Bıçak Sanatı - Forum

DTE5 bıçak taslağı

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
  • Meslek: Şehir Plancısı
  • Yer: İstanbul
DTE5 bıçak taslağı
« : 14 Ekim 2014, 12:21:05 »
Merhabalar.
DTE5 bıçağım bitmişti aslında ama sapında bambu kullanmıştım. Bıçağın sap içinde kalan kısmı yeterince uzun olmadığı için bambunun kırılmasından korktuğumdan daha sağlam bir sap yapma ihtiyacı duydum. Corian malzeme deri bronz ve balçak için bakır kullandım. Bıçak eğeden taşlama yapıldı. Ancak sertliğini değiştirmiş olabileceğimden ısıl işlem için yakında Taner Ustaya gidecek. Sonrasında sap kısmı düzenlenecek ( Şimdilik sadece kabası yapıldı) Burada değerli ustalarımızdan bir kaç sorunun cevabına ihtiyacım var.

1. Isıl işlem yapmadan kullanmak için ağzını açmış keskinlik vermiştim, bu şekilde ısıl işleme gönderilebilir mi?
2. Soma için yine eğelerden bir kaç bıçak yaptım onlarda içbükey fakat biraz fazla incelttim. Isıl işlem için 0.5-0.7 mm eğe çelikleri için sorun oluşturur mu?
3. Eğer sapta perçin yerine vida kullanacaksak kılavuzla açımı ısıl işlem öncesi mi sonrası mı yapıyoruz.
4. Bakır, prinç, bronz gibi ürünlerde renklendirmeyi Nitrik asitten başka birşeyle yapamaz mıyız (Asit nedense ürkütüyor beni, evde de çocuk olunca)
Şimdiden zaman ayırıp cevapladığınız için teşekkürler.

Bu arada bambu saplı resimler bıçağın önceki hali bambu sapı biraz daha kısaltmıştım. 

Nece yitik biçek erse öz sapın yonumas
www.instagram.com/atik_mehmt/
www.mehmetatik.com

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: DTE5 bıçak taslağı
« Yanıtla #1 : 14 Ekim 2014, 12:34:07 »
Keskin olan profilin ağız kalınlaştırmak için biraz enden yemek gerekebilir.
0.5-0.7 mm olanlara da aynı işlem yapılsa fena olmaz en azından çatlama riskini biraz düşürmüş oluruz.
Kılavuzu açmak sorun olmaz.
Renklendirmeyi güçsüz asitlerle de yapabilirsin abi sirke mesela daha çok zaman alır o başka.Çelikte iş görüyor am burada işe yarayabilir.Ekin değilim ama ustaların yanıtı daha önemli.

Bıçağa gelince çok güzel olmuş kendi yaptığım DTE5 adayı bıçağımdan utandım desem yalan olmaz.
« Son Düzenleme: 14 Ekim 2014, 12:39:52 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 14 Ekim 2014, 13:20:24 »
Bambu gibi farklı yönlerdeki çatlama direnci çok farklı olan malzemeyi istiflerken ardışıl parçaları yönü 90 derece dönmüş olarak yerleştirmek ortaya çıkan ürünün (sapın) mukavemetini çok iyileştirecektir.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 14 Ekim 2014, 13:28:59 »
Eğenin ısıl işlemini yağda yapmak çarpılma yada kırılma riskini suya göre önemli derecede düşürür. Ben şimdiye dek yağda bıçak kaybetmedim.

Kılavuz işini su vermeden önce yapın derim. Isıl işlemden sonra bir daha geçip delik içindeki pisliği temizleyebilirsiniz. Deliği uygun bir şeylerle tıkayıp ısıl işleme öyle sokmak faydalı olabilir. Detayını sorarsanız bence en güzel yanıt Sefa'dan gelecektir.

- Ha pardon kuyruk sapın sonunda olduğundan buraya hiç su vermemeniz ya da verdikten sonra ısıtıp yumuşatmanız mümkün. Bu durumda en güzeli su verme ve menevişten de sonra yapmak.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #4 : 14 Ekim 2014, 13:32:50 »
 0.20 den kalın olsun .0.70 lere çıkmaya gerek yok
Çok güzel gidiyor bu arada... ;) :2up
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #5 : 14 Ekim 2014, 16:39:01 »
Abiler herkese çok teşekkür ediyorum. Osman'ım sirke işini deneyelim bakalım, beklesin bir kaç gün Eylem Abi bambuda bende uğraşınca farkettim bambunun boylamasına çok sağlam enine daha kırılgan ama birde bu bıçakta kulladığım gibi derinlemesinemi diyeyim dikinemi diyeyim kırılımı çok kolay (yani parçaların yapıştırdığım yerden değilde parçanın enlemesine ortadan kırılabiliyor) O yüzden bambu çalışacak arkadaşlar olursa onlar da dikkat etsinler. Bu kırılganlık hafife alınacak gibi değil.

