
  • Meslek: makine mühendisi
  • Yer: izmir
« Yanıtla #22 : 05 Aralık 2010, 18:08:09 »
Sinan Bey, ciddi misiniz? Yani elastik modulus sertliğe göre değişiyor mu? İlk kez duydum.  :o

Valla siz böyle sorunca ben de şüpheye düştüm bir an. :D Birkaç kaynaktan araştırdım hemen.Sorunun cevabı 'evet' tabi ki.Dediğim gibi biz aynı çeliği  ısıl işleme sokarak ta deney yapmıştık; yumuşak ve sert halindeki elastisiteleri farklıydı.
Genelde bıçaklar üzerinde durulduğundan ısıl işlemin sadece sertliği arttırmak için de uygulandığını düşünüyoruz, fakat esenekliği azaltmak, yani rijitliği arttırmak için de uygulandığı bir çok yer var.

ogün-sinan

• 113
« Yanıtla #23 : 05 Aralık 2010, 18:15:41 »
Konu çorba oldu hakikaten :D
Konuyu biraz daha fazla açmak için tokluğa, birim deformasyon grafiklerine girecektim ama pes ediyorum, iyice cozutmayalım :D

« Yanıtla #24 : 05 Aralık 2010, 18:21:48 »
Neyse hadi son bir şey daha söyleyeyim, elastikiyet modülü aslında bu işe yanlış girdi bence. Elastikiyet modülü her malzemeye özgü bir özelliktir ve atomlararası bağlarla belirlenir ve iç yapıya duyarlı değildir. Oysa bizim tartıştığımız ve dallanıp budaklanan konu malzemenin plastik şekil değiştirme özellikleriyle ilgili.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #25 : 05 Aralık 2010, 23:01:32 »
 ???
 ::)

Ben ne yaptım Allah'ım...

Kendimde    ilkokula giden bir öğrencinin üniversite sıralarındaki boş bakışlarını hissettim..

Konuyu toparlıyorum. Bıçağın sertliği basit mantıkla et kalınlığı ve bileşimi ve dahi ısıl işlem farklılıkları ile doğrusal oranda artıyor.

Et kalınlığı fazla bir bıçakla fileto yapılmaz. Fleto bıçağı ile de dal kesilmez.

Benim asıl öğrenmek istediğim konu  (esnekliği değil, çünkü cam settir ama esner)  sert esnemeyen bir çelikten yapılmış ve ağzı iyi açılmış bir bıçak mı , araba makası gibi  belirli bir kırılma noktasına kadar esneyebilen  çelikten bıçak mı, yoksa üzerine çekiç dahi vurduğumuzda izi kalan bir çelikten yapılan bıçak daha kesicidir ve kesme özelliğini en geç yitirir.

Ama, aman gözünüzü sevem kimya dersinden hep çakardım zaten. Yeniden o günlere döndürmeden bir cevap rica edeyim... Sonra siz derse kaldığınız yerden devam edersiniz...:)

Bu arada ben demedim mi ustalarım size.. Ben sizin çoook başınızı ağrıtırım diye:)

Emre ustam başka bir forum konusunda önerdiği dramelden hepsiburda.com dakinden sipariş verdim. Umarım benim işimi görür.

Selam ve muhabbetle..
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #26 : 06 Aralık 2010, 01:54:22 »
 :)) Hüseyin Bey, aman bizim her zamanki halimiz, dert etmeyin, tedavi yöntemi daha bulamadılar bizim gibilere  :P

Sorunuza geri dönersek, gördüğünüz gibi terimlerde bir karışıklık var, metal bilgisinde kullanılan terimlerle gündelik kullanımdaki terim bazen uyuşmadığından kafalar karışabiliyor...

Açıkçası sertlik ve aşınma direnci (keskinliğini geç yitirmesi) arasında çok yakın bir ilişki var, ancak bıçağın türüne göre de değişir. Özellikle keskinlik sertliğe veya çeliğe pek bağımlı değildir, yani yumuşak bir metalden de müthiş keskin bir alet yapılabilir, sertleştikçe evet daha geç yitirecektir keskinliğini, ancak eğer kullanıma uygun olan sertlikten fazlası varsa bu seferde en ince yerinden (ağız ve uç noktadan) kırılma riski taşır. Bu yüzden bıçağı ne için tasarladıysa ustası ona göre bir sertlik hedefler, yoksa bıçak ya elinde kalır kırılıp ya da çok yumuşaktır ağız tutmaz...

Sertlik dışında bir de çeliğin tipi de etkilidir bıçağın keskinliğini korumada. Bu konu zaten forumumuzda bir sürü yerde işlendi. Metalurji kategorimiz içinde çelikler ve ısıl işlem konusunda bazı konular bulabilirsiniz fazla teknik bilgi gerektirmeyen yazılarımız oldu bolca...

