ben de bi ucundan dalayım konuya

çeliklerin hepsi için ayrı bir elastisite modülü var ama bunlar çok dar bir aralıkta değişir (200 -215 GPa)
bunu konuya uyarlayacak olursak öyle çokta ölçülebilir değerler çıkmaz sanırım karşımıza. misal 1006 - 1095 - 440C çeliklerine 100 MPa (hiçbirinde akma olmaksızın taşıyabilecekleri bir değer) yük uygularsak meydana gelen yüzde birim değiştirmeleri sırasıyla %0,05, %0,048, %0,046 gibi değerler çıkar ki gözle görmeyi geçtim yeterli ekipman yoksa çekme deneyi ile bile ayırdı zor.
Emre abinin örneğine gelirsek aynı ebetlardaki farklı çeliklere elastik bölgede kalacağımız yükler uygularsak eğilme miktarı neredeyse aynı olacaktır.
farklı kimyasal bileşimlerdeki çeliklerde bile bukadar az fark varken ısıl işlem ile hele hele temperleme ile (parçanın 55 veya 40 HRc olmasının) elastisite modülünde bir değişim yaratacağını sanmıyorum (en azından şimdilik biraz daha araştırmak lazım). zaten data sheetlerde de bir çeliğin farklı işlemlere tabi tutulmuş durumları için elastisite modülü ve poison oranı gibi değerlerin yanında genellikle "typical for steel" yazar.
Sefa abinin dediği gibi bizim için burda önemli olan elastisite modülünden çok rezilyans. neticede amaç bıçağı plastik deformasyona uğramadan ne kadar yüke dayanacağı.
Yoksa zaten esnemenin kesitle doğrudan ilişkili olduğunu bende söylüyorum ancak bir diğer etkenin de tokluk olduğunu söylemiştim, yani tok bir çelik daha fazla esneyebilirken, sert bir çelik daha az esner demiştim, burada vurgulamak istediğim ısıl işlemin doğrudan etkisiydi.
Ama burda kafam karıştı.
yada birbirine uyarlamaya çalıştığım şeyler yanlış.
sefa abinin dediği gibi tok çelik sert çelikten daha fazla esner (mantıklı olan). yani akma yapmadan daha fazla şekil değiştirir.
aşağıda 1095'in farklı durumlardaki elastik bölgeleri var. sanki bunlara göre en sert olan daha fazla esner gibi.