O zaman yapılacak iş bu bıçak için ağzını 0.3-04mm kalınlığa kadar köreltiyorum. Yanlız diğerlerinin taşlama alanı daha geniş o yüzden (bu bıçağın aksine ustura gibi hemen kalınlaşmıyor) onlarda da 0.5mm yi yakalarsam tamam olur umarım. Kaya Abi senle de konuşmuştuk. Yaptığım sapın sağlamlığı yeterli midir. Diğerlerinde de aynı yolu izleyeceğim. 1mm bronz ya da princin ortasında bıçağın kalınlığı kadar ahşap koyup bu üçlüyü 9-10 yerinden pimleyeceğim. Bence gizli saplardaki normal ahşap sap kadar sağlamlığı yakalayacak gibiyim ama tabi test etmedim daha.
www.mehmetatik.com

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
  • Meslek: Aydınlatma, Elektrik-Elektronik
  • Yer: İstanbul Maltepe
« Yanıtla #6 : 14 Ekim 2014, 18:29:10 »
çok güzel bıçak olmuş eline sağlık abi  :) :2up
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır.(Mustafa Kemal ATATÜRK)

« Yanıtla #7 : 14 Ekim 2014, 20:25:14 »
Merhabalar.
DTE5 bıçağım bitmişti aslında ama sapında bambu kullanmıştım. Bıçağın sap içinde kalan kısmı yeterince uzun olmadığı için bambunun kırılmasından korktuğumdan daha sağlam bir sap yapma ihtiyacı duydum. Corian malzeme deri bronz ve balçak için bakır kullandım. Bıçak eğeden taşlama yapıldı. Ancak sertliğini değiştirmiş olabileceğimden ısıl işlem için yakında Taner Ustaya gidecek. Sonrasında sap kısmı düzenlenecek ( Şimdilik sadece kabası yapıldı) Burada değerli ustalarımızdan bir kaç sorunun cevabına ihtiyacım var.

1. Isıl işlem yapmadan kullanmak için ağzını açmış keskinlik vermiştim, bu şekilde ısıl işleme gönderilebilir mi?
2. Soma için yine eğelerden bir kaç bıçak yaptım onlarda içbükey fakat biraz fazla incelttim. Isıl işlem için 0.5-0.7 mm eğe çelikleri için sorun oluşturur mu?
3. Eğer sapta perçin yerine vida kullanacaksak kılavuzla açımı ısıl işlem öncesi mi sonrası mı yapıyoruz.
4. Bakır, prinç, bronz gibi ürünlerde renklendirmeyi Nitrik asitten başka birşeyle yapamaz mıyız (Asit nedense ürkütüyor beni, evde de çocuk olunca)
Şimdiden zaman ayırıp cevapladığınız için teşekkürler.
Eylem usta zaten yanıtları vermiş, bir kaç şey de ben ekleyeyim.
Taner ustaya göndereceksen ağzını bence hiç oynama, Taner gerekeni yapacaktır, ağzı tamamen açılmış bıçaklara da yağda su verdiğim oldu ve bir kırım yaşamadım.
Sap kısmını sertleştirilmesine hiç gerek yok, ama illa da orası da sertleşecekse Eylem'in söylediği gibi ya deliği çamurla doldur veya deliğe uygun çapta bir vida sal.
Bakır pirinç bronz zaten nitrik asitle patinasyona gelmez, nitrik asit bu metalleri çok hızlı bir şekilde aşındırır aman diyeyim. Bakır pirinç ve bronz için her renk için ayrı ayrı patinasyon yöntemi var ama örneğin pirinç için kullanacağın karartma bakırı yeşertir vs. Bu tür farklılıklar var. Hatta pirinci kararttmada kullandığın banyo, bronzu karartmaz sadece grileştirir. Bu nedenle hepsini ayrı ayrı belirleyip buna göre formüle etmek gerekir. basit bir yöntem olarak amonyak hepsini belli bir renge getirir. Yöntemi daha önce de paylaşmıştım, ağzı kapaklı cam bir kavanoza bir tatlı kaşığı kadar amonyak koyup, renklendirilecek parçaları da bu amonyağa temas etmeyecek şekilde asarak kavanozu kapat ve sıcak bir yere koyup gözle. istediğin renk oluştuğunda fazla bekletmeden çıkarıp yıka ve ardından üzerini yağla ve sil. DİKKAT: AMONYAK BUHARI ZARARLIDIR, KAPAĞI AÇIK HAVADA AÇMAYA ÖZEN GÖSTERMELİ:

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #8 : 14 Ekim 2014, 20:42:32 »
Devrim kardeşim teşekkür ederim, forumdaki sanat eserlerinin yanında bizimki avam kalır ama nasipse bizimkilerde beğenilecek türden olur ilerde.
Sefa Abi yine yetiştin saolasın. Ben Taner Abiye durumu açıklayan bir mesajla göndereyim o zaman.
www.mehmetatik.com

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #9 : 14 Ekim 2014, 20:51:48 »
 Amin amin bütün yeni başlayan forum üyelerine nasip olsun bizde görsel olarak faydalanırız, bu kadar çok güzel bıçak olunca bakarsın hediye bile alırız  ;)
www.mehmetatik.com

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
« Yanıtla #10 : 14 Ekim 2014, 21:17:31 »
Çok güzel olmuş ellerin dert gormesin

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #11 : 23 Kasım 2014, 00:44:29 »
Biraz vakit buldum Özgür Abinin bir bıçağı vardı sapını bitireyim dedim. Bendeki matkap uçları kalitesizdi, gittim kaliteli uç aldım. Sütün matkap olmayınca paslanmazı delemedim. Sinirlendim DTE5 bıçağın ısıl işlemden gelmesini beklerken sapı için yaptığım tasarımın pimlerini takayım dedim. Sinirli halde işin başına geçmeyecekmişsin onu anladım. O kadar uğraştığım ve özendiğim yazının pim delikleri çarpık çurpuk oldu. Neyse talihlisinden şimdiden özür diliyorum kusura bakmasın. Bıçak gelince de inşallah balçağı bitirip tamamlayacağım. Bunlar da saptan bir kaç resim

www.mehmetatik.com

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #12 : 23 Kasım 2014, 01:10:56 »
Öncelikle tebrik ediyorum  :2up Özenerek bir iş çıkarmanız çok güzel. DTE nin asıl ruhundaki olayda bu zaten. Sadece katılmış olmak için bıçak yapmamalı.

« Yanıtla #13 : 23 Kasım 2014, 01:30:53 »
Mehmet, gerçekten saygı duyulacak bir çalışma oluyor. Salim'e katılıyorum. Bitmiş halini merak ve heyecanla bekliyoruz. Şimdiden ellerine kollarına sağlık.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #14 : 23 Kasım 2014, 01:35:56 »
Eline sağlık abi.Çok güzel bir çalışma olmuş  :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

« Yanıtla #15 : 23 Kasım 2014, 01:37:26 »
Yazı tabanı Bağa mı?

atikmehmet

• 1212
  • Mehmet ATİK - 1984
« Yanıtla #16 : 23 Kasım 2014, 01:44:54 »
Çok teşekkür ediyorum. İnşallah neticelenirse hep beraber göreceğiz. Benimde bitmiş ilk bıçağım olacak. Sefa Hocam malzemeleri söylemeyi unutmuşum. Sap korean malzeme, çerçeve bronz, yazılar prinç, ortadaki kahverengi bağa.
www.mehmetatik.com

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #17 : 23 Kasım 2014, 02:05:13 »
gerçekten şapka çıkarıyorum şimdiden çıkıcak işin kalitesi belli elinize saglık..

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #18 : 23 Kasım 2014, 02:49:43 »
Müstakbel sahibini şimdiden kıskandım :) Tebrikler.

HALİL İBRAHİM

• 264
  • Meslek: Metalurji Malzeme
  • Yer: HATAY
« Yanıtla #19 : 23 Kasım 2014, 09:45:06 »
yaptığınız emeğin tarifi mümkün değil, elinize sağlık  :)