Dremel kesinlikle ufak tefek işler için mükemmel bir alet. Özellikle girinti çıkıntısı olan şeyler yapmak ya da küçük bir alanı parlatmak vs. gibi işler. Güle güle kullanınız...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #27 : 06 Aralık 2010, 09:40:12 »
Eğeyle bileyemediğiniz bıçağı seçin derim.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
« Yanıtla #28 : 06 Aralık 2010, 20:07:00 »
1060,1090 gibi çelikleri sizmi oluşturuyorsunuz yoksa hazırmı alıyorsunuz
resim varmı,galiba hazır 1060 çelikleri var değilmi diktörtgen şeklinde olup siz bu çeliği ısıl işlemde dövüp şekil veriyorsunuz,peki hazır dikdörtgen şekilde satılıyorsa küçük bıçak için miktarı fazla ise miktarı nasıl ayarlıyorsunuz ısıl işleme başlamadan öncemi kesiyorsunuz yoksa yüksek ısıda kor oluncamı kesiyorsunuz
alınan site veya resimler varmı 1060 çeliği,1090 çeliği gibi
sağolun
:)

bu tarzmıdır kurcaladım ama anlayamadım 1060 olanıda bulamadım

https://www.nordellknives.com/portal/index.php?option=com_oscommerce&osMod=product_info&products_id=1246&language=en

https://www.nordellknives.com/portal/index.php?option=com_oscommerce&osMod=product_info&products_id=1625&language=en

https://www.nordellknives.com/portal/index.php?option=com_oscommerce&osMod=product_info&products_id=1251&language=en
« Son Düzenleme: 06 Aralık 2010, 20:15:30 Gönderen: merttt9 »

« Yanıtla #29 : 06 Aralık 2010, 20:36:16 »
Daha önce 1060 malzeme arkadaşlarımız arasında organizasyonla alınıp paylaşılmıştı. Plaka sac formundaydı.
Diğer türlü de farkı yoktur, ,ister dövme işleminden önce, ister  dövme sırasında, istersen dövme işleminden sonra kesebilirsin hiç farketmez.
Tarz derken aşağıdaki linklerle ilgili bir şey mi? ben tam anlayamadım.

merttt9

• 1419
« Yanıtla #30 : 06 Aralık 2010, 20:41:47 »
Daha önce 1060 malzeme arkadaşlarımız arasında organizasyonla alınıp paylaşılmıştı. Plaka sac formundaydı.
Diğer türlü de farkı yoktur, ,ister dövme işleminden önce, ister  dövme sırasında, istersen dövme işleminden sonra kesebilirsin hiç farketmez.
Tarz derken aşağıdaki linklerle ilgili bir şey mi? ben tam anlayamadım.

tarz derken alınan yani sizin el egeçen 1060 malzeme resim olarak nasıldır onu demek istedim
linklerde dikdörtgen şeklinde parçalar var o şekildemi size geliyor
...
örnek olarak,mesela  bu nedir
8506 Poly Urban Camo

https://www.nordellknives.com/portal/index.php?option=com_oscommerce&osMod=product_info&products_id=1246&language=en
« Son Düzenleme: 06 Aralık 2010, 20:44:06 Gönderen: merttt9 »

« Yanıtla #31 : 06 Aralık 2010, 20:52:05 »
Örneğin footğrafını koyup linkini eklediğin malzemeler, sapta kullanılan malzemelerden bazıları, son mesajında koyduğun fotoğraf polyesterden yapılmış urban kamuflaj desenli bir sap malzemesi. Senin merak ettiğin sac malzeme düz plaka ( buzdolabının dışındaki malzeme gibi, yada araba kaportası gibi)

merttt9

• 1419
« Yanıtla #32 : 06 Aralık 2010, 21:55:00 »
tamamdır sağol

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #33 : 07 Aralık 2010, 23:03:46 »
ben de bi ucundan dalayım konuya  :)

çeliklerin hepsi için ayrı bir elastisite modülü var ama bunlar çok dar bir aralıkta değişir (200 -215 GPa)

bunu konuya uyarlayacak olursak öyle çokta ölçülebilir değerler çıkmaz sanırım karşımıza. misal 1006 - 1095 - 440C çeliklerine 100 MPa (hiçbirinde akma olmaksızın taşıyabilecekleri bir değer) yük uygularsak meydana gelen yüzde birim değiştirmeleri sırasıyla %0,05, %0,048, %0,046 gibi değerler çıkar ki gözle görmeyi geçtim yeterli ekipman yoksa çekme deneyi ile bile ayırdı zor.

Emre abinin örneğine gelirsek aynı ebetlardaki farklı çeliklere elastik bölgede kalacağımız yükler uygularsak eğilme miktarı neredeyse aynı olacaktır.
farklı kimyasal bileşimlerdeki çeliklerde bile bukadar az fark varken ısıl işlem ile hele hele temperleme ile (parçanın 55 veya 40 HRc olmasının) elastisite modülünde bir değişim yaratacağını sanmıyorum (en azından şimdilik biraz daha araştırmak lazım). zaten data sheetlerde de bir çeliğin farklı işlemlere tabi tutulmuş durumları için elastisite modülü ve poison oranı gibi değerlerin yanında genellikle "typical for steel" yazar.

