Burada değişkenler yükün uygulandığı nokta ve cismin boyutları. Buradan hesaplanan değer sizin malzemenin esneyebilme miktarını yani gündelik dilde katılığını/kıvamını (stiffness) veriyor.
http://en.wikipedia.org/wiki/Stiffness. Burada ilginç olan eksenel katılık/direnç Elastik modulus ile ilişkili olarak

şeklinde. Yani bu formülde:
k: stiffness (türkçesini tutturamadım, yardım lazım

)
A: Malzemenin kesitsel boyutu (bizim bıçaklarda et kalınlığı)
E: Elastik modulus (bıçağın çeliği için sabit bir değer - sertliği vs. öenmli değil)
L: Malzemenin boyu.
Burada dikkat edilecek şey bu malzemenin bükülmeye direnci (stiffness) tamamen Kesit ile doğru orantılı, boy ile ters orantılı lineer bir grafik. Elastik modulus ise bir sabit olduğundan bıçağımızda kontrol edebileceğimiz birşey değil.
En başta "Beyaz yıldız" arkadaşımızın sorusu aslında bu idi, yani bir bıçağı elimze alıp da eğilip bükülmesine bakarak bıçağın kalitesi, sertliği gibi bilgiler edinebilirmiyiz. Benim okuduklarım bunun bu yöntemle imkansız olduğunu gösteriyor. Ancak büküp de geri gelmesi veya gelmemesi veya kırılması işi değiştirir tabii...
Bu stiffness değeri ışığında çeliğimizi nasıl ısıl işleme tabi tutarsak tutalım bir fileto bıçağının rahatlıkla bükülebilmesini sağlayabilmemiz tamamen onun geometrisine bağlıdır, eğer yeterince ince tutmadıysak bıçağı fileto bıçağı istendiği gibi rahatlıkla bükülüp iş göremeyeceğinden başarısız oluruz. Ya da bir kamp bıçağında yeterli et kalınlığını vermediğimiz için darbelerde bükülmelerle rezonans yapıp kullanıcıyı rahatsız edebilir. Açıkçası benim için önemli bir yol haritası çizen bir bilgiydi bu zamanında, bıçağın tasarımında dikkat edilmesi gereken öğelerin ne kadar kritik olabildiği konusunda beni uyarmıştı. Sadece et kalınlığını yarım milim az tutmak bile bıçağın "esnekliğini" ciddi biçimde değiştireceğini teorik olarak güzel bir şekilde göstermesi açısından konuyu pas geçemedim... Kusuruma bakmayın, gevezelik yaptım