Sefa abinin dediği gibi bizim için burda önemli olan elastisite modülünden çok rezilyans. neticede amaç bıçağı plastik deformasyona uğramadan ne kadar yüke dayanacağı.

Alıntı
Yoksa zaten esnemenin kesitle doğrudan ilişkili olduğunu bende söylüyorum ancak bir diğer etkenin de  tokluk olduğunu söylemiştim, yani tok bir çelik daha fazla esneyebilirken, sert bir çelik daha az esner demiştim, burada vurgulamak istediğim ısıl işlemin doğrudan etkisiydi.
Ama burda kafam karıştı.
yada birbirine uyarlamaya çalıştığım şeyler yanlış.
sefa abinin dediği gibi tok çelik sert çelikten daha fazla esner (mantıklı olan). yani akma yapmadan daha fazla şekil değiştirir. 
aşağıda 1095'in farklı durumlardaki elastik bölgeleri var. sanki bunlara göre en sert olan daha fazla esner gibi. ::)

ogün-sinan

• 113
« Yanıtla #34 : 07 Aralık 2010, 23:47:55 »
Akın grafiklerde bir sorun yok.Sert olan 1095 in akma değeri diğerlerinden daha yüksek doğal olarak.Grafikte de sert olan 1095 in uzaması daha fazla, ama üstündeki gerilim de diğerlerinden fazla.

''sefa abinin dediği gibi tok çelik sert çelikten daha fazla esner (mantıklı olan). yani akma yapmadan daha fazla şekil değiştirir. ''

Biz elastisite modülünün değişiminden bahsediyoruz ama dediğin gibi bu değişim çok az bir düzeyde.Bu farklılığı ihmal edersek çeliğin akma sınırı sertliğiyle beraber arttığı sürece tokluğu da artacaktır.Ne zaman sertliği arttırdığımızda akma sınırı da düşüyorsa o zaman işler değişir.

Akın Özcan

• 203
  • Meslek: metalurji ve malzeme mühendisi
  • Yer: eskişehir
« Yanıtla #35 : 07 Aralık 2010, 23:59:39 »
sağolun sinan bey kafamın karışma nedenini çözdüm
tokluk ve sertliği birebir karşıt şeyler gibi düşündüm nedense :-[

az önce çıkardım ders notlarını falan karıştırdım grafikleri çizdim lisanta bu konuları bu kadar merak edip araştırsaydım okul 6 değilde 4 sede biterdi herhalde.  ;D

« Yanıtla #36 : 08 Aralık 2010, 00:10:46 »
Sertlik arttığında ( çelik için) akma sınırı asla düşmez.
Bir başka şekilde tekrarlamak isterim ki, bizim çözüm aradığımız şey elastikiyet sınırı, modülü ya da değeriyle tam bir çözüme ulaşmaz. Tartıştığımız  konu bir mukavemet problemi aslında. Hadi biraz kaşıntı tutarsa işin içine Akının söylediği  poisson oranı ( yanal şekil değiştirme olduğu için) da sokulabilir ama hepsi bu.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #37 : 08 Aralık 2010, 04:27:28 »
Hııı ?  ???
Nece konuşuyorsunuz, beni kaybettiniz  :))

Kipmen Sanat web sitesi

ogün-sinan

• 113
« Yanıtla #38 : 08 Aralık 2010, 12:49:08 »
Tokluğu konumuzdan çıkarsak uygun olur bence.Çünkü tokluk malzemenin plastik davranışını da kapsıyor.Tokluk deneylerinde malzeme darbeyle kırılarak tokluğu hesaplanıyor.Gevrek malzemelerde plastik şekil değiştirme az olduğu için tokluk düşük.Sünek malzemelerde plastik şekil değiştirme çok olduğu için tokluk yüksek oluyor.

Mukavemette eğilme denklemi basitçe   PxL / ExI dir zaten.P:uygulanan yük,L:uzunluk, I:atalet , E:bahsettiğimiz elastisite.
P,L ve I ' yı sabit tuttuk.E 'yi de çeliğin sertliği için değişmez kabul ettik.Yani malzeme akma sınırına gelene kadar sertliği ne olursa olsun şekil değiştirme eğrisi aynı hat üstünde, sadece tepe noktaları yani akma değerleri farklı.
Rezilyansa da akma değerine gelene kadar absorbe dilen enerji dedik.Yani bu eğrinin altında kalan alan.O zaman yüksek akma değerine sahip çeliğin rezilyansı da daha fazla oluyor doğal olarak.

Birşey eklemek veya çıkarmak isteyen ::)